Verslag: LG toont nieuwigheden voor 2018 televisies

28 maart 2018 + 10 minuten 4 Reacties
OLED2

Welke vernieuwingen kan je verwachten in de 2018 tv-modellen van LG? Om dat allemaal te demonstreren nodigde LG de verzamelde Europese pers uit op hun kantoren in Madrid. Een blik op de nieuwste features van de OLED en Super UHD toestellen, en de Alpha9 processor.

Algemeen

Voor we in de technische nieuwigheden doken, kregen we wat inzage in trends bij de tv-kijkers, op basis van een studie van Ericsson ConsumerLab, TV and Media. Daar waren geen verrassingen bij. Zo weten we al langer dat het aandeel lineair tv kijken (met andere woorden, klassiek tv kijken naar allerlei zenders) nog steeds het grootst is, maar wel blijft dalen (in 2016 goed voor nog slechts 39%). We kijken meer en meer korte clips (22%), en streamen video (14%). Downloaden, opgenomen tv en fysieke media nemen het overschot voor hun rekening, waarbij we vooral merken dat ook het aandeel van fysieke media blijft dalen (nog slechts 5% in 2016). Dat we daarbij steeds meer kijken naar smartphones, tablets en laptops is ook niet nieuw.

Maar toch is er een gezonde markt aanwezig voor Premium tv’s. Die leveren immers de beste kijkervaring en blijven daarom populair, niet enkel bij de traditionele tv-kijkers, maar ook bij zogenaamde ‘screen-shifters’, mensen die wisselen tussen smartphone, laptop en tv. Aangezien het belang van streaming toeneemt wordt een goede ondersteuning daarvan steeds belangijker. En tot slot, een tv wordt steeds meer een integraal onderdeel van hoe je een bepaalde stijl aan je interieur geeft, wat het belang van design erg groot maakt.

OLED

De OLED-schermen blijven het grote paradepaard van LG. Daar besteden we dan ook behoorlijk wat aandacht aan. We steken van wal met een vraag die we veel horen. Is er iets veranderd aan het 2018 OLED-paneel? Foto’s van de nieuwe subpixel structuur tonen duidelijk een klein verschil met het paneel van vorig jaar, maar LG claimt verder geen verschillen.

Cinema HDR

Cinema HDR is de verzamelnaam voor alle technologie die instaat voor HDR ondersteuning. Ook in 2018 zullen de LG OLED-schermen ondersteuning bieden voor Dolby Vision, HLG, HDR en Technicolor. Die laatste naam is wel bekend in de filmwereld, maar of de HDR-technologie van Technicolor nog een belangrijke rol kan spelen is af te wachten, en eerlijk gezegd eerder twijfelachtig.

Opgelet bij de benamingen, LG spreekt over HDR10 Pro en HLG Pro. Vooral die eerste mag je niet verwarren met HDR10+ (of HDR10 Plus), dat is immers de enige HDR-standaard die LG niet ondersteunt. De ‘Pro’ in hun benamingen slaat op het gebruik van een extra stap dynamische tonemapping gebaseerd op analyse van elke frame, waarmee LG hetzelfde effect hoopt te bereiken als HDR10+ dat dynamische metadata gebruikt. Dat proces bestond ook op de 2017 modellen onder de naam Active HDR.

α9 Processor

Met zijn nieuwe  α9 (Alpha9) processor, geoptimaliseerd voor het oled-scherm, introduceert LG een hele reeks beeldverbeteringen. De Alpha9 zal beschikbaar zijn in de W-, G-, E- en C-reeks. De B-reeks krijgt een lagere versie, de Alpha7, die meer het niveau van vorig jaar levert.

Wat zit er zoal in als verbeteringen?

  • Ruisonderdrukking: dit is van twee stappen naar vier stappen gegaan. Stap 1 en 2 voeren ‘temporal noise reduction’ uit. Klassieke ‘spatial’ noise reduction analyseert één frame en probeert te oordelen of iets deel uitmaakt van het beeld of ruis is. Bij ‘Temporal’ noise reduction worden opeenvolgende frames met elkaar vergeleken om na te gaan of iets ruis is. Stap 3 en 4 voeren een ‘de-contouring’ filter uit, waarmee kleurbanden in zachte kleurgradiënten weggewerkt worden.
  • Scherpte verbetering: Een volgende stap analyseert de frequenties in het beeld, en gaat op zoek naar hoogfrequente delen (lees, delen in het beeld met meer fijn detail) zodat het die meer kan benadrukken.
  • Diepte verbetering: Analyse van het beeld onderscheidt objecten in de voorgrond van zaken op de achtergrond. Door dingen in de voorgrond een beter contrast te geven vergroot het dieptegevoel van het beeld.
  • Adaptive color enhancer: Analyse zoekt de meest dominante kleuren en die krijgen dan een boost.
  • True Colour Accuracy Pro: Deze modellen gebruiken een kleurtabel van 35.937 (33³) punten, vergeleken bij de 2017 modellen die 4913 (17³) punten had. Daardoor is een zeer nauwkeurige kleurweergave mogelijk.
  • De alpha9 ondersteunt ook HFR (High Frame Rate), en kan video met 100/120 beelden per seconde verwerken. Ideaal voor sport, maar dergelijke content is er voorlopig nog niet.
  • Tot slot is er ook een verbetering in de weergave van de user interface. Die wordt nu ook geupscaled naar 4K, en krijgt contrast-, kleur- en scherpteverbetering.

Demo

Op papier klinkt dat allemaal fantastisch, maar een praktijkdemo vertelt toch veel meer. Zijn de voordelen van de nieuwe processor duidelijk zichtbaar? Een OLED-demo toonde een LG 2017 en 2018 model, met daarnaast een Sony A1. Helaas, alle toestellen stonden wel in de Vivid mode, die we zelden aanraden, maar de demo gaf desalniettemin een aantal goede inzichten. Of we dezelfde resultaten ook in onze testen zullen zien, dat moeten we afwachten. We mochten ook geen foto’s maken tijdens de demo, dus jullie zullen het moeten doen met beschrijvingen.

In een eerste scène keken we naar de verbeteringen op vlak van Motion Compensation. De ‘vloeiend’ instelling van TruMotion (maar ook bij andere fabrikanten) elimineert het stotter-effect uit panbeelden, maar levert vaak duidelijk motion artefacten als een voorwerp beweegt over een complexe achtergrond. Je ziet dan een halo van ruis rond het bewegend voorwerp. Het is net dat effect dat de alpha9 sterk vermindert ten opzichte van vorig jaar, en ook ten opzichte van de Sony. Het leek ons wel dat de beelden een beetje zachter waren, je verliest dus wel de halo, maar de contour wordt ietwat flou. De 2018 modellen beschikken nu ook over Black Frame Insertion, een techniek om snel bewegend detail duidelijker zichtbaar te maken. Die activeer je door Motion Pro aan te zetten. Het beeld wordt iets donkerder, dat is verwacht, maar het leek ons op het eerste zicht ook het beeld te doen flikkeren. Of dat echt storend is, zullen we in verdere testen moeten vaststellen.

Een tweede demo keek naar ruisonderdrukking en scherpteverbetering. Daarin bleek de alfa9 erg goed in het onderscheiden van echte patronen ten opzichte van ruis. De subtiele houtnerven van een wand ergens in de achtergrond van het beeld werden netjes bewaard, terwijl die op de twee andere modellen aanzienlijk waziger werden.

LG besteed duidelijk ook aandacht aan de opmerkingen die in reviews telkens weer naar voor komen. Zo bleef er vorig jaar toch nog wat contouring zichtbaar in donker scènes. Een kleine lichtbron, zeker als die wat kleur heeft, kon in een voor de rest donker beeld gemakkelijk kleurbanden veroorzaken. De alpha9 processor werkt die erg goed weg, en het resultaat was te vergelijken met de Sony (die gebruiken daarvoor Super Bitmapping). Een belangrijk weetje: de feature zit ‘verstopt’ in de Mpeg Ruisonderdrukking instelling. Laat die dus zeker minstens op ‘laag’ staan.

Er is ook alweer gesleuteld aan de weergave van HDR-beelden die gemastered zijn met een heel helder piekwit (4000 nits bijvoorbeeld). De ‘Dynamic Tone Mapping’ zorgt er voor dat subtiele witdetails van dergelijke scènes nu nog iets meer witdetail tonen. Dat verschil is minder dramatisch.

De laatste ‘verbetering’ (we zetten ze niet voor niets tussen aanhalingstekens), is de kleurverbeteraar. Die is enkel aanwezig als je de Vivid beeldmode gebruikt, en detecteert dan de belangrijkste kleur in het beeld (de kleur die het meest aanwezig is). Die kleur wordt dan velel intenser weergegeven. Dit lijkt ons enkel belangrijk op de winkelvloer.

Super UHD

De Super UHD modellen zijn uitgerust met de Alpha7 processor. Deze schermen gebruiken nog steeds LG’s Nanocell display, dat een gebruikelijke wide gamut achtergrondverlichting combineert met een zeer specifiek kleurfilter dat een deel geel wegfiltert zodat  rood intenser en puurder wordt. De panelen hebben dezelfde helderheid als vorig jaar (LG claimt tussen de 1.000 en 1.500 nits).


De grote verbetering voor de SK85 en SK95-reeks zit in het gebruik van een FALD achtergrondverlichting. Die verbetert het contrast van IPS-paneel aanzienlijk. LG wou niet kwijt hoeveel segmenten de achtergrondverlichting gebruikt, maar liet wel weten dat de 65 inch versie er meer heeft dan de 55 inch versie en dat de SK95-reeks er meer heeft dan de SK85-reeks. Ook deze modellen kregen Black Frame Insertion om de bewegingsscherpte te verbeteren.

Smart: ThinQ AI

Door proprietary technologie te combineren met WebOS is het smart tv platform nog slimmer gemaakt. LG maakt gewag van AI (artificiële intelligentie) maar het is duidelijker om te stellen dat het om uitgebreide stemcontrole gaat. De technologie is overigens compatibel met Google Home en Amazon Echo. De nieuwigheid is dat je vrij complexe opdrachten kunt geven, allemaal via de ingebouwde microfoon van de Magic Remote, of via een gekoppelde Google Home of Amazon Echo. Het grote nadeel: er is (coorlopig) geen ondersteuning voor Nederlands, en LG kon ons ook geen datum geven waarop dat mogelijk zal zijn. Je zal dus Engels, Frans, Duits of Spaans moeten spreken.

Demo

TV’s zijn al enkele jaren uitgerust met stemcommando’s. Maar de demo die we van LG’s nieuwe ThinQ zagen was toch behoorlijk indrukwekkend. Niet alleen kan je er mee zoeken, je kunt er ook heel wat tv-instellingen mee aansturen. We geven een bloemlezing uit de mogelijke commando’s.

  • Open YouTube (open een specifieke toepassing)
  • Go to Channel 33 (ga naar een kanaal via nummer)
  • Go to Disney Channel (ga naar een kanaal via naam, gebaseerd op namen uit de EPG)
  • Go to ‘insert name of program’, bijvoorbeeld Goto Game Of Thrones
    • Deze switcht op eigen houtje naar het juiste kanaal als het programma al loopt. Is dat niet het geval of zijn er verschillende programma’s met die naam op verschillende momenten of zenders, dan krijg je een overzicht met de mogelijkheid om herinneringen of opnames te programmeren.
  • Show news channels (toon alle nieuwskanalen)
  • Films with Bruce Willis (toont resultaten uit Netflix, YouTube, Live tv)
  • Show horror movies (ook hier resultaten uit de bronnen hierboven)
  • Search hotels in Mallorca on Youtube
  • Search hotels in Berlin on Google
  • Switch off tv after this program
  • Switch on the tv at 8.00hr from Monday to Friday.
  • Activate subtitles
  • Do I need an umbrella in Brussels tomorrow (toont weersinformatie)
  • What’s the time in the UK. (toont tijdsverschillen met je huidige tijdszone)
  • Change picture mode to Cinema
  • Change to Cinema Mode (hiermee schakel je beeld en geluid naar een andere mode).

Auto Calibratie

Waarschijnlijk een van de meest indrukwekkende features die de nieuwe OLED en Super UHD modellen meekregen is de mogelijkheid om ze automatisch te laten kalibreren door Spectracal Calman. Nu is autokalibratie geen nieuwigheid op zich, zowel Panasonic als Samsung bieden dit al aan. Maar bij andere fabrikanten krijgt de kalibratiesoftware enkel toegang tot de gebruikersinstellingen (die je zelf via de menu’s kan bereiken).

LG heeft echter toegang gegeven tot de hardware LUT (LookUp Table) die achter die instellingen schuilt. Die bepaalt rechtstreeks hoe het scherm aangestuurd wordt op basis van het videosignaal. Zo kan het scherm op de meest directe wijze gekalibreerd worden, en ben je daarvoor niet afhankelijk van hoe goed de gebruikersinstellingen werken. Dat is een enorme luxe, die meestal enkel voor professionele hardware beschikbaar is.

De tv’s zijn uitgerust met een 1D LUT van 1024 punten voor de grijsschaal en gamma. Ter vergelijking, via het menu heb je op de meeste tv’s toegang tot 2 punten, 10 punten of in het beste geval 20 punten. Voor de kleurweergave is er een 3D LUT van 33³ (35.937) punten. Je kunt er voor kiezen om 1.000 punten of meer te doen (de rest wordt dan via interpolatie ingevuld), Maar dat kost natuurlijk veel tijd. Spectracal heeft ook een speciale Matrix-mode kalibratie voorzien waarbij vijf punten, samen met de kennis die ze hebben van het paneel, volstaan om in zeer korte tijd een uitstekend resultaat te halen. Spectracal claimt dat je minstens 3.500 punten moet meten om de matrix-mode kalibratie te verbeteren, het maximum aantal metingen is voorlopig 10.000. Daar ben je wel enkele uren zoniet een ganse nacht mee bezig. Maar het resultaat is dan ook te vergelijken met een filmstudio referentiemonitor.

Je kunt in SDR vijf verschillende beeldmodes kalibreren, in HDR (HDR10 en HLG) drie en ook voor Dolby Vision kan je drie modes creëren. Erg goed nieuws voor de gamers is dat ook die modes nu gekalibreerd kunnen worden.

Meer informatie

Bekijk ook de LG 2018 oled tv line-up en de LG 2018 lcd led tv line-up. Lees ook onze LG E8-serie oled tv review.

Reacties (4)