Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Hollywood regisseurs willen dat fabrikanten motion-opties uitzetten

Geschreven door
Geplaatst op11 oktober 2017, 13:40 CategorieLcd en led tv's

Het is een onderwerp dat regelmatig aan bod komt; de bewegingsscherpte van televisies. De een heeft niks met alle motion-opties op televisies en de ander zweert erbij. Diverse regisseurs uit Hollywood hebben nu ook van zich laten horen en roepen fabrikanten zelfs op om de opties helemaal uit te zetten.

Veel fabrikanten doen het vanuit de doos al; het vloeiender weergeven van beelden door er frames bij te verzinnen. En daarnaast zijn er vaak nog opties in de instellingen te vinden waarmee het beeld nog vloeiender (ogend) weergeven kan worden. Wij zijn er geen groot fan van en zetten deze opties vaak (grotendeels) uit voor een natuurgetrouwe weergave, maar er zijn ook veel mensen die er wel fan van zijn. Het grote nadeel van het vloeiender laten lopen van beelden is het zogenaamde ‘soap opera-effect’. Het beeld loopt dan zo soepel dat je het gevoel hebt dat je naar een soap kijkt; het doet afbreuk aan het natuurlijke en realistische filmgevoel.

Dit is precies de reden dat diverse regisseurs uit Hollywood van zich laten horen. Zij roepen op om deze ‘motion smoothing’ te stoppen. De groep wordt geleid door James Gunn, regisseur van onder meer Guardians of The Galaxy. Daarnaast scharen onder meer Rian Johnson (Star Wars: The Last Jedi), Edgar Wright (Baby Driver), Matt Reeves (Dawn of the Planet of the Apes), Chris McQuarrie (Mission: Impossible – Rogue Nation), Christopher Miller (The Lego Movie), Dan Trachtenberg (10 Cloverfield Lane), Reed Moreno (The Handmaid’s Tale) en Tom Cruise zich achter het initiatief.

Deze mensen willen dat films zo weergegeven worden zoals de regisseur het bedoeld heeft. Dit is vaak niet meer het geval, en dat begint al bij de aanpassingen die fabrikanten doen voordat de tv in de huiskamer staat. Hoe fabrikanten precies beelden vloeiender laten lopen lees je in onze achtergrond over de bewegingsscherpte van televisies.

Ben jij fan van ‘motion smoothing’ en gebruik jij de motion-opties op je tv? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

 • Delen:

Reacties

 1. Menno
  11 oktober, 2017 om 14:38

  Ik vind het initiatief an sich prima, als ik bij kennissen zie hoe beroerd de tv’s staan afgesteld standaard uit de doos dan heeft dat deels altijd te maken met motion flow setting.

  Dat gezegd hebbend, ik vind de true cinema stand van Sony’s motionflow zeker bij 24p materiaal een verrijking. Geen soap opera effect,maar wel net dat beetje scherper. Heb het idee dat deze stand moeilijke scènes (zoals start The Dark Knight waarbij langzaam ingezoomd wordt op de ruitenpartij van het hoge bankgebouw) net wat beter afspeelt zonder stotteren.

  Wat mij betreft vecht Hollywood daarom 1. vooral voor het standaardiseren van de cinemapro settings en dat deze zo veel mogelijk zonder motionflow worden ingesteld 2. Dat dit de out of the box setting wordt voor de hogere segment tv’s.

 2. Peter vb
  11 oktober, 2017 om 17:47

  Zou mij motion wel uit willen zetten maar dan flikkert het beeld teveel voor mij.

 3. Richard
  12 oktober, 2017 om 12:21

  Dan morgen ze ook wel gaan eisen dat tv toestellen standaard ISF gecalibreerd uit de doos komen. Daarmee win je volgens mij nog meer aan natuurgetrouwheid dan sec de motion opties.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.