Sonos lanceert Sonos One-speaker plus Alexa- en AirPlay 2-integratie

04 oktober 2017 5 Minuten 0 Reacties
Sonos-One-1

Sonos heeft Alexa- en AirPlay 2-ondersteuning officieel aangekondigd. Daarnaast introduceert het bedrijf de Sonos One slimme speaker met spraakbediening.

Sonos heeft vandaag de slimme Sonos One-speaker met spraakbediening geïntroduceerd en aangekondigd dat gebruikers met Amazon Alexa aan de slag kunnen. Ook ondersteunt het bedrijf binnenkort AirPlay 2.

Amazon Alexa voor Sonos

Tijdens een evenement in de VS heeft Sonos de eerste betaversie van Amazon Alexa voor Sonos-speakers aangekondigd. Het gaat dus nog om een vroege versie van de software omdat het bedrijf perfectie nastreeft. Gebruikers die zich aanmelden kunnen Alexa direct gebruiken voor de bediening van Sonos-speakers, te beginnen in het Engels en Duits. Naar mate Alexa meer talen zal ondersteunen wordt ook de ondersteuning van Alexa op Sonos naar meer landen uitgebreid.

Sonos heeft naar eigen zeggen vooral aandacht besteed aan kwaliteit en flexibiliteit. Het gebruik van Alexa moet door iedereen op elk moment gedaan kunnen worden. Het maakt niet uit hoe en waar de muziek gestart is, je kunt het middels Alexa op elk moment bedienen of informatie over de muziek opvragen. Ook is het mogelijk elke individuele Sonos-speaker of een complete groep aan te sturen middels je stem. Je hoeft zelfs niet eens aan te geven op welke speaker Alexa iets moet afspelen. Automatisch wordt namelijk de speaker die het dichtst bij je staat gepakt.

De toekomst van het ‘sonische internet’

Sonos werkt hard aan de nieuwe manier waarop we het ‘sonische internet’ ervaren. Simpelweg is dit communiceren met het internet middels spraak, en daarmee toegang krijgen tot een grote hoeveelheid aan content. Het bedrijf wil het ultieme systeem opzetten, waar elke spraakassistent, elke muziekdienst en elke andere dienst welkom is. Sonos zet zichzelf dus nog verder open, met programma’s voor ontwikkelaars en samenwerkingen met andere bedrijven. In 2018 wordt het ontwikkelaarsprogramma van het bedrijf opengesteld voor iedereen.

Toch dicht Sonos zichzelf heel wat toe, want partners kunnen een certificaat krijgen dat ‘Works with Sonos’ gaat heten. Dit betekent dat gecertificeerde producten compleet compatibel zijn met het Sonos ecosysteem. Een voorbeeld hiervan is de directe controle die je sinds vorig jaar over de Sonos-speakers hebt vanuit de Spotify-app. Binnenkort zal dit ook mogelijk zijn binnen de apps van onder meer Pandora en Tidal.

AirPlay 2

Een interessant nieuwtje is dat Sonos AirPlay 2 naar zijn speakers brengt. Dit betekent dat audio van elk willekeurig audiosignaal van een Apple-apparaat naar individuele of gegroepeerde Sonos-speakers gestuurd kan worden. De bediening vindt plaats binnen iOS of MacOS. Gebruikers kunnen dan ook vragen stellen aan apparaten met Siri-functionaliteit om muziek op hun Sonos-speakers af te spelen. AirPlay 2 moet vanaf begin volgend jaar voor Sonos-speakers beschikbaar zijn.

Sonos-app

Daarbij heeft Sonos vandaag een grote update voor zijn app uitgerold. Deze update introduceert onder meer de ‘navigation bar’. Hiermee heb je direct toegang tot de belangrijkste onderdelen van de app en je muziek. Daarbij is het nu duidelijker en eenvoudiger om muziek in meerdere ruimten af te spelen en ruimten te selecteren. My Sonos is een nieuwe functie waarbinnen je zelf al je favoriete playlists, stations, nummers, etc. kunt ordenen en afspelen.

Sonos One

De Sonos One is de eerste speaker van het bedrijf met ingebouwde spraakbediening, een slimme speaker dus. Simpel gezegd houdt dit in dat de speaker over een ingebouwde microfoon beschikt (zes microfoons zelfs), waardoor je geen smartphone of Amazon Echo meer nodig hebt voor spraakbediening. Je geeft een stemcommando aan de speaker en vervolgens wordt de audioweergave aangepast, gestart of gestopt. Hierbij hoef je niet over het volume van de muziek te schreeuwen; de One moet zelfs op afstand en op normaal spreekvolume perfect werken.

Volgens Sonos is de One de enige slimme speaker die je ooit nodig zult hebben. Met name omdat je middels deze speaker en de geïntegreerde spraakbediening naadloos kunt schakelen tussen Spotify afspeellijsten, radiostations, eigen muziek en nog veel meer. Hiervoor hoef je zelf niet meer tussen apps te schakelen; Sonos doet alles voor je. Daarbij staat het bedrijf zoals hierboven al aangegeven open voor andere spraakassistenten. Zo moet de Google Assistant begin volgend jaar ook op de Sonos One beschikbaar zijn. Verschillende gebruikers kunnen dan ook verschillende spraakassistenten gebruiken.

Dat is echter natuurlijk niet alles want je kunt dankzij de integratie van spraakassistenten ook andere gekoppelde producten bedienen. Zo is het mogelijk middels spraak de lichten aan of uit te zetten of de gordijnen te sluiten. Daarbij kan Alexa je helpen met andere zaken, bijvoorbeeld het weerbericht opvragen, het alarm instellen, naar het nieuws en de verkeersinformatie luisteren, en zelfs de laatste sportuitslagen opvragen.

Voor diegenen die nogal waken voor hun privacy is er een optie om de spraakbediening (de microfoons) compleet uit te zetten. De geluidskwaliteit van de One is volgens het bedrijf net zo goed als eerder gelanceerde speakers, met een 360 graden audioweergave. Ook kan dit model met een tweede model gekoppeld worden voor stereoweergave, en natuurlijk is ook naadloze integratie met bijvoorbeeld de Sonos PlayBar mogelijk. Een accu zit er niet in dus Sonos doet nog altijd niet mee aan de draagbare speaker-trend. De Sonos One moet vanaf 24 oktober op de markt verschijnen voor een prijs van 229 euro. Bestellingen kunnen al op de website van het bedrijf geplaatst worden.

Reacties (0)