Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Polk Audio T-serie en Signature-serie luidsprekers

Geschreven door
Geplaatst op5 november 2017, 8:54 CategorieLuidspreker reviews

In de V.S. is Polk Audio een grote naam op vlak van surroundgeluid. Worden ze dat bij ons binnenkort ook, nu dat Polk opnieuw naar Europa komt? Tijd om de betaalbare T- en Signature-luidsprekers van het merk op de pijnbank te leggen! Uit de T-serie beoordelen we de Polk T50 (149 euro), de Polk T15 (75 euro) en de Polk T30 (75 euro). Uit de Signature-serie beoordelen we de Polk Signature S60 (549 euro), de Polk Signature S35 (349 euro) en de Polk Signature S20 (175 euro).

Polk Audio T-serie en Signature-serie luidsprekers

De Signature- en T-luidsprekers die we in dit artikel bekijken zijn de eersten van Polk Audio die opnieuw de oceaan oversteken naar Europa. Polk was immers lange tijd afwezig in België en Nederland, net zoals zustermerk Definitive Technology. Maar de groep achter de twee Amerikaanse merken (Sound United) kocht in het voorjaar D&M Holdings, het bedrijf van Denon en Marantz. Hierdoor vindt Polk opnieuw zijn weg naar de Europese muziekliefhebber, net zoals Definitive Technology. Dat is best interessant, want in de Verenigde Staten is de 45 jaar oude Polk een grote speler, onder meer in het instapsegment.

Voor dit artikel kregen we twee indrukwekkende pallets aangeleverd, met twee keer een 5.0-luidsprekeropstelling. Eén set bestond uit Polk T-speakers (2 x T50, T30 en 2 x T15), het tweede uit luidsprekers van de Signature-lijn (2 x S60, S35 en 2 x S20). Dit artikel wijkt dus aardig af van een typische surroundtest, omdat we deze keer heel wat meer speakers bekijken dan normaal.

De Signature-serie

Dat we van Polk surroundopstellingen geleverd krijgen is niet verrassend. Menig luidsprekerfamilies nemen zowel de stereoliefhebber als filmfanaten in het vizier. Denk bijvoorbeeld aan Monitor Audio’s Bronze/Silver/Gold-reeksen, de Bowers & Wilkins 600/700, en nog anderen. Met de Signature-familie lijkt wel Polk eerst en vooral op de homecinemaliefhebber te mikken, al kunnen de luidsprekers natuurlijk ook in een stereo-opstelling worden geplaatst. Ook opvallend, zowel bij de Signatures als de T-speakers, is dat de Polks heel trots het label ‘American’ dragen. Dat mag je zelfs letterlijk nemen, want bij de Signatures is die boodschap in het groot rond de tweeter aangebracht.

Polks keuze voor home cinema wordt duidelijk weerspiegeld door het design van de speakers zelf. Bij de zeer indrukwekkende S60-vloerstaanders in het bijzonder, want zij beschikken over wat Polk een ‘Power Port’ noemt. Wat is dit? De vloerstaanders hebben onderaan rondom vrij grote openingen. Gaan we op onze knieën zitten en turen we in de openingen, zien we een akoestische lens. Dit is een techniek die gebruikt wordt om de geluidsgolven komende van een driver egaal te verspreiden naar alle richtingen. Zo’n omgekeerde halve druppelvorm kennen we vooral van 360°-graden speakers, zoals van Samsung of Libratone, waarbij de lens hogere frequenties gelijkmatig door de kamer moet verspreiden. Polk gebruikt de akoestische lens in de PowerPort echter om het laag afkomstig van een naar onder gerichte basport beter doorheen de kamer te verspreiden. De fabrikant claimt daarbij 3 dB meer bass-output te krijgen dan bij een conventionele port.

De Polk-speakers uit de Signature-familie dragen zoals gezegd trots het opschrift ‘American HiFi’ rond de tweeter. Je hebt dat label eigenlijk niet nodig om te weten dat dit producten uit de VS zijn, want alleen al door hun formaat komen ze oer-Amerikaans over. Ze passen helemaal bij de natie die gigantische pick-ups met een V8-motor en supersized hamburgers uitvond.

De S60-vloerstaanders zijn dus forse dingen, hoog maar vooral heel diep. De breedte is dan weer wat beperkter, en daardoor krijg je speakers die een heel uniek profiel en uiterlijk bezitten. Je kunt er niet naast kijken, dat is een feit, maar de Signatures ogen dankzij sterk afgeronde hoeken tegelijkertijd iets zachter dan je zou vermoeden na het voorgaande. De rondingen van de MDF-behuizing zijn trouwens heel goed afgewerkt en doen de Polks best wel modern aanvoelen. Een indruk die nog versterkt wordt door de opvallende walnootfineer die werd toegepast op de zwarte versie die wij testen. Deze fineer loopt naadloos over naar de achterkant, waardoor de behuizing uit één stuk lijkt te bestaan. En dat is iets dat je eerder bij duurdere luidsprekers tegenkomt maar niet bij lager geprijsde luidsprekers. Anderen merken doen hun best om bouten en schroeven te verbergen, maar niet Polk. Zij werken net met heel zichtbare bouten om de drivers te bevestigen. Dit alles maakt dat de S60 een heel eigen uitstraling heeft: modern, een tikje industrieel, imposant, en ook opvallend. Amerikaans dus. We vermoeden wel dat het een echt love it or hate it-design is.

De andere Signature-speakers die we binnenkrijgen zijn minstens even imposant. Ze passen er perfect bij, met dezelfde rondingen en niveau van afwerking. De S20-boekenplankspeaker is eveneens aanzienlijk dieper dan je zou verwachten en bezit een Powerport, maar dan aan de achterzijde. Je moet misschien wat wennen aan deze brute kunststoffen lensconstructie, omdat het wat contrasteert met de fijn afgewerkte behuizing. De omvang van de S20’s maakt dat deze luidsprekers zich eerder goed thuis voelen op een stand dan op een meubel. Als je ze gebruikt als surroundkanalen, nemen ze achteraan je kamer relatief veel plaats in. In een kleinere woonkamer kies je wellicht beter voor de S10 of S15.

Ook de S35-centerspeaker is een echte eyecatcher op zijn Amerikaans. En wel omdat het bestaat uit zes (6!) 3-inch drivers én een centraal geplaatste tweeter. Een interessant keuze, zeker naar de plaatsing toe. De S35 is immers heel breed en slechts 10 cm hoog, waardoor je hem nog gemakkelijk onder een tv geplaatst krijgt. Je zou bijna denken dat het een soundbar is, dat wel. Wie het toch wat subtieler wil aanpakken, kan beter opteren voor een kleinere centerspeaker (de S30) met twee drivers en een centrale tweeter. Maar die is wel hoger.

De T-serie

De T-reeks vormt het budgetaanbod van Polk, met prijskaartjes die zeer laag liggen. Dat je spreekt over een instapreeks zien we snel bij het uitpakken. De no-nonsense filosofie staat voorop, dat merken we meteen aan de afwerking. De T50, T15 en T30 die we opstellen zijn degelijk geconstrueerd – en voor deze prijs mag je zelfs zeggen: “heel degelijk” – maar ogen niet luxueus of bijzonder. Het zijn ‘echte’ luidsprekers, precies zoals je zou krijgen als je een willekeurig iemand zou vragen om een luidspreker te tekenen. Al zijn er hier en daar wat kleine zaken die iets verfijning toevoegen, zoals de afwerking van de hoeken en de kunststoffen voet.

Vergeleken met de Signature-speakers hebben de T50-vloerstaander, T15-boekenplankspeakers en T30-center meer standaard afmetingen. Je plaatst ze makkelijker in een woonkamer; zeker de compacte center en boekenplankspeakers maken een surroundopstelling mogelijk in een kleinere ruimte.

De opbouw van de T-luidsprekers is vrij klassiek, met als blikvanger telkens een dome-tweeter geplaatst in een metalen ring die als wave-guide dienst doet. De bedoeling is dat de tweeter hierdoor een bredere uitstraling krijgt, wat de speakers op meer plaatsen in de kamer goed doet klinken. Nog een plus is dat alle T-speakers vrij gevoelig zijn (89 tot 90 dB), waardoor ze makkelijker aan te sturen zijn. Dat is mooi meegenomen als je bijvoorbeeld de Polk T-speakers wil aansluiten op een goedkopere AV-receiver die niet zoveel watts tot zijn beschikking heeft.

De T50 oogt door zijn drie grote 6,5-inch drivers onder de tweeter zeer ontzagwekkend, al moeten we er aan toevoegen dat het hier gaat om twee passieve basradiatoren en één direct aangedreven midrange-woofer. Twee van de drie dienen dus eerder ter ondersteuning.

Hoe klinkt het?

Zowel de T- als de Signature-opstelling hebben we getest met een Denon AVR-X6300H, ingeregeld met de Audessey MultEQ-app. We hebben een Monitor Audio Silver W12-subwoofer betrokken bij de test, al hebben we bij de Signature-opstelling eerst niet het gevoel dat dit een absolute noodzaak is. De Power Ports bij de S60-vloerstaanders vooraan zorgen voor een zekere aanwezigheid in het laag, dat blijkt ook uit de metingen. Met ‘Star Wars: Rogue One’ als bronmateriaal proberen we toch de opstelling met en zonder sub, omdat we ons toch afvragen of die Power Port inderdaad een losse subwoofer overbodig kan maken.

Voor een thuiscinema is het antwoord eerlijk gezegd: “Neen”. De PowerPort bezorgt met name de S60 echt wel een sterker profiel in het laag, maar het komt niet in de buurt van wat je behaalt met een volwaardige subwoofer. Met een subwoofer is er een merkbare verbetering in de sub-bass en detail in het laag. Dat zijn zaken die bij spectaculaire films misschien niet onmiddellijk gemist worden, maar die toch ook belangrijk zijn. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, want een basport – zelfs met een akoestische lens – kan niet een eigen toegewijde, grote woofer evenaren. (We zijn op dit vlak trouwens nieuwsgierig naar de nieuwe luidsprekers van Definitive Technology, die nog een stap verder gaan door een actieve subwoofer onderaan in de vloerstaanders te verwerken).

Wat de Power Port wél doet is de S60 en in mindere mate de S20 een iets groter dynamisch vermogen geven. Het zijn speakers die bijvoorbeeld bij de vernietiging van Jedha in Rogue One en de poging van de Rebellen om tijdig de planeet te verlaten de drama van het moment weten over te brengen. Wederom: met extra sub klinkt het echt wel beter, maar zonder Power Port zouden de Amerikaans getunede Signatures minder evenwichtig klinken. De plaatsing van de Power Port op de S60 – met openingen naar de vier windrichtingen – betekent wel dat de impact van deze techniek groter wordt naarmate het meer ingesloten is tussen meubels of dichter bij een muur staat. Nog meer dan bij andere speakers ga je bij deze vloerstaanders moeten experimenteren om het laag echt naar je wens te krijgen.

En die gekke, ultrabrede S35-centerspeaker dan? Het is echt wel een apart ding om te zien, maar je went er wel aan. Vooral omdat het inderdaad heel breed is en daardoor het centerkanaal ook lekker wijd de kamer in stuurt. Dat is een voordeel als je met het hele gezin op de bank naar een film zit te kijken. Wat trouwens opvalt is dat de Signature-speakers goed bij elkaar passen, wat voor een coherent surround-geluidsbeeld zorgt.

De T-opstelling is eerlijk gezegd de grote revelatie in de test, vooral als we rekening houden met de totaalprijs van de 5.0-opstelling. Die bedraagt net geen 600 euro. Dat is echt weinig, zeker vergeleken met de andere sets die we recent op bezoek kregen. En toch klinkt het verre van slecht. Bij die som moet je wel nog de aankoop van een subwoofer bijtellen, want al heel snel merken we wel dat de T-reeks qua midden en hoog zeker goed presteren, maar niet echt veel bassen verspreiden. De kasten van de T-luidsprekers zijn vrij licht en dus mogelijk bronnen van vibraties, dus misschien is dat geen slechte zaak.

Terwijl we kijken naar ‘Transformers: Age of Extinction’ (een slechte film, maar wel uitstekend om een suroundopstelling op proef te stellen) krijgen we echt wel een vrij mooie surroundbeeld gepresenteerd. De bredere uitstraling van de T-speakers is een pluspunt als je met heel de familie kijkt, want je geniet overal in de zetel van de nodige details. De keerzijde is dat je soms wel wat fris, hoog detail mist, iets dat ons het meest opviel in het centerkanaal. Voor die reden kan het wel nodig zijn om het centerkanaal iets meer volume en/of treble te geven dan de andere kanalen, al moet je met dat laatste heel voorzichtig zijn om luistervermoeidheid door overdreven scherpte te voorkomen.

De Polk T-surroundopstelling heeft wel een bijkomende subwoofer nodig om echt helemaal compleet te zijn, want in pure 5.0-opstelling (zonder sub) komen de stevige geluidseffecten van de Transformer-film minder indrukwekkend over, bijvoorbeeld in de scènes waarbij de Autobots worden opgejaagd door de Amerikaanse overheid. Springen we terug naar de Signature-luidsprekers, dan hebben die iets duurdere speakers op dat vlak wel duidelijk een streepje voor.

Conclusie

We denken dat het bijzondere design en vooral de omvang van de Signature-speakers bij een aantal mensen afkerende reacties zal oproepen. Maar kijk voorbij die (vooral) grotere diepte, en je zal merken dat deze Polk-speakers wel iets te bieden hebben. Een afwerking die beter is dan je zou verwachten voor de prijs bijvoorbeeld. De Signature-speakers laten zich ook vlot aansturen, net zoals de goedkopere Polk T-speakers, waardoor je meer haalt uit een minder krachtige AV-receiver. De S60 in het bijzonder haalt wel wat profijt uit de Power Port, waardoor deze speaker qua dynamiek beter presteert. De S35 is dan weer een bijna uniek concept: een ultrabrede centerspeaker die niet zo hoog is. Vast interessant voor bepaalde scenario’s (zoals bij tv’s met heel lage voeten) en bovendien klinkt het ook best gedetailleerd.

Waar we het meest van opkijken bij deze dubbele test is de T-reeks. Ok, je hart zal niet spontaan sneller kloppen als je deze speakers ziet. Het is één en al functionaliteit bij deze Polks, maar voor hun prijs bieden ze wel een betrekkelijke gedetailleerde en goede weergave. Perfect voor wie aan een heel bescheiden prijs toch echte surround wil ervaren.

Minpunten

 • Omvang (Signature S60)
 • Love it of hate it-design (Signature)
 • Impact Power Port is redelijk beperkt
 • Power Port op S60 vraagt meer aandacht bij plaatsing

Pluspunten

 • Gemakkelijk aan te sturen (Signature & T)
 • Prima prijs/kwaliteitverhouding (T)
 • Brede uitstraling vergroot sweet spot (Signature & T)
 • Mooie afwerking (Signature)
Homecinema Magazine
Beoordeling
7.510Jamie Biesemansproduct
 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  05 november, 2017 om 19:20

  Ziet er niet slecht uit ook de prijs. Alleen mensen willen niet zoveel speakers in huis. Zeker niet met dolby atmos. Ik hoor wel is te veel speakers neem wel een soundbar. Dan zeg ik die leveren geen dolbyatmos geluid wel als je boven de 1500 euro gaat uitgeven. En dan zijn er maar een paar merken. Dan schrikken ze van de prijs.
  Voor mij een av receiver met speakers. Dan werkt wel.
  Verder goed uitleg dit bericht.

 2. Raymon
  07 november, 2017 om 16:41

  Mooie review!
  Waar en vanaf wanneer zijn ze hier in NL te koop?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.