Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

2018 brengt helaas geen HDMI 2.1 televisies

Geschreven door
Geplaatst op21 december 2017, 11:36 CategorieLcd en led tv's

We hebben het dit jaar veelvuldig over de nieuwe HDMI 2.1-standaard gehad en we krijgen dan ook regelmatig de vraag of je moet wachten op de nieuwste tv’s die ook over HDMI 2.1 beschikken. De collega’s van HDTVtest kregen deze vraag ook en zijn wat dieper in de materie gedoken. De conclusie is duidelijk; volgend jaar krijgen we geen HDMI 2.1 televisies.

HDMI 2.1 is de nieuwste standaard op het gebied van HDMI en biedt vele verbeteringen. Op het gebied van resoluties ondersteunt de standaard de 4K Ultra HD-resolutie met 120Hz, de 8K Ultra HD-resolutie met 60Hz en zelfs de 10K Ultra HD-resolutie. Voor de 8K en 10K-resoluties is echter wel een nieuwe 48Gbps HDMI-kabel nodig. Ook de HDR-ondersteuning is uitgebreid. HDMI 2.1 krijgt ondersteuning voor Dynamic HDR, oftewel dynamische metadata voor HDR. Dat betekent dat de kleurweergave en helderheid per scene, of zelfs per frame, geoptimaliseerd kan worden. Voor de gamers onder ons is de ondersteuning voor Game Mode VRR interessant. Dit maakt variabele refresh rates (verversingssnelheid) mogelijk om een hoge input lag tegen te gaan en artefacten in het beeld te voorkomen. Dankzij eARC (extended Audio Return Channel) worden de meeste nieuwe audioformaten ondersteund, waaronder ook object based audioformaten, en kan het aangesloten apparaat automatisch herkend worden.

Dat klinkt allemaal mooi, maar hoogstwaarschijnlijk gaan we in 2018 geen nieuwe tv’s zien die volledig compatibel zijn met deze nieuwste HDMI-standaard. Wellicht verschijnen er tv’s die één of een aantal van de features van HDMI 2.1 ondersteunen, maar een echte HDMI 2.1 televisie staat voorlopig niet op de planning. De belangrijkste reden hiervoor is dat de officiële specificaties van de standaard pas sinds november beschikbaar zijn en de eerste HDMI 2.1 chipsets in het eerste kwartaal van 2018 verschijnen. Aangezien tv-fabrikanten al maanden bezig zijn met het ontwikkelen van de modellen die begin 2018 gepresenteerd worden is het nagenoeg onmogelijk om deze modellen volledig in te richten voor de nieuwste HDMI-standaard. Helaas is het ‘future-proof maken’ van een tv ook geen optie omdat HDMI 2.1 een gloednieuwe chipset met ondersteuning voor 48Gbps vereist, en die is er simpelweg nog niet. Chipfabrikanten gaan immers niet op de gok een nieuwe chip produceren, terwijl de specificatie nog niet duidelijk is.

Hoewel we volgend jaar dus waarschijnlijk diverse features van HDMI 2.1, waaronder HDMI eARC, terug gaan zien op televisies en andere apparatuur is de echte HDMI 2.1 televisie iets wat we op zijn vroegst begin 2019 gaan zien. Moet je er op wachten? Niet per se, want het betekent niet dat de tv’s die nu te koop zijn of volgend jaar in de winkels liggen snel oud zijn. HDR met dynamische metadata is een goed voorbeeld, want dit wordt al toegepast binnen HDMI 2.0. HDR10+ en Dolby Vision kunnen binnen HDMI 2.0 al dynamische metadata verzorgen. Daarbij zal er tegen de tijd dat HDMI 2.1 wel toegepast wordt vast wel weer een nieuwe versie aangekondigd worden.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.