Review: Teufel Boomster NG (2017) – bluetooth-speaker met DAB+

28 oktober 2017 9 Minuten 0 Reacties
teufel-boomster-ng-foto-1

Drie jaar na de introductie van de eerste Boomster, brengt Teufel een vernieuwde versie van de speaker uit: de Teufel Boomster NG. Deze bluetooth-speaker beschikt ook over ondersteuning voor DAB+.

Teufel Boomster NG – design

De Teufel Boomster NG is qua design bijna onveranderd gebleven in vergelijking met de vorige versie, die drie jaar geleden werd gelanceerd. De voorkant is nog steeds een grote speaker, met aan de onderkant een subwoofer die naar beneden wijst. Ook zit er een opening tussen de speaker en de plaat waar die op rust, zodat de subwoofer alle ruimte krijgt om z’n geluid te verspreiden. Aan de bovenkant zit een handig handvat, waarmee je de speaker moeiteloos optilt en kunt dragen. Dit handvat is stevig en breed genoeg voor een grote hand.

Uiteraard ondersteunt de Teufel Boomster NG bluetooth (daar later meer over), maar op de achterkant treffen we nog meer aansluitingsmogelijkheden aan. Je kunt nu apparaten via usb en een normale audiokabel aansluiten. Beide opties zitten mooi achter een rubberen kapje verborgen. Daarnaast is er nog een opening voor de stekker en treffen we ook het aan-uitknopje op de achterkant aan voor wanneer je de speaker op de accu wil gebruiken. Ook deze opties zitten allemaal achter een soortgelijk rubberen afsluiting.

Omdat je er ook radiostations mee kunt beluisteren, beschikt de Teufel Boomster NG over een telescoopantenne. Je kunt niet alleen radiostations via fm ontvangen, dat kan ook via DAB+. Op de bovenkant treffen we overigens alle knoppen aan. Knoppen voor het aan- en uitzetten van het apparaat en voor het wisselen van bron, maar natuurlijk ook voor de volume en zelfs enkele voorkeurszenders. Dan zijn er ook nog knopjes voor het wisselen van zender en zelfs een knopje voor het instellen van het geluidsniveau van de subwoofer.

Dit keer is er ook een klein lcd-schermpje achter het raster van de speaker geplaatst. In Teufel-rood laat de speaker dan allerlei handige informatie zien, zoals bijvoorbeeld de gekozen stand die is geactiveerd. Ook kun je hierop aflezen naar welk radiostation je aan het luisteren bent. De handigste functie is misschien nog wel dat je direct op de speaker kunt nakijken hoeveel energie de accu nog heeft. Dat kon niet op het vorige model, waardoor je dus soms moest gokken of je nog genoeg energie had of de batterij nodeloos vroeg ging opladen.

Teufel Boomster NG – specificaties

De nieuwe Boomster is een bluetooth-radio met stereo geluid en een downfire subwoofer. Het 3-kanaalsysteem bestaat uit twee tweeters, twee midrange speakers en één subwoofer. Bluetooth 4.0 met apt-X en NFC is aan boord voor draadloze overdracht in cd-kwaliteit, en bovendien kan er handsfree gebeld worden met de speaker (daarvoor druk je op de bluetooth-knop op de speaker). Het apparaat beschikt over DAB+ en fm-rds-radio, een automatische zoekfunctie. De ingebouwde accu heeft een speelduur tot tien uur.

De accu is vervangbaar door acht AA-batterijen voor een speelduur tot zes uur. Uiteraard is het ook mogelijk de speaker met de meegeleverde adapter op het stroomnet aan te sluiten en te gebruiken zolang je wil. Mocht je de speaker direct willen bestellen, dan kan dat via de website van de fabrikant, voor een bedrag van 344,99 euro. De Puck Control-afstandsbediening maakt het mogelijk om het volume en de ingangsselectie in een handomdraai te regelen. Deze accessoire is verkrijgbaar voor een prijs van 39,99 euro.

Teufel Boomster NG – installatie en gebruik

De Teufel Boomster NG is gemakkelijk te installeren en in gebruik te nemen. Wanneer je de bluetooth-knop even ingedrukt houdt, dan zal de speaker in zoekmodus gaan. Activeer vervolgens de bluetooth-functie op je smartphone of tablet (of televisie) en koppel simpelweg beide apparaten aan elkaar. Zorg er wel voor dat beide apparaten elkaar kunnen vinden door de vindbaarheid van je smart device te activeren. Wil je daarna muziek afspelen via een smartphone of ander apparaat? Zet de bluetooth-verbinding aan en klaar is Kees.

De andere aansluitingsmogelijkheden spreken ook voor zich. Wanneer je een apparaat via één van de hierboven beschreven mogelijkheden koppelt, dan zul je direct kunnen beginnen met het afspelen van muziek. Wil je gebruikmaken van de radio, dan haal je de telescoopantenne uit z’n houdertje en schuif je hem een stukje omhoog. Dat gaat een stuk gemakkelijker dan bij het vorige model, omdat je daar nog te maken hebt met een draadje dat je uit moet rollen en omhoog moet zien te krijgen voor het beste (maar vaak teleurstellende) resultaat.

Fijn aan dit soort speakers is dat je de volume op twee manieren kunt regelen. Dat kan middels de touch-knoppen aan de bovenkant, maar ook via een smart device die je eraan gekoppeld hebt. Bijvoorbeeld via bluetooth of de audiokabel. Het kan dus softwarematig, mocht je dat willen. Dat had bij ons wel de voorkeur, omdat bijvoorbeeld de laptop het volume direct op honderd procent opengooit. Met de digitale volumeregeling konden we een veel subtieler en fijner geluidsniveau aanboren dan met de in totaal tien niveaus op de speaker.

Een ander – persoonlijk – nadeel is het materiaal dat Teufel gebruikt voor de oppervlakte waar de knopjes in verwerkt zitten. Dit is hoogwaardig, glanzend plastic, waardoor er al gauw lelijke vingerafdrukken op komen te zitten. Aanvankelijk ziet zo’n oppervlakte er mooi en high-end uit, maar – net zoals bij smartphones – die vingerafdrukken gooien toch roet in het eten. Gelukkig kun je dus ook een hoop onderdelen vanuit een app of smart device aansturen, waardoor je dus de aanrakingen op die oppervlakte kunt minimaliseren.

Teufel Boomster NG – audiokwaliteit

We hebben in het verleden al heel wat producten van Teufel kunnen testen en zijn eigenlijk altijd wel enthousiast over de geluidskwaliteit. Soms vanwege de prijs/kwaliteit-verhouding, maar vaker omdat het gewoon goed klinkt. Dit keer houden we er dus rekening mee dat het apparaat bijna 350 euro kost en dan gaan de verwachtingen toch wel omhoog. En je voelt het misschien al een beetje aankomen: hoewel de geluidskwaliteit van hoog niveau is, hadden we er toch iets meer van verwacht. Soms klinkt het geluid namelijk blikkerig.

Dat blikkerige geluid komen we veelal tegen bij de radiozenders via DAB+, maar soms ook via bluetooth of de audiokabel. Het is sterk afhankelijk van het type muziek dat we hebben afgespeeld. Spelen we bijvoorbeeld de cd Cheek to Cheek van Tony Bennett en Lady Gaga (bigbandmuziek), dan klinken de tonen loepzuiver. Dit soort muziek brengt een muzikale kakofonie van hoge en lage tonen met zich mee en laat alles mooi samenkomen in het middensegment. Daar kan de Teufel Boomster NG dan ook meer dan prima mee omgaan.

Bigbandmuziek kenmerkt zich ook door ineens heel laag of juist heel hoog te zitten. Ook dan klinkt het goed, maar dat ligt dan nog altijd aan de gekozen muziek. Bij de cd Queen of the Clouds van Tove Lo merken we dat blikkerige geluid soms nog op, terwijl Wild Things van Ladyhawke (elektropop) en Joanne van Lady Gaga (pop en country) juist weer helder en schoon klinken. Drones van Muse (hardrock, en een beetje daaromheen) stelt ook zeker niet teleur en dan hebben we het met name over de opener Dead Inside, met zijn lage drumnoten.

Het zijn vaak de hogere tonen die niet helemaal tot hun recht komen. Matthew Bellamy (zanger van de band Muse) klinkt namelijk wat verder weg en een heel klein beetje afgemeten en dat is zonde — want zijn stem kan flink de hoogte in gaan. Dat gezegd hebbende willen we niet de indruk geven dat de Teufel Boomster NG slecht presteert, maar voor 350 euro hadden we dit blikkerige geluid niet verwacht. Ook als we kijken naar het merk Teufel en onze ervaring daarmee; de Boomster XL is een speaker die we nog elke dag gebruiken.

Teufel Boomster NG – conclusie

Het is duidelijk dat Teufel heeft gekozen voor gemak en het algemene geluid van alledaagse, maar ook ietwat gecompliceerdere popmuziek. Heel veel muziek klinkt nog steeds goed op de Teufel Boomster NG, maar wanneer een zanger of instrument de hoogte ingaat dan kan het voorkomen dat het geluid wordt afgemeten, blikkerig wordt of wat verder weg klinkt. En dat is zonde, want daarmee komt een deel van de muziek niet geheel tot z’n recht. Voor een bedrag van 349,99 euro mag je meer verwachten. De andere tonen komen wel tot hun recht.

Verder heeft Teufel eigenlijk alleen maar ingezet op verbetering. De toevoeging van DAB+ maakt het een aangename aanvulling op je woonkamer, zonder dat je daarvoor een extra product voor in huis hoeft te halen. Ook fijn: de telescoopantenne in plaats van het akelige draadje! Dit apparaat combineert een goede bluetooth-speaker met het fijne van digitale radio en het gemak voor zowel muziek met als zonder draad. Het stevige handvat aan de bovenkant maakt dit apparaat ook nog eens geschikt voor in het park of een slaapkamer.

De nieuwe Teufel BOOMSTER is per direct via de website van Teufel bestelbaar voor een prijs van 344,99 euro.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Strak, vertrouwd design
  • Schermpje aan de voorkant
  • DAB+

Minpunten
  • Soms blikkerig geluid

  • Glanzend plastic bij touch-knoppen

Reacties (0)