Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Artiesten eisen anderhalf miljard dollar van Spotify voor te weinig betaalde licentiekosten

Geschreven door
Geplaatst op3 januari 2018, 12:25 CategorieStreamingdiensten

Het gerucht gaat al een tijdje dat Spotify komend jaar een beursgang wil maken. Maar voordat het zover kan komen, heeft het van origine Zweedse bedrijf een ander probleem om op te lossen. Het is aangeklaagd voor meer dan 1,6 miljard dollar om het onrechtmatig distribueren van bepaalde muziek.

Spotify aangeklaagd

Het gaat om een rechtszaak die volgens The Hollywood Reporter is aangespannen door Wixen Music Publishing. Dat heeft de rechten op nummers van onder meer The Black Keys, Rage Against the Machine, Neil Young, Stevie Nicks en vele anderen. Volgens Wixen gebruikt Spotify tienduizenden nummers zonder dat het daar een licentie op heeft. En dus wil het minimaal 1,6 miljard dollar zien, en een grotere schadevergoeding.

De streamingdienst laat weten dat het zich afvraagt of Wixen wel toestemming heeft gekregen van de artiesten die het vertegenwoordigt om deze zaak aan te spannen. Er zijn namelijk wel bepaalde afspraken gemaakt tussen artiesten en Wixen, maar daarin staat volgens Spotify niets over het eventueel aanspannen van rechtszaken. Om die reden stelt het dan ook dat de zaak helemaal niet geldig is.

Meerdere rechtszaken tegen Spotify

Het Zweedse bedrijf heeft het de afgelopen jaren wel vaker meegemaakt dat er dit soort zaken aangespannen worden. Het moest vaker schikkingen treffen met muzikanten en uitgeverijen. Die kosten vaak al miljoenen dollars, waardoor het maar niet goed wil gaan met het bedrijf.

Ondanks dat het al jaren actief is, heeft Spotify nog altijd niet in het groen gestaan. Dat terwijl de omzet over de eerste helft van 2017 alleen al 2,2 miljard dollar was. Het bedrijf moet vermoedelijk de abonnementskosten verhogen om te kunnen blijven draaien. Maar precies dat wil het vermijden, want dan wordt het duurder dan concurrenten als Apple Music en is de kans klein dat het bedrijf het uiteindelijk redt.

  • Delen:

Reacties

  1. Frans
    03 januari, 2018 om 22:29

    We zitten met een verouderd systeem muziek wat niet meer werkt. Helaas

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.