Samsung QLED vs LG OLED: wat brengt CES 2018?

08 december 2017 3 Minuten 5 Reacties
lg-w7v-wallpaper-oled-tv-6

Over ongeveer een maand gaat CES 2018 weer van start. In Las Vegas tonen alle grote fabrikanten van consumentenelektronica hun nieuwste producten en ontwikkelingen. Een interessante strijd gaat die tussen aartsrivalen Samsung en LG zijn, met name op het gebied van tv. De twee fabrikanten proberen elkaar al jaren af te troeven, dus de vraag is wat CES 2018 gaat brengen.

Samsung QLED vs LG OLED

LG heeft met OLED een belangrijke troef in handen. Deze beeldtechniek wordt gezien als de beste van dit moment en steeds meer fabrikanten nemen OLED-panelen van LG af om premium tv’s ervan te voorzien. Samsung heeft daarentegen de lcd led-techniek verder ontwikkeld en gebruikt de naam QLED voor zijn premium modellen.

De strijd tijdens CES 2018 zal niet alleen gaan om het paneel dat gebruikt wordt. Het lijkt er namelijk op dat Samsung gaat inzetten op 8K Ultra HD, weer een stapje hoger in resolutie dan het 4K Ultra HD dat we vandaag de dag in de winkels vinden. De 8K-resolutie komt het beste tot zijn recht op extreem grote tv’s, dus waarschijnlijk krijgen we modellen van 80-inch en groter te zien. LG heeft het met OLED op dit vlak wat lastiger want het produceren van extreem grote OLED-panelen is een kostbare aangelegenheid waardoor deze modellen voor consumenten nagenoeg onbetaalbaar worden. Daarnaast zou Samsung volgens recente geruchten werken aan een verbeterde versie van QLED, met een hoger contrast en direct led achtergrondverlichting.

LG kan aan de andere kant inzetten op de mogelijkheden van OLED, waaronder de flexibiliteit die OLED-panelen bieden. Zo zal de Koreaanse fabrikant wederom met zeer dunne wallpaper OLED tv’s die je als behang aan de muur kunt plakken komen. En ook krijgen we waarschijnlijk weer een oprolbare OLED tv te zien. Samsung kan op dit vlak niet mee door de beperkingen van de lcd-techniek.

Toekomstmuziek

Nu is het bij beide ontwikkelingen de vraag in hoeverre dit al interessant is voor de gemiddelde consument. Kun jij een tv van 80-inch kwijt in de huiskamer? Heb jij al content in 8K Ultra HD beschikbaar? En, heb jij het budget voor een dure OLED tv die je kunt oprollen of als behang aan de muur kunt plakken? LG heeft dit jaar al een prijzige wallpaper OLED tv in het assortiment dus laten we hopen dat deze ontwikkeling nu ook naar modellen komt die voor meer mensen haalbaar zijn.

Micro-led en Crystal Sound

Samsung en LG zijn echter nog met andere ontwikkelingen bezig. Zo komt LG tijdens CES 2018 waarschijnlijk met meerdere Crystal Sound OLED tv’s. Dit zijn tv’s die niet over fysieke speakers beschikken maar wel geluid weergeven middels trillingen van het paneel. Sony heeft dit jaar al een OLED tv met deze techniek uitgebracht. Samsung zou momenteel werken aan de micro-led-techniek waarbij minuscule leds het beeld vormen. Aangezien er voor deze techniek geen achtergrondverlichting nodig is, het contrast hoog ligt en de helderheid van hoog niveau is zou dit dé concurrent voor OLED kunnen worden. De kans is echter groot dat we in januari puur een prototype te zien krijgen.

Kortom, CES 2018 wordt een hele mooie beurs waar we als tv-liefhebbers heel wat interessante ontwikkelingen gaan zien. Houd Homecinema Magazine vanaf 8 januari in de gaten voor de laatste nieuwtjes.

Reacties (5)