Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Samsung HW-N650 soundbar – panoramisch filmgeluid

Geschreven door
Geplaatst op21 april 2018, 11:31 CategorieLuidspreker reviews

Samsung heeft verrassend sterke soundbars in huis, zo zien we ook in de Samsung 2018 soundbar line-up. Eén van de nieuwe soundbars is de HW-N650. Maar is dit model je aandacht waard? Het mist multiroomfuncties, maar pronkt met Acoustic Beam-technologie. We bekijken deze 549 euro kostende soundbar in deze review.

Introductie Samsung HW-N650

Hardcore-liefhebbers van surround zweren bij een AV-receiver met een half tot een volledig dozijn speakers in de kamer. In het overgrote merendeel van de huiskamers is er echter geen plaats voor zo’n luidsprekerfest. Wat meteen verklaart waarom er zoveel soundbars verkocht worden, want het blijft natuurlijk wel zo dat een typische televisie gewoon niet echt diep of krachtig klinkt. Iets dat dé tv-bouwer bij uitstek – Samsung dus – ook wel weet. Daarom dat het enkele jaren geleden een speciaal audiolab oprichtte aan de Westkust van de V.S., dat reeds in 2017 enkele interessante soundbars ontwikkelde. De HW-N650 die we hier bekijken is gloednieuw voor 2018 en is een betaalbare 5.1-soundbar met draadloze subwoofer. We schrijven ‘5.1’ omdat Samsung het zo op productpagina’s vermeldt, maar als je duikt in de specificaties maakt het bedrijf er een 2.1-soundbar van. Dat is een meer realistische omschrijving, dat kunnen we nu al verklappen. De blikvanger is technologie die vers van de tekenplank bij het Samsung-lab komt en die geluid breed de kamer in zou sturen. Ook ongewoon is de aanwezigheid van een heuse game-modus.

Setup en aansluiten

De HW-N650 is meteen herkenbaar als een Samsung-soundbar. Het is een bekend design dat we onder ogen krijgen, met veel zwart metaal, een grille die nagenoeg heel het toestel bedekt en een hoekig lijnenspel. Geen opvallende ‘kijk-naar-mij’-verschijning dus, maar eerder een apparaat dat voor een zekere mate van subtiliteit gaat. Het blijft natuurlijk een vrij grote soundbar van 110 centimeter breed, een formaat dat iets minder breed is dan onze 55-inch test-tv. Die subtiliteit blijkt trouwens ook uit de plaatsing van de display. Zoals bij eerdere soundbars van Samsung gaat het om een scherm met witte cijfers dat achter het luidsprekerrooster is gemonteerd, in dit geval een klein ding vooraan en helemaal rechts. Samsung koos er voor om op deze display grote letters te tonen, waardoor je niet veel informatie krijgt (maar dat is niet nodig) die je wel van heel ver kunt lezen.

Als je de achterkant van de HW-N650 bekijkt word je niet begroet door een overvloed naar aansluitingen, wat op zich niet zo gek is op dit prijspunt. Je moet toch meestal mikken op een duurdere soundbar als je bijvoorbeeld meerdere HDMI-ingangen wenst. Hier zijn er twee HDMI-poorten: één die je verbindt met de televisie, één waar je een brontoestel zoals een digitale tv-decoder of console aan hangt. Heb je meer bronnen met HDMI, dan moet je die rechtstreeks aan je tv-toestel hangen. Het geluid van die eventuele extra toestellen komt dan via de HDMI-kabel naar de soundbar, met dank aan de ARC-functie. Je kunt er ook voor kiezen om een tv via de optische ingang op de HW-N650 aan te sluiten, maar dat is minder optimaal. Ga liever voor een HDMI-kabel als het kan, want dan bedien je het volume van je soundbar gewoon met het kastje van de tv. De optische ingang kun je eveneens gebruiken voor een audiotoestel, zoals een cd-speler. Een analoge aux-ingang (voor een muziekspeler) en een USB-poort voor een stick met muziekbestanden maken het qua aansluitingen compleet.

De meeste aansluitingen, incluis stroom, bevinden zich in twee nissen onderaan de HW-N650 die naar de achterkant geopend zijn. Dat maakt het wegwerken van kabels relatief makkelijk. Er is wel voldoende ruimte voorzien voor stijvere HDMI-stekkers en -kabels, maar niet enorm veel. Wie geïnvesteerd heeft in duurdere kabels gaat ze misschien meer moeten plooien dan je lief is.

Wel Bluetooth, geen multiroom

De meeste Samsung-soundbars die we de voorbije jaren op de testbank legden, waren deel van de Samsung Multiroom-familie en werkten met de gelijknamige app. Dat wou zeggen dat je ze kon koppelen met aparte draadloze speakers elders in huis. Een troef van Samsung vergeleken met marktleider Sonos was dat het Koreaanse multiroomsysteem toch wat flexibeler en veelzijdiger uit de hoek kwam. Je had als consument keuze uit meer soundbars (incluis HDMI-modellen) en je kon ook aparte dingen doen, zoals een muziek-cd vanaf een Samsung Blu-rayspeler streamen naar een andere kamer.

Het is wat verrassend dan dat de HW-N650 dit alles loslaat. Je kunt wel muziek streamen naar deze soundbar, maar enkel via Bluetooth. Dat kan in relatief hoge kwaliteit, met ondersteuning van aptX. Het is ook via Bluetooth dat de Samsung Audio Remote-app werkt. De app is niet slecht, want je kunt het echt als volledige remote gebruiken. Ook om ingangen te schakelen, bijvoorbeeld. De app is eveneens een muziekspeler. Maar we vonden het wel spijtig dat je enkel muziekbestanden vanaf je eigen telefoon kunt streamen en niet bestanden die bijvoorbeeld via DLNA gedeeld zijn vanaf een NAS. Wil je dit doen, dan moet je werken met een mediaspeler-app van iemand anders. VLC bijvoorbeeld, of Goodplayer. Wij vinden BubbleUPnP ook wel lekker veelzijdig.

Toen we muziek afspeelden, keken we eerlijk gezegd verrast op. Soundbars zijn zelden echt goed in muziek, al heb je er wel die nog behoorlijk klinken. Vooraf hadden we voor één of ander reden het vermoeden dat de HW-N650 in de eerste categorie zou thuishoren. Maar dat bleek goed mee te vallen. De Acoustic Beam-technologie zorgt voor een uitgesproken stereo-effect maar ook een geluidsbeeld dat mooi in elkaar overvloeit. Je hebt niet opeens de ervaring van twee losse speakers met daartussen een leegte, maar iets dat toch een dieper soundstage mag genoemd wordt.

Het is wel wat oppassen met de plaatsing van de draadloze subwoofer. Zoals vaak bij soundbars speelt de sub relatief hoge tonen af. Als je hem te ver van de soundbar plaatst – bijvoorbeeld achter je – dan hoor je bijvoorbeeld soms een deel van de stem en instrumenten van daar komen. Plaats de sub vooraan in de kamer en de integratie is beter. We mogen de HW-N650 er niet te hard voor aanpakken, want zoals gezegd hebben wel meer soundbars hier last van. Dat heeft allemaal te maken met de beperkingen van de vorm van een soundbar. Wil je daar meer over weten, lees dan bijvoorbeeld onze gids over subwoofers.

Toch ook even vermelden dat de meegeleverde fysieke afstandsbediening zeer goed is. Het is een compact, best premium-aanvoelende remote die lijkt op het licht gebogen kastje dat Samsung soms als tweede afstandsbediening bij hun televisies levert. Mooi en handig, al moet je wel wennen aan de volumeknop die je op en neer duwt. Natuurlijk, als je tv via HDMI aan de HW-N650 hangt, dan kun je gewoon de volumetoetsen van het tv-kastje gebruiken. De meegeleverde remote heeft echter wel een handige pair-knop om snel een nieuwe Bluetooth-koppeling met je smartphone te leggen en je kunt de bassen er snel mee bijregelen.

Acoustic Beam

De HW-N650 durft Samsung in sommige landen als een ‘panoramische’ soundbar in de winkel te leggen. Daarmee verwijzen ze naar de Acoustic Beam-technologie. Wat dit concreet betekent is dat de soundbar aan de bovenkant een waveguide bezit met een reeks openingen die naar boven wijzen. Aan de buitenkant zijn deze openingen groter dan aan de binnenkant, om te zorgen dat het geluid over de volledige breedte even luid klinkt.

Je ziet deze akoestische verspreider eigenlijk niet omdat het onder het rooster van de soundbar is gemonteerd, maar het is er wel. Door deze openingen komen vooral hogere frequenties. Het voordeel van Acoustic Beam is dat details en stemmen over de volledige lengte van de soundbar naar buiten komen, waardoor je een heel brede uitstraling krijgt. Vooral dialogen lijken uit heel het scherm te komen, in plaats vanuit het midden. Deze techniek – die we overigens ook al zagen bij de Philips B1-minisoundbar – is vrij effectief. Het verschil is dat bij de B1 een waveguide enkel werd gebruikt om geluid heel breed de kamer in te sturen, Samsung voegt er ook een stukje positionering van geluidseffecten en stemmen bij. Hierdoor zouden bijvoorbeeld dialogen vanaf de juiste plaats op het scherm komen. Vooropgesteld dat de bron-soundtrack juist in elkaar steekt, uiteraard.

Bij de HW-N650 wordt de Acoustic Beam-guide aangestuurd door meerdere drivers, waardoor effecten en dialogen qua positionering inderdaad vrij goed zitten. Het is deze technologie die er voor zorgt dat zelfs tijdens hectische momenten in ‘Final Fantasy XV: Kingsglaive’ de uitvoerige dialogen verstaanbaar blijven – want ja, dit blijft Japanse anime en een speech afsteken terwijl je met demonen ter grootte van een flatgebouw worstelt is in dit genre doodnormaal. De keerzijde is wel dat de klank uit de HW-N650 vooraan in de kamer blijft hangen. Het komt nog altijd echt uit de tv, met een stukje soundstage die links en rechts verder doorloopt. Is dat slecht? Niet bepaald. Het is niet surround – of een poging tot – maar wel een veel opener, gedetailleerdere weergave dan je van de tv-speakers of een goedkope mini-soundbar krijgt.

Wat het belooft, doet deze Samsung dus heel goed. De N650 klinkt ongetwijfeld breder en gedetailleerder dan je zou mogen verwachten van een soundbar van deze type, zeker in de Surround Mode. De Standard Mode klinkt echt te plat en weinig spannend. Maar je echt omhullen doet hij niet, iets dat bijvoorbeeld de duurdere HW-K850 beter kan. Samsung heeft wel een antwoord. Je kunt de HW-N650 uitbreiden met twee draadloze speakers die je achter je plaatst in de woonkamer. Dit hebben we niet getest, maar afgaande op vorige reviews van soundbars met gelijkaardige extra achterspeakers werkt dit meestal vrij effectief. Een nadeel bij Samsung is dat er schijnbaar een kabel tussen de twee extra rear-speakers loopt.

We hebben ook de Game Mode getest met ‘Zero Horizon Dawn’ en ‘Gran Turismo Sport’ vanaf een PS4 Pro en HDMI. Op zich vinden we de game-mode niet enorm anders dan de Surround-mode, met een klein maar wel prettig verschil dat het stereo-effect nog meer uitgesproken wordt. Hierdoor heb je een groter ruimtelijk gevoel. Als een rivaal je in zijn Porsche GT3 langs rechts voorbijsteekt, dan zit die beweging echt wel rechts van je en beweegt het naar voren. Klanken achter in de surround-mix komen er natuurlijk niet zo uit, daar dient die optionele draadloze luidsprekerset voor. Het is maar een vermoeden, maar afgaande op deze prestaties denken we wel dat de HW-N650 nog een mooi stadiumeffect kan produceren als je naar voetbal kijkt. Interessant om weten misschien, gegeven het W.K. dat er aan zit te komen.

Conclusie

De HW-N650 is een degelijke soundbar die sommige zaken wel heel goed doet.De N650 doet wat het belooft, met dank aan de Acoustic Beam-technologie. Die heeft een echte meerwaarde en onderscheidt deze Samsung qua audioweergave van veel rivalen. Filmgeluid wordt misschien niet omhullend gebracht maar staat wel breed vooraan. Bij drukke actiefilms brengt dat iets meer definitie in de chaos van ontploffende auto’s en transformerende robots. Maar het zijn vooral dialogen zijn voller en beter geplaatst overkomen. Dat is al een mooie step-up vanaf tv-speakers. We missen de streaming-opties wat, evenals een nachtmode. Die verwachten we wel aan dit prijspunt.

Minpunten

 • Subwoofer moet echt vooraan in de kamer
 • Geen streaming over WiFi
 • Relatief weinig extra’s

Pluspunten

 • Zeer goede dialogenweergave
 • Uitbreidbaar met extra speakers
 • Nog wel goed voor muziek
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Jamie Biesemansproduct • Delen:

Reacties

 1. Frits
  22 april, 2018 om 10:49

  Goede omschrijving van het product maar zoals zo vaak wordt vergeten in de omschrijving is het een passieve of active subwoofer maakt een heel groot verschil. Samsung kennende zal het een passieve subwoofer zijn.

  • Logi
   03 november, 2018 om 0:05

   Draadloze subwoofer…. zal wel niet passief zijn dan 😂

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.