Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Sony soundbars bieden Dolby Atmos zonder omhooggerichte speakers

Geschreven door
Geplaatst op6 februari 2018, 18:03 CategorieLuidsprekers

Sony heeft begin vorige maand tijdens CES 2018 twee nieuwe soundbars met Dolby Atmos aangekondigd; de HT-ZF9 en HT-XF9000. Vandaag zijn we op het hoofdkantoor van Sony België langs geweest om onder andere deze producten te ervaren.

Sony HT-ZF9 en HT-XF9000

De Sony HT-ZF9 is een 3.1-kanaals soundbar met Dolby Atmos en Virtual Surround Sound. De langwerpige soundbar komt net een audiodriver en slim gepositioneerde speakers. Naast dit model lanceert Sony de HT-XF9000 met twee frontkanaals luidsprekers. Deze 2.1-kanaals-soundbar maakt gebruik van minder speakers dan de HT-ZF9 maar biedt eveneens Dolby Atmos via de Vertical Surround Engine.

Dolby Atmos zonder weerkaatsingen in de ruimte

De Sony HT-ZF9 en HT-XF9000 zijn geen Dolby Atmos soundbars zoals we ze vorig jaar zagen. Ja, ze zijn nog steeds slank, compact en stijlvol, maar de manier waarop het Dolby Atmos-effect bereikt wordt is vernieuwd.

Vorig jaar hadden de Atmos-modellen van Sony – en ook die van andere fabrikanten – nog extra naar boven gerichte drivers die middels weerkaatsingen in de ruimte een surroundeffect (hoogte en diepte) moesten creëren. Dit werkt aardig maar voor optimale prestaties is wel een ruimte nodig die akoestisch gezien meewerkt.

In 2018 heeft Sony een oplossing bedacht die de noodzaak voor ‘perfecte’ ruimte wegneemt. De Atmos-soundbars maken namelijk gebruik van een digitale signaalprocessor (DSP) die het digitale signaal op zo’n manier bewerkt dat er een surroundeffect bereikt kan worden uit puur drie (of twee bij de HT-XF9000) drivers aan de voorzijde.

Hoe het technisch gezien precies werkt is materiaal voor een achtergrondartikel maar het komt er op neer dat de soundbars het signaal bewerken en middels onder meer timing ervoor zorgen dat het lijkt alsof het geluid je (deels) omringt. We hebben het zelf ervaren en de eerste indruk is positief. Het blijft natuurlijk niet te vergelijken met speakers achter je of boven je, maar het geluidsveld wordt daadwerkelijk een stuk breder en hoger, en effecten lijken zich in bepaalde gevallen achter de luisterpositie te begeven. Overigens zijn de SA-Z9R (achter)speakers toe te voegen waarmee een 5.1-kanaals surround sound gecreëerd worden, mocht je dit willen.

Of deze soundbars ook in de thuissituatie een positieve indruk achterlaten moet onze uitgebreide review natuurlijk uitwijzen. Deze kun je in de komende weken verwachten.

Prijs en beschikbaarheid

De HT-ZF9 is vanaf april 2018 verkrijgbaar in de Benelux voor een prijs van 800 euro. De HT-XF9000 zal in april 2018 op de markt komen voor een prijs van 500 euro. De SA-Z9R speakers worden in het voorjaar van 2018 geïntroduceerd.

Lees ook onze Sony HT-ZF9 review.


€ 579,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 579,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 599,00

Binnen 2 werkdagen

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl€ 399,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 399,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 399,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


  • Delen:

Reacties

  1. Frans
    07 februari, 2018 om 0:29

    Het blijft een soundbar

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.