Samsung kiest mogelijk toch weer voor OLED, maar dan QD-OLED

21 februari 2018 2 Minuten 2 Reacties
Samsung-oled-tv

Volgens een recent bericht van het Koreaanse ETnews zou Samsung de voordelen van quantum dots en de OLED dispaytechniek willen combineren. Deze combinatie moet gaan onder de naam QD-OLED.

Na het fiasco van de eerste en enige OLED tv die Samsung op de markt bracht heeft het bedrijf meerdere malen aangegeven absoluut geen OLED tv meer op de markt te brengen. Maar, feit is wel dat de QLED tv’s van het bedrijf ook niet echt een vuist kunnen maken tegenover de OLED tv’s die op de markt verschijnen. Dus, er is vernieuwing nodig en die vernieuwing vindt de Koreaanse fabrikant mogelijk toch in OLED.

Samsung gaat voor QD-OLED

Volgens een recent bericht van het Koreaanse ETnews zou Samsung de voordelen van quantum dots en de OLED dispaytechniek willen combineren. Deze combinatie moet gaan onder de naam QD-OLED en simpel gezegd komt het erop neer Samsung in plaats van te starten vanuit een led-lcd tv start vanuit een OLED tv, die enkel blauwe OLED-materialen gebruikt. Hierop wordt een quantum dot-kleurfilter geplaatst voor de rode en groene subpixels, wat mogelijk zorgt voor een hogere helderheid en een betere kleurweergave dan standaard OLED tv’s. Dat quantum dot kleurfilter is immers geen echt filter, maar een conversielaag. Zo blijft het scherm een echt emissief scherm, waar elke pixel zelf licht geeft.

Deze nieuwe productstrategie moet er volgens de bronnen van het verhaal voor zorgen dat Samsung weer aansluiting vindt bij de concurrentie, of er wellicht weer overheen gaat. En de Koreaanse fabrikant zou al in een vergevorderd stadium zijn aangezien ETnews beweert dat tijdens CES 2018 een 55-inch en een 65-inch QD-OLED tv aan een select gezelschap getoond zijn. Toch gaat het nog om prototypes met kinderziekten. Zo zou bijvoorbeeld het blauwe licht nog ‘lekken’ tussen elke pixel, wat de kleurweergave negatief beïnvloedt.

Echt QLED

Een hooggeplaatst persoon bij Samsung zou ook aangegeven hebben dat het ultieme doel nog altijd staat; een echte QLED tv (rechtstreeks electrisch aangedreven quantum dots). Dat zijn niet de QLED tv’s die we nu kennen, want dat zijn lcd led tv’s waarin de achtergrondverlichting een laagje quantum dots gebruikt. De stap tussen QLED zoals we het nu kennen en QLED zoals het in de toekomst moet verschijnen is dan QD-OLED. Het klinkt allemaal wat lastig, maar gelukkig hebben we een uitgebreid achtergrondartikel over quantum dot kleurfilters geschreven en ook over de QLED-techniek van Samsung.

8K en microLED

Maar zoals we tijdens CES 2018 zagen is dat niet alles. Samsung werkt namelijk ook aan 8k Ultra HD tv’s met artificiële intelligentie en aan microLED tv’s die over minuscule led’s beschikken. Voor nu is het dus nog gissen op welke technologie Samsung vol in gaat zetten, maar dat het bedrijf niet bij de pakken neerzit mag duidelijk zijn.

Reacties (2)