Vergelijking: drie Ultra HD Blu-ray spelers getest – welke is de beste?

09 december 2017 + 10 minuten 43 Reacties
Panasonic-UB404

We hebben drie Ultra HD Blu-ray spelers getest en we leggen je uit waar je op moet letten als je een Ultra HD Blu-ray speler gaat kopen.

Ultra HD Blu-ray schijven bieden het summum van beeldkwaliteit. Een absolute aanrader voor de cinefielen dus. Maar je hebt er wel een nieuwe speler voor nodig. Hoe zit het met het huidige aanbod? We testten drie Ultra HD Blu-ray spelers en we leggen je uit waar je op moet letten als je er een gaat kopen.

Ultra HD Blu-ray spelers en beeldkwaliteit

Wat mag je verwachten op vlak van beeldkwaliteit? De meeste Ultra HD Blu-ray spelers zitten op dat vlak erg dicht bij elkaar, zeker als het over echte Ultra HD Blu-ray schijven gaat. In dat geval moet de speler immers nauwelijks werk verrichten. Voor oudere schijven waar hij moet upscalen en mogelijk deinterlacen kunnen er lichte verschillen zijn, maar echt slechte resultaten zien we niet.

Heel wat Ultra HD Blu-ray spelers geven je de mogelijkheid om via de beeldinstellingen zaken zoals ruisonderdrukking uit te voeren, of helderheid en contrast aan te passen. In de meeste gevallen raden we dit af, dit soort aanpassingen voer je beter uit op de televisie. Wat audiokwaliteit betreft: al deze spelers gedragen zich als een digitaal transport en de kwaliteit van je audio wordt dan ook volledig bepaald door je geluidsinstallatie.

Aansluitingen

De belangrijkste aansluiting op je speler is HDMI, die voorziet beeld en geluid. Alle spelers in deze test zijn bovendien uitgerust met een dubbele HDMI-aansluiting. Sluit je de speler rechtstreeks aan op de tv, dan is dat niet belangrijk, maar voor mensen die een wat oudere geluidsoplossing gebruiken is dit een onmisbare feature. Een soundbar of AV-receiver van enkele jaren geleden zal in veel gevallen immers geen Ultra HD of HDR passthrough leveren. In dat geval stuur je het beeld via de eerste HDMI-aansluiting rechtstreeks naar je televisie. De andere HDMI-aansluiting bevat enkel audio, en sluit je aan op je geluidsinstallatie. Kijk dus in elk geval na of je de correcte HDMI-uitgang op je tv (en geluidsinstallatie) aansluit.

Elke speler biedt ook een optisch digitale audio-uitgang aan, voor bijvoorbeeld soundbars die enkel dat type ingang aanvaarden. Let op, via deze weg ben je beperkt tot klassieke Dolby Digital of DTS (beiden in 5.1 kanaal) of stereo PCM. De meer recente formaten zoals Dolby True HD of DTS HD Master Audio kan je via deze weg niet gebruiken. Een netwerkaansluiting, zowel bedraad als draadloos, behoort ook tot de standaard uitrusting, net als één of meerdere USB-aansluitingen.

Audio- en schijfformaten

Ondertussen bevat je bibliotheek al heel wat verschillende formaten schijfjes. Van cd, over dvd tot blu-ray en mogelijk ook de (her)schrijfbare versies van al die schijven. De Ultra HD Blu-ray spelers in deze test lezen gelukkig niet alleen het nieuwste formaat, maar ook al deze oudere formaten. Maar echte universele spelers zijn het niet, want formaten zoals dvd-audio of SACD zijn niet ondersteund. Opvallend: het Samsung toestel speelt geen 3D Blu-ray’s.

Alle Ultra HD Blu-ray spelers weten ook perfect wat ze moeten doen met de verschillende soundtracks op al deze schijven. Ze ondersteunen allemaal Dolby True HD en lager, en DTS HD Master Audio en lager en kunnen zowel de originele bitstroom als de gedecodeerde pcm-audio naar buiten sturen. Dolby Atmos en DTS-X kan je enkel in bitstroom formaat uitsturen en moet dus door je audio-installatie gedecodeerd worden.

HDR-standaarden

High Dynamic Range is de nieuwe standaard voor beelden die intensere lichtaccenten, meer contrast, rijkere kleuren en beter schaduw- en lichtdetail garandeert. Om er echt van te genieten moet je voorlopig wel een televisiemodel ergens uit de bovenste regionen van de line-up in huis hebben. Heel wat modellen ondersteunen wel HDR, maar de goedkopere middenklassers hebben eenvoudig niet de capaciteiten om HDR-beelden echt tot hun recht te laten komen.

Voor een speler ligt dat anders. Ondersteuning voor HDR is een onderdeel van de Ultra HD Blu-ray standaard en dus verplicht aanwezig, ongeacht de prijs van het toestel. En de kwaliteit van je beeld wordt hoofdzakelijk door de tv bepaald.

Maar HDR is nog erg nieuw. Er zijn nog verschillende standaarden in het spel, en niet elke speler ondersteunt alles. HDR10 is de verplichte standaard. Elke schijf moet een HDR10-versie bevatten en elke speler moet deze kunnen afspelen. Dolby Vision is echter optioneel, zowel op de schijven als de spelers. Samsung en Panasonic ondersteunen hem niet. LG doet dat wel, al moet je daarvoor wel nog wachten op een firmware upgrade in het najaar. HLG is een standaard die meer voor tv-uitzendingen bedoeld is, en dus minder belangrijk voor schijven. We zien hem voorlopig enkel op de Panasonic speler. De nieuwste standaard, HDR10+, zal je vermoedelijk enkel op Ultra HD Blu-ray spelers van volgend jaar aantreffen. Hij wordt op geen van de geteste modellen ondersteund. Bovendien hebben zowel Panasonic als Samsung al laten weten, dat er geen upgrades voorzien zijn om dat te veranderen.

Opgelet, ook je televisie moet de gewenste standaarden ondersteunen. Bijvoorbeeld, het volstaat niet om een Dolby Vision speler in huis te halen als je tv geen Dolby Vision aan kan.

Review: Samsung UBD-M9500

Design en aansluitingen

Qua uiterlijk is dit nieuwe model zo goed als identiek aan zijn voorganger, de UBD-K8500. Het is een slanke speler, met een zwart geborsteld metalen oppervlak. De distinctieve curve vooraan met de afgeschuinde rand geeft hem een uniek kenmerk. De enige nieuwigheid is een piepklein oled-scherm vooraan op de afgeschuinde rand dat je wat extra informatie geeft. Het nut is beperkt vinden we, maar het geeft je op zijn minst wat feedback als je een toets indrukt. Twee tiptoetsen (power en eject) staan aan de rechterzijde, naast een kleine power indicator. Voor een waar topmodel oogt en voelt hij misschien wat licht, maar het loopwerk is stil en meer verwachten we niet van een schijfspeler.

Bij de aansluitingen zien we dat het USB-slot naar de zijkant verhuisd is. Dat is visueel iets mooier, maar afhankelijk van waar je het toestel plaatst, kan die aansluiting lastig te bereiken zijn. De speler is uitgerust met een WiFi 802.11ac aansluiting en ondersteunt Miracast.

Heb je een Bluetooth hoofdtelefoon? Die kan je rechtstreeks met de speler verbinden zodat je van je film of muziek kunt genieten zonder huisgenoten te storen. Maar er is meer, het is ook mogelijk om je smartphone of tablet via Bluetooth met deze speler te verbinden. Zo kan je bijvoorbeeld muziek van je smartphone afspelen en het geluid beluisteren via de tv, of de geluidsinstallatie waarop de speler is aangesloten.

Gebruiksgemak

De speler kreeg dezelfde gebruiksinterface als de Samsung televisies. De handige Smart Hub toont alle beschikbare functies in een lint onderaan het scherm. Van links naar rechts: Instellingen, ingangen, zoekfunctie, apps, de schijf en iconen van verschillende internettoepassingen. Die laatste kan je naar hartenlust aanpassen, zowel welke je ziet als de volgorde van de iconen. Net als op de televisie geven sommige functies of bronnen een aantal shortcuts of previews in een tweede lint, zodra je het icoon in kwestie selecteert. De menu’s navigeren snel en ze zijn erg overzichtelijk. De speler is dan ook een plezier om te gebruiken.

De remote van de voorganger was een onhandig ding: te klein, met een veel te compacte layout. Deze speler kreeg een nieuwe remote mee, die geïnspireerd is op de remote van de Samsung televisies. De kleine zapper is licht gebogen en ligt lekker in je hand. De afspeeltoetsen staan perfect onder je duim en de cirkelvormige d-pad laat zich moeiteloos bedienen. Het aantal toetsen is beperkt, maar de functionaliteit van de remote wordt netjes aangevuld door de instellingen die je snel kan vinden in het homescherm van de Smart Hub. Wie informatie wilt over welke formaten er nu exact afgespeeld worden, vindt die in de infobalk bovenaan het scherm (even op pauze drukken om hem te zien).

Beeldkwaliteit

De beeldverwerking op deze Samsung is uitstekend. Hij levert prima deinterlacing en detecteert snel de correcte video- of film framerate. Gekartelde randen of moiré-effecten zijn ook dan ook hoogst uitzonderlijk. Enkel in de meest lastige testbeelden kan het nog eens foutlopen, maar in de praktijk is het resultaat prima. De upscaling van Blu-ray levert mooie, scherpe beelden met alle detail. Van dvd mag je natuurlijk geen wonderen verwachten, maar de Samsung zet zelfs dan een uitstekend beeld neer.

In het menu onderaan het Home scherm kan je vier beeldmodes kiezen (dynamisch, standaard, film of gebruiker). Die tonen echter niet welke aanpassingen er gebeuren in de verschillende modes. In de gebruiker-stand kan je scherpte, ruisonderdrukking en helderheid aanpassen. Wie op veilig wil spelen selecteert best ‘gebruiker’ en zet alle instellingen op nul. Met Ultra HD Blu-ray schijven krijg je natuurlijk de meest indrukwekkende beelden. Ook hier levert de Samsung prachtige resultaten. Alle detail is perfect te onderscheiden, en de kleurweergave is uitstekend. De speler kan enkel overweg met HDR10.

Wie deze speler combineert met een recente Samsung tv zou verlost moeten zijn van sommige problemen met de instellingen. De speler zet de ‘HDMI Ultra HD Color’ instelling automatisch aan. Althans, dat zou zo moeten zijn volgens de handleiding. In onze testen met een MU6120 bleek dat echter niet het geval te zijn. Kijk het dus best zelf even na. Wie een ander merk tv heeft, moet dat sowieso doen. Je laat alle instellingen in het beeldmenu best op ‘auto’ staan om zo de beste beeldkwaliteit te verkrijgen. Dat maakt het gebruik alvast een pak eenvoudiger.

Extra’s

De Smart Hub biedt een uitgebreide selectie apps. Netflix, YouTube en Amazon Video zijn allemaal beschikbaar, naast een hele schare minder bekende toepassingen. Ten opzichte van de televisie omgeving ontbraken er wel een paar. Zo vonden we Google Play Movies & TV en Spotify niet terug. Deezer is wel aanwezig. Gamefly en Steam Link ontbreken ook.

De mediaspeler is bijzonder veelzijdig, hij speelde al onze testbestanden, zowel voor video als audio. Zelfs 360° video van de GEAR360 kan je op deze speler bekijken, maar YouTube 360 video niet. Voor audio kan je ook lossless formaten aanbieden zoals FLAC of ALAC. Opvallend is dat de Samsung geen 3D Blu-ray ondersteunt, maar afgezien daarvan kan hij met alle gebruikelijke schijven overweg. Om maximale compatibiliteit te garanderen met je audio-oplossing kan hij audiostromen hercoderen naar klassieke DTS of Dolby Digital.

Een unieke feature is de mogelijkheid om de schijfcontent rechtstreeks naar je mobiele telefoon te streamen, zelfs als het gaat over UHD Blu-ray schijven. Helaas werkt dit enkel met een beperkt aantal Samsung modellen (Galaxy S8, Tap S3, S7, Note5, S6 met Nougat OS).

Conclusie

De UBD-M9500 is officieel behoorlijk wat duurder dan de concurrenten, al kan je hem hier en daar al flink goedkoper vinden. De belangrijkste gebreken: geen ondersteuning voor 3D Blu-ray, en geen Dolby Vision. De featurelijst is lang, al zijn sommige features zoals streamen naar een mobiel toestel en 360° video enkel mogelijk met Samsung-apparaten. Maar op alle andere vlakken is dit een prima speler. Hij is vlot en aangenaam in gebruik, heeft een goede remote en levert top beeldkwaliteit voor al je schijven.

Lees ook onze volledige Samsung UBD-M9500 review.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Gebruiksinterface
  • Uitgebreide featurelijst

Minpunten
  • Geen Dolby Vision, HDR10+

  • Geen 3D, SACD
  • Mobiel streamen enkel naar Samsung apparaten

Review: Panasonic DMP-UB404

Design en aansluitingen

De Panasonic is volledig afgewerkt in mat zwart, en aan de voorzijde gaat alles schuil achter een licht afgeschuinde, glanzend zwarte afdekplaat. Die afdekplaat hebben we nooit een goed idee gevonden. Veel mensen zullen ze uit gemak gewoon naar beneden geklapt laten. De speler is ruim 11 cm smaller dan de hogere modellen in de line-up. Eens opgesteld bij je andere toestellen springt hij er op geen enkele manier uit, en hij is ons iets te sober om hem echt in het zicht op te stellen. Op de afwerking valt niets aan te merken. De speler is stil, de kleine ventilator achteraan hoor je enkel als je dichter dan een meter bij het toestel zit. Rechts bovenaan zijn twee toetsen voorzien: power en eject.

De speler is als enige in deze test voorzien van een USB 3.0 aansluiting achteraan, en een extra USB 2.0 aansluiting vooraan. De WiFi aansluiting gebruikt de 802.11n standaard en je kunt mobiele apparaten spiegelen via Miracast.

Gebruiksgemak

Het Home-scherm biedt in zes eenvoudige iconen toegang tot alle diensten en instellingen van de speler. De interface is eenvoudig en navigeert in de meeste gevallen snel. Enkel de mediaspeler leek ons soms wat sloom. Spartaans willen we de interface niet noemen, maar vergeleken met bijvoorbeeld de Samsung UBD-M9500 merk je toch dat de Panasonic aan wat vernieuwing toe is.

In de instellingen vind je een zeer uitgebreide set mogelijkheden. Maar Panasonic voorziet voor alle belangrijke dingen ook een automatische instelling zodat je je hoofd niet hoeft te breken over de beste aanpak. De bijgeleverde afstandsbediening is een uitstekend voorbeeld van een handige remote. Hij ligt goed in de hand, en heeft grote, aangename toetsen met duidelijke opschriften. De afspeeltoetsen, toch het belangrijkste op een mediaspeler, staan perfect onder je duim en zijn dankzij hun blauwe kleur in een oogopslag te vinden. De d-pad is omringd door de toetsen voor het schijfmenu, Netflix en het Home-scherm van de speler.

De Playback-Info toets toont netjes welk signaaltype er op de schijf staat, en welk signaal de speler naar de televisie stuurt. Hij is daarbij erg volledig, en toont zelfs welke chroma-subsampling en kleurdiepte er gebruikt wordt. Dat komt vooral van pas als je de speler voor het eerst aansluit en wenst te verifiëren of je wel de best mogelijke kwaliteit krijgt.

Beeldverwerking

De UB404 gebruikt exact dezelfde beeldverwerkingsoplossing als de UB900, de HCX-processor met Precise Chroma processing, dus mag je uitstekende beeldprestaties verwachten. De speler detecteert snel en betrouwbaar de meest gebruikelijke film- en videoframerates, en zelfs de meer uitzonderlijke formaten brengen hem niet in de war, zodat moiré-effecten nauwelijks voorkomen. De deinterlacing is goed en toont in de meeste gevallen een zuiver beeld zonder kartelranden. Loepzuivere upscaling en uitstekende behandeling van fijn detail maakt de beelden scherp en nauwkeurig. Er zijn ook flink wat opties om het beeld aan te passen, zoals helderheid, contrast, scherpte en ruisonderdrukking. Je kunt als gebruiker drie afzonderlijke presets opstellen, zodat je voor verschillende types schijven een verschillende behandeling kunt instellen.

Voor HDR-content ondersteunt de speler HDR10 en HLG, geen Dolby Vision. De resultaten zijn uitstekend. Een erg goede feature is de HDR-setting, toegankelijk via een aparte knop op de remote. Door de tone-mapping curve aan te passen, slaagt de speler er in om het beeld in verschillende stappen (standaard, natuurlijk, licht en zeer licht) helderder te maken, zonder daarbij weliswaar alle helder of donker detail uit te vlakken. Bekijk je HDR-content in een licht verduisterde omgeving, dan raden we aan om bij de standaard instelling te blijven. Maar als je bij meer omgevingslicht kijkt, dan kan je via deze instelling het beeld aanzienlijk helderder maken, zodat ook een tv die geen topprestaties neerzet op vlak van helderheid toch een intenser beeld toont. De natuurlijk setting gaf de beste resultaten, al kan je in extreme gevallen wel voor licht kiezen. De zeer licht setting was ons wat te helder en doet toch wat detail verdwijnen.

Extra’s

De internettoepassingen van Panasonic komen nog steeds via de erg oude Viera Cast omgeving. Het app-aanbod lijkt uitgebreid, maar we noteren heel wat afwezigen. Zo is er geen YouTube, Amazon Video, Deezer of Spotify beschikbaar. Netflix is gelukkig wel aanwezig en je kunt er HDR-content bekijken. We vroegen Panasonic waarom YouTube en Amazon afwezig waren: “Amazon is nog niet gepland. Toen de speler gelanceerd werd, was de dienst nog niet beschikbaar in Frankrijk en België. YouTube bieden we niet langer aan, daarom is het niet beschikbaar in onze UHD spelers. De belangrijkste reden is dat bijna alle Ultra HD tv’s ook smart tv’s zijn met een YouTube app en het dus dubbel gebruik is.”

De mediaspeler is vrij volledig, maar spitst zich wel toe op vrij recente formaten. Zo is Divx (toegegeven ondertussen erg oud) niet ondersteund, en liep het soms mis met wat minder courante formaten. Ondertitels kan je wel gebruiken, maar de weergave daarvan is niet altijd even netjes. De speler is in elk geval flink verbeterd ten opzichte van onze eerste test met de DMP-UB900. Zo kan hij nu ook de meeste UHD- en HDR-bestanden afspelen. De audiospeler is wel erg volledig en speelt naast de meest gebruikelijke formaten ook FLAC en ALAC-bestanden, zelfs in Hi-Res versies (192kHz/24bit) en DSD-bestanden.

Conclusie

Panasonic start met deze DMP-UB404 een duidelijke trend naar betaalbare Ultra HD Blu-ray-spelers die uitstekende beeldkwaliteit leveren. Dat hij geen Dolby Vision ondersteunt, hoeft voorlopig geen beperking te zijn. Het aanbod in dat formaat is beperkt. De wat oudere smart tv-omgeving en vrij eenvoudige omgeving vergeven we hem. De speler haalt uit al je schijven met grote zorg het beste beeld en geluid. En dankzij de dubbele HDMI-aansluiting stel je hem ook probleemloos op in een wat oudere audio-oplossing. De ruime opties om het beeld aan te passen en te optimaliseren voor jouw tv maken hem erg betrouwbaar.

Lees ook onze volledige review van de Panasonic DMP-UB404.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldkwaliteit
  • Dubbele HDMI-uitgang
  • Uitgebreide beeld-opties
  • Goede feature set

Minpunten
  • Geen Dolby Vision, HDR10+

  • Oudere smart tv omgeving
  • Geen YouTube, en voorlopig geen Amazon Video

Review: LG UP970

Design en aansluitingen

De UP970 neemt de vorm van een scherp afgelijnde balk. Hij is uitgevoerd in zwart, geborsteld metaalkleur, en naast een kleine powerled vooraan is er geen enkele opvallende eigenschap. Een stel bedieningstoetsen staat rechts vooraan. Dat vinden we over het algemeen een minder handige keuze dan bovenaan, maar omdat je vermoedelijk meer naar de remote grijpt, is dat geen drama. Kortom, voor zijn design haal je deze speler niet in huis.

De speler is ook erg licht van bouw, maar bij de meeste schijven doet hij zijn werk in alle stilte. Bij een enkele testschijf creëerde hij een licht brommend geluid (veroorzaakt door de snel draaiende schijf). Dat kan dus voorkomen, maar was in onze testen alvast zeer uitzonderlijk. Er zijn geen opvallende zaken bij de aansluitingen, de speler gebruikt WiFi 802.11ac, maar beschikt niet over Miracast of Bluetooth-opties.

Gebruiksgemak

LG blijft voor zijn spelers bij zijn klassieke interface. Geen WebOS met andere woorden, een keuze die we enigszins betreuren. Het Home scherm is erg eenvoudig, met iconen voor Video, Photo, Muziek, Apps en instellingen. De UP970 plaatst zich bij de snelste spelers die we al in huis hadden. Zowel voor opstarten en navigeren, als door je content gaan is hij werkelijk erg vlot. De instellingen zijn eenvoudig en bieden enkel het meest noodzakelijke. De LG positioneert zich daarmee meer als een apparaat voor de doorsnee gebruiker die geen totale controle wenst over alle mogelijke opties, maar gewoon verwacht dat de zaken werken.

Met de default-instellingen voor beeld en geluid zal de speler in bijna alle gevallen probleemloos het beste beeld geven. Toch ontbreekt er naar ons gevoel een degelijk info scherm zoals we dat vinden bij concurrenten en waarop je kan nagaan welk signaal er uiteindelijk uitgevoerd wordt. Door de geringe mogelijkheden bij de instellingen en het ontbreken van die informatie tast je werkelijk in het duister als er iets zou misgaan.

De afstandsbediening is compact, maar net niet te klein. De afspeeltoetsen liggen mooi centraal, en zijn zelfs in het duister op de tast te herkennen, omdat ze duidelijk hoger liggen dan de rest. Ook de d-pad en de omliggende toetsen zijn gemakkelijk te bereiken.

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit van de UP970 is over het algemeen prima, maar bij het deinterlacen en detecteren van verschillende video- en filmframerates liep het soms mis. Af en toe kregen we uitgesproken kam-effecten te zien, die op hetzelfde fragment in een volgende kijksessie dan weer volledig verdwenen waren. In sommige gevallen verdween het probleem wanneer we de uitgang naar 50 Hz schakelden in plaats van de standaard instelling van 24 Hz, maar we slaagden er niet in om een lijn te trekken in wat er mis ging. We raden aan om bij de standaard 24 Hz instelling te blijven en enkel in geval van problemen even over te schakelen.

Zijn andere taken voert de UP970 zonder problemen uit. De upscaling is prima en hij zet zowel Blu-Ray als dvd netjes om naar Ultra HD. De speler laat bij dvd’s mogelijk wel wat detail liggen, maar scoort nog steeds ruim voldoende. In de instelling kies je voor de ‘standaard’ beeldpreset. Die garandeert dat het beeld niet aangepast wordt. Je kunt via de instellingen sleutelen aan brightness, contrast en scherpte.

De LG speler springt er vooral uit door zijn ondersteuning van Dolby Vision, naast uiteraard HDR10. Daarmee is hij op de Oppo spelers na de enige die dit aanbiedt. Helaas, de firmware die dit mogelijk maakt ontbreekt nog steeds. LG liet weten dat de firmware die Dolby Vision toevoegt pas rond december zal verschijnen. Een eerdere firmware werd terug getrokken omwille van problemen.

De UP970 is voorlopig dus een doorsnee speler die enkel HDR10 ondersteunt. HLG ontbreekt, omdat LG (terecht) denkt dat deze standaard vooral door broadcasters gebruikt zal worden. En ook HDR10+ lijkt in de toekomst onwaarschijnlijk, maar in dat opzicht verschilt de speler niet van Panasonic of Samsung, beiden nochtans uitgesproken supporters van HDR10+. De speler levert uitstekende resultaten met Ultra HD Blu-ray en HDR, maar in lijn met zijn andere beperkingen is er geen mogelijkheid om het beeld wat te tunen.

Extra’s

Bij de feature-lijst wordt ons al snel duidelijk dat je op deze speler wat toegevingen moet doen. Er is geen app-store, enkel Netflix en YouTube zijn beschikbaar. Ze leveren wel allebei Ultra HD en HDR. Of de LG later ook Amazon Video krijgt, wist men ons niet te vertellen, maar de kans lijkt klein. En bij die beperkingen blijft het niet. De mediaspeler leest enkel media van schijf, usb of MTP-apparaat (een smartphone). Er is geen DLNA-speler voorzien. Dat is, zeker voor een speler die zich toch bij de betere modellen rekent, een opvallende beslissing. De UP970 kan dus absoluut niet de plaats innemen van een typische, erg veelzijdige schijf- en mediaspeler.

De USB-mediaspeler is wel erg volledig. Hij speelde moeiteloos al onze testbestanden, zowel in Full HD als Ultra HD en zelfs in HDR, inclusief ondertitels in alle mogelijke formaten. Enkel ondersteuning voor (het oudere) Divx ontbreekt, maar de xvid-variant is wel bruikbaar. Ook de audiospeler is erg veelzijdig, die speelt naast de klassieke formaten ook FLAC (inclusief hi-res versies) en ALAC. Om compatibiliteit met oudere geluidsoplossingen te garanderen kan de speler alle audio hercoderen naar standaard DTS.

Conclusie

De LG UP970 is een hele doordeweekse speler, en misschien niet wat je verwacht van een Ultra HD Blu-ray-speler. Zijn grote troef, Dolby Vision ondersteuning, ontbreekt voorlopig nog. En een aantal features die we al jaren op elke topspeler zien (netwerkmediaspeler, volledig smart tv-platform) ontbreken. Ook op vlak van instellingen is hij erg sober. De speler is echter niet zonder kwaliteiten. Je krijgt een dubbele HDMI-aansluiting, prima beeldkwaliteit en een erg vlotte gebruikservaring. Ben je op zoek naar een eenvoudige schijf- en USB-speler, dan is hij een optie die, na de Dolby Vision upgrade, best wat te bieden heeft. De officiële prijs lijkt ons wat te hoog, maar we vinden de speler bij heel wat handelaars voor ongeveer 250 euro. Dat maakt hem veel aantrekkelijker.

Lees ook onze volledige review van de LG UP970.

7.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prijs
  • Dubbele HDMI-uitgang
  • Beeldkwaliteit
  • Vlotte gebruikservaring

Minpunten
  • Geen HDR10+, en voorlopig nog geen Dolby Vision

  • Geen volwaardige smart tv omgeving
  • Beperkte instellingen

Conclusie – welke Ultra HD Blu-ray speler is het beste?

Deze drie spelers hebben elk hun eigen doelpubliek. De Samsung UBD-M9500 levert uitstekende beeldkwaliteit en hij wint moeiteloos als je de breedste set mogelijkheden zoekt. Maar je betaalt voor al die mogelijkheden wat extra, dus denk na of je ze echt nodig hebt. De Panasonic DMP-UB404 levert de beste beeldkwaliteit, en is er voor de cinefielen die het onderste uit de kan eisen. Hij biedt wat minder apps en mediafuncties, maar is veel aantrekkelijker geprijsd. De LG UP970 laat wat punten liggen op beeldkwaliteit met oudere media, maar is voor UHD Blu-ray wel de enige speler die Dolby Vision ondersteunt, tenminste na een firmware update die hopelijk eind dit jaar verschijnt. Hij mist wel een aantal features die we eigenlijk op elke schijfspeler verwachten. Als je hem scherp genoeg geprijsd vindt, is hij een mogelijk alternatief. Met al dit in gedachte geven we het ‘Beste Koop’ label aan de Panasonic DMP-UB404.

Reacties (43)