Review: Royole Moon – een draagbare thuisbioscoop

10 februari 2018 + 10 minuten 0 Reacties
Royole_Moon_4

Een filmtheater voor onderweg, dat je zo op je neus kan zetten en je onder kan dompelen in een filmische ervaring. Dat is de belofte van de Royole Moon. Maar maakt men die ook waar?

Stel je voor: je stapt aan boord van een vliegtuig naar een mooie bestemming, neemt plaats op die veel te krappe stoel en kan dan een film kijken op het behoorlijk kleine scherm voor je neus. Audio krijg je via een prullerige hoofdtelefoon van de vliegmaatschappij zelf. Wat nou als je een draagbare thuisbioscoop mee zou kunnen nemen, en daar lekker op kan kijken? Eentje met goed geluid, mooi beeld en een gigantisch scherm? Nou, dat is in een notendop de belofte van de Royole Moon.

Royole Moon: de techniek en specificaties

Het idee achter de Royole Moon is vrij eenvoudig. Hang twee kleine schermen naast elkaar, zorg voor een goede hoofdtelefoon en koppel ze aan elkaar. Op het eerste oog is het in elk geval niet veel meer dan dat. Achter dat simpele uitgangspunt zit natuurlijk flink wat techniek en die bespreken we hier.

Scherm en geluid

Royole stelt zelf dat de Moon je het gevoel geeft dat je in de bioscoop zit. Daarvoor moest het een zo goed mogelijk scherm kiezen en zodoende is Royole uitgekomen op het type amoled. Dat is mooi, want een amoled-scherm biedt in principe de beste kleuren. Zwart is echt zwart en kleuren zijn zo levendig als maar kan. Er zijn natuurlijk twee amoled-schermen, elk met een resolutie van 1.920 bij 1.080 pixels. Daardoor zijn beelden die je ziet haarscherp en zie je geen individuele pixels. Belangrijk in het kader van een realistische weergave van beelden is natuurlijk ook de verversingssnelheid; die bedraag 60Hz en biedt dus een vloeiende kijkervaring. Overigens kunnen de schermen ook beelden in 3D weergeven.

Naast de schermen is er enkel nog een koptelefoon nodig om voor de basis van de Moon te zorgen. En ook op dat vlak is gekozen voor goede kwaliteit. De twee grote oorschelpen zijn voorzien van active noise cancelling en filteren volgens Royole tot 92 procent van het omgevingsgeluid tot 22dB weg. Verder ondersteunt het apparaat een geluidsfrequentie van tussen de 8Hz tot 20kHz, waarmee er dus een mooi bereik is.

Geschikt voor brildragers

Royole heeft de Moon ook geschikt gemaakt voor bril- of lensdragers. Dat is belangrijk, want alleen al in Nederland draagt volgens het CBS (rapport uit 2013) zes op de tien Nederlanders een bril of lenzen. Kortom: wil je een headset maken die geschikt is voor zoveel mogelijk mensen, dan moet-ie ook voor brildragers geschikt zijn. Om die reden zijn dit soort apparaten vaak voorzien van dioptriecorrectie, zodat je geen vervelende afdrukken van de brillenpoten op je gezicht krijgt.

Ook de Royole Moon is voorzien van dioptriecorrectie. De scherpstelling van de lenzen is daardoor makkelijk te wijzigen. Middels twee schuifjes onderaan de bril kan je voor je oogafwijking compenseren. Maximaal kan de afwijking tussen de -7.0 en +2.0 liggen. Met de schuifjes kan je overigens ook de afstand van de schermen tot je ogen instellen, waardoor de kijkervaring in sommige gevallen een stuk beter wordt. Groot is het afstandsverschil overigens niet (maar dat hoeft ook niet): tussen de 58 en 70 mm is het maximaal mogelijke.

Voor onderweg

De Royole Moon is niet alleen bedoeld voor thuisvermaak, maar ook voor onderweg. Voor dat laatste is een batterij met flinke capaciteit nodig. Ook daarin voorziet men bij dit apparaat. Er is een accu met capaciteit van 6.000 mAh ingebouwd, die tot vijf uur video’s kan afspelen. Laad je die batterij van nul procent op, heb je twee uur nodig. Tot slot is er nog, als je geen externe opslagmedia bij de hand hebt, een interne opslagcapaciteit van 32 gigabyte.

Royole Moon – In de verpakking

De Royole Moon wordt aangeleverd in een flinke doos. Dat moet ook wel – want het is een groot apparaat. In de verpakking zitten flink wat kabels en natuurlijk de Royole zelf. Het apparaat ziet er mooi en vooral hoogwaardig uit. Dat laatste komt door de leren afwerking en de kunststof delen die zacht aanvoelen. Naast de Moon en de kabels is er een klein doosje ter grootte van een smartphone, dat de Box heet. Dat ding is cruciaal voor het functioneren van de Moon, want om hem zo licht mogelijk te houden (hij weegt iets minder dan zevenhonderd gram), zitten er geen processor, opslagmedia of accu in verwerkt. Die zitten dus allemaal in de Box.

Om precies te zijn tref je in de verpakking deze zaken aan:

  • De Royole Moon zelf
  • Micro-hdmi naar hdmi adapter
  • OTG-kabel
  • Micro-USB naar USB-kabel
  • Stroomadapter en kabel
  • Box

Royole Moon – In gebruik

Heb je al die spullen eenmaal uit de doos gehaald, is het in gebruik nemen van de Moon redelijk goed te doen. In principe heb je enkel de headset, de Box en het kabeltje om die twee aan elkaar te koppelen nodig. Daarna kan je de Moon opstarten en meteen gebruiken. Heb je een extern medium nodig voor bijvoorbeeld je favoriete film dat niet over bluetooth beschikt, dan heb je nog een van de andere kabels nodig. Als je dan ook nog even de Moon in het stopcontact moet hangen, heb je wellicht iets te veel kabels om je heen.

Moon OS en navigatie

De Moon draait op het door Royole zelf ontwikkelde besturingssysteem Moon OS. Dat is eigenlijk gewoon een eigen versie van Android en in theorie werkt het dus makkelijk en soepel. Enkel als het aankomt op het installeren van apps is het nog wat ingewikkeld, doordat er geen interne app store is. Wel kan je gewoon vanuit de browser websites bezoeken, waar je dan de suggestie krijgt om een app te installeren.

Navigatie binnen het Moon OS werkt eenvoudig dankzij de touchpad die zich op een van de oorschelpen bevindt. Het ding zit er prima en het is eenvoudig te gebruiken. Om te navigeren zijn er verschillende bewegingen mogelijk: je kan verschillende kanten op swipen, erop tikken en het als een knop indrukken. Navigatie werkt eenvoudig, maar vereist wel wat gewenning. Wat helpt is dat de touchpad behoorlijk responsief is en dus snel reageert op nieuwe commando’s.

Content, content, content

Er zijn wat content bekijken betreft verschillende opties, die allemaal prima werken. Zo kan je middels de hdmi-kabel je laptop aan de Box hangen en vervolgens een film of een serie overzetten naar het interne opslaggeheugen. Verder kan je de Royole Moon aan een spelcomputer hangen om dan games te spelen en is het mogelijk om Netflix direct via een Chromecast naar de headset door te zetten. Er zijn dus meer dan genoeg mogelijkheden om content te kijken en om te gamen.

Als je eenmaal een film of een serie geselecteerd hebt, krijg je die op een groot scherm te zien. Dat geeft daadwerkelijk het gevoel alsof je in een bioscoop zit: het scherm lijkt zich enkele meters van je vandaan te bevinden en ziet er metersgroot uit. Het is een mooi effect, waarbij de video en audio overduidelijk van goede kwaliteit zijn. Mooi is ook dat je bijna niets meekrijgt van de buitenwereld, zoals Royole belooft. Waar het kijken van tweedimensionale video’s goed werkte, was de 3D-functie minder fijn. Die bleek op de eerste plaats niet heel fijn om in te stellen en vereiste flink wat gehannes met de knoppen onderaan. Dat werkte niet fijn omdat het niet intuïtief aanvoelde. Daarnaast kreeg ondergetekende snel hoofdpijn van de 3D, dat dan wellicht niet helemaal goed werkt of ingesteld was.

Het streamen van games naar de Royole Moon was tot slot erg eenvoudig – niets meer dan het aankoppelen van een spelcomputer. Als je precies weet waar de knoppen van je controller zich bevinden, kan het echt een genot zijn om deze functie te gebruiken, weet je dat niet altijd, dan kan de game-ervaring soms wat tegenvallen.

Iets te zwaar

Een laatste punt over het gebruik van de Moon is nog het gewicht. Het apparaat weegt net geen zevenhonderd gram, wat op zich niet heel veel is. Ook is over de gewichtsverdeling goed nagedacht. Door de manier waarop de headset in elkaar zit, wordt het meeste gewicht bovenop je hoofd geplaatst en dus niet op je neus. Maar al die feiten veranderen niets aan het gevoel dat je na verloop van tijd bekruipt: hij is toch wat aan de zware kant. Mooi dus dat de accu vijf uur mee kan, maar zo lang wil je niet met deze prachtige headset op je gezicht zitten.

Conclusie

De Royole Moon is op zichzelf een fijne headset. Hij doet wat de maker belooft: je kan er films op kijken, series en ook games op spelen. Dat laatste is eigenlijk het minst fijne van de functionaliteit; ondergetekende speelt het liefst games mét controller in zicht. Ook werkte de 3D-functie wel, maar keek het niet zo fijn als verwacht. Vermoedelijk heeft dat ook iets te maken met het afstellen ervan.

De Moon is afgezien van die minpunten een fijne headset om te gebruiken. Het kijken van een film van een uur of twee is prima te doen, dan heb je nog niet zoveel last van het gewicht, maar veel langer kan toch niet heel fijn zijn. Daarom is de Moon een prima apparaat, al kunnen we ons niet voorstellen dat je, zoals Royole soms zegt in het marketingmateriaal, met het ding op in het vliegtuig gaat zitten. Daarvoor is hij te groot, te duur en wellicht ook te zwaar.

Mochten dit soort headsets in de toekomst wat kleiner worden en handzamer, is dat wel iets dat we zien gebeuren. Uiteindelijk is de Moon voor een redelijk klein publiek gemaakt; hij is met een adviesprijs van 900 euro niet voor iedereen weggelegd. Voor datzelfde geld krijg je immers ook gewoon een bijzonder goede televisie. En die keuze is wel erg makkelijk wat ons betreft. Ben je bereid flink te betalen voor dit soort technologie, dan is het overigens wel een echte aanrader.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Interface werkt erg fijn en zit goed in elkaar
  • Bijzonder mooi en strak design
  • Sterk beeld en goede audio

Minpunten
  • Te zwaar om echt lang te dragen

  • Soms niet logische bediening
  • 3D-functie kijkt niet fijn

Reacties (0)