Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDMI 2.1 nog niet op apparatuur te vinden, specifieke features ervan wel

Geschreven door
Geplaatst op10 januari 2018, 11:22 CategorieAlgemeen

Een aantal weken terug hebben we al uitgebreid over HDMI 2.1 geschreven en ook aangegeven dat de kans klein is dat we in 2018 al apparatuur met HDMI 2.1 gaan zien. Nu de belangrijkste aankondigingen tijdens CES 2018 gedaan zijn kunnen we dit ook bevestigen; een tv, receiver, speler of ander apparaat met HDMI 2.1 laat nog op zich wachten.

HDMI 2.1 is één van de meest besproken onderwerpen tijdens CES 2018 maar opvallend genoeg is er geen enkel apparaat dat over de nieuwe standaard beschikt. Toch is daar een logische verklaring voor, zoals we eerder al meldden. De HDMI 2.1-standaard is eind vorig jaar pas gefinaliseerd en chipfabrikanten zijn nog bezig met de ontwikkeling van chips die deze standaard ondersteunen. De organisatie die licenties voor HDMI uitdeelt is zelfs nog niet begonnen met de licenties voor versie 2.1. Toch betekent dat niet dat er geen features van de nieuwe standaard op nieuwe apparaten te vinden zijn.

Wat biedt HDMI 2.1?

HDMI 2.1 is de nieuwste standaard op het gebied van HDMI en biedt vele verbeteringen. Op het gebied van resoluties ondersteunt de standaard de 4K Ultra HD-resolutie met 120Hz, de 8K Ultra HD-resolutie met 60Hz en zelfs de 10K Ultra HD-resolutie. Voor de 8K en 10K-resoluties is echter wel een nieuwe 48Gbps HDMI-kabel nodig. Ook de HDR-ondersteuning is uitgebreid. HDMI 2.1 krijgt ondersteuning voor Dynamic HDR, oftewel dynamische metadata voor HDR. Dat betekent dat de kleurweergave en helderheid per scene, of zelfs per frame, geoptimaliseerd kan worden. Voor de gamers onder ons is de ondersteuning voor Game Mode VRR interessant. Dit maakt variabele refresh rates (verversingssnelheid) mogelijk om een hoge input lag tegen te gaan en artefacten in het beeld te voorkomen. Dankzij eARC (extended Audio Return Channel) worden de meeste nieuwe audioformaten ondersteund, waaronder ook object based audioformaten, en kan het aangesloten apparaat automatisch herkend worden.

HDMI 2.1 in 2018

Het lag dus al in de lijn der verwachting maar nu is ook duidelijk dat we voorlopig geen apparatuur met de HDMI 2.1-standaard hoeven te verwachten. Dat betekent echter niet dat er niet met HDMI 2.1 gecommuniceerd wordt. Marketing is een belangrijke tool voor fabrikanten en HDMI 2.1 klinkt nu eenmaal alsof je het moet hebben. Als er momenteel over HDMI 2.1 gesproken of geschreven wordt in combinatie met nieuwe apparaten dan betekent het echter dat fabrikanten één of meerdere features van de nieuwe standaard in hun nieuwe producten verwerkt hebben. Niet alle features van de standaard hebben immers de volledige bandbreedte (48Gbps) nodig die HDMI 2.1 biedt.

Om de 8K Ultra HD-resolutie of 4K-resolutie met HFR weer te geven is HDMI 2.1 volledig nodig en dit zijn dus features die niet mogelijk zijn met de huidige reeks producten. Daarbij vereisen deze features ook een krachtige processor die vaak alleen in de absolute topmodellen te vinden is. Zo liet LG bijvoorbeeld weten dat alleen de topmodellen oled tv’s die over de Alpha 9-processor beschikken Ultra HD-content in combinatie met HFR en HDR kunnen weergeven – via een stream want via HDMI wordt dus niet ondersteund. Andere features, waaronder HDMI eARC en zelfs HDR10+, kunnen wel binnen de bandbreedte en specificaties van HDMI 2.0 verwezenlijkt worden. Deze features zien we dus wel terug op apparatuur in 2018.

Let dus in 2018 vooral niet op de term ‘HDMI 2.1’ en kijk vooral wel naar de mogelijkheden die het product biedt op het gebied van HDMI. Lees de specificaties door en zoek naar features die middels een HDMI-verbinding ondersteund worden. In 2018 zal HDMI 2.1 immers een zeer beperkte betekenis hebben.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.