Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Samsung kiest mogelijk toch weer voor OLED, maar dan QD-OLED

Geschreven door
Geplaatst op21 februari 2018, 15:38 CategorieOled tv's

Na het fiasco van de eerste en enige OLED tv die Samsung op de markt bracht heeft het bedrijf meerdere malen aangegeven absoluut geen OLED tv meer op de markt te brengen. Maar, feit is wel dat de QLED tv’s van het bedrijf ook niet echt een vuist kunnen maken tegenover de OLED tv’s die op de markt verschijnen. Dus, er is vernieuwing nodig en die vernieuwing vindt de Koreaanse fabrikant mogelijk toch in OLED.

Samsung gaat voor QD-OLED

Volgens een recent bericht van het Koreaanse ETnews zou Samsung de voordelen van quantum dots en de OLED dispaytechniek willen combineren. Deze combinatie moet gaan onder de naam QD-OLED en simpel gezegd komt het erop neer Samsung in plaats van te starten vanuit een led-lcd tv start vanuit een OLED tv, die enkel blauwe OLED-materialen gebruikt. Hierop wordt een quantum dot-kleurfilter geplaatst voor de rode en groene subpixels, wat mogelijk zorgt voor een hogere helderheid en een betere kleurweergave dan standaard OLED tv’s. Dat quantum dot kleurfilter is immers geen echt filter, maar een conversielaag. Zo blijft het scherm een echt emissief scherm, waar elke pixel zelf licht geeft.

Deze nieuwe productstrategie moet er volgens de bronnen van het verhaal voor zorgen dat Samsung weer aansluiting vindt bij de concurrentie, of er wellicht weer overheen gaat. En de Koreaanse fabrikant zou al in een vergevorderd stadium zijn aangezien ETnews beweert dat tijdens CES 2018 een 55-inch en een 65-inch QD-OLED tv aan een select gezelschap getoond zijn. Toch gaat het nog om prototypes met kinderziekten. Zo zou bijvoorbeeld het blauwe licht nog ‘lekken’ tussen elke pixel, wat de kleurweergave negatief beïnvloedt.

Echt QLED

Een hooggeplaatst persoon bij Samsung zou ook aangegeven hebben dat het ultieme doel nog altijd staat; een echte QLED tv (rechtstreeks electrisch aangedreven quantum dots). Dat zijn niet de QLED tv’s die we nu kennen, want dat zijn lcd led tv’s waarin de achtergrondverlichting een laagje quantum dots gebruikt. De stap tussen QLED zoals we het nu kennen en QLED zoals het in de toekomst moet verschijnen is dan QD-OLED. Het klinkt allemaal wat lastig, maar gelukkig hebben we een uitgebreid achtergrondartikel over quantum dot kleurfilters geschreven en ook over de QLED-techniek van Samsung.

8K en microLED

Maar zoals we tijdens CES 2018 zagen is dat niet alles. Samsung werkt namelijk ook aan 8k Ultra HD tv’s met artificiële intelligentie en aan microLED tv’s die over minuscule led’s beschikken. Voor nu is het dus nog gissen op welke technologie Samsung vol in gaat zetten, maar dat het bedrijf niet bij de pakken neerzit mag duidelijk zijn.

 • Delen:

Reacties

 1. Audiofreak1
  21 februari, 2018 om 19:02

  In beeldkwaliteit is Samsung stil blijven staan, de markt gaat naar Oled, het groote succes na led! Samsung heeft al jaren een zeer slechte kijkhoek waardoor er een grijze waas over het scherm komt. Concurrent LG heeft dat probleem niet en is dus juist geschikt voor gezinnen waar niet iedereen recht voor het scherm zit. In Nederland is het aandeel ruim 18% gedaald!

 2. Frans
  21 februari, 2018 om 20:50

  Lg maakt de beste OLED tv moet dat nog maar is zien van Samsung.
  Ik heb er nu bijna 3 maanden een OLED van LG.
  Dolby vision film is top op dit model de rest ziet er ook goed uit ik bedoel dan de 4 k UHD bluerays films. Ook de HDR films

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.