Kassa: apps op oudere smart tv’s werken vaak niet meer

16 oktober 2017 2 Minuten 7 Reacties
YouTube-smart-tv

Een grote verrassing is het niet, maar uit een enquête van Kassa blijkt dat heel wat mensen een verouderde smart tv hebben. Dit uit zich met name in apps die niet meer te gebruiken zijn of zelfs verdwenen zijn.

Uit de enquête van Kassa, gehouden onder 1100 respondenten, blijkt dat meerdere apps niet meer werken op al wat oudere smart tv’s. 40,7 procent van de ondervraagden geeft bijvoorbeeld aan dat de YouTube-applicatie niet meer werkt. Bij 29,7 procent van de mensen is de NPO-app niet meer te gebruiken en bij 26,1 procent werkt de RTL XL-app niet meer.

Het gaat volgens Kassa niet om één specifiek model smart tv maar eigenlijk over verschillende modellen van de grotere fabrikanten. Dit gaat van tv’s die al wat jaren oud zijn tot nieuwe tv’s. Een grote meerderheid van de respondenten, 73,2 procent, geeft aan dat alle apps op een smart tv de gehele levensduur van de tv zouden moeten blijven werken. Dat is een logische en mooie gedachte maar volgens de ontwikkelaars van de apps en volgens de fabrikanten van tv’s nagenoeg onmogelijk.

Zo laat de NPO in een reactie weten dat het belastinggeld zo efficiënt mogelijk in moet zetten en dus keuzes moet maken. Het onderhouden van apps voor oude tv’s kost veel geld en dus focust het bedrijf zich op tv’s uit 2014 en nieuwer. Ook RTL geeft aan dat de techniek achter smart tv’s en apps snel verouderd en daardoor kan op ‘oude’ tv’s geen optimale gebruikservaring meer gegarandeerd worden. SBS voegt hier aan toe dat elke tv een ander besturingssysteem heeft waardoor er niet één universele app gemaakt kan worden. Fabrikanten reageren ook op de uitslag maar houden zich wat afzijdig. Zo geven zij aan dat zij puur een platform voor apps bieden en dat het de verantwoordelijkheid van de ontwikkelaar van de app is om de app te blijven ondersteunen.

Wat is de oplossing voor dit probleem? Dat is een lastige vraag, maar een optie zou zijn om zowel fabrikanten als app-ontwikkelaars te houden aan een minimale en volledige ondersteuning van vijf jaar. Zowel voor besturingssystemen op tv’s als voor apps die gelanceerd worden. Het is en blijft echter een lastig verhaal aangezien de ontwikkeling van software en technieken zo snel gaat dat het nagenoeg onmogelijk is om elke app vijf jaar lang perfect werkend te houden.

Reacties (7)