Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Yamaha YAS-306 – een knaller van een soundbar, zonder subwoofer

Geschreven door
Geplaatst op23 september 2017, 9:09 CategorieLuidspreker reviews

De YAS-306 van Yamaha is een instap-soundbar die verrassend genoeg wél is uitgerust met alle streamingopties die MusicCast biedt. Een subwoofer zit er niet bij, maar die heeft hij niet nodig.

Soundbars zijn met grote voorsprong de populairste manier om beter geluid uit je televisie te krijgen. Hun eenvoud trekt velen aan. Sluit aan, schakel de tv in en alles klinkt meteen ruimer en indrukwekkender. Toch zijn er mensen die soundbars mijden, gewoon omdat ze geen zin of de mogelijkheid hebben om de bijhorende aparte subwoofers ergens in de kamer te plaatsen. Daarom zien we de laatste tijd opvallend veel soundbars verschijnen die geen subwoofer mee hebben gekregen maar die dankzij ingebouwde woofers toch behoorlijk diepe bassen produceren.

Yamaha is niet één van deze nieuwkomers, want het merk heeft al een aantal jaren soundbars in het assortiment die er behoorlijk goed in slagen om een redelijke basfundament onder soundtracks te leggen. De uitstekende YAS-105 van twee jaar geleden bijvoorbeeld, die we uitgebreid onder de loep namen. De YAS-306 die we in deze test bekijken is in een zekere zin een opvolger van die soundbar, maar zit wel iets hoger in het assortiment. Met een prijs van circa 329 euro is deze Yamaha niet echt meer een budgettoestel, maar toch nog altijd heel toegankelijk. Maar presteert hij wel goed?

Yamaha YAS-306: forser dan gewoonlijk

Veel fabrikanten roepen graag dat ze met hun nieuwste soundbar één of ander wereldrecord qua dunste constructie hebben gebroken. Maar dunner is niet per se beter als het gaat om geluid. En helemaal niet als je een soundbar wenst die zonder aparte subwoofer toch goed klinkt. Om lage tonen te produceren zijn er immers grotere drivers én wat meer kastvolume vereist. De YAS-306 is daarom niet de kleinste of dunste op de markt. Het is 95 x 7,2 x 13,1 cm groot. Vooral die diepte is iets om rekening mee te houden als je maar weinig plaats hebt op je tv-meubel. Qua lengte valt de YAS-306 nog mee, waardoor je hem even vlot combineert met een 40 als 55 inch tv.

De behuizing is wat groter, maar dat is ook omdat het heel wat bevat. De YAS-306 is officieel een 7.1-soundbar en heeft twee midrange-woofers, twee 3 inch subwoofers en twee tweeters. De tweeters staan recht op de luisterpositie gericht, de midrange-woofers wijzen schuin naar het plafond. Bovendien zijn er bassporten aan de zijkant. Dat is goed om weten, want daardoor is het een aanrader om deze soundbar vrij te plaatsen. Zet deze soundbar bij voorkeur niet op een plank in een tv-meubel dat enkel vooraan open is.

Je kunt deze soundbar overigens ook ophangen. Muurmontage heeft één voordeel: dan heb je wél een goed zicht op de vele led-lampjes op de YAS-306. Ligt hij plat op een meubel, dan zie je deze lampjes niet echt goed. Een enorme ramp is dat niet, want ze vertellen je dingen die je eigenlijk al weet (zoals welke bron geselecteerd is en waar je zit qua basniveau).

Wij hebben de zwarte uitvoering van de YAS-306 op bezoek gehad, maar er bestaat ook een witte die in sommige interieurs beter zal ogen. De afwerking van de soundbar is zeer degelijk maar niet heel spannend. Het gebruik van textiel geeft hem nog een beetje extra klasse.

Yamaha YAS-306: aansluitingen

Niet verrassend op dit prijspunt is de afwezigheid van HDMI. Je sluit de YAS-306 dus op je tv aan via een optische kabel, wat vooral op vlak van bediening een impact heeft (zie verder). Er zijn nog wel wat aansluitingen: een analoge cinch- of RCA-aansluiting voor bijvoorbeeld een cd-speler en een digitale coax-poort die je kunt gebruiken voor een toestel als een Blu-rayspeler. De meeste spelers en consoles bezitten echter optische aansluitingen, niet coax. Een extra optische ingang was hier wellicht een betere keuze geweest.

Yamaha heeft ook een subwoofer-uitgang voorzien. Mocht je toch iets meer bassen willen ervaren, dan kun je langs deze uitgang een bekabelde subwoofer aansluiten. Dat kan in principe elke sub zijn, Yamaha zal je uiteraard ook eentje met plezier verkopen.

Yamaha YAS-306: streamingopties

Je mag je bij deze Yamaha niet blindstaren op de fysieke aansluitingen, want op dat vlak is het een gemiddelde speler. Dat is helemaal anders als we spreken over streaming. De YAS-306 beschikt over Bluetooth, zodat je muziek kunt streamen vanaf een mobiel toestel. Op dit prijspunt is dat niet zo ongewoon. Maar het apparaat is ook volledig compatibel met MusicCast – en dat is toch bijzonder. MusicCast is het multiroom-platform van Yamaha, aanwezig op de meerderheid van de producten van het merk. Via de MusicCast-app koppel je heel snel apparaten met elkaar, zodat ze synchroon spelen. Over de MusicCast-app hebben we het al vaker gehad; kort samengevat is het één van de beste beschikbaar, flexibel in gebruik en vlot reagerend op alle mobiele platforms.

MusicCast is het laatste jaar volwassener geworden als het gaat om streamingdiensten, zodat je nu muziek kunt streamen via Deezer, Tidal, Napster en Qobuz. Spotify tekent eveneens present, via de Spotify Connect-functie. Apple-gebruikers kunnen daarnaast streamen via Airplay, wat een betere optie is dan Bluetooth vanwege het betere bereik en de lossless-audiokwaliteit. Internetradio vervolledigt het rijtje.

MusicCast is ook voorzien op het afspelen van je eigen muziekbestanden vanaf een DLNA-server (bijvoorbeeld op een NAS) of vanaf het mobiele apparaat zelf. Yamaha scoort daarbij zeer goed op vlak van codec-compatibiliteit. De YAS-306 doorstaat onze bestandentest bijna perfect, met uitzondering van DSD en (obscure) multichannel-FLAC’s. Beiden zijn nauwelijks een gemis te noemen op een soundbar.

Een verdere plus aan MusicCast is dat het ook voorzien is op het herstreamen van een aangesloten bron. Zo zou je een draaitafel die op een Yamaha-receiver hangt ook kunnen horen op de YAS-306. Met deze soundbar hebben we deze functionaliteit niet echt kunnen testen, bij gebrek aan andere Yamaha-testtoestellen. Bij vorige tests was dat wel mogelijk en bleek MusicCast op vlak van multiroom-gebruik goed te functioneren.

Yamaha YAS-306: lerende afstandsbediening

Een soundbar met enkel een optische aansluiting heeft traditioneel één groot nadeel: je kunt het volume niet bedienen met de remote van je tv, je moet de afstandsbediening van de soundbar bij de hand houden. Dat is dus bij de aanvang van een willekeurige tv-avond potentieel twee kastjes die je tussen de kussens van de bank moet gaan zoeken. De remote van de YAS-306 lijkt eerlijk gezegd ook echt gemaakt om verloren te raken. Het is een klein, vierkantig ding. Prima gebouwd, dat wel, met meer knoppen dan je zou verwachten. Je gebruikt de remote onder meer om het schakelen tussen de ingangen, geluidsmodi en meer.

Maar voor het dagelijkse gebruik – dat vooral rond het volume en de mute-knop draait – biedt Yamaha een alternatief. De YAS-306 kan namelijk de IR-signalen van de tv-remote aanleren, zodat je toch gewoon met één kastje de televisie kunt bedienen én het volume aanpassen. Er is maar één beperking: de afstandsbediening van je tv moet werken met infrarood, wat niet altijd het geval is. Vooral high-end tv-toestellen komen tegenwoordig met een kastje dat RF-radiosignalen of Bluetooth uitstuurt. Vooraleer de Yamaha-soundbar de IR-signalen van je tv herkent, moet je ze eerst aanleren. Dat vraagt wat moeite, maar met één oog op de handleiding lukt het wel. Het aanleren doe je ook maar één keer. Al bij al toch een mooie extra.

Yamaha YAS-306: in gebruik

Vanwege de aanwezigheid van MusicCast met zijn vele streamingdiensten hopen we toch dat de YAS-306 goed klinkt als je wilt genieten van muziek. Via MusicCast zoeken we in de Aankopen-lijst op Qobuz de soundtrack van ‘Guardians of the Galaxy 2’ op, een compilatie van hits uit de jaren 70-80. Het zijn tracks die iedereen al tienduizend keer heeft gehoord, maar ze blijven wel genietbaar.

Eén voordeel aan Qobuz: liedjes zijn in lossless FLAC-formaat, dus qua bronmateriaal is er geen discussie mogelijk. Terwijl we luisteren naar al die klassiekers, valt het op dat de YAS-306 best een ‘vol’ geluid aflevert. De afwezigheid van een losse sub is niet echt een probleem. We blijven wel lange tijd spelen met de subwoofer-regelaar op de remote en schakelen vaak van de surround- naar stereomodus, op zoek naar het juiste evenwicht. Schakelen we even over naar ‘And the Anonymous Nobody’ van De La Soul, dan lukt dat heel snel. Bij liedjes die wat meer nadruk leggen op vocals missen we soms wel wat body.

Bij films komt de YAS-306 sterker uit de hoek. Bij ‘Transformers: Age of Extinction’ brengt de Yamaha-soundbar goed over dat regisseur Michael Bay graag veel energie in het laagkanaal stopt. Op de Surround-setting ervaren we een vrij breed stereogevoel, wat ook in de lijn van de verwachtingen zit. Op de hoogste subwoofer-stand overstemmen de bassen wel de fijne details wat, we raden je aan om de Bass Extension-knop enkel in wat grotere kamers in te drukken.

Bij de scene waarbij het Cemetery Wind-team van de CIA de klopjacht op Optimus Prime opent, met een helse achtervolging in een Texaanse stad tot gevolg, knalt de YAS-306 als de beste. Auto’s exploderen, bots kloppen elkaar tot losse onderdelen, gebouwen storten in, en dat brengt de Yamaha prima over. Hij lijkt wel echt getuned voor actiefilms zoals deze, wat ook wel betekent dat soms iets meer finesse ontbreekt. Wel opmerken dat de Clear Voice-functie soms handig kan zijn om dialogen meer naar het voorplan te brengen.

Yamaha YAS-306: conclusie

Vergeleken met de ingebouwde speakers van de LG B6 die we als test-tv gebruiken klinkt de YAS-306 gewoon veel voller en veel opwindender. Het is ook merkbaar beter dan typische 2.0-soundbars die je voor rond 200 euro oppikt. Toch is er nog veel ruimte voor verbetering mogelijk. De YAS-306 doet wat het moet doen op dit prijspunt, maar hoger mikken zal je een evenwichtigere, bredere klank opleveren. Dat gezegd zijnde levert de YAS-306 een spannende filmweergave en een ongeëvenaard breed streamingaanbod, en dat in een huiskamervriendelijk geheel.

Minpunten

 • Mist wat finesse
 • Geen hdmi-aansluiting
 • Extra optische aansluiting mist

Pluspunten

 • Bassen zonder aparte subwoofer
 • MusicCast-multiroomstreaming
 • Goede app-bediening
 • Leerfunctie remote
 • Prima afgewerkt

Homecinema Magazine
Beoordeling
8.510Jamie Biesemansproduct • Delen:

Reacties

 1. Jeroen
  01 november, 2017 om 21:16

  Mooie review. Toch proef ik in de conclusie dat er voor het geld schijnbaar beter beschikbaar is. Welke andere modellen vallen in dezelfde prijs en zijn beter?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.