Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Sony toont 8K HDR tv met helderheid van 10.000 nits

Geschreven door
Geplaatst op22 januari 2018, 19:47 CategorieLcd en led tv's

CES 2018 ligt alweer even achter ons, maar toch is er nog een nieuwtje dat we je niet willen onthouden. Sony heeft namelijk tijdens deze beurs een 8K Ultra HD tv met HDR-weergave en een maximale helderheid van 10.000 nits gedemonstreerd.

Sony liet tijdens CES 2018 goed van zich horen. De Japanse fabrikant presenteerde onder meer nieuwe soundbars met Dolby Atmos en een nieuwe oled tv. Maar, Sony toonde ook een hele interessante tv die we mogelijk in de toekomst gaan zien. Het gaat om een lcd led tv met de hoge 8K Ultra HD-resolutie en HDR-ondersteuning. Het unieke is echter de maximale helderheid van 10.000 nits. De tv wordt aangedreven door de ‘next generation’ X1 Ultimate-processor.

De tv heeft een formaat van 85-inch en het gaat vooralsnog om een prototype, maar mogelijk zien we hier de volgende stap op het gebied van HDR. 10.000 nits aan helderheid klinkt misschien als niet bijzonder veel, maar een dergelijke hoeveelheid licht kan bijvoorbeeld koplampen van een auto of reflecties van de zon met zeer veel intensiteit weergeven.

De collega’s van FlatpanelsHD hebben het scherm in levende lijve kunnen ervaren en waren erg onder dr indruk. Het prototype werd vergeleken met de ZD9-serie lcd led tv, een tv die tot de top behoort qua helderheid. De conclusie was vrij simpel; de ZD9-serie leek naast het prototype op een conventionele tv, zonder HDR. De X1 Ultimate-processor speelt hierbij een belangrijke rol. Deze chip is tweemaal zo krachtig als de X1 Extreme die we in de huidige modellen terugzien. Daar naast kan de processor beelden in realtime analyseren, upscalen naar de 8K-resolutie en de videokwaliteit optimaliseren.

Wanneer dit model op de markt verschijnt is niet bekend, maar de kans is groot dat ook Sony in 8K stapt zodra HDMI 2.1 een feit is.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.