Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Stream TV geeft 3D zonder bril voor in de huiskamer niet op

Geschreven door
Geplaatst op18 januari 2018, 12:55 Categorie3D

De 3D-hype is over, maar dat betekent niet dat er geen bedrijven meer zijn die er nog steeds in geloven. Stream TV is één van deze bedrijven en toont al jaren de mogelijkheden van 3D zonder bril voor in de huiskamer. Tijdens CES 2018 heeft Stream TV de Ultra-D-techniek wederom gedemonstreerd.

Stream TV is onlangs een samenwerking aangegaan met BOE, een van de grootste fabrikanten van panelen voor televisies. BOE opent dit jaar een nieuwe fabriek waar panelen met de 8K Ultra HD-resolutie geproduceerd worden en is zelfs van plan om de brilvrije 3D-technologie van Stream TV in deze panelen in te bouwen.

De Ultra-D-techniek van Stream TV bestaat uit drie delen; een module die 2D-content of standaard 3D-content omzet in het Ultra-D-formaat, een DSP die het Ultra-D-signaal accepteert en de subpixels aanstuurt, en een optisch filter dat op het lcd-paneel geplaatst is. Dit filter zorgt samen met de door de DSP aangestuurde subpixels dat het licht van die subpixels in een zogenaamd ‘light field’ voor het scherm geprojecteerd wordt. Hierdoor ervaar je als kijken diepte, zonder het gebruik van een bril.

Om de diepte te creëren moet een deel van de pixels gebruikt worden voor het 2D-beeld en het andere deel voor de dieptemap. Bij een full hd-weergave zou dit geen scherp plaatje opleveren en daarom werd brilvrij 3D met name interessant met de komst van 4K Ultra HD. Nu we echter aan het begin van 8K Ultra HD staan ziet Stream TV nog meer mogelijkheden. Bij de 8K-resolutie zouden 8 miljoen pixels (4K-resolutie) voor het 2D-beeld gebruikt worden, en 24 miljoen pixels voor de dieptemap.

Volgens Stream TV kan het menselijk ook (op normale afstand) geen onderscheid maken tussen 4K en 8K in 2D. Het bedrijf gebruikt daarom de extra (overtollige) pixels om het 3D-effect te creëren, wat een echte toegevoegde waarde heeft. In principe is dit mogelijk met alle soorten content aangezien alles realtime in Ultra-D-formaat omgezet kan worden. Stream TV hoopt in het derde kwartaal van dit jaar de eerste televisies met hun techniek op de markt te brengen. Het eerste product is waarschijnlijk een gamingmonitor, gevolgd door een 65-inch tv.

  • Delen:

Reacties

  1. Kevin
    20 januari, 2018 om 9:58

    Ben benieuwd, staat trouwens menselijk ook, ik denk dat dit oog zou moeten zijn.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.