De beste lcd en oled tv’s van 2017 / 2018

27 december 2017 + 10 minuten 5 Reacties
lg-w7v-wallpaper-oled-tv-3

In dit artikel zetten we de beste lcd en oled tv's voor 2017 en 2018 onder elkaar. Met onder meer modellen van LG, Sony en Panasonic.

We hebben dit jaar meer dan 80 producten uitgebreid getest, waaronder de beste tv’s van nagenoeg alle grote merken. Maar, welke televisie kun je nu het beste kopen? In dit artikel bespreken we de beste lcd en oled tv’s van 2017 / 2018, kijkend naar verschillende prijsklassen.

Alles over het kopen van een televisie

Vandaag de dag is het kopen van een nieuwe televisie geen eenvoudige opgave meer. Er zijn zoveel features, functies en mogelijkheden dat de kans groot is dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Juist daarom hebben wij onze gids met achtergronden over televisies in het leven geroepen, gevuld met artikelen waarin we diverse termen uitleggen, advies voor het kopen van een tv geven en ontwikkelingen in de markt duiden. Zo kom je hier meer te weten over wat high dynamic range precies is, wat het verschil tussen een lcd en een oled tv is en hoe bewegingsscherpte op een tv werkt. Bekijk onze gids ook voor duidelijke tips die handig zijn bij de zoektocht naar een nieuwe tv.

De beste lcd en oled tv’s van 2017 / 2018

We hebben dit jaar heel wat televisies voorbij zien komen, en een groot aantal hiervan uitgebreid getest. Onderstaand overzicht met de beste televisies van 2017 / 2018 is bepaald door te kijken naar onze eigen reviews, ervaringen van andere experts en lezers, de ontwikkelingen in de markt en de prijzen van de betreffende apparaten. In het overzicht hebben we geen speciale volgorde aangehouden.

LG W7V en E7V oled tv-series

Hij zal voor velen onbereikbaar zijn maar toch mag hij niet in onze lijst ontbreken; de LG W7V-serie wallpaper oled tv. Met een prijs van 8.000 euro voor het 65-inch model en maar liefst 20.000 euro voor het 77-inch model is dit een dure tv, maar daar tegenover staat een uniek en zeer strak design en een indrukwekkend goede beeldkwaliteit. Naast een scherm krijg je daarbij een soundbar meegeleverd waarop alle aansluitingen te vinden zijn.

De pluspunten zijn niet te onderschatten: een baanbrekend ontwerp, een scherm dat kan pochen met een bijna perfecte kalibratie en uitmuntende weergave van al je content. En ruime HDR-ondersteuning met sterk verbeterde helderheid, schaduwdetail en kleurweergave in HDR. Afgerond met het leuke WebOS is dit werkelijk een toptelevisie. Het prijskaartje is nog niet zeker, maar zal vermoedelijk 8000 euro zijn. Dat maakt deze tv voor veel mensen een droom.

Lees verder in de volledige LG W7V-serie oled tv review.

Echter, als dat wallpaper-design het geld niet waard is en je toch het beste van het beste wilt hebben in een nog altijd premium sheet-of-glass-design met soundbar onder het scherm, dan is de E7V oled tv-serie een uitstekende keuze. Voor ruim 3.500 euro krijg je een 65-inch model met een indrukwekkende beeldweergave.

LG biedt een ruime keuze aan oled-modellen, en de E7V-serie is een typevoorbeeld van een topklasse toestel. Het picture-on-glass-design springt dit jaar wat minder in het oog omdat andere fabrikanten ook unieke designs naar voor schuiven. Maar voor beeld en geluid kan deze LG OLED65E7V zich moeiteloos meten met de concurrenten.

Lees verder in onze LG E7V-serie oled tv review.

Sony A1 oled tv-serie

Wil je iets unieks op het gebied van audio en design, en zoek je een uitstekende beeldkwaliteit? Dan is de Sony A1-serie een absolute aanrader. De twee toestellen in deze serie zijn verre van goedkoop maar het zijn dan ook de topmodellen van Sony waarmee je het maximale uit je favoriete films en series haalt.

Sony heeft het oled-paneel een uniek design gegeven en een vernieuwende geluidsoplossing. Vooral het geluid was een aangename verrassing. Zonder zichtbare luidsprekers creëert het Acoustic Surface een zeer goede geluidservaring. Het beeld nestelt zich moeiteloos bij de beste resultaten die we al zagen. De beeldverwerking levert uitstekend werk, en contrast en kleurbereik maken van mooie content een fantastische beleving. De Sony KD-65A1 is perfect op zijn gemak bij elke cinefiel, maar misstaat absoluut ook niet in een gewone woonkamer.

Lees verder in onze Sony A1-serie oled tv review.

Panasonic EZW1004 oled tv-serie

Er staan aardig wat topmodellen oled tv’s in dit overzicht en dat komt omdat deze topmodellen op het gebied van beeldkwaliteit niet veel voor elkaar onderdoen. Ook Panasonic heeft met de EZW1004-serie twee topmodellen oled tv’s in het assortiment, maar onderscheidt zich met een fraaie audio-oplossing en een uniek design.

De kalibratie is zonder meer van referentieniveau en dat betekent dat je geniet van erg natuurlijke beelden die dankzij het uitmuntend contrast een waar plezier zijn voor het oog. De Technics soundbar onderstreept de beelden met knap geluid, wat een aparte oplossing overbodig maakt. De prijs voor al dat moois, en voor de optie om hem als professionele monitor te gebruiken, is echter niet mals.

Lees verder in onze Panasonic EZW1004 oled tv-serie review.

LG C7V oled tv-serie

Heb je een wat kleiner budget maar wil je wel voor oled gaan, dan mag de LG C7V-serie niet op je verlanglijstje ontbreken. Deze tv is voor minder dan 2.000 euro te koop maar biedt je alle voordelen van de oled-techniek en de beeldkwaliteit die LG op de hogere modellen biedt, plus een strak design. Gaat het puur om het scherm en niet om het design of de audio, dan is de C7V-serie een zeer goede keuze.

Het beeld is bij momenten betoverend, en zal zowel in de huiskamer als in de thuisbioscoop een fantastische ervaring zijn. WebOS geeft je een leuke, moderne en intuïtieve gebruiksinterface. Het prijskaartje blijft zijn premium-afkomst verraden, maar wordt wel steeds toegankelijker. De huidige promoties trekken het toestel tot onder de 2.000 euro grens.

Lees ook onze LG C7V-serie oled tv review.

Sony XE9005 lcd led tv-serie

Het zal je niet ontgaan zijn dat wij oled op het gebied van beeldkwaliteit in veel gevallen de voorkeur geven, maar dat betekent niet dat de ontwikkeling van lcd led stilstaat en dat er geen goede lcd led tv’s op de markt gebracht worden. Een goed voorbeeld is de Sony XE9005-serie, die ook nog eens een stuk goedkoper is dan de gemiddelde oled tv.

De Direct Led achtergrondverlichting met local dimming levert zeer goede zwartwaardes en uitstekend contrast. Hij doet zijn werk zonder storende zij-effecten, behalve in zeer extreme situaties, zoals bijna zwarte beelden met heldere accenten. Het kleurbereik is prima, al zitten concurrenten zoals LG en Samsung iets verder. De kalibratie is goed en het toestel zal een plezier zijn zowel bij verduistering als bij wat omgevingslicht. Ben je op zoek naar uitstekende prestaties voor een zeer degelijke prijs, dan is de XE9005-serie een prima keuze.

Lees verder in onze Sony XE9005-serie lcd led tv review.

Samsung Q7F lcd led tv-serie

Samsung houdt nog altijd vast aan lcd led en heeft zijn topmodellen zelfs de naam QLED meegegeven. Eén van de topmodellen is de Q7F QLED tv, te koop in verschillende formaten. Je betaalt er een premium prijs voor maar je krijgt dan ook een hoge helderheid, kleuren die van het scherm spatten en een strak design.

De lichtopbrengst is uitstekend en het kleurbereik is aanzienlijk uitgebreid. Doe er nog eens uitstekende beeldverwerking bij en top kalibratie, en je hebt een televisie die zich probleemloos in de kop van peloton nestelt. Alsof dat nog niet genoeg was, komt deze Samsung ook met een One Connect box en een lange quasi onzichtbare optische kabel om de tv met de aansluitingen te verbinden. Dat opent mogelijkheden voor installaties die anders een pak moeilijker, of onmogelijk, waren.

Lees verder in onze Samsung Q7F lcd led tv-serie review.

Middenklasse tv’s voor een kleiner budget

Heb je rond de 1.200 euro uit te geven en wil je een tv met een formaat van ongeveer 55-inch? Onlangs hebben we drie modellen uit dit segment onder elkaar gezet. In onze vergelijking van de beste middenklasse tv’s kijken we naar Panasonic, Samsung en Sony. De winnaar? Sony.

Zetten we alles op een rijtje, dan blijkt al snel dat omwille van die verscheurende keuzes het niet evident is om een winnaar aan te duiden. We duiden uiteindelijk de Sony KD-55XE7000 aan als Beste Keuze, vooral omdat hij de beste beeldkwaliteit levert. De Samsung UE55MU6400 zit hem zwaar op de hielen, en is mogelijk de winnaar als je meer belang hecht aan smart tv dan aan het goede contrast van de Sony. Nemen we ook de prijs mee in rekening (voor Panasonic kijken we dan naar de prijs van 55 inch), dan blijkt de strijd opnieuw tussen Sony en Samsung te gaan. Omdat we op het moment dat we dit schrijven iets betere prijzen vinden online voor de Samsung geven we de UE55MU6400 de titel van Beste Koop.

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf, de installatie en het gebruik van een Blu-ray speler vind je in onze home cinema informatiegids. Lees ook onze reviews door van de nieuwste televisies.

Reacties (5)