Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Harde schijf aansluiten op je PlayStation 4: zo werkt het

Geschreven door
Geplaatst op22 november 2017, 10:54 CategorieTips en adviezen

Het interne opslaggeheugen van de PlayStation 4, welk model je ook hebt, is niet echt toereikend voor games die steeds groter worden. In dit artikel leggen we uit hoe je een externe harde schijf koppelt aan en gebruikt in combinatie met een PS4 (Pro).

Meer ruimte op PlayStation 4 dankzij externe harde schijven

Het is al een tijdje mogelijk om externe harde schijven aan te sluiten op een PlayStation 4 (het gewone model, het Slim-model en de Pro-versie). Deze consoles worden geleverd met 500GB of 1TB aan vrije schuifruimte. Hoewel dat al flink veel meer is dan we in consoles van de vorige generatie tegenkwamen, is het vaak helaas niet meer genoeg om er veel games op kwijt te kunnen. Wellicht kun je er tientallen kleinere titels op installeren, maar inmiddels komen we vaker games van rond de 50GB tegen dan ons lief is.

Niet alleen duurt het lang voordat die content is gedownload, ook is het zo dat de content wel geïnstalleerd moet kunnen worden. Tel daarbij dat je meestal al meer dan 100 GB kwijt bent aan allerlei dingen voordat je de console installeert, en je komt al gauw tot de conclusie dat je een externe schijf nodig hebt om je verzameling compleet te houden. Je kunt zelf ook een andere (ssd-)schijf inbouwen in de PS4 voor meer ruimte, maar die mogelijkheid bespreken we hier niet. We kijken puur naar het aansluiten van externe harde schijven.

Harde schijf op je PlayStation 4 aansluiten – de voorbereidingen

Voordat we kunnen beginnen is het handig om een aantal dingen te weten Je kunt elke harde schijf met een usb 3.0-aansluiting gebruiken in combinatie met de PlayStation 4. Ook maakt het niet uit welke usb-aansluiting je gebruikt. De harde schijf moet tenminste 250 GB aan opslagruimte hebben. Verder ondersteunt de PS4 tot 8 TB aan ruimte op die harde schijf. In het artikel over een harde schijf aansluiten op Xbox One koos ik voor een harde schijf van 4 TB, omdat de prijs voor het aantal terabyte destijds het meest voordelig was.

En nu, twee jaar later, kom ik tot diezelfde conclusie. Maar in principe maakt het dus niet uit wat voor harde schijf het is en met welke hoeveelheid gigabyte of terabyte, mits die maar aan de bovenstaande eisen voldoet. Houd er wel rekening mee dat de PlayStation 4 alvast wat ruimte inpikt voor het gereedmaken van de schijf, dus je bent al wat ruimte kwijt (dit verschilt per schijf). Ook is het zo dat de PS4 slechts één externe schijf per keer kan herkennen. Ook moet je onthouden dat de PS4 de schijf formatteert voor het gebruik.

Dat houdt dus in dat je die schijf niet kunt gebruiken voor andere dingen of bestanden ermee kunt overzetten van een pc naar PS4. Je kunt hem alleen in combinatie met de PS4 gebruiken. Bovendien is het zo dat de harde schijf direct op de usb-poort van de PlayStation 4 aangesloten moet zijn. Je kunt hem niet via een usb-hub koppelen, want dan werkt het niet. Nog een laatste punt: het maakt ook niet uit of de harde schijf een eigen stroomkabel heeft of niet. Die van mij krijgt zijn energie bijvoorbeeld van de console.

Externe harde schijf aansluiten op PlayStation 4

Harde schijf uitgekozen? Mooi, dan kunnen we beginnen. Je sluit de schijf aan op één van de usb-poorten op de console. De reguliere PS4 heeft er twee aan de voorkant zitten, terwijl de Pro ééntje aan de voorkant heeft en twee aan de achterkant. Wanneer je de schijf koppelt, dan krijg je direct het bericht van je PlayStation 4 dat de schijf niet herkend wordt. Geen paniek, dat is normaal. Want we moeten hem nog formatteren. Dat is simpeler dan je denkt, want het gaat in principe vanzelf. Hieronder een kort stappenplan:

 • Ga op het thuisscherm naar Instellingen.
 • Ga vervolgens naar Apparaten en druk op USB-opslagapparaten.
 • Geef in het volgende scherm aan dat je de gekoppelde schijf wil formatteren.

En dat is het. Het kost ongeveer een minuut om de boel gereed te maken, maar daarna werkt-ie meteen. Nu kun je de externe schijf vinden onder het kopje Opslag binnen Instellingen. De schijf wordt ook automatisch ingesteld als de plek waar nieuwe games en apps worden geïnstalleerd. Een reden om dit zo te laten hoef je niet ver te zoeken: games die op een externe harde schijf staan worden sneller geladen door de betere verbinding tussen beide apparaten, dan de verbinding tussen de spelcomputer en de interne harde schijf.

Mocht je toch liever de interne harde schijf als standaard opslaglocatie instellen (totdat die helemaal vol is bijvoorbeeld), selecteer dan de interne schijf met de Options-knop op je controller en druk vervolgens op het kruisje op je controller. Hetzelfde geldt voor wanneer je de externe schijf wil instellen als standaard locatie: druk op Options op de schijf en druk wederom op het kruisje. Koppel de harde schijf overigens niet los wanneer de PlayStation 4 aanstaat, want dan kan het zijn dat er verlies van data optreedt.

Nog vragen?

Mocht er iets niet duidelijk zijn, stel dan je vraag hieronder in de comments. Het kan zijn dat er een specifiek probleem is met een harde schijf of PlayStation-console, dus kan het ook zijn dat we je aanraden contact te zoeken met een klantenservice.

Lees ook onze recensie van de PlayStation 4 Pro. • Delen:

Reacties

 1. Overduin
  30 juni, 2018 om 10:00

  Wij hadden dus een externe harde schijf van 1tb gekoppeld aan de ps4 pro. Alleen na een tijdje kregen we steeds meer klachten, beeld wat ineens aan en uit ging, ps4 werd ook trager tot op het laatst de controller een eigen leven ging leiden. Externe harde schijf weer ontkoppeld en nu doet alles het gewoon weer. Heel vreemd! Betekend dat nu dat de externe harde schijf niet compatibel is met de ps4? Hij is wel netjes geformatteerd etc.

  • Wesley Akkerman
   02 juli, 2018 om 10:14

   Ik weet niet precies wat voor harde schijf je hebt, maar in principe moet elke usb 3.0-schijf gewoon werken met je PS4 Pro. Ik herken het probleem zelf ook niet, dus wil je aanraden contact op te nemen met de klantenservice van de harde schijf en Sony PlayStation. Zij zouden je verder kunnen helpen. Gewoon precies dezelfde mail sturen en dan het antwoord afwachten. Succes!

   • Mark
    05 juni, 2019 om 20:25

    Ik heb de externe harde schijf geïnstalleerd op de PlayStation 4. Kan ik dan van een spel op de echte harde schijf de updates op de externe downloaden omdat de echte schijf vol Is?

   • Wesley Akkerman
    06 juni, 2019 om 8:42

    Ik weet het niet 100% zeker, maar ik denk dat de PlayStation de gamedata altijd bij elkaar houdt. Dus verplaats voor de zekerheid je game naar de externe schijf.

   • Victoirke
    16 april, 2020 om 9:39

    Kan je games overzetten van de opslag van je PS4 naar de externe opslag? Zo ja hoe kan je dat dan doen?

    Bedankt voor de antwoorden!

   • Wesley Akkerman
    16 april, 2020 om 9:53

    Ja, dat kan. Dat kun je per game regelen door naar de opslaginstellingen van je PlayStation 4 te gaan.

    Ga hiervoor naar Instellingen > Opslag. Kies voor Systeemopslag en druk op Options (knop op je controller). Kies voor Verplaatsen naar uitgebreide opslag. Zet nu een vinkje bij de games die je wil overzetten naar de externe harde schijf en druk daarna op OK.

   • Marco
    23 mei, 2020 om 15:11

    Hallo Wesley, heb alles gedaan qua formateren, wil nu games overzetten naar externe, meeste games kan ik aanvinken behalve call of duty modern warfare en gran tourismo

   • Wesley Akkerman
    25 mei, 2020 om 9:32

    Zijn de spellen te groot voor de externe schijf? Ik zou eerlijk gezegd niet weten waarom juist die twee spellen niet werken.

  • Ricardo
   06 oktober, 2019 om 3:47

   Ik heb een 2tb harde schijf met spellen op me ps4 maar nu wil ik een grotere harde schijf aansluiten hoe zet ik alle spellen over op de nieuwe schijf?

   Alvast bedankt voor je reactie

   • Wesley Akkerman
    07 oktober, 2019 om 9:10

    Dat kun je via een computer doen.

   • rik
    30 april, 2020 om 20:59

    ik heb een USB hub gekocht en nu doet met vr bril en met harde schijf het niet hoe kan Dit .

   • Wesley Akkerman
    01 mei, 2020 om 9:30

    Helaas is het zo dat niet elke usb hub werkt met de PS4. Ook de hub moet usb 3.0 ondersteunen, in elk geval. Bovendien moet de hub echt gemaakt zijn voor de PlayStation, want anders kunnen er problemen met de koppeling ontstaan.

  • Antonio
   16 november, 2019 om 4:07

   Als je u PS4 de gewone model op rustant laat staat met Seagate 1db expansion da blauw lampje brand en ik hoor hem draaien en ps4 staat uit op rust stand kan dat Kwaat

   • Wesley Akkerman
    18 november, 2019 om 9:08

    Nope. Zo kan de PS4 je games blijven updaten.

   • E. de Groot
    29 november, 2019 om 13:32

    Goedemiddag, volgens mij heb ik het antwoord al gelezen maar ik vraag het toch maar even voor zekerheid. Stel ik koppel een externe harde schijf aan mijn Playstation en ik formatteer deze. Kan ik deze dan daarna ontkoppelen op mijn laptop aansluiten, films naar de externe harde schijf kopiëren en deze dan via de Playstation laten afspelen? Ik hoop dat je mij kan informeren. Groet Erik

   • Wesley Akkerman
    02 december, 2019 om 15:24

    Zolang je één van de ondersteunende videoformaten gebruikt,voorzie ik geen problemen. Je zou het echter ook draadloos via je netwerk kunnen doen als alternatief. Dan heb je geen usb nodig.

  • Dbreukers
   21 oktober, 2020 om 23:08

   Vraag heb voor mijn zoontje een ps4 overgenomen met een seagate die vol spelletjes zou staan.nu kan ik zien dat er veel opstaat maar krijg het er niet af.heb een ander account aangemaakt maar er blijven slotjes in beeld..

 2. Enzo
  31 augustus, 2018 om 16:35

  Als ik mij harde schijf op ps4 formatteer gaan de opgeslagen fotos enzo dan weg?

  • Wesley Akkerman
   31 augustus, 2018 om 16:37

   Yes, formatteren is compleet leeghalen.

   • Victoirke
    16 april, 2020 om 14:06

    Ik wil m’n externe disk aansluiten op m’n ps4 maar ik kan het niet formateren en dan staat er de melding:”Kan dit USB opslagapparaat niet formateren als uitgebreide opslag. Er moet een USB opslagapparaat worden gebruikt dat voldoet aan de volgende voorwaarden:USB 3.0 of later
    Capaciteit van min. 250 GB en max. 8 TB
    Rechtstreeks verbonden met de PS4
    En dat heb ik allemaal dus wat moet ik doen?

   • Wesley Akkerman
    16 april, 2020 om 14:10

    Dat lijkt me iets dat je met de fabrikant van de harde schijf moet bespreken. Als jij zegt dat je aan de eisen voldoet, dan weet ik ook niet wat er aan de hand is.

 3. Wesley
  28 oktober, 2018 om 16:01

  Hee, misschien een gekke vraag. Maar als die games op de externe HDD of SSD staat, kan ik deze games dan ook op een andere PlayStation spelen? Ik pendel vaak tussen 2 locaties elk met een PlayStation.

  Mvg Wesley

  • Wesley Akkerman
   29 oktober, 2018 om 9:03

   Ja dat kan! Je heb dan wel je eigen PSN-account nodig om te games op te kunnen starten. Dus zolang je account op de PS4 staat waarop je je games wil spelen, kun je je harde schijf meenemen.

   • Wesley
    29 oktober, 2018 om 14:13

    Helemaal te gek, bedankt voor het snelle antwoorden!

   • Pascal
    26 november, 2018 om 19:46

    Hey Wesley,

    In jou antwoord geef je aan dat je op een andere PS console je eigen PSN account moet aanmelden. Dit heb ik ook geprobeerd maar krijg dan de melding dat je niet kan aanmelden op iemand anders zijn netwerk. Of doe ik hier iets verkeerd?

   • Wesley Akkerman
    27 november, 2018 om 9:07

    Ik snap eerlijk gezegd niet wat je bedoelt. Ik ben niet bekend met het bericht dat je hebt gekregen. In theorie zou je gewoon op elke PlayStation-console (3 en 4 en alles wat daarna is uitgekomen) je account kunnen downloaden en gebruiken. Het wifi-netwerk (of een ander thuisnetwerk) heeft daar weinig mee te maken.

   • Wesley
    18 december, 2018 om 23:49

    Hee Pascal, dit is alsnog mogelijk.

    In mijn situatie heb ik thuis een ps4, en op mijn werk eentje. Die op mijn werk is niet aangesloten op een WiFi netwerk.

    De ps4 thuis is mijn primaire ps4.
    Zodra ik op miraculeuze manier internet fix op de ps4 op mijn werk, kan ik een gebruikersaccount aanmaken op deze ps4 en dit gebruikers account koppelen aan mijn PSN account. Zodra je dit doet, dan wordt er gevraagd of je van de secundaire ps4 je primaire wilt maken. In mijn geval heb ik dat niet gedaan want het is niet mijn ps4 ;).

   • Jj
    11 maart, 2020 om 16:28

    Ik wil graag mijn harde schijf weer gebruiken voor opslag op mijn computer inplaats ps4 omdat ik nu een nieuwe heb op de ps4 ik heb de harde schijf gebruikt op mijn computer voordat ik de ps4 had maar nu lukt mij dat niet meer kan iemand mij hierbij helpem

  • Ricardo
   06 oktober, 2019 om 3:49

   Ik heb een 2tb harde schijf met spellen op me ps4 maar nu wil ik een grotere harde schijf aansluiten hoe zet ik alle spellen over op de nieuwe schijf?

   Alvast bedankt voor je reactie

   • Victoirke
    16 april, 2020 om 15:23

    Ok, Dank je!

 4. Mickey
  14 november, 2018 om 4:09

  kan ik en 3.5 harde schijf gebroken van 4tb ?

  • Wesley Akkerman
   14 november, 2018 om 16:34

   Ja, dat moet lukken.

  • Senna
   10 maart, 2019 om 17:08

   Ik heb een vraagje over games.
   Ik heb een ps4 met 500 gb alleen kom ik te kort voor veel andere games kan ik dan als ik de harde schijf heb meer games downloaden en spelen

   • Wesley Akkerman
    11 maart, 2019 om 9:13

    Dat kan!

 5. Thea
  15 november, 2018 om 11:10

  Mijn harde schijf voldoet aan alle eisen, maar mijn ps4 kan hem niet formatteren???

  • Wesley Akkerman
   15 november, 2018 om 11:13

   Probeer hem anders te formatteren via een computer. Kijk daarna of je PlayStation er iets mee kan.

   • Thea
    15 november, 2018 om 12:46

    Moet ik dan formatteren in ntfs?

   • Wesley Akkerman
    15 november, 2018 om 12:52

    Nee, doe dat maar niet. Daar kan de PS4 niets mee. Kies voor het formatteren de optie ExFAT. Als het goed is herkent de PS4 de schijf dan wel.

 6. Thea
  15 november, 2018 om 13:13

  Yes!! Gelukt
  Bedankt

  • Wesley Akkerman
   15 november, 2018 om 13:25

   Graag gedaan!

 7. Hanneke
  23 november, 2018 om 16:18

  Hoi Wesley,
  Ik krijg als ik wil formatteren voor uitgebreide opslag dat: Kan dit USB opslag apparaat niet formatteren als uitgebreide opslag (dan met de eisen waar het aan moet voldoen). Heb een gloednieuw Seagate 6TB harddrive gekocht die volgens de winkel voldoet aan deze eisen. Ik wil hem gebruiken voor een reguliere Playstation 4. Help!

  • Wesley Akkerman
   26 november, 2018 om 9:10

   Is je PlayStation 4 helemaal up-to-date? Je kunt ook eerst kijken of je hem via Windows kunt formatteren, misschien helpt dat. (Optie ExFat.)

 8. Johan
  11 december, 2018 om 17:50

  Kan je met een externe harde schijf ook spelen van afspelen die op de externe harde schijf staan. Met een ps4

  • Wesley Akkerman
   11 december, 2018 om 19:54

   Dat kan. Zie het als een aanvulling of een soort vervanging van je interne harde schijf. Het is hetzelfde principe.

 9. Wesley
  12 december, 2018 om 11:33

  Hi, ik zit te denken om een ps4 pro te halen. Kan ik gewoon de gegevens van mijn playstation overzette op mijn huidige hardeschijf en vervolgens hiermee gelijk aan de slag gaan op de nieuwe ps4 pro?

  • Wesley Akkerman
   12 december, 2018 om 11:43

   Persoonlijke gegevens niet, maar je games wel. Die kun je blijven spelen zolang je je oude account op je nieuwe PS4 zet.

 10. Niels
  18 december, 2018 om 19:12

  I’m heb een 2TB aan extra geheugen gekoppeld met de ps4 alleen iedere keer als ik een update heb dan heb ik geen vrije ruimte meer over… en oo de extra geheugen staat nog aan 2TB vrije ruimte over…
  Pls help me

  • Wesley Akkerman
   19 december, 2018 om 10:52

   Heb je het nu over systeemupdates? Die worden geïnstalleerd op het interne geheugen. Dus als je daar geen vrije schuifruimte meer hebt, dan kun je games verwijderen of overzetten op je externe harde schijf. Probeer dus eens wat games op de interne harde schijf op de externe te zetten; dan zou je je systeem gewoon moeten kunnen updaten (zelfde geldt voor games die intern geïnstalleerd zijn).

   • Richard
    27 december, 2018 om 23:54

    En hoe zet je de games over van interne harde schrijf naar externe ?

   • Wesley
    28 december, 2018 om 4:51

    Instellingen -> opslag -> systeem opslag.
    Daar de spellen selecteren en kopiëren naar externe opslag 😀

 11. Robbe De Roos
  04 januari, 2019 om 13:15

  Beste, al mijn games staan op een externe harde schijf en sinds gisteren wil mijn ps4 deze schijf niet meer herkennen, kan dus geen enkel spel meer spelen. Wie kan mij hiermee helpen?

  • Wesley Akkerman
   06 januari, 2019 om 16:08

   Check even binnen de instellingen of de PS4 de harde schijf nog wel ‘accepteert’. Het kan zijn dat je mogelijk een andere usb-poort hebt gebruikt (2.0 ipv 3.0), waardoor de schijf niet goed werkt. Onder het kopje van usb-apparaten kun je checken of je harde schijf momenteel in gebruik wordt genomen. Is dat niet het geval, stel dat dan nog even in. Kan dat niet, dan is er mogelijk wat anders aan de hand.

  • Tom
   18 augustus, 2019 om 18:14

   Hallo Wesley,
   Ik heb een seagate harde schijf met 1tb gekocht voor mijn ps4, maar als ik hem aansluit op mijn ps4 gebeurt er niks. Ik heb alles al geprobeerd, waaronder de optie ExFAT te selecteren op mijn computer, maar nog steeds geen reactie van mijn ps4! Wat moet ik doen?

   • Wesley Akkerman
    19 augustus, 2019 om 9:21

    Dat kan door een aantal dingen komen, dus check het volgende even:

    – voldoet je harde schijf aan alle eisen?
    – werkt de schijf wel als je hem aan een pc koppelt?
    – wat voor usb-kabel is het?
    – heb je ook de andere usb-poorten gebruikt op de PS4?
    – gebruik je meerdere schijven? (de PS4 kan er één per keer aan)
    – is je software up to date?

  • Wim kroezen
   13 februari, 2020 om 9:07

   Ik heb een WD Gaming Drive. Maar ik heb nu al een aantal keer een fout melding gehad en moet telkens weer formatteren… waar kan dit aan liggen?

 12. Jeffrey
  10 januari, 2019 om 12:38

  Kan het ook met een 2.0 usb?

  • Wesley Akkerman
   10 januari, 2019 om 12:41

   Dat werkt niet.

 13. Markve
  19 januari, 2019 om 12:53

  Ik heb geen usb3 harde schijf. Kan ik een gewone harde schijf met een usb3 to sata adapter gebruiken? Ga ik aanschaffen als dit kan.

  • Wesley Akkerman
   19 januari, 2019 om 13:02

   Nee ook dat werkt niet.

  • angevera
   25 mei, 2020 om 14:44

   Heb een harde schijf gekocht voor de playstation 4
   Aangesloten zo als het moet
   Maar hij blijft aan geven dat bepaalde spelen geen update kunnen doen omdat de harde schijf vol is

   • Wesley Akkerman
    25 mei, 2020 om 14:48

    Heb je de opslaglocatie verplaatst (waardoor niet de interne, maar de externe schijf als eerste geraadpleegd wordt)?

 14. Carl
  19 januari, 2019 om 14:24

  Hallo Wesley, ik heb een Western Digital My pasport 0748 externe harde schijf.
  Het is USB3, 1 TB. Ik heb het direct aangesloten (zonder HUB) op de PS4.
  Ik krijg de mededeling “Kan dit USB-opslagapparaat niet formatteren als uitgebreide opslag. Er moet een USB-opslagapparaat worden gebruikt dat voldoet aan de volgende voorwaarden CE-41902-6.
  De drie voorwaarden die er dan staan zijn
  – USB 3.0
  – Tussen 250GB en 8 TB
  – Rechtstreeks verbonden.
  De schijf voldoet aan deze voorwaarden, toch krijg ik het niet voor elkaar.
  HELP

  • Wesley Akkerman
   19 januari, 2019 om 14:55

   Is je PlayStation 4 helemaal up-to-date? Je kunt ook eerst kijken of je hem via Windows kunt formatteren, misschien helpt dat. (Optie ExFat.)

 15. Carl
  19 januari, 2019 om 15:11

  Hoi Wesley,
  Is inmiddels gelukt d.m.v. andere USB 3.0 kabeltje.

  • Wesley Akkerman
   19 januari, 2019 om 15:36

   Goed om te weten voor de volgende.

 16. Jef
  31 januari, 2019 om 21:32

  Hoi, als je de externe schrijf wilt aansluiten, en er staan screenshots en gameplayfilmpjes in je interne opslag, die blijven toch wel behouden?

  • Wesley Akkerman
   31 januari, 2019 om 21:39

   Er verandert niets aan je gegevens op de interne harde schijf.

 17. Jef
  31 januari, 2019 om 21:42

  Oke, bedankt voor de snelle reactie!

 18. Koen
  21 maart, 2019 om 16:34

  Hey bedankt voor de informatie, ik heb nog een vraag worden de games die je download meteen op de harde schijf gezet of moet je daar iets voor inschakelen? alvast bedankt.

  • Wesley Akkerman
   21 maart, 2019 om 16:36

   Graag gedaan! Je vraag wordt in het artikel beantwoord, onderaan.

 19. Senne
  21 mei, 2019 om 13:06

  Hoi,
  Ik heb een harde schijf die ik wou gebruiken om films/series via de mediaplayer af te spelen per ongeluk geformatteerd… Is het nog mogelijk deze terug normaal te krijgen? En hoe?

  • Wesley Akkerman
   21 mei, 2019 om 13:48

   Als je data terug wil halen dan kun je dat doen met een speciaal programma (Google maar eens op ‘harde schijf geformatteerd bestanden terughalen’). En als je de schijf opnieuw wil formatteren dan kan dat via een computer gedaan worden.

 20. Rob
  18 juli, 2019 om 19:42

  Vraagje. Ik heb een 2tb externe schijf aangesloten op de ps4. Eentje die wel een eigen stroomadapter heeft. Nu heb ik een 4 tb aangeschaft met voeding via USB. Ik vroeg me af hoe je op een makkelijke manier de games die op de 2tb staan overzet naar de 4 tb. Kwestie van de 4 tb vast formatteren via ps 4 en dan (via pc) de data van de 2tb overzetten naar 4 tb?

  • Wesley Akkerman
   05 augustus, 2019 om 10:25

   Ik heb het zelf niet uitgeprobeerd (heb even geen extra externe schijf liggen), maar het lijkt me prima kunnen. Het is inmiddels 3 weken geleden, dus ik denk dat je het al uitgeprobeerd hebt. Is het gelukt?

 21. Sven
  25 oktober, 2019 om 18:19

  Goede avond,

  Ik heb gisteren een externe harde schijf gekocht puur om films te zien op ps4. Heb ze eerst via de pc op exFat gezet (ook op Fat32) telkens als ik deze harde schijf in de Ps4 steek krijg ik de melding dat er geen afspeelbaar medium vindbaar is. Als ik de schijf via ps4 formatteer en dan terug films op wil zetten via de pc. Meld mijn pc dat de harde schijf unlockated is. Waaraan zou dit kunnen liggen? En hoe kan ik dit oplossen?

  • Wesley Akkerman
   28 oktober, 2019 om 10:00

   Heb je de mediaspeler van de PS4 geïnstalleerd? Maak je gebruik van de juiste codecs (MKV, AVI, MP4 of MP2 TS en MP3, AAC LC of AC-3? En heb je de bestanden op de schijf in een map gezet? Als het antwoord op één van die vragen nee is, dan kan de PS4 er helaas niets mee.

 22. jolanda
  26 oktober, 2019 om 21:59

  De 2tb is gevallen en de ps herkent de usb ingang niet meer.
  Weet iemand hoe ik de opgeslagen data op de ps krijg

 23. Tomas
  31 oktober, 2019 om 19:07

  Kan ik de spellen om die harde schijf ook spellen

  • Wesley Akkerman
   31 oktober, 2019 om 19:08

   Jazeker!

 24. Richard
  11 januari, 2020 om 15:00

  Hallo. Ik heb een externe harde schijf gekocht om aan te sluiten op PS4. De Seagate, 6TB, met aansluiting USB 3.0. De console herkent de schijf, maar toch wil de PS de schijf niet formatteren. Ik kan de externe harde schijf wel formatteren in ExFat, maar dan stopt het. Ik krijg de foutcode CE-41899-1.

  Alhoewel de opslag binnen het gevraagde bereik is, alhoewel het een USB 3.0 aansluiting is en alhoewel er een directe verbinding is tussen de PS en de harde schijf…

  Ik zag dat er iemand een gelijkaardige vraag stelde, U raadde die aan om ExFat te formatteren. Ik heb dat gedaan, maar het helpt niet.

  Hoogachtend, Richard.

  • Wesley Akkerman
   14 januari, 2020 om 9:11

   Hoi Richard, dat formatteren kun je het beste via een pc regelen. Heb je dat al geprobeerd?

   • Richard
    14 januari, 2020 om 9:44

    Hallo.
    Yep, geformatteerd via de PS4 en via de PC. Ook het internet afgezocht (zo kwam ik op deze site terecht). Playstation geraadpleegd, die reageerden met een voorafgemaakt antwoordje.
    IK heb ondertussen gelezen dat de ‘integrated HUB’ het probleem kan zijn. Maar nergens hoe ik dat kan uitschakelen. Ik dacht dat een HUB zo’n klein gadget is met verschillende USB in- en uitgangen, wist ik veel dat zoiets “integrated” kan zijn…
    Ik heb ook Seagate zelf bevraagd, maar die mensen hebben nog niet gereageerd.

   • Wesley Akkerman
    14 januari, 2020 om 11:54

    Aan welke kant heb je de schijf gehangen, aan de voorzijde of achterkant? Dat kan ook nog verschil maken. Ik heb hem achterop in een USB-poort zitten.

   • Richard
    14 januari, 2020 om 14:54

    Aan beide kanten natuurlijk. 🙂
    Het rare is, de console herkent de schijf. Maar wil ze niet formatteren. En op een PC werkt het toestel perfect.

   • Wesley Akkerman
    14 januari, 2020 om 16:14

    Ik weet dat iets koppelen aan de voorkant nog wel eens voor problemen kan zorgen, daarom vroeg ik het. Wacht anders de reactie van Seagate even af of probeer aan PlayStation duidelijk te maken dat hun standaardadvies niet afdoende is. Ik zie namelijk verder geen reden om te bedenken waarom je harde schijf niet werkt.

   • Richard
    15 januari, 2020 om 14:37

    Ik ook niet. In elk geval, dank voor de tips. Berichtje voor de lezers, voor je een externe harde schijf voor je Playstation koopt, EERST nazicht doen, dan pas kopen.
    Ik zal de reactie van Seagate afwachten…

 25. Lukas
  17 januari, 2020 om 8:21

  Hallo,

  Ik heb een 1 TB externe harde schijf waarop veel van mijn PS4 spelletjes staan. Gisteren kreeg ik de melding op de PS dat de externe harde schijf opnieuw geformatteerd moet worden. Maar dat betekent dat ik alles kwijt raak. Kan ik alles op de externe harde schijf nog veilig stellen en hoe dan? Ik heb eerder gelezen dat de PS4 maar 1 externe harde schijf tegelijkertijd herkent. Betekent dat dat een nieuwe externe harde schijf kopen en deze samen met de oude aansluiten op de PS om de content over te zetten niet werkt? Zo nee, wat is dan de eenvoudigste manier om de content van de oude schijf te behouden? Bij voorbaat dank voor je reactie! Gr. Lukas

  • Wesley Akkerman
   17 januari, 2020 om 9:11

   Het klopt dat de PS4 één externe schijf per keer herkent (staat in het artikel), dus ik zou het overbrengen van de content even via de pc proberen. Je kunt dan doen met twee externe schijven of je zet alle content eerst op je pc en na het formatteren terug op je schijf.

   Ik ben zelf niet bekend met de melding; ik heb hem nog niet voorbij zien komen.

 26. Sabrina
  18 januari, 2020 om 19:18

  Het downloaden van een spel lukte niet vanwege te weinig ruimte.
  Vervolgens een 500gb externe schijf eraan gehangen en laten formatteren. De PlayStation herkent m ze zet m ook als default downloadlocatie.

  Toch als we proberen alsnog het gekochte spel te downloaden krijgen we nog steeds de melding dat er te weinig ruimte is. Het lijkt er nog steeds op dat ie probeert op het interne geheugen te downloaden.

  We zijn nu bezig games te verplaatsen naar de externe zodat er ruimte komt voor het te downloaden spel maar dit is toch wel gek?

  Hij zou toch gewoon het spel op de externe moeten downloaden?

  • Wesley Akkerman
   20 januari, 2020 om 9:14

   Ja, ik zou zo één twee drie ook niet weten wat er aan de hand is. Hij zou gewoon moeten werken.

 27. Glenn
  28 januari, 2020 om 19:21

  Hallo, vandaag een Seagate Expansion+ 1TB aangeschaft omdat ik in meerdere reviews las dat de Ps4 deze herkent. Zojuist aangesloten en helaas herkent de ps4 de harde schijf niet en kan de schijf dus ook niet formatteren. Wat kan het probleem zijn?
  Hoor het graag.

  Mvg Glenn

  • Wesley Akkerman
   29 januari, 2020 om 11:15

   Heb je al geprobeerd de schijf via een pc te formatteren?

   • Glenn
    29 januari, 2020 om 11:35

    Top, dit heeft inderdaad gewerkt.

    Bedankt voor de tip!

  • Richard
   29 januari, 2020 om 19:53

   Hallo.
   Ik had net hetzelfde probleem. Mijn PS4 console herkende de Seagate externe harde schijf wel, maar wou ze niet formatteren. Ik kreeg een vage foutcode. Kan je me aub een beetje in detail uitleggen hoe je je schijf geformatteerd hebt op je Windows Desktop? Ik heb mijn externe schijf geformatteerd via Windows, maar misschien niet op de exacte manier…
   Ik heb gereageerd naar Seagate zelf, maar de respons die je van hen krijgt is vrij zwak en voorgedrukt…

   • Wesley Akkerman
    30 januari, 2020 om 14:38

    Ja hoor, geen probleem. Zodra je de harde schijf aangesloten hebt, open je de Verkenner op Windows. Links in het menu selecteer je de gekoppelde harde schijf met de rechter muisknop en druk je op Formatteren. In het (kleine) venster dan nu in beeld staat, kies je bij Bestandssysteem de optie exFAT. Vervolgens druk je op Starten. Daarna zou de PS4 hem gewoon moeten kunnen herkennen.

   • Richard
    31 januari, 2020 om 21:03

    Tja, dat exfat formatteren, dat duurt uuuuuuren… Het is een schijf van 6TB en na meer dan een uur formatteren was de tijdsbalk ± 15 % opgeschoven… Seagate heeft ondertussen gereageerd, maar die reactie is huilen met de pet op. Een hoop voorgedrukte uitleg met een paar weblinks. Dat valt echt tegen. Ik vrees dat ik mijn 150 euro gewoon kwijt ben…
    Snel formatteren gaat wel, maar geeft verder geen resultaat na de aansluiting met de PS4.
    Voor mij geen Seagate externe schijven meer.:/
    In elk geval, dank voor de tips.

   • Erik
    23 maart, 2020 om 19:26

    Hallo,
    Ik heb inderdaad hetzelfde probleem met mijn seagate harde schijf van 2tb. Ik heb hem geformatteerd via schrijfbeheer op Windows 10 naar een exfat bestandssysteem. De harde schijf wordt op mijn ps4 wel herkend maar als ik hem daar probeer te formatteren geeft hij er is een fout opgetreden of de verbinding met het USB-opslagapparaat is verbroken. Jullie nog advies over wat ik kan doen??

   • Richard
    23 maart, 2020 om 19:47

    Vanuit Seagate kreeg ik ondertussen bericht dat mijn harde schijf niet compatibel is met een PS4. Daarmee moest ik het doen. Ik denk… Ik ben bijna zeker dat het te maken heeft met die ‘Integrated HUB’.
    Niks aan te doen. Schijfje in de kast… Wat foto’s erop, wat muziek erop en voor de rest… Nutteloos… :/

   • Erik
    23 maart, 2020 om 20:51

    Ik moet nog wachten op een reactie van seagate, maar die van mij moet sowieso wel compatible zijn met een PlayStation 4 want dat staat specifiek op de harde schijf.

   • Richard
    24 maart, 2020 om 7:33

    IK ben benieuwd naar de reactie die U gaat hebben van Seagate. Bij mij heeft het ongeveer vijf à zes werkdagen geduurd voor ik een voorgedrukt antwoord kreeg. In elk geval, succes ermee… Misschien kan U het antwoord posten? Dan ga ik zelf ook nog eens proberen…

   • Erik
    24 maart, 2020 om 9:36

    Ik hoop dat de reactie niet 5 à 6 werkdagen duurt. Als ik vandaag geen reactie krijg, zal ik seagate bellen. Wanneer ik een oplossing heb, zal ik deze zeker posten.

   • Erik
    27 maart, 2020 om 12:01

    Hallo Richard, je hebt gelijk… ik heb nog geen reactie gehad van seagate. Erg slecht vind ik zelf. Deze harde schijf kan ik dus alleen gebruiken voor mijn computer en ik zal dus een nieuwe moeten aanschaffen. Weet jij toevallig waar ik het nummer van seagate kan vinden om hun te contacteren?

   • Richard
    27 maart, 2020 om 20:04

    Neen, het spijt me. Ik was vrij teleurgesteld in hun berichtgeving en heb de mails verwijderd. Het is ondertussen te lang geleden om die nog te recupereren. Sorry. Maar als je support gevraagd hebt, zal je wel een reactie krijgen met daarin wat telefoonnummers. Succes in elk geval. Is je harde schijf ook eentje met ‘integrated hub’ ?

   • Erik
    27 maart, 2020 om 22:23

    Mijn externe harde schijf is met een directe kabel verbonden met de usb-poort van de ps4. Hij maakt gewoon verbinding, maar wanneer ik probeer te formatteren dan mislukt dat.

   • Erik
    31 maart, 2020 om 14:11

    Hoi Richard, ik heb geen reactie van seagate gekregen, maar het bleek dat ik nog garantie had op het product. Ben naar de mediamarkt geweest en zij zeiden dat ze hem niet konden repareren, maar ik mocht wel een nieuwe uitkiezen. Heb nu een nieuwe van seagate, waar het logo van de ps4 op staat en deze werkt direct. Kan nu heel veel spellen gaan downloaden!

 28. Wim kroezen
  13 februari, 2020 om 9:08

  Ik heb een WD Gaming Drive. Maar ik heb nu al een aantal keer een fout melding gehad en moet telkens weer formatteren… waar kan dit aan liggen?

  • Wesley Akkerman
   13 februari, 2020 om 9:18

   Geen idee, heb je de betekenis van de foutmelding al opgezocht?

 29. Milan
  21 maart, 2020 om 12:27

  Hallo. Ik heb een harde schijf van wd elements aangesloten op mijn ps4. Nou ben ik bang dat als ik mijn ps4 lang aanlaat dat mijn harde schijf kapot gaat. Zou dat kunnen?

  • Wesley Akkerman
   23 maart, 2020 om 9:12

   Ik kan niet claimen dat het nooit gebeurt. Maar voorlopig hoef je je nergens zorgen om te maken. De harde schijf die ik in dit artikel gebruikt heb doet het ook nog steeds.

 30. Patrick
  03 april, 2020 om 14:39

  Hallo,

  ik heb een externe HDD met 2 partities; 1x FAT, 1x NTFS.. ik wil de FAT partitie gebruiken voor de PS4. Wanneer ik de HDD aansluit op de PS4 ziet hij alleen de FAT partitie. Als ik nu de PS4 deze ‘schijf’ laat formatteren, blijft de NTFS partitie met alle data er dan gewoon op staan?

  Niet dat ik dat ook allemaal kwijt ben straks 😉

  • Wesley Akkerman
   03 april, 2020 om 14:40

   Dan ben je wel alles kwijt, Patrick.

   • Patrick
    03 april, 2020 om 14:52

    Dankjewel Wesley!

    Dat wordt dus toch een extra hdd bestellen…

 31. Jan
  07 april, 2020 om 23:21

  Ik lees dat meerdere hetzelfde probleem hebben als ik. Ook ik heb een Seagate 2TB game drive voor PS4, maar op het moment dat deze wil formatteren op PS4, geeft ie na een tijdje aan dat USB-apparaat niet verbonden is. Ik heb de schijf via de PC geformatteerd d.m.v. ExFat, maar helaas nog steeds niet gewenste resultaat. Iemand nog een andere mogelijkheid?

 32. Robin Hammecher
  07 april, 2020 om 23:24

  Ik kreeg telkens een foutcode waarna ik initialisatie op mijn ps4 heb toegepast. Eerst heb ik netjes mijn USB losgekoppeld zodat hier niets mee kan gebeuren. Na de initialisatie en het opnieuw opstarten van alles (en het koppelen van mijn usb) staat er op het moment dat ik een spel start dat ik opnieuw moet beginnen. Ik heb voor 1 van de spellen de applicatie weer teruggeplaatst van mijn usb naar de systeemopslag in de hoop dat ik dan verder kon gaan waar ik gebleven was op het spel. Echter lukt ook dit niet. Kan ik de verloren data ergens terughalen zodat ik toch verder kan gaan waar ik gebleven was? Ik hoor het graag.

  Met vriendelijke groeten,
  Robin Hammecher

  • Wesley Akkerman
   16 april, 2020 om 9:46

   Als je PlayStation Plus hebt en het automatisch uploaden van save games ingeschakeld hebt, dan is de kans dat je gegevens daar staan. Anders kun je de verloren data misschien nog proberen terug te halen via de computer.

 33. matthias
  10 april, 2020 om 7:49

  Ik heb een gelijkaardig probleem met de exteren harde schijf van seagate ( 1tb). Toen ik vorig jaar deze opslag kocht werkte deze en heb ik dan ook diverse spellen en updates voor games hierop opgeslagen. Toen ik vorige week nog is dacht om te gamen begonnen echter de prolbemen. Toen ik vorige week echter assassins creed wou spelen kreeg ik het bericht ik nog updates moest doen ( dit bleek de season pass te zijn die ik reeds opgeslagen had op de externe harde schijf). Kortom erkent mijn playstation mijn externe harde schijf niet meer waar ik al een massa data op hem opgeslagen en vertraagt deze mijn ganse playstation. Is er een mogelijkheid dat mijn ps4 deze schijf terug herkent?

  mvg,

  matthias

  mvg,

  matthias

  • Wesley Akkerman
   16 april, 2020 om 9:48

   Klinkt als iets waar je misschien even contact voor moet opnemen met Seagate of Sony. Heb je al geprobeerde de harde schijf los te koppelen (via het menu, nooit er zomaar uittrekken) en hem weer aan te sluiten? PlayStation helemaal uitgezet en aangezet (dus niet de standbystand, maar echt helemaal uit)?

 34. Victoirke
  16 april, 2020 om 15:18

  Het is gelukt, maar ik heb nog 1 vraag, moet je externe harde schijf daar altijd blijven zitten of mag je dat na dat je dat hebt geformateert er weer uit doen?

  • Wesley Akkerman
   16 april, 2020 om 15:19

   Laat hem er maar lekker inzitten, dan kan er ook weinig fout gaan, kunnen games updaten en kun je spelen wanneer je wil.

 35. Finn
  23 april, 2020 om 1:47

  Hallo wesley, ik zit er over na te denken om een externe harde schijf te kopen. Welke is dan het goedjoopst voor 2 tb voor op je ps4. En als ik hem weer wil verkopen de ps4 kan ik dan alles weer overzetten naar mijn interne opslag?

  • Wesley Akkerman
   23 april, 2020 om 10:07

   Prijzen kun je zelf het beste in de gaten houden, dan kan soms goed verschillen. En ja, zolang je ruimte hebt op de interne schijf van je PlayStation, dan kun je alles gewoon overzetten.

 36. Patti
  02 mei, 2020 om 18:41

  Ik heb een ps4. Nu heb ik een 1tb externe opslag gekocht. Wanneer ik wil formatteren krijg ik een melding dat alles verwijderd word.. Als ik op formatteren druk ben ik dan alle opslag en spellen kwijt van de afgelopen jaren??

  • Wesley Akkerman
   04 mei, 2020 om 9:07

   Ik snap je vraag niet. Je zegt dat je er een gekocht hebt en daarna zeg je dat er al dingen op staan.

   Ja, als je een schrijf formatteert, dan ben je alles kwijt wat erop stond. Is het een nieuwe schijf? Geen probleem, dan stond er niets op. Gebruik je een oude schijf dan doe je er goed aan je data te backuppen.

   Mocht je vraag zijn: formatteert de PS4 ook mijn interne schijf als ik de externe formatteer, dan is het antwoord nee.

 37. shane
  05 mei, 2020 om 1:59

  beste, kan ook de 1ste gen van de ps4 worden geupgraded of kan dit alleen met de “slim” en “pro” modellen?

  • Wesley Akkerman
   05 mei, 2020 om 9:11

   Wat bedoel je met geüpgraded? Je kan gewoon een harde schijf aansluiten, als je dat bedoelt.

   • shane
    05 mei, 2020 om 11:39

    oke bedankt!

 38. Duy
  14 mei, 2020 om 14:48

  Hey Wesley,

  Een vriend van mij heeft een Seagate 1tb FireCuda aangeschaft en heeft deze vervangen met de oude hdd van 500gb. Nu leest de PS4 de schijf niet, wat kan het zijn volgens jou? FireCuda niet compatible met een oude PS4?

  Alvast bedankt!

  • Wesley Akkerman
   14 mei, 2020 om 15:03

   Dat weet ik niet, ik blijf zelf weg van interne harde schijven vervangen. 🙂

   • Duy
    14 mei, 2020 om 15:08

    Haha dank voor je snelle antwoord. Even verder zoeken

 39. Mathijs
  04 augustus, 2020 om 17:48

  Ik kan op mijn harde schijf geen games spelen waarbij ik PlayStation Plus nodig heb. Hoe zit dit?

  • Wesley Akkerman
   04 augustus, 2020 om 18:03

   Je hebt daarvoor wel een geldig abonnement nodig.

 40. Hennie
  26 augustus, 2020 om 11:33

  Hoi,

  Gekke vraag.
  Moet het een schijf zijn of kan het ook met een USB stick? (Aangezien je die ook groot formaat hebt)

  Alvast bedankt groetjes Hennie

 41. jurgen
  27 september, 2020 om 16:18

  mijn interne harde schijf is stuk valt soms uit enzo.. als ik een externe harde schijf aan koppel zou dit mijn probleem oplossen?

  • Wesley Akkerman
   28 september, 2020 om 9:09

   Dat denk ik niet, aangezien er ook systeembestanden op de interne schijf staan. Die heb je nodig en kun je niet overzetten. Je moet hem dus ff laten fixen.

 42. patrick loots
  29 september, 2020 om 12:45

  goede middag
  ik heb een vraag over het vinden van de modfolder op de ps4

  ik wil graag mods downloaden via de pc en dan op mijn ps4 zetten.
  is dat mogelijk?

  groeten
  patrick

 43. Piet
  04 oktober, 2020 om 21:03

  Ik heb sinds kort ook een harde schijf, maar als ik nu nieuwe games download dan worden ze automatisch gedownload op de harde schijf. Ik zou graag willen dat de games gewoon eerst op de opslag van de PS4 komen. Kan ik hiervoor iets instellen? Ik hoor het graag.

  • Wesley Akkerman
   05 oktober, 2020 om 9:22

   Het antwoord op je vraag staat in het artikel.

 44. Rafaël
  12 oktober, 2020 om 23:20

  Hoi ik had een vraag (ik hoop dat ik nog antwoord krijg). Ik heb een tijdje geleden die externe harde schijf gekocht en geformatteerd en alles maar nu een paar maanden later kan ik de spellen die op de harde schijf staan niet spelen, vervolgens kijk ik bij opslag en zie ik de extra opslag er niet bij staan. Blijkbaar was die dus losgekoppeld, maar nu heb ik geen idee hoe ik hem weer aansluit want er staat dat er geen usb apparaten staan aangesloten ook al is dat we het geval. Weet jij misschien wat ik in deze situatie moet doen?

  • Wesley Akkerman
   19 oktober, 2020 om 10:08

   Ik heb dat ook wel eens gehad bij stroomuitval (of ongeduld). Na het koppelen van de schijf (misschien moet je hem even loskoppelen en aansluiten) en het opstarten van de PS4 moet je de melding krijgen dat er iets niet goed ging met de schijf en dat je hem moet repareren. Druk op de knop voor het repareren en hij werkt weer.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.