Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Sony HT-ST5000 – de eerste Sony-soundbar met Dolby Atmos

Geschreven door
Geplaatst op11 november 2017, 8:54 CategorieLuidspreker reviews

In deze recensie bekijken we de soundbar Sony HT-ST5000. Het apparaat biedt ondersteuning aan voor Dolby Atmos en heeft ook netwerkmogelijkheden. Daarnaast kun je via Chromecast built-in ook media vanaf je smartphone of tablet streamen.

Sony HT-ST5000 – design

De Sony HT-ST5000 is een ontzettend brede soundbar, die vooral geschikt is voor televisies van 55-inch of groter. De soundbar is 1,18 meter breed en heeft dus wel wat ruimte nodig (maar dat is waarschijnlijk geen probleem wanneer je al zo’n grote tv thuis hebt staan). Het design is hoekig en modern en de voorkant is te verwijderen, mocht je liever tegen de drivers aan kijken. Aan beide zijkanten treffen we een tweeter aan, voor de hogere tonen, terwijl we in het midden nog een derde tweeter zien. Daartussenin bevinden zich twee midrange drivers.

Op de bovenkant treffen we ook nog twee speakers aan, achter een metalen rooster, die de taken met betrekking tot Dolby Atmos en surround sound op zich nemen. De draadloze subwoofer, bij goedkopere soundbars vaak niet de beste, is, terecht, helemaal premium. Dit keer geen goedkope materialen, maar een stijlvol design met een groot oppervlak gemaakt van stof aan de voorkant. De kast oogt en voelt premium en beschikt over een driver die geluid direct naar voren plaatst. Ook is er een driver die het geluid naar beneden stuurt.

Op de achterkant treffen we alle, gemakkelijk bereikbare, aansluitingen aan, waar je verderop in deze recensie meer over leest. Ook zitten er nog een aantal knoppen voor directe bediening van de soundbar. Je kunt er de bar mee aan- en uitzetten, van input wisselen, bluetooth inschakelen, een muziekdienst uitkiezen en natuurlijk het volume regelen. Eigenlijk alle basale dingen die je zou verwachten. Voor de overige mogelijkheden ben je aangewezen op de helaas wat kale en kleine afstandsbediening, maar je kunt ook je eigen remote gebruiken.

Verder beschikt de Sony HT-ST5000 over een handig schermpje aan de voorkant, zoals we die we vaker tegenkomen op soundbars van de fabrikant. Op dat schermpje kun je allerlei handige informatie aflezen. Zoals de huidige input of wanneer je het volume regelt. Maar je kunt er ook de bron van de muziek mee achterhalen of dingen als het geluidsveld mee instellen. Mocht het licht van het led-schermpje te fel zijn voor in de avond, dan kun je er altijd voor kiezen om dat licht wat zachter in te stellen. Zoals altijd een mooie toevoeging aan de ervaring.

Sony HT-ST5000 – specificaties

Je zou bijna denken dat Sony een av-receiver aflevert met de Sony HT-ST5000. Dat blijkt uit het groot aantal aansluitingen en de netwerkmogelijkheden van de uitgebreide soundbar. Zo is er bijvoorbeeld de Music Service (muziekdienst) waar je gebruik kunt maken van verschillende diensten. Helaas is dat alleen Spotify en Chromecast Built-in (voorheen Google Cast). Een ware receiver is het natuurlijk niet (zo is er geen microfoon aanwezig), maar je kunt wel zaken als de afstand tot het plafond en meer handmatig instellen.

Op de achterkant treffen we vier hdmi-aansluitingen aan. Eén van die aansluitingen ondersteunt ARC, terwijl ze allemaal ondersteuning aanbieden voor hdcp 2.0 en 4k– en hdr-bronnen. Daarnaast is er een optische audio-aansluiting, een stereo minijack en een ethernetaansluiting. Via de wifi-verbinding is het mogelijk gebruik te maken van Miracast en de NAS of computer in het netwerk. Verder is er support voor bluetooth, nfc en Sony’s eigen ldac-protocol. Aan de rechterkant treffen we tenslotte ook nog een usb-poort aan.

Sony HT-ST5000 – installatie

In tegenstelling tot een av-receiver is de Sony HT-ST5000 geschikt voor directe plug-and-pay. Je hoeft in principe niet meteen de instellingen in te duiken om direct alles uit de soundbar te halen. Wanneer je de stekkers in het stopcontact doet en de soundbar aansluit (via hdmi of de optische kabel) dan kun je meteen beginnen met luisteren. Of dat nou voor alleen de tv, een spelcomputer, Blu-ray-speler of bluetooth-apparaat is, dat maakt niet zoveel uit. Sony heeft flink ingezet op het gemak in het gebruik van de soundbar.

De meegeleverde, behoorlijke grote subwoofer wordt overigens automatisch gekoppeld aan de soundbar. Het enige dat je hoeft te doen is beide producten neer te zetten en de stekkers in het stopcontact te steken. Wanneer je de soundbar aanzet dan zal de Sony HT-ST5000 automatisch het koppelproces starten. Een kind kan de was doen. Mocht je diepere instellingen zoeken, dan kan dat door de bar te koppelen aan de tv (via hdmi 2, met hdmi-arc, op de soundbar), waardoor je toegang krijgt tot netwerk- en geluidsinstellingen.

Sony HT-ST5000 – gebruik

Veel high-end modellen lopen over van functies en soms kan dat een jungle aan mogelijkheden met zich meebrengen. We kunnen gelukkig constateren dat dit niet het geval is bij de HT-ST5000. Dit is natuurlijk niet Sony’s eerste soundbar en dat is te merken. Het instellen en gebruiken van het product gaat ontzettend soepel. Niet alleen vanwege het karakter van plug-and-play, maar ook omdat de interface zo overzichtelijk is en je direct kunt vinden wat je nodig hebt. De afstandsbediening is daar gelukkig toereikend genoeg voor.

Maar diezelfde afstandsbediening is wat ons betreft ook net even te basaal. Je haalt een premium product in huis, maar aan die afstandsbediening merk je dat helaas niet. Dit is dezelfde remote die Sony ook met de goedkopere soundbars meegeeft. Op zich is het geen verkeerde afstandsbediening (want je kunt er verder alles mee), maar we missen toch wel wat knopjes die nu onder een verzamelnaam staan gepresenteerd. Wil je snel wisselen van geluidsveld, dan moet je een aantal keer drukken op het daarvoor bestemde knopje.

Ga je er vervolgens voorbij, dan moet je datzelfde rondje nog een keer maken om weer bij de plaats van bestemming aan te komen. Datzelfde geldt voor de knop voor de muziekdiensten. Dit zijn dezelfde problemen als met de goedkopere soundbars van Sony. Voor de rest zijn wel gewoon alle knoppen voor de verschillende functies aanwezig, dus dat is verder prima. We hopen echter wel dat Sony de volgende keer ook de afstandsbediening net zo veel liefde meegeeft als de soundbar en de draadloze subwoofer, want dit is niet erg premium.

Zo speel je muziek af via Chromecast Built-in (Google Cast)

Muziek afspelen via Chromecast Built-in, van een smart device naar een geschikte speaker, werkt heel simpel. Heb je het installatieproces doorlopen en geeft Google Home aan dat de speaker gereed is, dan kun je direct aan de slag. De onderstaande screenshots zijn gemaakt met Google Play Music, maar in principe werkt het voor alle Cast-apps. In beeld zie je een Cast-icoontje staan (middenin, onderin). Tap daar eenmaal op. Vervolgens kies je de speaker waar je naartoe wil casten. That’s it! Onderaan zie je nu dat de speaker is gekoppeld.

Sony HT-ST5000 – audiokwaliteit

De Sony HT-ST5000 is in staat een overweldigend geluid de kamer in te sturen. Het geluid is bijna vergelijkbaar met een subtiel surround systeem. De subwoofer levert ook subliem werk af, met een basgeluid dat je bijna tot onder je huid kunt voelen. Het maakt ook niet echt uit hoe groot je kamer is, de soundbar is in staat die kamer te vullen met een warm, maar vooral ook breed geluidsveld waar je u tegen zegt. Vooral muziek luisteren in de stereo stand moet menig muziekliefhebber kippenvel meegeven, zo zuiver klinken de tonen.

De echte liefhebbert gebruik wellicht nog boekenplankspeakers voor het beluisteren van muziek in stereo, maar deze soundbar weet dat geluid bijna te evenaren. Het is in elk geval beter dan menig soundbar met draadloze subwoofer, maar dat mag dan ook wel voor die prijs. Het apparaat beschikt over verschillende modi voor het geluid: standaard, Clear Audio+, film, muziek, games, sport, spraak en 3d-geluid. Op bijna alle fronten weet de soundbar goed te scoren, behalve op een front waar het echt telt — juist omdat het Sony’s eerste is.

Op het gebied van Dolby Atmos en 3d-audio weet de Sony HT-ST5000 niet helemaal te overtuigen. Je hoort duidelijk dat de soundbar het geluid door de kamer kan verplaatsen, waardoor veel geluidseffecten in films, series en games beter tot hun recht komen. Maar het komt ook voor dat de soundbar het geluid verkeerd positioneert en dat valt op tijdens drukke films of games waarin geluid van belang is. Dingen die naast je gebeuren lijken soms achter je te zitten of andersom en dat is bijvoorbeeld tijdens sluipspellen nogal afleidend in je avontuur.

Blijf dus vooral in de instellingen dingen aanpassen totdat het geluid naar wens is. Gelukkig biedt de Sony HT-ST5000 daar behoorlijk wat mogelijkheden voor, waardoor je ongetwijfeld een geluidsveld kunt creëren dat je prettig vindt. Aan het einde van de dag weet de soundbar wel voor een mooie ambiance te zorgen tijdens het luisteren naar een concert of voetbalwedstrijd, bijvoorbeeld. Ook weergeeft de soundbar ontzettend veel detail in het geluid en laat Sony zien dat dynamiek belangrijk is. En het maakt dan niet uit hoe hard het geluid staat.

Sony HT-ST5000 – conclusie

Ben je op zoek naar een 2.1-systeem waarbij je geen compromissen hoeft te sluiten, dan kunnen we de de Sony HT-ST5000 van harte aanbevelen. Dit systeem biedt een overweldigende geluidservaring met enorme diepgang en dynamische eigenschappen. Het maakt ook niet uit hoe hard je de soundbar zet, hij gaat goed en strak met het geluid om. Bovendien is het apparaat gemakkelijk in gebruik te nemen en heeft het hetzelfde plug-and-play-karakter als de goedkopere soundbars van dit moment. Ook heeft de soundbar helaas dezelfde afstandsbediening.

De Sony HT-ST5000 is zonder meer een sensationeel audiosysteem. Niet alleen vanwege die pure geluidsweergave, maar ook vanwege de vele aansluitingsmogelijkheden — of dat nu via hdmi (met ondersteuning voor 4k, high-res audio en hdr) of het netwerk gaat. Die Chromecast Built-in is een handige en fijne bonus op het geheel. Helaas weet de soundbar niet helemaal te overtuigen met zijn Dolby Atmos-geluidseffecten, maar een hoop van die problemen zijn al weg te nemen door even de toegankelijke instellingen in te duiken.

Minpunten

 • Goedkoop voelende afstandsbediening
 • Dolby Atmos komt niet helemaal tot z’n recht

Pluspunten

 • Fantastische geluidsweergave
 • Ontzettend mooi design
 • Enorm gemakkelijk in gebruik te nemen

Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Wesley Akkermanproduct


€ 1.099,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 1.099,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 1.099,00

Binnen ? werkdagen

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  11 november, 2017 om 18:03

  Hij is gewoon een lelijk ding voor je tv.

 2. Peter
  11 november, 2017 om 21:39

  Vraag me eigenlijk met name af wat het ding doet ten opzichte van de Yamaha YSP5600.
  Maat van me wilt binnenkort een atmos sound projector aanschaffen en ik ben mega tevreden over de Yamaha echter is deze nog lomper dan de Sony , maar met een stuk meer drivers en het lezen van deze review heb ik zoiets van de Yamaha moet eigenlijk wel beter zijn.
  Als je bij een media markt gaat kijken dan staat die in een grote hal dus komt het ding natuurlijk niet tot zn recht.

  • frans
   12 november, 2017 om 10:34

   Je kunt beter de yamaha kopen die zijn veel beter.
   Ze hebben ook top klaase av recievers maar dan ga je voor het geluid met veel speakers echt om je heen.
   ik heb zelf Marantz reciever.
   SR 6012 top apperaat maar niet goedkoop.
   Met echt dolby atmos en dts X.

   • Peter
    12 november, 2017 om 21:02

    Tsja Frans niet iedereen wilt speakers aan het plafon hangen natuurlijk dus echt dolby atmos is ook voor mij niet de optie.
    De Yamaha doet het geluid heel mooi projecteren en geeft echt wel een goede atmos ervaring.
    Als ik bijvoorbeeld de blu ray van Roger waters draai lijkt het echt alsof ik midden in het concert zit en dit geld voor actie films ook net als de beroemde druppel scenes die zijn echt goed bij de Yamaha.
    Had bijna een surround set met de combinatie B&W speakers en Denon versterker gekocht wat vele malen duurder was maar heb nog geen seconde spijt gehad van de Yamaha.
    We gaan eens kijken of de Sony ergens in een geluidsruimte staat maar denk dat de Yamaha uiteindelijk wel de betere wordt maargoed we gaan het zien 🙂

 3. sir oled
  13 november, 2017 om 12:57

  Als eigenaar van de Ysp 5600 kan ik alleen maar beamen dat het met de kwaliteit wel snor zit. In een perfecte langwerpige kamer niet te groot en niet te hoog doet hij perfect zijn ding. Alleen wie heeft zo’n perfecte ruimte ? In mijn geval met zetels dicht tegen het raam is geluid achter je praktisch onmogelijk dus dat vergt wat vindingrijkheid. Qua prijs zit hij ook heel wat hoger dan de sony en samsung. Grootste nadeel vind ik het gebrek aan 2.0 a aansluitingen dus geen hdr enkel 4k op hdmi 1 de rest is 1.4 voor die prijs een regelrechte flater van jewelste. Update van de ysp 5600 of mogelijke opvolger midden 2018 verwacht.

  grtz

  • Peter
   13 november, 2017 om 17:44

   Idd met een HDCP 2.2 aansluiting en toch geen HDR doorgifte beetje vreemd
   Echter heeft mijn Panasonic uhd speler een aparte audio out en kan ik dus toch genieten van HDR en atmos doorgifte aan m`n soundprojector dus dat mag het probleem niet zijn aangezien meerdere apparaten een aparte audio out hebben.
   Opvolger zal die maat van mij niet op wachten en ik ga dan zeker nog niet vervangen want mijn Yamaha is nog geen jaar oud
   Mijn kamer is trouwens ook echt perfect ervoor 🙂

   • sir oled
    13 november, 2017 om 18:50

    Oudere soc enkel met 2.0 zie handleiding niet vreemd enkel een feit voor die prijs mag het wel wat meer zijn denk ik. Sla er er maar de reviews op na bij avs forums , av forum,
    en zelfs op deze site. Enkel uhd spelers zijn berekend op een aparte audio out, mediaspelers, game consoles en waarschijnlijk mis ik er nog wel een paar. Enkel de egreat A11 heeft die 2 video en audio uitgangen maar die is zo buggy als een gieter zonder bodem en kost zo’n 500 euro. Werken met splitters kan ook maar roept conflicten op , zo daar is ook heel wat zoekwerk voor. Als filmliefhebber is dit voor mij wel een big deal maar versta wel dat het voor een muziekliefhebber een mindere rol speelt.
    Kortom, geluidskwaliteit zeer goed , surround mmm toch minder; geluid achter je is zeer moeilijk te verkrijgen, atmos ja bij benadering en daar doet de samsung 9500 een veel betere job. De Sony heeft hetzelfde probleem als de yammy het geluid is vooral frontaal gericht. Dus na 1,5 jaar uitgebreid getest goed maar gezien de prijs niet goed genoeg. 7,5 op 10. Als de opvolger beter uitgerust is dan zal hij zeker vervangen worden. grtz

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.