Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Overwatch, Fifa 18 en CS:GO overtreden Belgische kansspelwet met loot boxes

Geschreven door
Geplaatst op26 april 2018, 10:31 CategorieGaming

Vorige week kwam de Nederlandse Kansspelautoriteit met de resultaten van het onderzoek naar de zogenaamde loot boxes. Dit zijn een soort schatkistjes in games waar virtuele items in zitten. Spelers kunnen deze schatkistjes kopen, maar weten van tevoren niet wat hier in zit. Zo wordt de inhoud dus door het toeval bepaald. Volgens de Kansspelautoriteit waren vier van de tien onderzochte games verboden volgens de Wet op de Kansspelen. Ook in andere landen werd onderzoek gedaan. Zo zijn nu de resultaten van de Belgische kansspelcommissie bekend.

Fifa 18, Overwatch en Counter Strike: Global Offensive in overtreding

Waar de Nederlandse Kansspelautoriteit geen namen van games bekendmaakte, daar doet de Belgische kansspelcommissie dat wel. De games Fifa 18, Overwatch en Counter Strike: Global Offensive overtreden de wet. Ook in dit geval ging het om loot boxes. Spelers moeten volgen de Belgische kansspelcommissie letterlijk gokken, omdat ze vooraf niet weten wat ze zullen ontvangen.

In België moeten er aan vier voorwaarden worden voldaan om als kansspel aangeduid te worden. Het moet gaan om een spel. Er is een bepaalde inzet. Dit kan leiden tot winst of verlies en toeval speelt hierbij een grote rol. De Belgische kansspelcommissie kon bij Fifa 18, Overwatch en Counter Strike: Global Offensive alle voorwaarden aanvinken. Star Wars: Battlefront 2 kwam met de schrik vrij, doordat de loot boxes al vrij snel na release werden verwijderd. Dit deed men na ophef vanuit de community. Alhoewel de Belgische kansspelcommissie slechts vier spellen heeft onderzocht, gaat het ervan uit dat het probleem ook in andere games speelt.

Minister Koen Geens wil overleg met de sector, waarbij de games snel moeten worden aangepast. Anders kunnen straffen dreigen van maximaal 1,6 miljoen euro boete of tien jaar gevangenisstraf.

Eerder al schreef Wesley uitgebreid over loot boxes en microtransacties in spellen in het artikel toekomst van gaming.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.