Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: B&O BeoVision Eclipse 55 Ultra HD oled-tv

Geschreven door
Geplaatst op13 december 2017, 16:19 CategorieOled tv reviews

Wat krijg je als je de jarenlange ervaring van B&O op vlak van geluid combineert met LG’s OLED beeldtechnologie? Het moet een vraag geweest zijn die beide bedrijven intrigerend vonden, want de B&O BeoVision Eclipse 55 is het indrukwekkende resultaat van deze samenwerking.

B&O BEOVISION ECLIPSE 55 – specificaties

 • Wat: Ultra HD oled-tv
 • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
 • Aansluitingen: 7x HDMI, 1x optisch minijack in, 3x USB (1x 3.0), 3x antenne, 4x Power Link, 6x, PUC, Bluetooth
 • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, 6 klasse D versterkers + speakers (3x 100 Watt midrange/bass drivers, 2x 50 Watt full range drivers en 1x 50 Watt centre tweeter), WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 3.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot, Airplay (2), Chromecast, gemotoriseerde stand
 • Afmetingen: 1.390x 1235 x 518 mm (incl. voet)
 • Gewicht: 58,3 kg (incl. voet)
 • Verbruik: 162 / 0,5 watt (Energielabel A)
 • Adviesprijs: 9.750 euro

B&O BEOVISION ECLIPSE 55 – design

Met een naam zoals Torsten Valeur achter het design van de Eclipse mag je een uitzonderlijk stuk verwachten. De man tekende al een hele reeks B&O producten, zoals de BeoLab 17 en 18 om er maar twee te noemen, en heeft een hele reeks awards op zijn naam staan.

En toch, naar ons aanvoelen, is de Eclipse een ontwerp dat in de ‘love it or hate it’ categorie valt. Het toestel valt op door zijn gigantische soundcenter (B&O weigert van een soundbar te spreken) die zelfs breder is dan het scherm, en door de glasplaat onder het soundcenter. Die geeft de indruk dat het scherm dwars door de luidspreker gaat. Persoonlijk vinden we het geheel wat te groot en bombastisch, maar dat is ongetwijfeld voor een deel te wijten aan het feit dat de huidige design-trend eerder naar minimalistisch beeld streeft. We beseffen maar al te goed dat smaak een persoonlijk iets is, dus bekijk en beoordeel hem vooral zelf.

Het eigenlijke scherm is een LG 55C7V, iets waarvan B&O overigens absoluut geen geheim maakt. De uitvoering is op de kleurkeuze na identiek. De onopvallende schermrand is zwart, net zoals de cover van de achterzijde, op de LG-versie zijn die grijs en wit. Je kunt de televisie personaliseren door de afdekplaat van de luidspreker aan te passen. De stoffen grille is beschikbaar in vijf kleuren: zwart, Forged Iron, Infantry Green, Parisian Night en Purple Heart. Of je kiest voor de premium grille in zilverkleurig aluminium. Voor de plaatsing heb je keuze uit een vaste of gemotoriseerde muurbeugel, en een gemotoriseerde vloerstand. De muurbeugel is een indrukwekkend stuk dat perfect aansluit op de soundcenter en de hele constructie omhoog houdt met een minimaal uitziende bevestiging aan de muur.

Ons testexemplaar werd geleverd met de gemotoriseerde vloerstand, een slanke kolom en ronde voetplaat, uitgevoerd in zilver aluminium. De motoren doen hun werk muisstil. De televisie kan rond zijn verticale as draaien, maar dat is niet alles. De kolom staat excentrisch op de voetplaat en kan ook bewegen. Zo kun je dus de hele constructie naar voor of achter bewegen én het scherm draaien, tot bijna 90° links en rechts. Bovendien kan je een aantal posities instellen die je met een druk op de knop activeert. Standaard stel je tijdens de eerste installatie een ‘stand-by’ en ‘active’ positie in.

Aansluitingen

Het toestel biedt niet exact dezelfde aansluitingen als op de LG C7V. Op de tv zelf zijn er slechts drie HDMI-aansluitingen beschikbaar, de vierde wordt doorverbonden met de soundcenter waarop je vier extra HDMI-aansluitingen krijgt, voor een indrukwekkend totaal van zeven. De tv biedt wel nog steeds drie USB-aansluitingen (waarvan 1x USB 3.0), en drie antenne-aansluitingen die met behulp van een speciale, bijgeleverde verlengkabel naar de onderzijde van het toestel gebracht worden. Dat is handiger voor het kabelbeheer. Ook de netwerkaansluiting wordt op dezelfde wijze naar onder verhuisd.

Aan de onderzijde van de BeoVision Eclipse 55 vind je verder acht RJ45-connnectoren. Vier daarvan dienen als Power Link, waarop je per connector twee BeoLab speakers kunt aansluiten, drie zijn voor PUC (Peripheral Unit Control), en eentje voor een toekomstige microfoon voor automatische kalibratie van het geluid.

Opvallend is dat de optische digitale uitgang (enigszins overbodig gezien zijn muzikale capaciteiten), maar ook de hoofdtelefoon-uitgang op de tv niet actief zijn. Er is op het soundcenter wel een minijack die zowel voor analoge stereo line-in, als voor optisch in kan dienen. Hij heeft ook Bluetooth ingebouwd, maar die dient enkel om bronnen aan te sluiten, niet voor hoofdtelefoons.

B&O BEOVISION ECLIPSE 55 – gebruiksgemak

B&O heeft er voor geopteerd om WebOS te gebruiken, maar moest daar natuurlijk wel enige wijzigingen in aanbrengen, bijvoorbeeld om het geluidsgedeelte te besturen en om te compenseren voor de afwezigheid van de Magic Remote. Het eindresultaat is niet altijd even intuïtief als de pure WebOS versie, maar is wel een heel degelijk compromis.

Zo zijn de HDMI-aansluitingen niet meer beschikbaar als tegels in het Home Menu, die moet je nu selecteren vanop de remote. Het quick menu dat in WebOS aan de rechterkant verschijnt en waarmee je snel beeld en geluid aanpast is verdwenen. Alle instellingen zijn nu in twee stappen te bereiken. Het eerste menu toont een icoon voor de LG-instellingen, gevolgd door drie iconen voor specifieke B&O instellingen (Geluid, draadloze speakers en speaker groepen).

Afstandsbediening

De BeoRemote One is een bijzonder stijlvolle en vooral slanke zapper. Gemaakt uit solide aluminium, ligt hij erg aangenaam in de hand. De layout is prima. De toetsen hebben licht verschillende profielen, of een accentlijn zodat je ze relatief makkelijk op de tast herkent. Toch hadden we verlichting op prijs gesteld, want in het donker is foute aanslag niet uit te sluiten.

Het mag dan geen Magic Remote zijn, er is dus geen aanwijsfunctie zoals op de LG remote, maar je krijgt wel een aantal andere functies. Om te beginnen is het een BT-remote, en hoef je dus niet op de tv te richten. De remote is ook voorzien van een klein scherm bovenaan. Via die weg kies je snel een bepaalde bron, of kan je via de ‘list’ toets allerlei instellingen snel aanpassen. Dat is ook de ideale weg om snel een andere beeld- of geluidspreset te kiezen.

Verder kan de BeoRemote One ingezet worden als universele remote. De apparaten die je zo wenst te bedienen moet je aansluiten op een van de vier HDMI-aansluitingen op de soundcenter. De soundcenter stuurt de IR-signalen dan uit via een IR-verlenger die je aansluit op een van de drie PUC-aansluitingen (twee IR-blasters per PUC). Tot slot is er een ‘MyButton’ die je zelf kan configureren om een bepaalde positie, speakergroep, bron en beeld-en geluidsinstellingen te kiezen.

B&O BEOVISION ECLIPSE 55 – features

Smart tv-platform

Je krijgt de handige, snelle en intuïtieve WebOS omgeving. Daarin vind je alle belangrijke diensten zoals Netflix, Amazon Video, YouTube, Google Film en TV, Deezer, enzovoort. Op vlak van functionaliteit en smart tv-toepassingen is er bijzonder weinig veranderd.

Smart functies

De BeoVision Eclipse 55 is uitgerust met een dubbele tv-tuner voor DVB-T2/C/S2 maar beschikt slechts over één CI+-slot. Opnemen en tegelijk een ander kanaal bekijken kan dus, maar enkel als een van beide kanalen onversleuteld beschikbaar is. Uiteraard kan je opnemen naar een USB harde schijf.

Sommige features uit WebOS 3.5 lijken wel te ontbreken. De Quick-access functie is niet beschikbaar en YouTube 360 videos werken ook niet (dat laatste kan mogelijk via firmware nog komen). De mediaspeler is bijzonder uitgebreid en kon met al onze testbestanden overweg. Naast alle Chromecast functionaliteit is de tv ook voorzien van Airplay (en Airplay 2), Spotify Connect, TuneIn Radio en Bluetooth. Daarmee heb je een erg ruime keuze aan muziekbronnen.

B&O BEOVISION ECLIPSE 55 – Beeldkwaliteit

De B&O Eclipse is in essentie een LG C7V die geïntegreerd is met een B&O SoundCenter. Op vlak van beeldkwaliteit mag je dan ook exact dezelfde prestaties verwachten als in onze review van de LG OLED55C7V.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Algemeen Geavanceerde bediening Beeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instelling beeldverhouding: Origineel *
Energiebesparing: Uit*
OLED Lampje: 80
Helderheid: 50
Contrast: 85
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit
Superresolution: Laag
Kleurbereik: Auto
Rand verbeteren: Aan
Kleurfilter: Uit
Gamma: 2.2
Witbalans: Warm2
Ruisonderdrukking: Uit*
MPEG ruisonderdrukking: Uit*
Zwartniveau: Laag
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
TruMotion: Helder (of aangepast)

Uitleg belangrijkste instellingen;

 • De Bioscoop instelling levert de beste start. Wil je een instelling die iets meer gericht is op kijken bij verduistering en een voor overdag, kies dan de Expert-presets als start.
 • Het effect van Superresolution is erg beperkt. Je kunt het veilig geactiveerd laten.
 • Ruisonderdrukking en MPEG ruisonderdrukking: kijk je naar een oudere bron (dvd of YouTube aan lage kwaliteit) activeer deze dan. De Minimum stand kan je aan laten staan zonder veel risico.
 • TruMotion: Het meeste detail krijg je in de Vloeiend stand, maar dan heb je veel artefacten. Helder gebruik je best als minimum stand. Een persoonlijke instelling tussen Helder en Vloeiend, kan met deblur tussen 8 en 10, en dejudder tussen 6 en 9.
 • Beeldverhouding: zet Scannen Aan, anders knipt de tv de buitenste beeldrand weg.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Een van de weinige verschillen met de C7V-reeks van LG is het ontbreken van de recent toegevoegde Technicolor beeld-presets en de ISF-presets. De ISF-presets zijn er eigenlijk nog wel, ze dragen nu de naam ‘Expert’ presets. Omdat de toegevoegde waarde van de Technicolor mode heel beperkt is, zien we dat zeker niet als een gebrek.

Want op alle andere vlakken krijg je met de Bioscoop beeldpreset, exact dezelfde resultaten als op de C7V. Dat betekent prima beeldverwerking, met betrouwbare ruisonderdrukking, goede upscaling van zowel SD als HD bronnen en uitstekende bewegingsscherpte. De ‘Vloeiend’ preset van Trumotion toont iets te veel beeldartefacten, kies voor ‘Helder’ of als je een tussenoplossing wenst, selecteer ‘Gebruiker’ en zet dejudder tussen 6 en 9 en deblur tussen 8 en 10.

Het scherm deelt ook dezelfde kleine gebreken als de C7V. In sommige kleurgradienten of donkere beelden zie je mogelijk zeer lichte banding. En afhankelijk van het paneel kan het zijn dat er verticale strepen zichtbaar zijn, al herhalen we dat dit in de praktijk zelden zichtbaar is, en enkel op uniforme testbeelden opvalt.

De kalibratie van de BeoVision Eclipse 55 is zo mogelijk nog beter dan die van de C7V. We mogen dan ook van een referentie-resultaat spreken. De grijsschaal is absoluut perfect, met een neutrale toon over de volledige lijn en een perfecte kleurtemperatuur. Ook het kleurbereik kan nauwelijks beter. De saturatieverlopen geven een perfect resultaat weer. Het is dan ook geen verrassing dat de algemene kleurtest en huidskleur test ook op referentieniveau scoren. Zwartweergave en contrast zijn uiteraard van oled-niveau, absoluut uitmuntend. Er is veel zwartdetail zichtbaar, al kan je als je in veel omgevingslicht kijkt overwegen om de ‘helderheid’ naar 51 of 52 te zetten. Over het algemeen is dat echter niet nodig.

HDR

De BeoVision Eclipse 55 erft van LG een brede ondersteuning voor HDR: HDR10, Dolby Vision en HLG. Of hij net zoals LG ook een update voor Technicolor HDR zal krijgen is voorlopig nog niet duidelijk. Gezien het voorlopig zeer geringe belang van die standaard is dat zeker geen struikelblok.

De prestaties liggen ook hier in lijn met die van de C7V. In HDR Bioscoop mode haalden we een maximale helderheid van 776 nits, na ruim 20 minuten. Al vanaf de start haalt het scherm 620 nits. Dat is uiteraard op een 10% window gemeten. Maken we het volledige scherm wit, dan grijpt de elektronica in en valt het maximum naar ongeveer 124 nits. Dat zijn allemaal typische waardes die we op alle oled-schermen meten.

Net zoals bij SDR-content is de HDR-kalibratie uitstekend. De grijsschaal is mooi neutraal, en het scherm probeert de maximaal vereiste helderheid zo goed mogelijk te bewaren inclusief alle witdetail. Bij content met een zeer hoge maximale witwaarde (4000 nits) resulteert dat wel in iets donkerder beeld. Je kunt bijvoorbeeld de Cinema Home preset kiezen als je de helderheid iets wil boosten, al kost je dat een minimum aan witdetail. De kleurweergave is erg goed, dankzij een ruim kleurbereik (97% DCI-P3 en 71% Rec.2020).

Ook hier ontbreekt de Technicolor preset, maar dat is geen groot verlies. Zoals gezegd kies je best tussen de Bioscoop en Cinema Home beeldpresets, die laatste is beter geschikt voor kijken bij veel omgevingslicht. Van SDR-content HDR-content maken met het HDR-effect blijft voorlopig maar matig scoren.

Reflecties en kijkhoeken

Zoals alle OLED-schermen heeft ook deze B&O een zeer ruime kijkhoek, zowel voor contrast als kleurweergave. De nieuwe anti-reflectiefilm is neutraal grijs, in plaats van het eerder wijnrode effect dat je op modellen van vorig jaar had. Reflecties worden goed geweerd, maar natuurlijk nooit volledig weggewerkt.

Gaming

In de bioscoop-mode meten we een lag van 88,4 ms, vrij hoog, zelfs voor een casual gamer. In de game-mode zakt de lag naar 21,4 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

B&O BEOVISION ECLIPSE 55 – Audiokwaliteit

De SoundCenter van de BeoVision Eclipse 55 is absoluut niet zo maar een soundbar. Je beschouwt hem beter als een soort van AV-receiver. Zo kan je er acht Beolab luidsprekers op aansluiten via de Power Link connectoren. Of je kunt je set uitbreiden met tot acht draadloze luidsprekers voor een volledige surround-opstelling. Al die extra luidsprekers kan je onderbrengen in 30 vrij te bepalen speaker groepen. Zo kan je bijvoorbeeld een aparte speaker groep gebruiken voor stereo en een voor surround, of kan je zelfs een andere groep selecteren wanneer je in de woonkamer of eetkamer zit. De Soundcenter past bovendien ook in de multiroom omgeving van B&O. Het is met andere woorden het hart van een volledige, naar smaak aan te passen en uit te breiden audio-omgeving.

Maar wees gerust, ook zonder verdere uitbreiding is de Soundcenter een fenomenale audio-oplossing. Er zitten zes drivers in: een 1 inch tweeter (50W), twee 2,5 inch full range drivers (2x 50W), en drie 4 inch midrange drivers (3x 100W). Die worden elk aangestuurd door een eigen klasse D versterker. Het resultaat is audio die je van je sokken blaast. Laat de volumeknop niet te hoog kruipen, of de buren gaan boos (of nieuwsgierig) aankloppen.

Er zijn negen soundmodes beschikbaar om de klank aan te passen naar je smaak, en die zijn dan nog eens volledig configureerbaar. B&O geeft je enorm veel mogelijkheden om de ruimtelijkheid, stereoscheiding en klankkleur bij te sturen. Of je nu graag donderende soundtracks beluistert, subtiel klassiek, speelse jazz of ruige metal, de Soundcenter heeft alles in huis om je te bekoren.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral en HDFury Vertex voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

B&O BEOVISION ECLIPSE 55 – Conclusie

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen, de B&O BeoVision Eclipse 55 is duur. Voor de motorvloerstand betaal je 1.455 euro en de televisie (incl. Soundcenter) kost 8.295 euro. Dat is een enorme stap boven de Sony A1 en LG E7 en zelfs nog flink boven de Loewe Bild 7. En ja, het geluid dat uit deze set komt is fantastisch, je kunt hem perfect integreren in een ruimere B&O opstelling, en hij heeft een aantal unieke features, maar het blijft een feit dat deze televisie niet voor de gemiddelde koper is. Met een zachtere prijs zou je de score een vol punt zien stijgen.

WebOS 3.5 zorgt voor een prima gebruikservaring, zij het met hier en daar een kleine beperking door de vereiste integratie tussen B&O en LG componenten. Het video content-aanbod is enorm, en met de aanwezigheid van onder andere Airplay, Chromecast en Spotify Connect zit je ook op audiovlak gebeiteld. Wie de prijs kan los laten, krijgt een televisie die LG’s oled beeldkwaliteit combineert met de B&O geluidservaring. Top beeld, ruime HDR-ondersteuning, uitstekende beeldverwerking en fenomenale klank, kortom een tv om u tegen te zeggen.

Minpunten

 • Prijs
 • Lichte banding in donkere scenes mogelijk
 • Minder helder dan top lcd’s

Pluspunten

 • Fenomenale klank
 • Beeldkwaliteit
 • Contrast, zwartwaarde
 • Ruime HDR-ondersteuning
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Eric Beeckmansproduct

 

 • Delen:

Reacties

 1. Frans Callebaut
  14 december, 2017 om 14:20

  hallo eric,
  je spreekt regelmatig over de loewe bild 7, maar wanneer mogen we een test verwachten ?
  mvg,
  frans callebaut

 2. Mario
  06 april, 2018 om 10:21

  De eclipse speelt via de ingebouwde mediaplayer niet alle geluidssporen en subtitels af. Bijvoorbeeld bij een 4K film geen HD-pas subsidie en geen trukendoos. Enig idee?

  • Mario
   06 april, 2018 om 10:40

   Geen hdpgs en geen truehd atmos

   • Eric Beeckmans
    09 april, 2018 om 18:54

    Atmos-ondersteuning lijkt me zeer onwaarschijnlijk.
    PGS-ondertitels zijn zelden ondersteund. Probeer in de app store Plex te vinden. Die mediaspeler maakt ondertitels misschien wel mogelijk.

 3. Roger de Man
  05 februari, 2019 om 19:07

  Het geluid is vreselijk. Je moet hem echt hard zetten om spraak te kunnen verstaan.

  • Sjef
   13 november, 2019 om 16:51

   Klopt

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.