Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Vergelijking: de beste middenklasse tv’s voor een beperkt budget

Geschreven door
Geplaatst op6 november 2017, 11:53 CategorieLcd led tv reviews

Ben je klaar met die kleine 32 inch-tv en ben je op zoek naar een betaalbare vervanger die een stevige maat groter is? Dan hebben we voor jou een paar uitstekende alternatieven. Bovendien leggen we je uit waar je op moet letten wanneer je een goede middenklasse tv zoekt.

De beste middenklasse tv’s voor een beperkt budget

Kijkers die een goede balans zoeken tussen beeldkwaliteit, schermformaat en prijs weten dat ze in de middenklasse terecht kunnen. Maar wat mag je daar tegenwoordig verwachten? We zetten onze zinnen op een groot scherm, 55 inch, dat je nog in heel wat woonkamers geïnstalleerd krijgt zonder al te grote problemen. We willen er uiteraard nog zo veel mogelijk features op, maar de prijs moet rond de 1.200 euro liggen. Wil je een maatje kleiner, bijvoorbeeld 49-50 inch, dan mag de prijs niet boven de 1.000 euro gaan. Waar moet je dan nog op letten?

Kies resoluut voor Ultra HD

Is je oog gevallen op een 55 inch model dan stel je al snel vast dat die allemaal de Ultra HD (3.840 x 2.160) resolutie gebruiken. Enkel in 49 inch kan je nog Full HD (1.920 x 1.080) versies vinden. Maar je doet er sowieso best aan om voor een Ultra HD-televisie te kiezen. Fabrikanten plaatsen die laatste immers een trapje hoger op de ladder, en in veel gevallen krijg je dus een iets betere televisie als je voor Ultra HD kiest.

Zelfs los daarvan zijn we er van overtuigd dat je met deze schermmaten en een normale kijkafstand (rond de drie meter) best voor Ultra HD kiest. De hogere resolutie vertaalt zich in scherpere beelden. En met een Ultra HD-toestel ben je klaar voor de meest recente en mooiste content.

Prima beeldverwerking

De top beeldprocessoren zal je in deze modellen niet meer terug vinden, maar dat heeft niet noodzakelijk kwalijke gevolgen. In de meest voorkomende taken van beeldverwerking scoren televisies uit deze categorie slechts marginaal minder goed dan topmodellen. Een van de belangrijkste is upscaling, het omzetten van je bestaande content naar een schermvullend formaat. Die zorgt er voor dat je al je bestaande bronnen kunt aansluiten, ook al leveren ze lagere resoluties aan dan die van het scherm.

Natuurlijk is de beeldkwaliteit van het bronmateriaal een erg bepalende factor in het uiteindelijke resultaat. Wie dus steevast Blu-ray bekijkt, zal van knappere beelden genieten dan wie zijn oude dvd-bibliotheek gebruikt. Maar zelfs met pover beeldmateriaal leveren deze televisies nog erg goede beelden, niet onbelangrijk want op een groot scherm zie je snel beeldartefacten.

Bewegings(on)scherpte

Maar je maakt wel degelijk compromissen als je de prijs zo laag mogelijk wenst te houden. Een van de meest duidelijke is de weergave van snel bewegende beelden. Topmodellen gebruiken een scherm dat 100 beelden per seconde weergeeft (een zogenaamd 100 Hz paneel) en combineren dat met andere technieken om snelle actiescènes en snel bewegende voorwerpen haarscherp en duidelijk weer te geven. Niet zo bij deze modellen. Die maken meestal gebruik van een 50 Hz paneel, en leveren minder complexe algoritmes om de weergave te verbeteren. Als er iets snel over het scherm beweegt, is het dan ook perfect mogelijk dat je minder detail ziet, of vage randen. Lees meer over bewegings(on)scherpte.

Niet ideaal voor een thuisbioscoop

Een tweede compromis: de achtergrondverlichting van deze lcd tv’s gebruikt geen local dimming, maar enkel global dimming. Dat betekent dat de achtergrondverlichting in zijn totaliteit gedimd wordt als de televisie oordeelt dat dat voor betere beelden zorgt. Dat heeft uiteraard impact op het contrast, vermits overwegend donkere beelden zeker gedimd worden, maar de heldere accenten in datzelfde beeld mee verduisteren. En omgekeerd zet de tv bij heldere beelden de achtergrondverlichting helemaal aan, wat mogelijk donkere details verheldert.

Daarbovenop komt nog de paneeltechnologie. Televisies met IPS-panelen hebben een lager contrast, maar betere kijkhoek. Televisies met VA-panelen leveren een beter contrast maar zwakkere kijkhoek. Kortom, deze televisies presteren goed in de woonkamer, ook als er omgevingslicht is, maar zijn minder geschikt voor mensen die een echte thuisbioscoop wensen. Bij verduistering van de kamer zal het minder goede contrast immers sterker opvallen.

High Dynamic Range?

HDR is het nieuwe neusje van de zalm, maar op deze toestellen mag je dat niet verwachten. Ja, ze zijn compatibel met HDR-bronnen (HDR10 en HLG) en kunnen de beelden wel weergeven. Maar de basisprestaties op vlak van kleurbereik, contrast en piekluminantie zijn gewoon te beperkt om de echte impact van HDR te kunnen weergeven. In veel gevallen zal je zelfs nauwelijks het onderscheid met traditionele content zien. Lees meer over wat high dynamic range is.

Review:  Sony KD-55XE7000

Design en aansluitingen

De Sony XE70-serie heeft een slank profiel en het zwarte kader staat hem goed, maar de plastiek behuizing straalt nog weinig luxe uit. Enkel de kleine kerf in het kader herinnert aan het slice of living design. De U-vormige voet, uitgevoerd in zilver en zwart plastiek, geeft absoluut geen solide indruk. Tijdens de installatie verbuig je hem zonder al te veel moeite. Eens opgesteld is de constructie sterker dan verwacht, maar we raden aan om kinderhanden weg te houden bij het toestel. Net zoals op de duurdere modellen is er ruimte voorzien in de voet om twee kabels weg te werken.

De aansluitingen zijn licht ingeperkt. Aan de zijkant vinden we twee HDMI-aansluitingen, drie maal USB en de antenneaansluiting. Achteraan vinden we een extra HDMI-aansluiting en de hoofdtelefoonaansluiting. Die wijzen naar de wand, en zullen bij een extra slanke wandmontage lastig te bereiken zijn. De resterende aansluitingen achteraan zijn naar onder georiënteerd en blijven dus wel bereikbaar bij wandmontage. De tv is voorzien van wifi, maar niet van Bluetooth.

Gebruiksgemak

De XE7000-reeks draait, in tegenstelling tot de andere Ultra HD toestellen van Sony niet op Android TV, maar op een Linux-gebaseerd smart tv-systeem van Sony’s makelij. Het is erg snel en responsief. De menu’s met instellingen zijn anders dan op de Android-modellen, maar dat is helaas niet altijd een voordeel. Je kunt een ‘scène’ kiezen die een combinatie van beeld- en geluidsinstellingen activeert. Daarnaast kan je ook ‘beeld’ en ‘geluid’ apart instellen, maar welke presets je daar kan kiezen, hangt af van de ingestelde ‘scène’. En kies je iets anders dan ‘Auto’ is er een risico dat de tv niet correct naar HDR omschakelt als je HDR-beelden aanlevert. Goed bedoeld, maar toch verwarrend vinden we.

De afstandsbediening is licht gewijzigd ten opzichte van andere modellen. Vooral de toetsen rond de d-pad zijn aangepast voor het andere smart tv-systeem. De layout blijft uitstekend, en de toetsen hebben een lichte, aangename aanslag. Boven de d-pad staan YouTube en Netflix-toetsen. Wie beeld of geluid wilt aanpassen gebruikt de ‘Options’ toets, rechts naast de d-pad.

Beeldverwerking

De XE7000-reeks is uitgerust met de iets oudere 4K X-Reality Pro beeldprocessor. Toch zijn de resultaten nog steeds zeer goed. De Sony herkent vlot alle film- en videoframerates, en levert prima deinterlacing, zodat je zelden gekartelde lijnen ziet. Vergeet daarvoor niet de ‘Film mode’ op auto te zetten. De ruisonderdrukking is goed, al merken we daar wel dat je iets moet inleveren ten opzichte van de hogere modellen. Met Reality Creation scherp je het detail subtiel aan. Je kunt de ‘auto’ instelling vertrouwen, of kiezen voor een manuele aanpak als je iets minder effect wenst.

De bewegingsscherpte van dit scherm is erg bescheiden. Er gaat flink wat detail verloren omdat snel bewegende beelden een wazige rand hebben. Met behulp van Motionflow kan je het schokken van panbeelden wegwerken. Wie erg gevoelig is aan de beeldartefacten van motion interpolation laat het best op standaard staan, maar op dit model vonden we ook de vloeiend instelling prima.

Beeldkwaliteit

Deze 55-inch is uitgerust met een VA-paneel dat garant staat voor een prima zwartwaarde. Met een contrast van rond de 3.300:1 heb je erg mooie beelden. De edge-led achtergrondverlichting gebruikt geen local dimming. Je kunt het resultaat dus niet verbeteren. Het scherm heeft een goede uniformiteit, enkel bij de allerlaagste zwartwaardes is er een heel klein beetje wolkvorming zichtbaar. In de praktijk ga je daar nooit last van hebben. Reflecties blijven onder controle, maar de kijkhoek is beperkt (typisch voor VA-paneel).

Gezien de prijs van dit model vinden we kalibratie van het toestel absoluut geweldig. De grijsschaal is zo goed als perfect. Het scherm toont enorm veel zwartdetail. Enkel de gamma-waarde ligt een tikje te laag, die kan je eventueel een stap hoger zetten in de menu’s, zeker als je bij verduistering kijkt. Voor een typische huiskamer is dit geen probleem. Het kleurbereik en de kleurweergave zijn zeer goed.

De XE7000 ondersteunt HDR10 en HLG, maar met een piekluminatie van 335 nits en een kleurbereik van slechts 74% DCI-P3 is hij eigenlijk niet voldoende uitgerust om HDR- beelden met de nodige verve weer te geven. Het resultaat is over het algemeen iets te donker en het scherm heeft de neiging om witdetail in HDR te verbergen. Op je bestaande content kan je een pseudo-HDR effect creëren door bij de ‘scène’ instelling HDR te selecteren, maar het resultaat is veel te fel. Als alternatief zet je beter Adv. Contrastoptimalisatie op hoog.

Extra’s

De XE70 zet zijn 20 Watt vermogen goed aan het werk. Verwacht er geen thuisbioscoop resultaten van, maar het volume is prima, en het toestel gaat niet over de schreef als je wat agressievere lage en hoge tonen combineert. Voor je dagelijkse tv-noden en wat achtergrondmuziek is hij uitstekend.

Het smart tv Home-scherm toont snelkoppelingen naar de apps, de zenderlijst, de programmagids, eventuele opnames, de mediaspeler en de instellingen. De televisie is enkel uitgerust met een DVB-T/C tuner, dus geen satelliet-aansluiting. Opnemen kun je naar een externe harde schijf. Het app-aanbod is niet overweldigend. Naast Netflix, YouTube en Amazon Video is de app van Berliner Philharmoniker de belangrijkste aanwezige. Zowel bij Netflix als Youtube kan je Chromecast functionaliteit gebruiken. De ‘Opera TV’ app geeft toegang tot een aantal extra, grotendeels onbekende diensten. De mediaspeler is behoorlijk volledig. Video-bestanden speelt hij zonder problemen af, of ze nu Full HD, Ultra HD of zelfs in HDR zijn, inclusief de meeste ondertitels. Bij de audiospeler merken we echter dat hij geen aac-bestanden (.m4a) herkent, wat toch een verrassing is. Je kunt enkel mp3, wma, FLAC en wav gebruiken.

Conclusie

De Sony XE7000 heeft een vlot werkend, maar vrij beperkt smart tv-systeem als belangrijkste compromis. De zwakke HDR-prestaties en matige bewegingsscherpte zijn in lijn met onze verwachtingen. Afgezien van die beperkingen is het toestel een erg capabele keuze. De kalibratie is uitstekend, zwartwaarde en contrast zijn prima, en in de huiskamer zal het met zijn degelijke beeldverwerking mooie en natuurlijke beelden neerzetten. Het smart tv-systeem levert nog steeds een aantal essentiële diensten. Kortom, goede basisprestaties zonder al te veel franjes.

Lees ook onze uitgebreide en volledige review.

Minpunten

 • Piekluminantie, kleurbereik voor HDR
 • Beperkt smart tv-systeem
 • Bewegingsscherpte

Pluspunten

 • Beeldverwerking
 • Zwartwaarde, contrast
 • Kleurweergave
 • Vlotte interface
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Eric Beeckmansproduct

Review: Samsung UE55MU6400

Design en aansluitingen

Ook in dit marktsegment behoort een leuk design nog tot de mogelijkheden. Van de zijkant bekeken valt het slanke profiel echt wel op. Het scherm is voorzien van een smal metaalkleurig kader. De rug is afgewerkt in zwart plastiek met een horizontaal streepmotief. De Y-vormige voet zorgt voor stabiele ondersteuning, maar het is helaas geen draaivoet. De voet heeft ook flink wat diepte nodig (33 cm), dus daar moet je wel rekening mee houden.

Je moet het stellen met drie HDMI-aansluitingen, en twee maal USB. Dat is voor beiden eentje minder dan op de hogere modellen. Daarnaast is er een component en composiet video aansluitingen, en een optisch digitale uitgang. Alle aansluitingen staan aan de zijkant. De Samsung beschikt niet over een hoofdtelefoonuitgang, maar wel over Bluetooth. Daarmee kan je een draadloze hoofdtelefoon of toetsenbord aansluiten.

Gebruiksgemak

Het smart tv-systeem van Samsung is een mooi voorbeeld van modern gebruiksgemak. De menu’s verbergen de meeste (voor een eindgebruiker te complexe) instellingen een niveau dieper in de ‘expertinstellingen’, zodat je niet verloren loopt in technische details.

De Smart Hub loopt als een trein, elke interactie gaat vlot en snel. De Smart Hub toont alle functies, bronnen en instellingen in een balk onderaan het beeld. Je kunt de volgorde van iconen aanpassen zodat je favoriete zaken vooraan staan. Daarboven verschijnt een grotere balk die opties toont afhankelijk van je selectie onderaan.

De afstandsbediening, de Smart Controller, ligt goed in de hand. De remote werkt erg goed samen met de Smart Hub zodat je met de beperkte hoeveelheid toetsen toch vlot werkt. Enkel wie de gewoonte heeft om kanaalnummers in te tikken zal zich wat moeten aanpassen. Nummertoetsen ontbreken immers, cijfers tik je in via een on-screen toetsenbord. Het grootste gebruiksgemak krijg je door de Smart Controller in te zetten als universele remote voor de aangesloten toestellen. De tv probeert automatisch te herkennen wat je aansluit, maar mocht dat mislopen, dan volstaat het om een erg kleine procedure te doorlopen om zelf het correcte toestel in te stellen. De Smart remote is voorzien van een microfoon, en daarmee kan je een heleboel commando’s geven of zoekopdrachten inspreken, voorlopig weliswaar enkel in het Engels. Ondersteuning voor Nederlands komt hopelijk via een software update.

Beeldverwerking

De televisie detecteert foutloos alle film- en videoframerates, en levert zeer goede deinterlacing, waardoor je gespaard blijft van moiré en gekartelde randen. ‘Clean digital view’ werkt zowel op willekeurige als compressieruis, en je moet kiezen voor aan of uit. We zagen liever een paar extra stappen, maar het effect is prima als je met slechte bronnen werkt (zelfs met dvd’s).

Bewegingsscherpte is steevast een onderdeel waar de prijs van het toestel bepaalt welke kwaliteit je krijgt. De MU6400 moet op dat vlak wat inleveren. Snel bewegende beelden hebben een wazige rand waardoor er detail verloren gaat. Blijf weg van ‘Led Clear Motion’, het creëert zichtbare flikkering in het beeld en gekleurde randen. ‘Auto Motion plus’ in de Auto-instelling werkt prima om schokken in pan-beelden weg te werken, maar veel mensen willen meer controle. Kies dan in het menu voor ‘aangepast’ en zet ‘trilvermindering’ ergens tussen 6 en 8.

Beeldkwaliteit

Het PLS-scherm (Samsungs eigen variant op IPS) is gecombineerd met een achtergrondverlichting zonder local dimming. Het paneel kan maar een erg matige zwartwaarde voorleggen, waardoor het in onze testen strandt op een contrast van 970:1. Dat is voldoende voor gebruik in de huiskamer, maar in een verduisterde ruimte merk je duidelijk dat het zwart eerder naar donkergrijs neigt. De kijkhoek is degelijk en het scherm weert reflecties matig, vermijd rechtstreekse lichtinval op het scherm.

Er is veel zwartdetail zichtbaar, maar dat is gedeeltelijk te wijten aan de zwakke zwartwaarde. Activeer contrastverbetering voor beelden met wat extra punch, dat kost je wel wat zwart-en witdetail. We merken ook dat de hoogste witwaardes naar rood neigen, je kunt dat wegwerken door het contrast van 95 naar 90 te laten zakken.

Het scherm is bijzonder goed gekalibreerd. Enkel de grijsschaal toont ruimte voor verbetering. De kleurtemperatuur is een tikje te warm, behalve in de donkerste tinten waar hij te koel is. De fout ligt op de grens van wat zichtbaar is, dus je zult er nauwelijks iets van merken. Het kleurbereik en de kleurweergave zijn uitstekend. Deze Samsung toont erg natuurlijke beelden, met nauwkeurige huidstinten en levendige kleuren.

De Samsung ondersteunt HDR10 en HLG (en later ook HDR10+). Het kleurbereik van 90% DCI-P3 stemt ons hoopvol, maar de maximale piekluminantie van 307 nits en het beperkte contrast gooien roet in het eten. De beelden zijn over het algemeen te donker, en bij heldere beelden wordt het zwartdetail te helder weergegeven. Wil je je bestaande content een HDR-tintje geven, dan kan dat door HDR+ te activeren in de expertinstellingen. Die keuze maakt beelden iets helderder, het is het overwegen waard als je bij veel licht kijkt.

Extra’s

Voor praatprogramma’s is de audioweergave prima. Bij muziek en epische film soundtracks hoor je dat de klank wat te scherp is, en de Samsung snel tegen zijn grenzen aanloopt. Zolang je het volume niet te hoog draait, is dat geen probleem. De ‘geoptimaliseerd’ audio-preset is zeker het uitproberen waard, hij geeft de audio een wat vollere klank.

De MU6400 is uitgerust met een volledige set tuners voor digitale tv, en je kunt opnemen naar externe harde schijf. De mediaspeler leest zo goed als al onze testbestanden, zowel Full HD, Ultra HD als HDR, en gecodeerd in H.264, HEVC of VP9. Ook ondertitels zijn geen probleem. De audiospeler leest ook FLAC en ALAC.

Conclusie

De UE55MU6400 levert vooral in op zwartwaarde, contrast en bewegingsscherpte. HDR-ondersteuning heeft het toestel wel, maar de piekluminantie is te laag voor echte HDR-weergave, zelfs al is het kleurbereik prima. Het toestel komt best tot zijn recht in een gewone huiskameromgeving, met zacht licht. De beeldverwerking levert mooie, scherpe beelden af, die dankzij een uitstekende kalibratie en zeer goede kleurweergave erg aangenaam en realistisch ogen. De Smart hub en bijhorende Smart controller remote staan garant voor een moderne en aangename tv-ervaring.

Lees ook onze uitgebreide en volledige review.

Minpunten

 • Zeer matige zwartwaarde en contrast
 • Bewegingsscherpte
 • Piekluminantie te bescheiden voor echte HDR-weergave

Pluspunten

 • Beeldverwerking
 • Kleurweergave
 • Smart Hub en Smart Controller
Homecinema Magazine
Beoordeling
8.010Eric Beeckmansproduct

Review: Panasonic TX-49EXW604

Design en aansluitingen

De EX600-reeks heeft een simpele maar strakke vormgeving, zonder franjes. De zwarte lijst met dunne, grijszilveren rand is wat breder dan bij topmodellen, maar zal je niet storen. Hij is net als de rest van de behuizing in plastic. Opvallender zijn de voeten, die zijn afgewerkt in chrome. Het geeft het model een wat luxueuzere uitstraling. Ze kunnen op vier verschillende manieren onder de tv geplaatst worden, waarbij je telkens twee keuzes hebt aan het uiteinde van de televisie, of eerder naar het midden van het toestel. Zo kan je de tv aanpassen aan je interieur of je tv-meubel.

Aan de zijkant vinden we eenmaal HDMI, tweemaal USB, de CI+-module en de hoofdtelefoonjack terug. Aan de achterzijde, naar onderen wijzend, worden daar nog twee HDMI-poorten, een optisch digitale uitgang en een netwerkaansluiting aan toegevoegd. De component-video aansluiting staat achteraan en wijst naar de wand. Natuurlijk is wifi aanwezig, maar bluetooth ontbreekt op dit model.

Gebruiksgemak

My Home Screen 2.0 is het smart tv-systeem dat met het meest strakke en minimalistische design uitpakt. Je navigeert vloeiend door de verschillende secties en de eenvoud van de layout combineert functionaliteit en gebruiksgemak. De menu’s voor instellingen zijn daarentegen wel erg uitgebreid en kunnen intimideren, maar de geoefende gebruiker kan er zijn toestel naar hartenlust mee aanpassen.

Met een druk op de home-knop kom je terecht op home scherm dat drie iconen toont: Live TV, Apps en Apparaten. Dit zijn snelkoppelingen naar de belangrijkste functies van de tv. Je kunt zelf ook snelkoppelingen op dit scherm plaatsen, bijvoorbeeld van een favoriete tv-zender, een veel gebruikte input of een handige app. Alles verschijnt wel in een lange rij, dus wie veel toevoegt moet wat scrollen. Het app-aanbod is degelijk, maar zeker niet het meest uitgebreide. De belangrijkste apps, waaronder Netflix, NPO Gemist en YouTube, zijn aanwezig.

Via het Info Frame, een venster met aan vier zijden gekleurde elementen, geeft Panasonic je suggesties voor content of interessante informatie. Een leuke feature, maar afgezien van de suggesties niet erg uitnodigend.

De Panasonic afstandsbediening is al jaren quasi onveranderd. Het is een flinke plastic remote die goed in de hand ligt, met grote, aangename toetsen, een overzichtelijke lay-out , en duidelijke labels. Een speciale Netflix-knop brengt je direct naar de app van de dienst. De enige nieuwigheid vind je linksonder: de ‘my app’ toets. Je verbindt hem in het overzichtsscherm van de apps met je favoriete toepassing. Die start je vanaf dan met deze toets.

Beeldverwerking

De algemene beeldverwerking van deze Panasonic scoort nog prima. Ruisonderdrukking, deinterlacing, upscaling maken van al je bronnen een uitstekend plaatje. Net als bij de concurrenten lever je weinig in ten opzichte van een topmodel.

Enkel de matige bewegingsscherpte veroorzaakt wat detailverlies in snelle actiebeelden, en de Panasonic toont hier en daar een dubbele, vage contour. Laat de ‘scherpe bewegingen’ uit staan, daardoor zie je meervoudige contouren rond snel bewegende voorwerpen en dat is heel wat storender dan vage contouren. Laat IFC op minimum staan, of als je toch wat meer vloeiende beelden wenst, kan je voor medium kiezen. Maximum is nog leefbaar, aangezien de matige bewegingsscherpte ook de artefacten wat verdoezelt.

Beeldkwaliteit

Het IPS-paneel is erg uniform, met dank aan een goede direct led achtergrondverlichting. De kijkhoek is prima, en het scherm weert reflecties matig. Maar de zwartwaarde en het contrast zijn een teleurstelling. Het scherm gebruikt een vrij agressieve vorm van globale dimming. Daardoor meten we in de True Cinema instelling met onze gebruikelijke meetpatronen voor wit amper 55 nits. Na even in het haar krabben zetten we de ‘adaptieve backlight controle’ uit, en komt de meting uit op ongeveer 100 nits, nog steeds erg laag. Pas als we de instelling achtergrondverlichting naar 80 of hoger brengen meten we normale waardes rond de 200 nits. Maar het contrast krijgen we niet boven de 775:1, en dat is zelfs voor een IPS-paneel vrij zwak. Kortom, om dat matig contrast zo goed mogelijk te verhullen, gaat deze Panasonic heel hardhandig te werk met zijn dimming. Bij donkere scenes wordt de helderheid zwaar naar beneden gehaald, en dat komt de beelden zelden ten goede. Zwartdetail is moeilijk zichtbaar, en wie het licht uitdoet merkt onmiddellijk dat hij naar donkergrijs in plaats van zwart zit te kijken. Heldere accenten in zo een donker beeld worden volledig weg gedrukt. Bij heldere beelden en bij omgevingslicht zijn de prestaties goed. De kalibratie is prima en kleurweergave scoort erg overtuigend.

Voor HDR is dit scherm niet geschikt, ook al ondersteunt het HDR10 en HLG. De piekluminantie van 292 nits en het beperkte kleurbereik van 70% DCI-P3 is samen met het povere contrast, ontoereikend voor een goed HDR-effect.

Extra’s

De twee kleine 10 Watt speakers laten geen bijzonder goede indruk achter. Voor het normale tv kijken is de audioweergave prima, maar kijk je vaak films dan schieten dynamiek en laagweergave te kort. Bij hogere volumes is er zelfs wat vervorming hoorbaar. Filmliefhebbers zijn op een externe oplossing aangewezen.

Panasonic biedt een volledige set tuners (DVB-T2/C/S2) en opnemen kan naar een externe USB harde schijf. De mediaspeler biedt ondersteuning voor een ruime selectie bestandsformaten. Bij de videobestanden weet de speler geen raad met DTS-geluid. De audiospeler is dan weer zeer volledig.

Conclusie

De Panasonic TX-49EXW604 (in België de TX-49EX600) worstelt met een zwak contrast, en matige audioprestaties. HDR-weergave hoef je op deze televisie echt niet te verwachten. Hij zal zijn beste beentje voorzetten in de (niet te donkere) woonkamer, liefst zelfs met heldere content, waar het hele gezin zowel overdag als in de avond tv kijkt. De prima kijkhoek maakt dat ook wie niet recht voor het scherm zit van de mooie kleurweergave geniet. Het customiseerbare design, en het gebruiksvriendelijke smart tv-systeem zijn mooi meegenomen.

Lees ook onze uitgebreide en volledige review.

Minpunten

 • Contrast en helderheid vallen tegen
 • Bewegingsscherpte niet optimaal
 • Audioweergave niet bijzonder

Pluspunten

 • Goede uniformiteit, kijkhoeken en kleurweergave
 • Strak en flexibel design
 • Gebruiksvriendelijke software
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Martijn Chelproduct

Conclusie: de beste middenklasse tv’s

Wie shopt in het middensegment moet heel wat voor en tegens afwegen. Een goede keuze hangt dan ook in sterke mate af van hoe goed je zelf kan inschatten wat je belangrijk vindt. Twee factoren mogen alvast niet doorwegen in je beslissing: HDR en bewegingsscherpte. Alle toestellen ondersteunen verschillende HDR-standaarden, maar ze hebben geen van allen de vereiste prestaties om die beelden op overtuigende wijze te tonen. Gebruik deze televisies zeker niet om te oordelen dat je HDR maar een tegenvaller vindt. Ten tweede, wie tuk is op flitsende sportscènes en snelle actiefilms moet er rekening mee houden dat je voor deze prijs/schermformaat combinatie geen haarscherpe beelden krijgt.

Ben je op zoek naar een scherm dat toch wat bij verduistering kan presteren, dan is de Sony de beste keuze. Hij levert het beste contrast en de beste zwartwaarde. Ben je op zoek naar een modern en uitgebreid smart tv-systeem dan is de Samsung je keuze. Anderzijds, als je wel de essentiële diensten wenst, maar liever een eenvoudigere interface verkiest, dan zijn de Sony en Panasonic zeker te overwegen. Wil een je een betere kijkhoek, dan kies je voor de Samsung of Panasonic. Beide toestellen leveren wel zwaar in op contrast en zwartweergave, dus vermijd kijken bij verduistering.

Zetten we alles op een rijtje, dan blijkt al snel dat omwille van die verscheurende keuzes het niet evident is om een winnaar aan te duiden. We duiden uiteindelijk de Sony KD-55XE7000 aan als Beste Keuze, vooral omdat hij de beste beeldkwaliteit levert. De Samsung UE55MU6400 zit hem zwaar op de hielen, en is mogelijk de winnaar als je meer belang hecht aan smart tv dan aan het goede contrast van de Sony. Nemen we ook de prijs mee in rekening (voor Panasonic kijken we dan naar de prijs van 55 inch), dan blijkt de strijd opnieuw tussen Sony en Samsung te gaan. Omdat we op het moment dat we dit schrijven iets betere prijzen vinden online voor de Samsung geven we de UE55MU6400 de titel van Beste Koop.

 • Delen:

Reacties

 1. Ludo
  07 november, 2017 om 17:04

  Geachte Heer,
  Ik heb op verschillende plaatsen een 55 inch Full HD oled van LG zien spelen en op een afstand van iets meer dan 4 meter zoals thuis eigenlijk vond ik met mijn 58 jaar zeer goed en zelfs beter dan een Samsung quantum dot. Zachter en natuurlijker. Ik moet er wel bij zeggen dat 1 van de toestellen deftig last had van inbranding. Zou dit toestel ook niet te overwegen zijn? Dit wel ter vervanging van een best nog goed en zelfs zeer goed HD ready Plasma scherm 50 inch van nu al toch 10 jaar en 3 maanden.
  Met de meest vriendelijke groeten,
  Ludo

  • Eric Beeckmans
   13 november, 2017 om 16:57

   Dat is zeker te overwegen, je kunt bewust voor Full HD kiezen ipv Ultra HD, maar hou wel rekening met de volgende beperkingen:
   * dit toestel gebruikt een oudere versie van WebOS (geen ernstig probleem)
   * dit toestel ondersteunt geen HDR (en zal dat vermoedelijk nooit doen) Daarmee loop je de meest recente ontwikkeling op beeldvlak mis.

   Als je voorlopig nog steeds tevreden bent met je huidig toestel, en er is geen haast bij, wacht dan misschien nog tot volgend jaa. HDR is volop in beweging en dat betekent dat nieuwe modellen een betere garantie geven op langdurige compatibiliteit.

 2. Thomas
  28 november, 2017 om 13:05

  Persoonlijk vind ik tv’s die zo’n last hebben van bewegingsscherpte (motion blur) onaanvaardbaar dus laat deze beter links liggen…. Al helemaal als je plasma gewend bent!

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.