Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Microsoft legt uit hoe Xbox One X-spellen beter draaien op 1080p-tv’s

Geschreven door
Geplaatst op21 september 2017, 10:30 CategorieGaming

Microsoft legt uit hoe spellen die zijn geoptimaliseerd voor Xbox One X beter draaien op een televisie met een 1080p-resolutie. Heb je nog geen 4K-tv, maar wil je wel de One X kopen? Dan kun je ook profiteren van een hoop nieuwe technologie aan boord.

Xbox One X gekoppeld aan 1080p-tv

Nog lang niet iedereen heeft een 4K-televisie en dat weet Microsoft ook. En hoewel er flink wordt ingezet op 4K met de Xbox One X, is dat niet het enige dat de nieuwste console van Microsoft kan aanbieden. Televisies met 1080p als hoogste resolutie hebben namelijk ook nog genoeg dingen waar ze van kunnen profiteren met een One X onder de televisie. Zo is er het Enhanced-programma van Microsoft. Dit betekent niet direct dat deze spellen worden voorzien van HDR en 4K, daar zijn inmiddels aparte logo’s voor verschenen.

Enhanced, verbeterd, betekent in dit geval dat de spellen ook beter kunnen draaien op een 1080p-televisie. Zo heb je bijvoorbeeld supersampling: een methode waarmee het 4K-signaal wordt teruggebracht naar 1080p, waardoor eigenaars toch kunnen profiteren van verbeterde texturen, hogere framerates en een verbeterde beeldkwaliteit. In vergelijking met de Xbox One S zou er een wezenlijk verschil moeten zijn, als we Microsoft mogen geloven. Zelfs wanneer games niet Enhanced zijn, zouden ze beter moeten draaien.

Staat er naast Xbox One X Enhanced straks ook de term 4K op een hoesje (of in de Store), dan weet je zeker dat je met 4K-kwaliteit te maken krijgt. Hetzelfde geldt voor HDR. Wat 4K betreft zou het kunnen zijn dat er gebruikt wordt gemaakt van één van de drie technieken: schaakbord (waarbij de resolutie niet native 4K is), een dynamische resolutie of wel de native 4K-resolutie. De HDR-standaard die wordt ondersteund is HDR10. Op moment van schrijven is nog niet bekend of Xbox One X ook Dolby Vision gaat ondersteunen.

Uiteindelijk bepaalt niet Microsoft, maar de ontwikkelaar van een game of een spel verbeterde mogelijkheden krijgt. Momenteel zijn er al honderddertig spellen die zijn geoptimaliseerd voor Xbox One X, en dat is al stukken meer dan de PlayStation 4 Pro destijds mee werd gelanceerd. Het is verder op moment van schrijven nog niet bekend hoeveel games er worden geoptimaliseerd voor de 4K Xbox One en op welke manier. De toekomst moet dat gaan uitwijzen. Alle (recente) games van Microsoft krijgen wel de Enhanced treatment.

Meer lezen?

Lees hier wat de verschillen tussen de Xbox One, Xbox One S en Xbox One X zijn. Meer geïnteresseerd in PlayStation en de mogelijkheden wat 4K en HDR betreft? Dan kun je terecht in dit uitgebreid achtergrondartikel. Ook leggen we in dit artikel de Xbox One X en de PlayStation 4 naast elkaar. Onlangs bespraken we ook de nieuwe mogelijkheden van het dashboard.


€ 284,99

Binnen 1 werkdag

Bekijk

€ 295,00

Binnen 1 werkdag

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl
 • Delen:

Reacties

 1. Hans
  21 september, 2017 om 11:14

  “Heb je nog een 4K-tv, maar wil je wel de One X kopen?”

  Ik neem aan dat dit moet zijn: Heb je nog GEEN 4K-TV…”

  • Wesley Akkerman
   21 september, 2017 om 11:24

   Dat heb je goed aangenomen. 😉

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.