Review: Denon AVR-X2400H – met multiroomfunctie HEOS

24 september 2017 + 10 minuten 7 Reacties
denon-avr-x2400h-afb-1

Toen we vorig jaar de Denon AVR-X2300 testten, misten we eigenlijk maar één ding: HEOS. Maar hoera, want Denon voegt de multiroomfunctie toe aan de opvolger, de X2400H. Wordt ‘zeer goed’ zo ‘geweldig’?

Het is bijna een traditie geworden. Nadat we twee jaar geleden de AVR-X2200 bekeken en vorig jaar de AVR-X2300, is het nu tijd aan de nieuwste iteratie. Deze AVR-X2400H kost net geen 700 euro en zit daarmee op het prijspunt waar de meeste AV-receivers voor verkocht worden. Of anders gezegd: dit is het toestel die van alle Denons wellicht bij de meeste consumenten een plaats zal vinden. Maar er is veel concurrentie, met heel gelijkaardige features. Dat fenomeen bestaat al langer.

Ook de voorganger, de AVR-X2300, had af te rekenen met zijn rivalen. Toch wist deze Denon vorig jaar goed te scoren in onze tests en kreeg het ook een EISA Award. Dat kwam omdat Denon op een paar cruciale vlakken het net iets beter deed, onder meer qua gebruiksvriendelijkheid en dankzij een heldere setup-procedure.

Maar hoe zit het anno 2017? Denon stuurt dit jaar de nieuwe AVR-X2400H het speelveld op. Het is een heel gelijkaardig toestel aan zijn voorganger, maar wel met een significante toevoeging. Kan Denon daarom de concurrentie voorblijven? Dat lezen we in deze test van de Denon AVR-X2400H.

Denon AVR-X2400H: moeilijke strijd

De concurrentie in het segment AV-receivers is zeer intens. De topmerken brengen elk jaar nieuwe receivers uit, waardoor een tekortkoming of gebrek in een model reeds het volgende jaar aangepakt kan worden. Zet merk A in op functie X, dan kan merk B daar twaalf maanden later al een antwoord op hebben. Vorig jaar besliste Denon zo om HEOS naar hogere receivermodellen te brengen. Tot op dat punt bestond deze Sonos-uitdager vooral uit een reeks draadloze speakers en een soundbar. Maar de concurrentie zat ook niet stil, in het bijzonder Yamaha. Die bracht even later zijn MusicCast-functie dan maar naar lagere prijssegmenten.

De beslissing die Denon eerder dit jaar maakte stond dan ook in de sterren geschreven: HEOS zou bij zo goed als alle nieuwe AV-receivers ingebouwd worden, ook de goedkopere modellen. Zo komen we bij de AVR-X2400H, die ten opzichte van de X2300 vooral verbeterd is door de toevoeging van de HEOS-functie. Hoewel het vorige model ook wel streamingopties had, zoals Spotify Connect en Airplay, brengt HEOS multiroom met zich mee. Je kunt de AVR-X2400H dus laten samenspelen met HEOS-speakers. Helaas kan hij niet wat de stijlvolle ‘lifestyle’ HEOS AVR kan: HEOS-speakers inzetten als rear-kanalen. Bij deze receiver moet je dus alle luidsprekers met kabels aansluiten, zoals gewoonlijk.

Denon AVR-X2400H: de sweet spot

In vele opzichten zit deze Denon op de sweet spot, de plaats waar je voor een redelijk bedrag heel wat functionaliteit krijgt en een degelijke versterking. Zeg maar, de goed uitgeruste gezinswagen waar de meesten wel gelukkig mee zijn. Wil je een toegewijde thuisbioscoop bouwen, dan moet je hoger mikken, bijvoorbeeld richting X4400H of X6400H. Noem die twee maar de luxe-SUV en de krachtige premium limousine. Ben je helemaal verzot op filmsessies die door seismografen gedetecteerd worden, dan moet je natuurlijk voor discrete surroundprocessor en poweramp gaan. Maar dan spreek je over een bedrag van minstens zes keer de X2400H.

Even terug naar de echte wereld. De AVR-X2400H is een 7.2-receiver met Dolby Atmos- en DTS:X-ondersteuning. Je kiest zelf of je dus zeven speakers op oorhoogte plaatst of een 5.1-opstelling met twee hoogteluidsprekers. Dat kunnen plafondspeakers zijn of reflecterende Atmos-speakers die je boven op je vloerstaanders plaatst. De Denon-interface is voorzien op die verschillende types. Het is daarnaast een optie om de laatste twee speakers in een tweede zone te plaatsen, bijvoorbeeld om bekabelde speakers in de eetkamer aan te sturen. De HEOS-app is daar op voorzien, al kun je niet een aparte muziekstream in de tweede zone afspelen.

De AVR-X2400H verandert maar weinig aan het design dat nu al een paar jaar Denon-receivers kenmerkt. Het ziet er relatief modern uit, met een redelijk goede display. Een echt premiumgevoel ervaar je nu ook weer niet – de volumeknop draait bijvoorbeeld heel licht in de hand – maar het zit wel allemaal degelijk in elkaar.

Denon AVR-X2400H: aansluitingen op overschot

De AVR-X2400 heeft zeven HDMI-ingangen en twee HDMI-uitgangen. De receiver is helemaal klaar voor 4K en heeft HDCP 2.2 aan boord. Het landschap van HDR-standaarden is nog volop in beweging, maar deze receiver is klaar voor de meesten. HDR10 en Dolby Vision zijn standaard geen probleem, voor HLG is het wachten op een update die nog in 2017 zou verschijnen. Over HDR10+ hebben we nog geen informatie, het is gewoonweg te vroeg.

Denon is één van die fabrikanten die hun receivers blijven uitrusten met legacy-video-aansluitingen, zoals component. Het kan geen kwaad natuurlijk, maar volgens ons is het tijd om die aansluitingen te schrappen. Het zou het aansluiten van een AV-receiver voor een leek heel wat minder complex doen overkomen. Op audiovlak kun je rekenen op vier cinch-aansluitingen en twee optische ingangen. Die laatste twee kun je toewijzen aan een video-input, zoals het hoort. Een pre-out voor een tweede zone en een aansluiting voor twee subs maken het rijtje compleet.

De AVR-X2400 kun je via ethernet of via WiFi op het netwerk aansluiten. Wij raden voor een AV-receiver een bekabelde aansluiting aan, maar WiFi werkte in onze testomgeving ook prima. Aangezien het toestel ook Airplay ondersteunt, is het verbinden met het draadloze netwerk kinderspel als je beschikt over een recente iPhone of iPad. Een paar tikken op je Apple-tablet en de X2400H is online.

Denon AVR-X2400H: geweldige setup

Het eerste sterke punt van de X2400H ontmoet je een paar seconden na het insteken van de stekker en het aansluiten op de tv. Na het kiezen van de menutaal (Nederlands is mogelijk), word je met de zachte hand geleid door een heel stappenplan voor het instellen van de receiver. Heldere afbeeldingen tonen je waar wat ingestoken moet worden, hoe je een verbinding maakt met het netwerk, wat er nodig is om de kamermeting uit te voeren, en nog meer. Als je er aandacht aan besteed kan er weinig fout gaan. Ben je een expert, dan kun je dit uiteraard wel allemaal overslaan.

Een belangrijke stap in de setup is de speakerkalibratie. Denon werkt met het systeem van Audessey. De microfoon en een doe-het-zelf kartonnen statief wordt meegeleverd in de doos. Het statief lijkt een speeltje, maar het is heel handig om te zorgen dat de microfoon echt op oorhoogte staat bij het meten. Het kan een immense impact hebben op het resultaat.

Bij controle na de meting van acht stappen blijkt Audessey MultEQ XT de afstanden van de speakers goed te hebben ingeschat en klinkt het resultaat behoorlijk goed. Je kunt nog allerlei variabelen achteraf manipuleren, maar een grote nood was daar niet aan.

Wil je wel echt in de allerlei speakerinstellingen duiken, dan is de MultEQ-app van 21 euro het aanschaffen waard. Met deze app kun je op een iOS- of Android-toestel veel dieper in expertinstellingen duiken, meer dan mogelijk is via de tv-interface. Er is maar één ding dat je wil meten: je neemt de app best meteen in gebruik, voor dat je kalibreert. Want anders zal het toch vragen om de meting opnieuw uit te voeren. Je hebt deze app niet per se nodig, want in de Denon AVR-app kun je basale aanpassingen maken (zoals Dynamic EQ in/uitschakelen).

Denon AVR-X2400H: streaming via HEOS

Bij de AVR-X2400H heeft Denon niet echt heel veel aan de interface veranderd. Dat was ook niet echt nodig. De Denon-menu’s zijn helder en best uitgebreid. Ok, dat lijkt een contradictie, maar we verkiezen menu’s die niet overcomplex zijn en je meteen brengen naar het belangrijkste – maar tegelijkertijd wel finetuning toelaten als dat nodig is.

Toch één puntje van kritiek: nu dat een receiver 4K-klaar moet zijn en wellicht ook bij een high-endgebruiker eindigt met een Ultra HD-scherm, waarom zijn de menu’s nog in zo’n lage resolutie? Je gaat er uiteraard niet dood van, maar het zou net iets mooier zijn als Denon hier wat hoger mikte. De Onkyo TX-RZ1100 die we ook in onze testruimte op bezoek hebben, presenteert daardoor albumhoezen bij het beluisteren van muziek veel mooier.

Nu is de waarde van de tv-interface relatief. Denon voorziet verschillende apps om de receiver te bedienen: Denon AVR-remote en de HEOS-app. Die tweedeling tussen een app voor instellingen en eentje voor streaming zie je wel vaker, zoals bij Onkyo en (vroeger) bij Yamaha. De optionele MultEQ-app is de derde, voor zij die zich op expertniveau wagen.

De HEOS-app is slim georganiseerd. In drie schermen die je bereikt door onderaan het scherm te tikken. Onder ‘Ruimtes’ verschijnt de AVR-X2400H met zijn beide zones die je apart kunt inschakelen maar niet apart bedienen. Onder ‘Muziek’ verschijnen alle mogelijke bronnen: streamingdiensten, DLNA-servers, USB-media en ook de fysieke (muziek)ingangen op de receiver. Je kunt dus vanuit de HEOS-app het meeste doen, al missen we bij dit soort ingangen wel bijvoorbeeld de tv-audio die via ARC wordt aangeleverd. De derde tab toont wat nu speelt.

De HEOS-ervaring is eenvoudig en soepel in gebruik, zoals het hoort. Ook het koppelen met andere HEOS-speakers (we hebben het geprobeerd met een enkele HEOS 1) gaat vlot. Beter hoeft niet. Qua streaming ondersteunt HEOS Spotify, Deezer, Napster, Soundcloud en Tidal, maar missen we Qobuz. Je kunt ook via TuneIn naar de radio luisteren. Qua formaten is de ondersteuning behoorlijk goed, maar iets beperkt als je echt een liefhebber bent van meer obscure formaten.

Toch moet je soms naar de remote of de Denon AVR-app grijpen, wellicht als je van geluidsmodus wil overschakelen. Als je zowel naar muziek luistert als films bekijkt, dan ga je dat alles niet met dezelfde modus willen doen. Toch liever muziek in stereo en film in Dolby Surround-bijvoorbeeld.

Denon AVR-X2400H: dynamisch sterk

Voor deze test gebruikten we onze (tijdelijke) vaste opstelling bestaande uit twee Dali Opticon LCR’s, een Opticon Vokal en twee Opticon 1’s voor de achterste kanalen. De subwoofer van dienst was de Bowers & Wilkins DB2D die we recent getest hebben – een sub die meer dan een klein beetje overkill is ten opzichte van de andere speakers.

Met die configuratie zetten we ons neer met de gebruikelijke DTS en Dolby-testdiscs. De eerste indruk is dat de AVR-X2400H na de meting en met de Reference-instelling een geslaagde surroundweergave weergeeft, waarbij we enkel echt wat aanpassen aan de niveaus van de rear-kanalen. Die staan dan ook dichter bij de luisterzetel dan wat aangewezen is – maar zo is het vaak in de praktijk.

Enkele dagen geleden stond in onze testruimte een relatief eenvoudige soundbar van Yamaha opgesteld, waar we onder meer ‘Transformers: Age of Extinction’ op bekeken. We doen nu hetzelfde met de Denon- en Dali-combinatie. Wie twijfelt over de meerwaarde van de stap van soundbar naar surroundopstelling moet maar komen luisteren, het verschil is dag en nacht. Natuurlijk is het verschil in prijskaartje ook wel significant…

Als we overschakelen naar de nieuwe release van ‘Fast & Furious 8’, dan zet de Denon AVR-X2400H ons op de eerste rij. Dit is een actiefilm zoals je nu vaak tegenkomt: rijk aan audio-effecten in alle kanalen en met veel muziek in de soundtrack, en dit allemaal door elkaar en snel op elkaar volgend. Al in de eerste minuten is het al zover, met een heftige stratenrace in Havana tussen Dominic Toretto en een lokale Cubaanse hustler. Het eindigt allemaal in vlammen, zoals elke keer als Toretto achter een stuur kruipt.

De uitdaging is dat allemaal apart en discreet te presenteren, iets waar de Denon-receiver vrij competent in is. De algemene presentatie is gewichtig en detailrijk, waarbij we niet gauw op beperkingen stuiten. Vergeleken met onze referentiereceiver, de X6300H, is de X2400 wel net iets minder krachtig als het extreem dynamisch en open wordt. Ook op vlak van muziek waren we aangenaam verrast. HEOS opent de deur naar heel wat muziek en presenteert het zeer muzikaal en met zin voor details.

Denon AVR-x2400H: conclusie

De AVR-X2400H is een bijzonder goed uitgeruste receiver die op heel veel vlakken goed scoort. Niet verbazend, want hij bouwt verder op de uitstekende X2300. Dit is dus verre van een totaal nieuwe receiver, maar een iets betere versie. De toevoeging van HEOS is gewoonweg heel slim. HEOS als platform is misschien niet overcompleet, maar het werkt wel heel goed en ondersteunt de populairste diensten. De Denon-interface is nog altijd de beste in zijn klasse, al moeten we zeggen dat zeker Onkyo niet langer ver achter ligt. Ook Yamaha heeft hard gewerkt aan het verbeteren van de installatie- en gebruiksmenu’s. Toch blijft Denon als totaalpakket bij de top.

Eén ding hadden we heel graag gezien: de ondersteuning voor draadloze rear-speakers. De HEOS AVR kan het en net dit is een functie dat veel mensen graag zouden hebben. Misschien iets voor de X2500 volgend jaar?

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Uitstekende setup-begeleiding
  • HEOS-integratie
  • Krachtig, meeslepende kracht
  • Relatief uitgebreid optiepalet
  • Optionele MultEQ-app

Minpunten
  • Graag tweede HEOS-zone

  • Geen draadloze HEOS-rearspeakers
  • Bluetooth-hoofdtelefoonmodus ontbreekt
  • Interface mag in hogere resolutie

Reacties (7)