Xbox Game Pass: waarom het abonnement wel of niet voor jou is

11 maart 2018 8 Minuten 7 Reacties
xbox-game-pass-abonnement

Xbox Game Pass is een abonnement dat gamers met een Xbox One toegang biedt tot ruim honderd spellen voor een vast bedrag per maand. Maar is de dienst wat voor jou? In dit artikel maken we een overzicht van de voor- en nadelen.

Xbox Game Pass: de voor- en nadelen

Zowel PlayStation als Xbox beschikken allebei over een abonnement waarbij je ongelimiteerd games uit het aanbod kunt spelen, voor een vast bedrag per maand. Op Xbox heet dat abonnement Xbox Game Pass. In tegenstelling tot PlayStation Now, zoals het abonnement op PlayStation heet, stream je de games uit de catalogus niet naar je console toe, maar installeer je ze. Je moet één keer per maand online komen met je Xbox om de games te kunnen blijven spelen, naast het feit dat je 9,99 euro per maand voor toegang betaalt.

Nog niet zo heel lang geleden heeft Microsoft bekendgemaakt dat het voornemens is first-party titels (spellen die door – studio’s van – Microsoft zijn gemaakt) direct te lanceren binnen het abonnement. Dat houdt dus in dat je meteen de nieuwste Microsoft-spellen kunt spelen, voor de prijs van twee normale spellen per jaar. Dat klinkt natuurlijk te mooi om waar te zijn, dus moeten er ook wat addertjes onder het gras zitten. In dit achterartikel bespreken we daarom de voor- en nadelen van het gameabonnement Xbox Game Pass.

Voordeel: veel games voor weinig geld

Het eerste voordeel is meteen duidelijk: middels Xbox Game Pass krijg je toegang tot ruim honderd spellen per maand, vaak iets meer. Je hoeft ze natuurlijk niet allemaal tegelijkertijd te downloaden en te spelen, dus kun je ze stuk voor stuk uitspelen en aan de volgende titel beginnen (ook wanneer je weinig schijfruimte hebt). In de catalogus staan games van de Xbox (de eerste!), de Xbox 360 en de Xbox One, waardoor je voorlopig nog niet klaar bent met gamen. Bovendien worden er enkele maand nieuwe games toegevoegd.

Voordeel: veel singleplayerspellen

Dit hangt nauw samen met het vorige voordeel. En het is meer een voordeel dat wellicht op de langere termijn zijn waarde laat zien. Singleplayergames maken kost een hoop geld en leveren niet net zo veel op als multiplayertitels, free-to-play spellen en games als een service. Door (soms korte) games direct uit te brengen op de dienst, krijg je toegang tot veel singleplayeravonturen, en de ontwikkelaar is verzekerd van een inkomen. Bovendien heb je ook geen Xbox Live nodig om alles uit zo’n game te halen.

Voordeel: Microsoft-games direct te spelen

We noemden het net al even: de games van Microsoft zijn straks direct speelbaar via Xbox Game Pass. Kijk je dus uit naar Sea of Thieves, Crackdown 3 (wanneer die ook moge uitkomen) of State of Decay en vind je dat er nog een aantal aantrekkelijke titels in het aanbod zitten? Dan doe je er goed aan in dit abonnement te investeren. Bovendien geldt dit ook voor alle toekomstige releases van Microsoft, waardoor je dus voor de prijs van twee (basis)games per jaar toegang krijgt tot exclusieve content en natuurlijk de rest van het aanbod.

Voordeel: games installeer je en stream je niet

In tegenstelling tot wat Sony doet met PlayStation Now of Nvidia met GeForce Now, stream je de games uit het aanbod niet naar je Xbox One. Je installeert ze op je harde schijf en speelt ze dus net zoals je andere games zou spelen. Je hoeft geen rekening te houden met hoge internetsnelheden of lag, want daar is gewoonweg geen sprake van. Je treft de gedownloade titels gewoon aan bij je Mijn games & apps-sectie en kunt alles meteen uit de cloud downloaden. En zolang je hebt abonnement hebt, heb je ook toegang tot alles uit de catalogus.

Nadeel: duur abonnement in deze situaties

Mocht je een gamer zijn die zo nu en dan eens een game speelt, al een gigantische backlog hebt (een backlog is een stapel games waar je nog niet aan bent toegekomen) of die het liefst de nieuwste games direct speelt, dan is die 9,99 euro per maand best een flink bedrag. Dat is toch 120 euro’s per jaar die je besteedt aan een abonnement waar je niet optimaal van gebruikmaakt. Daarom doe je er wellicht goed aan eerst te kijken naar wát je spelen wil, zodat je kunt uitrekenen wat je zou besparen wanneer je al die games los zou kopen.

Nadeel: downloadable content moet je los kopen

Voor dat tientje per maand krijg je toegang tot een groot aantal titels, en dat is natuurlijk mooi. Maar wanneer je de game hebt uitgespeeld en zou willen beginnen aan downloadable content, dan zul je die los moeten kopen. Dan koop je dus als het ware digitale goederen voor een game die je technisch gezien niet in je bezit hebt. Het zou kunnen zijn dat er in de toekomst games worden toegevoegd die compleet zijn (zogenaamde GOTY of Complete Editions), maar dan kunnen ontwikkelaars en uitgevers minder verdienen aan hun producten.

Nadeel: games kunnen uit de catalogus verdwijnen

Stel dat je net een game op het oog hebt of op je lijstje hebt staan die je als volgende wil gaan spelen. Maar dan kom je in je downloadlijst en zie je dat die game is verdwenen — dat kan gebeuren. Dat het spel nu met Xbox Game Pass te spelen is, wil helaas niet zeggen dat dit altijd het geval is. Je wordt wel op de hoogte gebracht wanneer de game uit de lijst verdwijnt, zodat je de kans hebt deze alsnog te kopen (met een korting van twintig procent). Hierdoor fluctueert het aanbod niet alleen van Game Pass, maar in feite dus ook de waarde.

Nadeel: veel oude spellen

Wanneer je nu in de catalogus kijkt van Xbox Game Pass dan valt op dat je voornamelijk oude games tegenkomt. Spellen die zijn uitgebracht op de Xbox 360. Dit zijn niet per definitie slechte spellen natuurlijk, maar je koopt een Xbox One om moderne games te spelen. In de komende maanden hopen we toch echt veel meer Xbox One-spellen tegen te komen, en het liefst ook wat recente titels. Nu zit daar al wat verbetering in, maar desalniettemin moet je ervan uitgaan dat je te maken krijgt met een sloot aan ‘oude content’.

Xbox Game Pass: de voorlopige conclusie

Xbox Game Pass is echt geen slecht abonnement, maar op een aantal praktische voorbeelden stelt de dienst toch nog een beetje teleur. Je krijgt toegang tot een groot aanbod aan (voornamelijk) singleplayertitels en kunt ook direct de nieuwste Microsoft-spellen spelen. Bovendien kun je games en dlc met korting aanschaffen en hoef je ook geen rekening te houden met hoge downloadsnelheden. Daar tegenover staat helaas dat games uit het aanbod verdwijnen, dlc dus los gekocht moet worden en dat je met een sloot aan oude games te maken krijgt.

Daarom is Game Pass nu vooral mooi voor mensen die veel tijd hebben om te gamen en nog wat achterlopen als het gaat om games uitspelen. Voor andere games moet de dienst nog wat versterkt worden; daarvoor kan het aanbod op moment van schrijven nog wat beperkt aanvoelen. Gelukkig kun je Xbox Game Pass uitproberen voordat je er standaard elke maand 9,99 euro aan uitgeeft. Je krijgt twee weken gratis toegang tot het abonnement; merk je dan dat je het al vaak gebruikt, dan is het waarschijnlijk de investering waard.

Meer lezen?

In de afgelopen maanden hebben we ook de meest recente spelcomputers getest op Homecinema Magazine. In dit uitgebreide artikel lees je alles over de PlayStation 4 Pro. Nintendo-liefhebbers kunnen hier terecht voor de recensie over de Nintendo Switch. Mocht je toch meer interesse hebben in een Xbox One X, dan hebben we deze recensie voor je klaarstaan.

Reacties (7)