Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Gehackte Nintendo Switch kan eigen games en apps draaien

Geschreven door
Geplaatst op25 april 2018, 9:16 CategorieGaming

De Nintendo Switch werd in februari gehackt. Nu is het de hackers echter gelukt om eigen games en apps te draaien op het platform. Dit is een nachtmerriescenario voor Nintendo, dat eerder al een flinke kluif had aan de strijd tegen illegale games op de Nintendo DS en Wii.

Nintendo Switch is gehackt

De Nintendo Switch, de nieuwste spelcomputer van de Japanse spellenmaker, is in februari al gehack en kan sindsdien het besturingssysteem Linux draaien. Nu is duidelijk dat hackers ook games en homebrew (eigengemaakte) apps kunnen draaien op het platform. Eurogamer schrijft over twee exploits, die deze week zijn vrijgegeven, in de Tegra X1-chip van Nvidia, die onder de motorkap van de Switch zit. Zo hebben die mensen toegang gekregen tot het besturingssysteem van de hybride spelcomputer.

Dit is een nachtmerriescenario voor Nintendo. Het bedrijf kan het probleem namelijk niet patchen met een software-update. Het probleem kan wel worden opgelost door nieuwe hardware. Dat betekent dat alle tot nu toe verkochte Switch-modellen, zo’n veertien of vijftien miljoen exemplaren, nu kwetsbaar zijn. De kwetsbaarheid is alleen te exploiteren wanneer er een usb-apparaat wordt gekoppeld met daarop de benodigde software wanneer de console wordt opgestart. Dit moet dan iedere keer gebeuren voordat het effect heeft.

Als de exploit eenmaal is geactiveerd, dan kan de legale software die niet herkennen en kunnen alle functies en games gewoon als normaal worden gebruikt. Nintendo Switch-eigenaars kunnen zodoende homebrew apps draaien. De hackersgroep, die werkt onder de naam fail0verflow, heeft Nintendo, hardwarepartner Nvidia en Google al op de hoogte gebracht van het probleem, negentig dagen geleden. Deze exploit heeft ook effect op de Nvidia Shield (een settopbox) en de Google Pixel C-tablet (die niet meer wordt verkocht).

Nintendo gaat in elk geval binnenkort last krijgen van mensen die het besturingssysteem op hun Nintendo Switch willen aanpassen. Dat is echter geen groot probleem in vergelijking met de mogelijkheid illegale games op het apparaat te kunnen spelen. Het bedrijf wordt verder gedwongen nieuwe hardware uit te brengen, die de exploit tegengaat. Eerder verscheen er al een firmware-update met een hint naar een nieuwe model, dus mogelijk werkt Nintendo daar al aan. Toekomstige Switch-consoles zullen dus extra bescherming hebben.

Lees in ons onlangs gepubliceerde gameoverzicht welke games je nu moet spelen voor de Nintendo Switch. Op 28 april aanstaande verschijnt ons volgende overzicht.


€ 308,00

Binnen 2 werkdagen

Bekijk

€ 329,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 329,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


 • Delen:

Reacties

 1. Erik
  26 april, 2018 om 6:00

  Fail0verflow is niet 1 persoon, ook zijn hun niet de enige hackersgroep die het is gelukt.
  Maar goed, ik snap dat jullie het niet te ingewikkeld willen maken.

  • Wesley Akkerman
   26 april, 2018 om 16:17

   Ah, mijn excuus. Dat het een groep is, was mij niet helemaal duidelijk. Ik heb het artikel erop aangepast. Thanks voor de feedback!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.