Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Drie opvallende Ultra HD Blu-ray releases uit 2017

Geschreven door
Geplaatst op13 januari 2018, 8:54 CategorieBlu-ray

Veel bioscoopfilms verschijnen uiteindelijk op Ultra HD Blu-ray en steeds meer oudere titels krijgen een 4K-update. We bespreken drie opvallende releases uit het afgelopen jaar.

Harry Potter

Eind november toverde Warner Bros dan eindelijk de laatste ontbrekende Harry Potter-films uit de UHD-hoed. Order of the Phoenix, Half Blood Prince en Deathly Hallows (deel 1 en 2) waren in Nederland al ruim een half jaar beschikbaar op Ultra HD Blu-ray, maar de studio besloot om voor de release van de inmiddels toch op leeftijd geraakte eerste vier delen wat langer de tijd te nemen. De acht films zijn allemaal voorzien van high dynamic range voor een optimale kleurenweergave en op het gebied van geluid werd er DTS:X toegevoegd voor een 3D-audiobeleving. Alle delen zijn los verkrijgbaar, maar er kan ook een complete boxset aangeschaft worden. De Nederlandse release is wat betreft bonusmateriaal helaas niet zo compleet als bijvoorbeeld de uitgave in Amerika. Fans die extra’s belangrijker vinden dan ondertitels, doen er wellicht verstandig aan om een buitenlandse release te importeren.

Blade Runner

Om de bioscooprelease van Blade Runner 2049 (zie ook onze 17 van ‘17) kracht bij te zetten, besloot Warner Bros om dit jaar ook de originele film uit te brengen op Ultra HD Blu-ray. De toevoeging van high dynamic range brengt door de troebele en vervuilde wereld waarin Blade Runner zich afspeelt weliswaar geen verschil van dag en nacht met zich mee, maar de film heeft er op home video nog nooit zo indrukwekkend uitgezien. Het grootste pluspunt is echter de Dolby Atmos-track; de geluidseffecten in combinatie met de legendarische soundtrack van Vangelis zuigen je direct mee de film in. De release bevat wel enkel de Final Cut, dus er is geen reden om je 5 disc collector’s edition Blu-ray de deur uit te doen. Gelukkig zijn de drie commentaartracks wel op 4K-release aanwezig, evenals de zeer uitgebreide documentaire Dangerous Days. Daarmee is dit een van de betere back catalogue-titels op een 4K-schijfje.

Terminator 2

In Nederland moesten we het vorig jaar doen met enkel een bioscooprelease van de 3D-versie, maar in anderen landen zag ook de Ultra HD Blu-ray van Terminator 2: Judgment Day het levenslicht. De 4K-release bestond al Engeland en Duitsland (door StudioCanal) en verscheen vorige maand ook in Amerika (Lionsgate). De uitgaven zijn helaas niet voorzien van een Dolby Atmos-track, maar werden uitgerust met een DTS-HD Master Audio 5.1-track. Het was echter vooral de beeldkwaliteit van de nieuwe 4K-remaster die aardig wat verdeeldheid opriep. Regisseur James Cameron heeft de transfer weliswaar persoonlijk overzien, maar hij voegde volgens de fijnproevers en puristen wel erg veel Digital Noise Reduction (DNR) toe. Dat was destijds ook een veelgehoorde klacht over de tweede Blu-ray release van Predator, waarin Schwarzenegger en zijn mannen er volgens sommigen bij tijd en wijlen uitzagen als gladgestreken etalagepoppen. Desondanks zal de toevoeging van de 55 minuten durende documentaire Reprogramming The Terminator, die nieuwe interviews met de cast (zelfs Edward Furlong komt voorbij) en crew bevat, elke fan van T2 wel kunnen bekoren.

Dit jaar gaf Cameron ook aan dat er druk gewerkt wordt aan nieuwe home video releases van The Abyss en True Lies. Beide films kregen in het verleden enkel een kale dvd-uitgave. De regisseur gaf toe dat de Blu-ray (en inmiddels ook Ultra HD Blu-ray) releases van beide films van zijn ‘to do list’ waren afgevallen, in verband met de voorbereiding op zijn vier (!) Avatar-sequels. Cameron beloofde echter beterschap, wat hopelijk betekent dat beide films in het komende jaar dan eindelijk een thuisrelease in zowel HD als Ultra HD zullen krijgen.

 • Delen:

Reacties

 1. Ton Werts
  14 januari, 2018 om 10:53

  Net als zo vaak in de software film/muziek industrie wordt succes van een nieuwe drager al in de kiem gesmoord.
  De 4K schijfjes komen vaak veel later uit dan de bluray/dvd versies….(ik heb het dan over nieuwe titels natuurlijk) en ze worden ook nog eens steeds duurder , 35 euro is steeds vaker de prijs . Dan heb je nog vaak ontbrekende Nederlandse ondertitels als je ze in een ander land dan Nederland koopt (kan echt niet meer in deze tijd) .
  En dan koop je maar de gewone bluray. Al laten ze daar ook steeds vaker de Dolby Atmos of DTS:X track achterwege die je dan toch weer verplichten om te wachten op de dure 4 K. Iets wat ze destijds ook flikten met de overstap van DVD naar BLURAY. DTS was ineens niet meer te vinden op nieuwe DVD releases , daarvoor moest je de BLURAY versie kopen.
  En dan afvragen waarom er steeds minder kopers zijn voor het fysieke schijfje…..

 2. claeys
  15 september, 2018 om 20:01

  wat ik zo jammer vind op gebied van films dan je vele oude enkel kunt vinden buiten belgie en nederland. en als je de film vind zit hij of bij de acteur box die niet goedkoop is en waar in enkel de film zit gelijk je kunt vinden bij bol.com en dan ben je verplicht om de box te kopen enkel omdat de film niet in belgie of nederland te koop is. en dat is wel erg jammer op gebied van films in belgie en nederland.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.