Review: LG OLED55C7V (C7V-serie) Ultra HD oled tv

18 november 2017 + 10 minuten 18 Reacties
02_C7_B_Perfect Color on Perfect Black

In deze review kijken we naar de LG OLED55C7V (C7V-serie) oled tv met de 4K Ultra HD-resolutie, webOS-software en HDR-ondersteuning.

OLED zit in de lift, steeds meer fabrikanten zetten aan de top van hun line-up een OLED-model. Maar naast LG zijn er weinig fabrikanten die meerdere modellen aanbieden in verschillende prijsklassen. Panasonic heeft naast zijn topmodel nog een tweede model, en Loewe biedt net als LG een wat ruimere selectie. Wat mag je verwachten van zo een lager geprijsde OLED-tv? We testen de LG OLED55C7V.

LG OLED55C7V – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC 4x v2.0b), 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth (aptX)
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Active HDR, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 3.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
  • Afmetingen: 1.230x 750 x 217 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 19,2 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 112 / 0,3 watt (Energielabel A)
  • Adviesprijs: 2.499 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die LG in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 LG  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

LG OLED55C7V – design

Wie lager in het OLED-aanbod shopt, levert licht in op design. Maar je mag er van op aan, iedereen zal het toestel nog steeds onmiddellijk als een OLED-tv herkennen. LG liet de bovenste helft zo dun mogelijk, een kleine 5 mm, terwijl de onderzijde van het toestel wat dikker (47 mm) is. Daar huizen natuurlijk alle elektronica, luidsprekers en aansluitingen.

Het scherm zelf heeft een piepklein zwart kader, dat je enkel zal zien als je het toestel echt van nabij bekijkt. De achterzijde van het beeldscherm is zilver metaalkleurig, en de behuizing wit. Een heel minimalistische, frisse look met andere woorden. De voet is een geborsteld metaalkleurige plaat, die in omgekeerde V-vorm gebogen is. De C7 is uitstekend afgewerkt, en al straalt hij geen luxe uit, hij oogt absoluut niet goedkoop. Opgelet, de C6-reeks van vorig jaar had nog een gebogen scherm, dat is nu niet meer het geval, de C7 heeft een plat scherm.

Aansluitingen

Net zoals op de E7-reeks heeft LG alle analoge beeld-aansluitingen verwijderd. Een keuze die we persoonlijk alleen maar toejuichen, in 2017 hoor je digitale beeldbronnen te gebruiken, zeker op een scherm als dit. Het toestel beschikt over vier HDMI-aansluitingen, eentje meer dan de C6 vorig jaar.

Alle HDMI-aansluitingen zijn met HDMI 2.0b en HDCP 2.2 uitgerust, zodat je op allemaal Ultra HD-bronnen kunt aansluiten. Een van de aansluitingen staat achteraan. Verder vinden we achteraan twee maal USB, een digitale optische audio-uitgang, een hoofdtelefoonaansluiting en de bedrade netwerkaansluiting. De aansluitingen achteraan staan naar de wand gericht, een aandachtspunt als je voor wandmontage kiest.

De hoofdtelefoonaansluiting is (achteraan) vrij lastig te bereiken, maar de C7 beschikt over Bluetooth, dus je kunt ook voor een draadloze hoofdtelefoon kiezen, zelfs met de hoogwaardige aptX-codec.

LG OLED55C7V – gebruiksgemak

We nemen onze review van de OLED65E7V grotendeels over. De C7 gebruikt dezelfde chipset en biedt dan ook zo hetzelfde gebruiksgemak en comfort. De eerste installatie wordt begeleid door de vrolijke ‘Bean Bird’ en verloopt snel en eenvoudig. De menu’s voor alle instellingen zijn bereikbaar in twee stappen.

Een druk op de knop levert je een aantal snelle keuzes aan de rechterzijde van het scherm (beeldmode, geluidsmode, …). Een optie leidt je naar het volledige menu waar je aan alle instellingen kan sleutelen.

Afstandsbediening

De Magic Remote van de C7 is de klassiekere remote, niet de luxe-versie die bij de E7-serie geleverd wordt. Aan gebruiksgemak boet je daardoor absoluut niet in. De remote ligt prima in de hand, en je wijst op het scherm aan wat je wilt aanklikken met behulp van de cursor. De remote volgt je bewegingen erg nauwkeurig, en je hoeft er weinig moeite voor te doen.

Is dat aanwijzen niet zo voor jou, dan zijn alle toetsen aanwezig om het op de ‘old school’ manier te doen: numerieke toetsen, d-pad, volume-en kanaaltoetsen, en onder andere twee specifieke toetsen voor Netflix en Amazon Video. Met de ingebouwde microfoon spreek je zoekopdrachten in.

LG OLED55C7V – features

Smart tv-platform

WebOS, het smart tv-systeem van LG is ondertussen aan versie 3.5 toe. De speelse maar erg handige interface blijft een van onze favorieten. In dagelijks gebruik vind je alles op het Home –scherm terug, dat de vorm neemt van een lint onderaan het scherm met iconen voor alle bronnen op het toestel, van live tv, tot externe ingangen en internet toepassingen.

Smart functies

Een van de beste nieuwe functies in WebOS 3.5 is ‘Quick Access’. Daarmee selecteer je een bepaalde bron, ongeacht of dat een externe ingang of internettoepassing is, door lang op een van de nummertoetsen te drukken. Druk lang op ‘0’ om het menu met alle snelkeuzes te zien, en die kan je uiteraard eenvoudig aanpassen.

LG’s ingebouwde muziekspeler toont nu gesynchroniseerde liedjesteksten als die in je bestanden zitten, en de videospeler kan nu ook overweg met 360° video. Rondkijken in de video doe je met behulp van de Magic Remote. Waar dat op de E7 in juni nog helemaal niet werkte in YouTube, kan dat nu wel. Probeer dus zeker YouTube 360°-content uit.

Kijk je geen tv, dan hoef je het scherm niet zwart te laten. Om maximaal te genieten van je scherm is er de ingebouwde OLED-gallerij. Dankzij deze functie zie je een selectie kunstwerken, of geniet je van het uitzicht op een regenachtige of zonnige dag. Natuurlijk kan je ook je eigen foto’s selecteren, en de C7 omtoveren naar een reuzegroot fotokader.

De mediaspeler speelt alle bekende muziekformaten, inclusief ALAC en FLAC. Ook voor video is hij bijzonder veelzijdig, daar speelt hij al onze testformaten, zowel in SDR als HDR en met alle ondertitels.

LG OLED55C7V – Beeldkwaliteit

Alle 2017-modellen (W7, G7, E7, C7 en B7) gebruiken hetzelfde paneel en beeldverwerking en leveren dan ook identieke prestaties. Ze verschillen enkel op vlak van ontwerp en geluidsinstallatie. Als belangrijkste verschillen met vorig jaar stipt LG een beter zwartdetail, neutraal zwartfilter en hogere piekhelderheid aan. Ook op vlak van beeldverwerking mogen we verbetering verwachten.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Algemeen Geavanceerde bediening Beeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instelling beeldverhouding: Origineel *
Energiebesparing: Uit*
OLED Lampje: 80
Helderheid: 50
Contrast: 85
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit
Superresolution: Laag
Kleurbereik: Auto
Rand verbeteren: Aan
Kleurfilter: Uit
Gamma: 2.2
Witbalans: Warm2
Ruisonderdrukking: Uit*
MPEG ruisonderdrukking: Uit*
Zwartniveau: Laag
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
TruMotion: Helder (of aangepast)

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Bioscoop instelling levert de beste start. Wil je een instelling die iets meer gericht is op kijken bij verduistering en een voor overdag, kies dan de ISF-presets als start.
  • De nieuwe TechniColor-expert is een alternatief voor de Bioscoop-preset die iets donkerder is (voor kijken bij verduistering), maar vooral ook iets intensere kleuren geeft.
  • Het effect van Superresolution is erg beperkt. Je kunt het veilig geactiveerd laten.
  • Ruisonderdrukking en MPEG ruisonderdrukking: kijk je naar een oudere bron (dvd of YouTube aan lage kwaliteit) activeer deze dan. De Minimum stand kan je aan laten staan zonder veel risico.
  • TruMotion: het meeste detail krijg je in de Vloeiend stand, maar dan heb je veel artefacten. Helder gebruik je best als minimum stand. Een persoonlijke instelling tussen Helder en Vloeiend, kan met deblur tussen 8 en 10, en dejudder tussen 6 en 9.
  • Beeldverhouding: zet Scannen Aan, anders knipt de tv de buitenste beeldrand weg.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

We herkennen onmiddellijk dezelfde goede resultaten als op de E7V-reeks. De LG is uitgerust met prima beeldverwerking. Hij herkent snel en betrouwbaar de juiste video- en filmframerates, waardoor moiré en gekartelde randen een zeer uitzonderlijk gebeuren zijn. De ruisonderdrukking levert goed werk, zowel met willekeurige als compressieruis. Ook bij de upscaling zijn de resultaten uitmuntend. De Superresolution instelling heeft bijzonder weinig effect. Je kan natuurlijk de scherpte instelling wat opdrijven, maar boven 20 vonden we de resultaten al onaangenaam. Als enig punt van kritiek zien we dat er occasioneel in kleurgradiënten of erg donkere beelden toch nog lichte banding-effecten zichtbaar zijn. LG heeft dit echter sterk verbeterd ten opzichte van vorig jaar, zodat het zelden nog storend is.

Het oled-scherm levert goede bewegingsscherpte. Het meeste detail zagen we in de ‘vloeiend’ instelling van Trumotion. Helaas levert die heel wat beeldartefacten. ‘Helder’ is een goede oplossing voor bewegingsdetail als je absoluut geen motion interpolation verdraagt. Wil je een tussenoplossing, kies dan de gebruiker-stand en zet dejudder tussen 6 en 9 en deblur tussen 8 en 10.

De LG OLED55C7V komt met dezelfde prachtige kalibratie als de E7. Je krijgt werkelijk beeld van referentie-kwaliteit. Er is erg veel zwartdetail zichtbaar, een aspect waar LG flink aan gesleuteld heeft. De grijsschaal is perfect neutraal en volgt een 2,2 gammacurve, ideaal voor de meeste kijkomstandigheden. Kleurbereik en kleurweergave zijn prachtig.

Het scherm heeft een licht uniformiteitsprobleem (verticale banden in donkere beelden). Dit is iets wat zo goed als al onze testsamples tonen, het lijkt een typisch probleem bij oled-schermen dat afhangt van scherm tot scherm. De onderstaande foto (sterk overbelicht) toont het effect. In de praktijk is dit echter bijna nooit zichtbaar, ook niet in uitgesproken donkere beelden.

HDR

In deze woelige HDR-tijden blijft een brede ondersteuning van standaarden een belangrijker troef. De C7 kent niet alleen HDR10, maar ook Dolby Vision en HLG. LG beloofde ook ondersteuning voor de Technicolor-standaard, maar die is er voorlopig nog niet. Vermits die standaard nog niet in gebruik is, is dat geen probleem. Belangrijker, maar voorlopig ook nog onbekend is hoe het staat met ondersteuning voor HDR10+. LG volgt de situatie op de voet, maar voorlopig zijn er nog geen concrete aankondigingen.

De piekluminantie van het scherm leek ons rond 760 nits te liggen (in HDR Bioscoop mode), en daarvoor moesten we ruim 25 minuten wachten. Al van bij de start zit je ongeveer op 600 nits. Op een volledig wit scherm daalt de maximale witwaarde naar ongeveer 120 nits, een typisch resultaat voor oled. De grijsschaal is uitstekend gekalibreerd, maar probeert zoveel mogelijk witdetail te behouden (tot 1.000 of 4.000 nits, afhankelijk van de content). Daardoor is het beeld in de middentonen soms iets donkerder dan het moet zijn. LG implementeerde ‘Active HDR’ een soort van dynamische metadata in real-time om dat wat tegen te gaan. De kleurweergave is prima, en het kleurbereik is erg ruim (97% DCI-P3 en 71% Rec.2020).

Ook in HDR is er een Technicolor expert-beeldpreset. Die lijkt ons vooral kleuren iets intenser te maken. Je kan hem zeker gebruiken als alternatief voor de Bioscoop preset. De Cinema Home preset is iets scherper, en boost het contrast. De standaard en levendig preset laat je best achterwege, die drukken te veel witdetail weg. Met de beeldpreset HDR-effect geef je bestaande content een HDR-look. Het resultaat blijft voorlopig erg matig. Probeer het gewoon even uit.

Reflecties en kijkhoeken

Zoals alle OLED-schermen heeft ook deze LG een zeer ruime kijkhoek, zowel voor contrast als kleurweergave. De nieuwe anti-reflectiefilm is neutraal grijs, in plaats van het eerder wijnrode effect dat je op modellen van vorig jaar had. Reflecties worden goed geweerd, maar natuurlijk nooit volledig weggewerkt.

Gaming

In de bioscoop-mode meten we een lag van 88,1 ms, vrij hoog, zelfs voor een casual gamer. In de game-mode zakt de lag naar 21,4 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

LG OLED55C7V – Audiokwaliteit

De C7 is iets bescheidener uitgerust dan de E7-reeks als het op audio aan komt. Toch is het resultaat nog steeds uitstekend. De C7 heeft een prima volume, en geeft het niet op als de muziek stevige baslijnen en scherpe gitaarsolo’s combineert. Zowel met muziek als soundtrack konden we de klank wel smaken. Met Magic Tuning kan je de microfoon in de Magic Remote gebruiken om de klank aan te passen aan de akoestiek van de kamer.

De televisie ondersteunt Dolby Atmos, nu ook met content die je aanlevert via HDMI. Dat was in juni tijdens onze test met de E7 nog niet het geval. Net zoals op de E7 hou je er best rekening mee dat een echte Atmos-ervaring uit een tv halen zo goed als onmogelijk is. Maar het surround-effect is wel hoorbaar.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

LG OLED55C7V – Conclusie

De LG C7V-reeks combineert het uitstekende beeld van LG’s oled-technologie met een eenvoudig maar goed afgewerkt design en prima geluid. De kleine kinderziektes verdwijnen langzaam maar zeker. Als belangrijkste aandachtspunten blijven de lichte banding-effecten in zeer donkere scènes, en de maximale helderheid, die vergeleken bij top-lcd’s nog steeds wat achter hinkt, zeker als het volledige beeld erg helder moet zijn. Daar tegenover stelt de LG OLED55C7V heel wat troeven: uitzonderlijk contrast, prima kleuren, ruime kijkhoek, en vooral een brede HDR-ondersteuning. Het beeld is bij momenten betoverend, en zal zowel in de huiskamer als in de thuisbioscoop een fantastische ervaring zijn. WebOS geeft je een leuke, moderne en intuïtieve gebruiksinterface. Het prijskaartje blijft zijn premium-afkomst verraden, maar wordt wel steeds toegankelijker. De huidige promoties trekken het toestel tot onder de 2.000 euro grens.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Contrast, zwartwaarde
  • Ruime HDR-ondersteuning

Minpunten
  • Lichte banding in donkere scenes mogelijk

  • Minder helder dan top lcd’s

Reacties (18)