Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Muziekdiensten en streamingkwaliteit: alles wat je moet weten

Geschreven door
Geplaatst op3 februari 2018, 8:54 CategorieTips en adviezen

Je kunt niet om streaming audio heen. De omzetten van muziekdiensten blijven stijgen, het aandeel van streaming in de totale markt is inmiddels de 65 procent voorbij en Spofity, toch de gevestigde naam in het streaminglandschap, maakt zich op voor een beursgang.

De populariteit van streaming als ‘go to’-optie voor de dagelijkse muziekbeleving en de doodeenvoudige wijze waarop we toegang hebben tot muziekbibliotheken die miljoenen nummers groot zijn, was een jaar of tien geleden niet voor te stellen. Die luxe maakt ook dat we weer kritischer worden op het aanbod, want waar het verschil niet langer in het formaat van de catalogi van de diensten zit, zien we wel variatie in aangeboden audiokwaliteit. Hoog tijd om de belangrijkste spelers in streaming audio eens tegenover elkaar te zetten.

Audiobestandsformaten

Voordat we in dat aanbod duiken, is het goed de verschillende bestandsformaten nog eens op een rijtje te hebben. In ons artikel met alles wat je moet weten over hi-res audio kun je lezen hoe de vork in de steel zit en vind je bovendien een overzicht van alle gangbare audiobestanden, met alles van ALAC tot WAV via Blu-ray Audio en SACD.

Muziekdiensten

Terug naar de muziekdiensten. Daar zijn er inmiddels aardig wat van, omdat er steeds maar nieuwe partijen bij komen. Zo zijn Talpa en MediaMarkt samen streamingdienst Juke begonnen, is het aanbod onlangs vanuit Zuid-Korea verrijkt met Groovers en is Neil Young om de haverklap in het nieuws vanwege zijn aanhoudende strijd om muziek in hoge kwaliteit beschikbaar te stellen – te beginnen bij zijn eigen catalogus. Om van onderstaande geen compleet boekwerk te maken en het wat overzichtelijk te kunnen houden, focussen we daarom op de usual suspects zoals Spotify, Deezer en Apple Music en de partijen die zich inzetten voor streaming in hogere resolutie, zoals Qobuz en Tidal.

Apple Music

De sociale media van Apple Music wordt regelmatig geplaagd. De vraag ‘what’s everyone listening to?’ op bijvoorbeeld Twitter wordt dan niet beantwoord met een liedje of artiest, maar simpelweg met ‘Spotify!’. Hoewel die terugkerende online grap een indicatie lijkt te geven van de populariteit, timmert de in de zomer van 2015 gelanceerde dienst toch behoorlijk aan de weg en is het aanbod de 40 miljoen nummers voorbij – ongeveer een derde groter dan Spotify. Dit overzicht gaat echter niet over aantal abonnees of het formaat van de muziekbibliotheek, maar over de geboden audiokwaliteit.

Daar kunnen we in de basis kort over zijn. Tidal, Qobuz en Deezer zijn de drie muziekdiensten die abonnementen met lossless bestanden aanbieden, en dus in principe de drie audiofielere opties. Bij Apple Music krijg je 256 kbps, in het AAC (Advanced Audio Coding) format. Een abonnement kost je 9,99 euro per maand, maar wel met een proeftijd van maar liefst 90 dagen. Bij alle andere partijen is dat hooguit een maandje.

Deezer

Zoals gezegd is Deezer één van de drie audiofielere partijen. Dan hebben we het over FLAC-bestanden in 16-bit/44.1kHz, ofwel streaming in cd-kwaliteit. De van origine Franse streamingdienst gaat bovendien MQA ondersteunen. MQA staat voor Master Quality Authenticated en biedt een potentieel hoge geluidskwaliteit binnen een bestaand bestandsformaat. Nog nooit van gehoord? Geen zorgen, ook dan is er een achtergrondartikel over MQA met de juiste informatie.

Aan de hardwarezijde zijn er tal van merken die Deezer geïntegreerd aanbieden, waaronder Sonos, Yamaha MusicCast, Denon HEOS, Bang & Olufsen en Harman Kardon. Het actuele aanbod vind je op de Deezer website.

Qobuz

Qobuz heeft wellicht de beste naam waar het op ‘hifi-audio’ aankomt, want al in het begin kwam het Franse bedrijf met een basis- en een hifi-variant. De inmiddels door een Franse investeerder overgenomen dienst biedt zowel streaming als een downloadstore en gaat net als Deezer tot 16-bit/44.1kHz, waarbij je voor het hi-res abo zo’n twintig euro per maand betaalt. De instapper in standaard 320 kbps kost je 9,99.

Een jaar geleden werd bovendien de Sublime-variant geïntroduceerd, in het voorjaar van 2017 aangevuld met Sublime+, beiden combinaties van hi-res streaming en downloads voor een vast bedrag per jaar. Als onderdeel van Sublime+ is het complete aanbod beschikbaar in FLAC 16-bit/44.1kHz en een deel van de catalogus – zo’n 60.000 albums – zelfs te beluisteren in Qobuz 24-bit hi-res, streaming of offline. Qobuz Sublime kost 219 euro per jaar (zo’n 18 euro per maand) en Sublime+ 349 euro (ofwel 29 euro per maand), in beide gevallen in één keer te betalen.

Qobuz is inmiddels geïntegreerd in producten van bijvoorbeeld Sonos, Samsung en Astell & Kern. De volledige lijst van hi-res partners vind je op de Qobuz website, waaronder ook Arcam, Klipsch, McIntosh en Onkyo.

Spotify

De oplettende lezer heeft al geconstateerd dat Spotify op dit moment geen streaming in cd-kwaliteit aanbiedt. Daar wordt volgens diverse bronnen wel hard aan gewerkt, maar wanneer dat ‘Spotify Hifi’ dan zou moeten verschijnen en wat het gaat kosten is nog altijd niet bekend. Hoewel we een jaar geleden(!) al over Spotify Hifi schreven, is de bibliotheek nog altijd in de twee bekende varianten verkrijgbaar: gratis (mét reclame en enkel de shuffle-functie) of voor 9,99 euro per maand voor de Premium-variant, beiden in maximaal 320 kbps.

Tidal

In tegenstelling tot bijvoorbeeld Spotify biedt Tidal geen gratis versie aan, dus alle abonnees zijn voor een vast maandbedrag aan de dienst verbonden. Op zich logisch, want net als bij Deezer en Qobuz kun je er terecht voor streaming in cd-kwaliteit. Daarnaast is Tidal behalve in de audio ook actief met video: naast je 30+ miljoen nummers in lossless FLAC zijn er ook zo’n 75 duizend muziekvideo’s in HD-kwaliteit af te spelen. En met name bij Tidal is de lijst hardware partners aanzienlijk. Kijk maar eens naar het overzicht op de Tidal website, waaronder Auralic, Bluesound, Cambridge Audio, Denon HEOS, KEF, Linn, McIntosh, Pioneer, Roon, Sonos en Technics.

Tidal

Tidal Premium in standaard kwaliteit (320 kbps) kost 9,99 euro per maand, voor Tidal Hifi in cd-kwaliteit betaal je 19,99 per maand. Daarnaast kondigde de muziekdienst op de CES van 2017 een aanvullende feature aan voor abonnees van het hifi-pakket: Tidal Master. Dankzij deze toevoeging heb je toegang tot opnames in masterkwaliteit vanuit een samenwerking met, you’ve guessed it, MQA. Lees meer over Tidal Master.

HRA Streaming

Vers van de pers tot slot: HIGHRESAUDIO, het Duitse platform voor downloads van hi-res audiobestanden, zal op korte termijn onder de naam HRA een streamingdienst lanceren. Met een muziekbibliotheek van louter native hi-res audio-opnames praten we dan over minstens 24-bit studiomasterkwaliteit, stevige concurrentie dus voor de hifi-partijen Qobuz, Tidal en Deezer. Een exacte introductiedatum is er nog niet, al verwachten we dat de dienst medio mei gelanceerd zal worden: op High End München 2018. HRA Streaming gaat 199,99 per jaar of 16,66 euro per maand kosten, meer informatie lees je op HiFi.nl.

Tot slot nog interessant om te vermelden: Spotify en Deezer zijn de twee opties die met Android Auto mogelijk zijn, CarPlay is Apple Music, Spotify, Deezer en Tidal. Qobuz ‘werkt’ aan beiden. De meeste nieuwe automodellen komen met CarPlay en/of Android Auto.

 • Delen:

Reacties

 1. Wouter
  03 februari, 2018 om 23:13

  Ik ben al jarenlang premium klant bij Spotify. Maar deze week stopten ze ineens de Spotify Connect ondersteuning van een grote range Pioneer versterkers en luidsprekers, maar ook andere merken als Logitech e.a. Een dure Receiver van 2,5 jaar oud is daarmee vrijwel waardeloos geworden. Ik ben dus blij met dit vergelijkende overzicht!

 2. Levi
  03 februari, 2018 om 23:17

  Waarom staat Google Play Music er niet tussen? Weinig gebruikt dus weinig genoemd? Dan lijkt mij het mij een kip/ei verhaal… En aangezien alle Android telefoons het al standaard hebben is het hoe dan ook relevant! Ik ben in ieder geval al jaren een tevreden gebruiker 😉

 3. Richard
  04 februari, 2018 om 9:08

  Deezer is helemaal niet Duits… is Frans van origine.

  Apple music heeft 256 AAC audio bestanden helemaal geen mp3..

  En inderdaad waar is Google play music?

 4. Richard
  04 februari, 2018 om 9:09

  Tidal ondersteunt MQA niet deezer..

  • Martijn Chel
   04 februari, 2018 om 11:11

   Eerst even goed lezen..

 5. frans
  04 februari, 2018 om 9:26

  Goed artikel alleen ik vindt dat er te veel komen wie gaat het overleven.
  Ben helemaal niet voor tig abbo te nemen en bezit zelf ook veel music gekocht in al die jaren heb alles gedigitaliseerd staat op HDD bij mij kan wel muziek draaien zonder reclame kost me ook niks verder aan geld en de kwaliteit ja de meeste hebben geen perfect gehoor.
  Dus ik zie het niet zo streamingsdiensten. gebruik wel weer tunin op internet ook redelijk goed en gratis met adv.

 6. Vincent
  05 februari, 2018 om 16:43

  Ik heb al jaren Spotify, maar nu ik onlangs een WH-1000Xm2 heb gekocht ben ik zeer geintresseerd in de FLAC streamingdienst van Deezer. wellicht binnenkort de trial proberen!

 7. jrav
  10 februari, 2018 om 9:19

  Muziekdiensten en streamingkwaliteit: alles wat je moet weten
  Als je dit als kop gebruikt moet je wel juiste info geven en een beetje coherent verhaal vertellen.
  Qobuz; dit is de enige streamingdienst met 24bit/192 kHz streamingabonnement
  Deezer; heeft alleen plannen aangekondigd om MQA te ondersteunen

  Als je over streaming diensten schrijft en geen woord aan de ondersteunende software wijt dan mis je wat. En misschien dan ook iets over de status van de verschillende streamingdiensten; Tidal zit zakelijk in zwaar weer….. lijkt me relevant als je een abo overweegt. Ook mis ik de ondersteuning naar hardware (kan je bijvoorbeeld naar je USB uitgang streamen) en de aansluiting met andere software zoals Roon.

  • Martijn Chel
   10 februari, 2018 om 14:23

   De eerste twee punten staan er volgens mij ook precies zo in. ‘gaat ondersteunen’ en ’24-bit hi-res’.
   Het gaat in dit artikel puur over de mogelijkheden qua kwaliteit, met links naar meer informatie over hardware die het ondersteunt. Het gaat om de diensten op zich, dus niet de aansluiting met weer andere software.
   Of bedrijven er financieel goed voorstaan en of er mogelijk in de toekomst iets kan veranderen aan prijzen of abonnementen is iets dat we niet kunnen meenemen. Het zegt momenteel namelijk niks.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.