Sony soundbars bieden Dolby Atmos zonder omhooggerichte speakers

06 februari 2018 2 Minuten 1 Reacties
Sony-HT-ZF9

De Sony HT-ZF9 en HT-XF9000 zijn geen Dolby Atmos soundbars zoals we ze vorig jaar zagen. Ja, ze zijn nog steeds slank, compact en stijlvol, maar de manier waarop het Dolby Atmos-effect bereikt wordt is vernieuwd.

Vorig jaar hadden de Atmos-modellen van Sony – en ook die van andere fabrikanten – nog extra naar boven gerichte drivers die middels weerkaatsingen in de ruimte een surroundeffect (hoogte en diepte) moesten creëren. Dit werkt aardig maar voor optimale prestaties is wel een ruimte nodig die akoestisch gezien meewerkt.

In 2018 heeft Sony een oplossing bedacht die de noodzaak voor ‘perfecte’ ruimte wegneemt. De Atmos-soundbars maken namelijk gebruik van een digitale signaalprocessor (DSP) die het digitale signaal op zo’n manier bewerkt dat er een surroundeffect bereikt kan worden uit puur drie (of twee bij de HT-XF9000) drivers aan de voorzijde.

Hoe het technisch gezien precies werkt is materiaal voor een achtergrondartikel maar het komt er op neer dat de soundbars het signaal bewerken en middels onder meer timing ervoor zorgen dat het lijkt alsof het geluid je (deels) omringt. We hebben het zelf ervaren en de eerste indruk is positief. Het blijft natuurlijk niet te vergelijken met speakers achter je of boven je, maar het geluidsveld wordt daadwerkelijk een stuk breder en hoger, en effecten lijken zich in bepaalde gevallen achter de luisterpositie te begeven. Overigens zijn de SA-Z9R (achter)speakers toe te voegen waarmee een 5.1-kanaals surround sound gecreëerd worden, mocht je dit willen.

Of deze soundbars ook in de thuissituatie een positieve indruk achterlaten moet onze uitgebreide review natuurlijk uitwijzen. Deze kun je in de komende weken verwachten.

Prijs en beschikbaarheid

De HT-ZF9 is vanaf april 2018 verkrijgbaar in de Benelux voor een prijs van 800 euro. De HT-XF9000 zal in april 2018 op de markt komen voor een prijs van 500 euro. De SA-Z9R speakers worden in het voorjaar van 2018 geïntroduceerd.

Lees ook onze Sony HT-ZF9 review.

Reacties (1)