Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDMI 2.1-specificatie nu officieel beschikbaar voor fabrikanten

Geschreven door
Geplaatst op29 november 2017, 9:59 CategorieAccessoires

In januari kondigde het HDMI forum al aan met de nieuwe HDMI 2.1-standaard te komen. Inmiddels zijn alle specificaties voor de standaard vastgesteld en kunnen fabrikanten ermee aan de slag. Dit betekent dat we op korte termijn de eerste apparaten die ondersteuning voor HDMI 2.1 bieden kunnen verwachten, net als HDMI-kabels met ondersteuning voor de standaard.

HDMI 2.1 is een grote vooruitgang op verschillende vlakken. Op het gebied van resoluties ondersteunt de standaard de 4K Ultra HD-resolutie met 120Hz, de 8K Ultra HD-resolutie met 60Hz en zelfs de 10K Ultra HD-resolutie. Voor de 8K en 10K-resoluties is echter wel een nieuwe 48Gbps HDMI-kabel nodig maar gelukkig kun je nog niet eens naar de winkel voor een 8K Ultra HD tv.

Ook de HDR-ondersteuning is uitgebreid. HDMI 2.1 krijgt ondersteuning voor Dynamic HDR, oftewel dynamische metadata voor HDR. Dat betekent dat de kleurweergave en helderheid per scene, of zelfs per frame, geoptimaliseerd kan worden. Voor welke standaarden dit nodig is, is voorlopig onduidelijk. HDR10, de meest gebruikte HDR-standaard, gebruikt geen dynamische metadata. Dolby Vision en HDR10+ gebruiken dit wel, maar beide standaarden functioneren nu al binnen het huidige HDMI 2.0.

Voor de gamers onder ons is de ondersteuning voor Game Mode VRR interessant. Dit maakt variabele refresh rates (verversingssnelheid) mogelijk om een hoge input lag tegen te gaan en artefacten in het beeld te voorkomen. Dankzij eARC (extended Audio Return Channel) worden de meeste nieuwe audioformaten ondersteund, waaronder ook object based audioformaten, en kan het aangesloten apparaat automatisch herkend worden.

De nieuwe HDMI-standaard en de nieuwe kabels zijn backwards compatibel, wat betekent dat je een ‘langzame’ HDMI-kabel kunt gebruiken op een HDMI 2.1-poort en dat je een HDMI 2.1-kabel kunt gebruiken op een apparaat met een eerdere HDMI-versie. Wil je optimaal van alle functies gebruikmaken dan heb je wel een HDMI 2.1-poort en -kabel nodig. Waarschijnlijk gaan de nieuwe HDMI-kabels door het leven onder het label ‘Premium’.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.