Review: Teufel One S – compacte multiroom-speaker

17 februari 2018 + 10 minuten 0 Reacties
Teufel-One-S-review

In deze review kijken we naar het kleinste model uit de multiroom line-up van Teufel, de Teufel One S. Deze speaker is geschikt voor kleinere ruimten.

In 2016 hebben we uitgebreid gekeken naar de Raumfeld multiroom-speakers van Teufel. Dit complete systeem, met onder meer grote vloerstaande speakers en compacte modellen, is dit jaar vernieuwd. Er is een hoop veranderd, waaronder het design en zelfs de naam. In deze review kijken we naar het kleinste model uit de line-up, de Teufel One S.

Raumfeld wordt Teufel

Wie Teufel kent weet dat het bedrijf al een tijdje multiroom-systemen in het assortiment heeft. Echter, deze werden onder de naam Raumfeld uitgebracht. De luidsprekertechniek van Teufel, gecombineerd met de streamingtechniek van Raumfeld. Dit jaar pakt het Duitse bedrijf het anders aan en worden de multiroom-oplossingen weer onder de naam van Teufel uitgebracht, maar dan wel ‘powered by Raumfeld’.

De Teufel multiroom-speakers zijn actieve speakers die met elkaar kunnen communiceren via WiFi, aangestuurd worden middels een Teufel controller-app (gratis te downloaden) en in principe alleen middels een stroomkabel met de muur verbonden hoeven te worden. Vanuit de app heb je toegang tot onder meer Spotify (Connect), Tune-in Radio, je eigen opgeslagen muziek, Tidal, Napster, WiMP, Last.FM, SoundCloud en apparatuur die aangesloten is op de line-in aansluiting. Ook is er een usb 2.0-poort en een ethernetpoort voor bekabelde verbinding aanwezig. Helaas is de ondersteuning van Google Cast dit jaar uit de speakers verdwenen en ook zien we Apple Music nog altijd niet terug.

Teufel One S

De Teufel One S is de kleinste speaker uit het assortiment en geschikt voor gebruik in kleinere ruimten als de badkamer, keuken of tuin. Wij hebben de speaker in de tuin, onder de overkapping, geplaatst zodat we ook tijdens de warme zomeravonden van muziek kunnen genieten. Helaas beschikt de speaker in tegenstelling tot de vorige generatie niet meer over een (spat)waterdichte behuizing waardoor beschutting een must is. De One S komt met een enkele driver met een vermogen van 40 Watt, sneltoetsen voor bediening van de audioweergave en een minijack- en USB-aansluiting voor het fysiek koppelen van een bron. Natuurlijk zijn ook Wifi en bluetooth op dit model aanwezig.

Teufel heeft de luidspreker voorzien van een nieuw design met touch sensitive toetsen voor volume, play/pauze en presets. De afmetingen bedragen 8,6 (diepte) bij 18 (breedte) bij 16,7 (hoogte) centimeter. Je kunt twee One S-modellen combineren om zo een stereosysteem te creëren.  De speaker heeft een adviesprijs van 249,99 euro (momenteel 199,99 euro) en komt in een witte en zwarte afwerking.

De Teufel One S is te koop via de website van Teufel.

Design en installatie

Het design is zoals gezegd wat veranderd ten opzichte van de voorgaande generatie. Over smaak valt natuurlijk te twisten, maar Teufel heeft de One S wederom van een premium ogend design voorzien. De speaker heeft deze keer een vierkante vorm meegekregen en is daarmee nog iets compacter geworden. De met rubber bedekte knoppen aan de bovenzijde zijn vervangen voor een stuk chiquer ogende touch-knoppen en ook het led-lampje aan de voorzijde heeft een make-over gekregen waardoor deze iets moderner oogt. Zowel aan de voorzijde als aan de zijkanten zien we zwarte stoffen bekleding terug.

De installatie van de Teufel One S is vrij eenvoudig. Eenmaal op de juiste plek gezet is het een kwestie van de stekker in het stopcontact stoppen en wellicht één van je apparaten op de line-in input of usb-input aansluiten. Vervolgens is het een kwestie van de stappen in de Teufel-app volgen om binnen enkele minuten je speaker(s) met het netwerk gekoppeld te hebben. Een kind kan de was doen. Overigens beschikt de One S over een schroefgat waardoor montage aan de muur mogelijk is.

Gebruik

De Teufel Raumfeld-app is gratis te downloaden voor Android- en iOS-gebruikers. Deze app is in principe alles dat je nodig hebt om geluid uit je speakers te krijgen. Tijdens de installatie wordt de app al gebruikt om je speakers te koppelen en in te stellen maar ook daarna gebruik je de app om de speaker/zone te kiezen, de input te kiezen en het volume te bepalen.

De meeste bronnen, waaronder Tune-in en de eigen muziek, kunnen vanuit de Teufel-app bediend worden. Er zijn echter diensten die vanuit de eigen applicatie werken, waaronder Spotify. Wanneer je de Spotify-app opent zie je direct de speakers bij de afspeel-apparaten staan en kun je vanuit de Spotify-app de weergave controleren. In de Teufel-app kun je echter wel, nadat de speaker middels Spotify geactiveerd is, een vorige of volgende nummer kiezen en het volume aanpassen. Naast het volume kun je voor alle speakers de equalizer gebruiken om onder meer bass en treble aan te passen.

Het gebruik van de Teufel multiroom-speakers spreekt voor zich.  De knop met het Teufel-logo onderin is een belangrijk onderdeel; hiermee selecteer je namelijk de speaker/zone waarop je wilt beginnen met muziek luisteren, terwijl je de andere speakers niet beïnvloedt. Wanneer je eerst de input kiest, bijvoorbeeld Tune-in, dan wordt die input direct op de actieve of laatst actieve speaker weergegeven, iets waar je rekening mee moet houden. Onder de speaker/zone staat ook ‘zone aanpassen’ waardoor je een extra speaker aan de zone kunt toevoegen, tijdelijk in ieder geval. Wil je bijvoorbeeld muziek in zowel de woonkamer als buiten weergeven dan selecteer je de woonkamer, klik je op ‘zone aanpassen’ en vink je ook de speaker voor buiten aan. Vervolgens selecteer je de input die op die speaker(s) afgespeeld moet worden, bijvoorbeeld Tune-In. Je kunt ook alle speakers selecteren waardoor je door het hele huis dezelfde muziek hoort. Voor Spotify geldt dat je in de Teufel-app de speakers selecteert waarop afgespeeld moet worden, waarna je in de Spotify-app deze groep kunt selecteren en de weergave kunt bedienen. Je kunt immers in de Spotify-app niet meerdere speakers selecteren.

De applicatie biedt verder nog diverse functies en opties. Zo kun je bepaalde radiozenders als favoriet instellen, houdt de app zelf bij wat je vaak draait en wordt daar een lijst van gemaakt, kun je zenders of nummers in de wachtrij zetten en heb je de mogelijkheid om je geschiedenis van afgespeelde bronnen te bekijken. Bij de instellingen kun je extra speakers aan een ruimte/kamer toevoegen, namen van speakers wijzigen, de status-leds in- of uitschakelen en het aantal decibel waarmee de line-input verhoogd moet worden instellen.

Al met al zijn we qua gebruik van de Teufel One S zeer tevreden. Het streamen van audio door het hele huis werkt perfect. De speaker heeft een sterke antenne en ontvangen dus overal voldoende signaal. Natuurlijk zijn er wat verbeterpunten en dingen die we graag in de toekomst terugzien. Zo zou een wekkerfunctie waarmee automatisch muziek afgespeeld wordt fijn zijn, zou integratie met IFTTT een fijne bijkomstigheid zijn (er is geen smarthome-integratie) en hopen we in de toekomst ook spraakbediening middels de Google Assistant of Amazon Alexa te zien. Overigens ontbreekt bij de nieuwe generatie speakers Google Cast, wat toch een handige functie was om direct richting de speakers te streamen.

Audiokwaliteit

De Teufel One S is de kleinste speaker in het multiroom-assortiment van de Duitse fabrikant. Maar, ondanks zijn kleine formaat weet de One S toch een goede indruk achter te laten. Nee, het is geen speaker waarmee je een woonkamer met een indrukwekkende audioweergave vult, maar het is wel een speaker die de kleinere ruimten van een prima audioweergave voorziet en bijvoorbeeld in de tuin de achtergrondmuziek kan verzorgen. Op zichzelf is de One S een mono-speaker maar als je er een tweede aan toevoegt kun je een stereo-opstelling creëren.

De One S weet – kijkend naar het segment waarin hij zich bevindt – een rijk geluid weer te geven, met voldoende warmte en dynamiek, maar met vooral de focus op de middentonen. Het volume kan daarbij lekker opengedraaid worden wanneer je een feestje hebt, zonder dat het geluid teveel gaat vervormen. Al raden we in dit geval wel een tweede One S aan. De hoge tonen komen soms iets te schel over, maar de stemklanken zijn warm en helder. De lage tonen zijn voldoende voor wat leuke muziek maar vallen enigszins weg of komen ongecontroleerd over op hoog volume of bij bass-intensieve muziek, zeker in een open ruimte als de tuin.

Conclusie

De Teufel One S is een compacte en premium ogende luidspreker met voldoende (draadloze en bekabelde) aansluitingsmogelijkheden om je favoriete muziek weer te geven en brede ondersteuning voor diensten. Toch hadden we graag ondersteuning van Google Cast teruggezien en zullen sommigen Apple Music missen. De Teufel-app is uitgebreid en gebruiksvriendelijk waardoor je binnen no-time muziek uit de speaker kunt laten komen. Teufel houdt met zijn nieuwe multiroom-speakers vast aan een ‘gesloten’ multiroom-oplossing waardoor integratie met andere smarthome-oplossingen niet mogelijk is. Op dat punt hadden we dan ook graag wat vernieuwingen gezien. Al met al is deze One S een prima speaker voor de badkamer, de keuken of de tuin, en dan met name voor achtergrondmuziek. Het is dan ook echt een onderdeel van een compleet multiroom-systeem, met zijn eigen rol binnen het geheel. Hou je van wat meer volume en treedt de muziek vaker op de voorgrond, dan zijn de Stereo M of Stereo L speakers een betere (en duurdere) optie.

De Teufel One S is te koop via de website van Teufel.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Gebruiksvriendelijke en uitgebreide app
  • Strak en premium design
  • Prima audioweergave voor zijn segment

Minpunten
  • Geen Google Cast of Apple Music

  • Geen smarthome-integratie
  • Met name voor achtergrondmuziek en kleine ruimten

Reacties (0)