Review: Acer V7850 Ultra HD HDR-projector – beter dan z’n voorganger

27 september 2017 + 10 minuten 0 Reacties
V7850_01

De Acer V7850 brengt Ultra HD HDR-projectie alweer een stap dichter bij een heel redelijk budget. Deze projector is duidelijk gebaseerd op hun eerste model, de V9800, en we zijn benieuwd hoe Acer aan de prestaties heeft gesleuteld.

Acer V7850 – specificaties

  • Wat: Ultra HD DLP-projector
  • Opstelling: 3.840 x 2.160, lichtopbrengst 2.200 ANSI lumen, dynamisch contrast 1.000.000:1, projectieverhouding 1,39 – 2,21 (100 inch diagonaal tussen 3,08 en 4,89 m), geluidsniveau 29/27 dB (standaard, ecomode)
  • Aansluitingen: 2x HDMI (1x v1.4 en 1x v2.0a), 1x VGA, 1x USB, 1x VGA uit, 1x stereo minijack in, 1x stereo minijack uit, 1x 12V trigger, 1x netwerk, 1x rs-232
  • Levensduur lamp: 4.000 / 10.000 / 15.000 uur
  • Extra’s: HDR10
  • Afmetingen: 398 x 115 x 298 mm
  • Gewicht: 5,3 kg
  • Verbruik: 315 / 260 / 0,5 watt
  • Adviesprijs: 2.999 euro

Acer V7850 – design

Van de V9800 konden we zonder blikken of blozen zeggen dat het een reusachtige projector was. De V7850 is daarentegen een stuk kleiner. Hij valt in de typische maat van de betere home theater-projectoren. Niet zo klein dat je hem zo maar eender waar kunt opstellen, maar ook niet zo groot of zwaar dat je er speciale voorzieningen voor moet treffen.

De glanzend witte behuizing is netjes afgewerkt. Rondom geven horizontale ribben hem een wat leuker uitzicht. Rechts vooraan zit de ventilatie-opening, en de projector lekt daar ook flink wat licht. Gezien de vrij lange projectieverhouding zal dat je beeld echter niet storen.

Aansluitingen

Alle aansluitingen zitten aan de achterzijde. Van de twee HDMI-aansluitingen is er slechts één gemarkeerd met (UHD 4K). Kies deze aansluiting voor je Ultra HD Blu-ray-speler of andere UHD HDR-bron. De andere HDMI-aansluitingen ondersteunen wel Ultra HD, maar geen HDR. Verder is een vga-ingang en uitgang voorzien, en een mini stereojack voor audio in, en een voor audio uit.

Wie de projector wil aansturen kan gebruik maken van rs-232, of de netwerkaansluiting. Een 12V-trigger is voorzien om je scherm te automatiseren. De USB-aansluiting dient enkel als voeding voor eventuele HDMI-dongles zoals een Chromecast.

Acer V7850 – Plaatsing en gebruiksgemak

De projectieverhouding is standaard voor een home cinema-projector, dat betekent dat je voor een 100″-beeld minimaal drie meter afstand moet voorzien tussen scherm en lens. De 1,6x zoomlens geeft je nog wat extra vrijheid om de projector tot 4,9 meter van het scherm te plaatsen voor datzelfde 100″-beeld. De lensoffset is 115 procent en je krijgt een zeer beperkte lensshift van vijftien procent. De onderzijde van het beeld staat dus op dezelfde hoogte als de lens of tot vijftien procent van de beeldhoogte boven de lens. Veel ruimte voor aanpassing is er dan ook niet. Er is geen keystonecorrectie, dus plaatsing is vrij cruciaal. De lensshift bedien je met een draaiknop bovenaan de projector. Dat gaat erg moeizaam, maar omdat het normaal gezien een eenmalige operatie is rekenen we dat niet als een negatief punt.

DLP-projectoren zijn soms vrij luidruchtig, maar de Acer houdt het redelijk onder controle. In de standaard lampmode is de ventilator duidelijk hoorbaar, maar geen zware stoorzender. We raden enkel aan om niet vlak bij de projector te zitten. In de eco-mode valt het ventilatorlawaai volledig weg, en blijft enkel het gezoem van het kleurwiel en de pixelshift over. Dat is een stiller, maar helaas iets irritanter geluid, dat je in stille scènes mogelijk wel hoort. Tot slot is er een ‘silent’-mode (niet bij de lamp-instellingen, maar bij de beeldpresets) die zowaar inderdaad stil is. De Acer schakelt dan zijn pixelshift uit, waardoor je een weinig detail verliest (en het pixelrooster iets groter wordt), maar het blijft een goede keuze als je echt stilte wenst.

Menu’s

De menu’s bieden alle noodzakelijk instellingen, maar staan in het midden van het beeld. Er is ook geen optie om ze te verplaatsen, en dat kan bij het kalibreren best lastig zijn. Er is een lange rij presets beschikbaar zoals Movie, Dark Cinema en een sRGB- en Rec709-mode. Een minpunt: je kunt de beeldpresets niet aanpassen. Dat betekent onder andere dat je de ‘silent’-mode niet kan tunen naar eigen smaak.

Zodra je iets aanpast in de beeldmenu’s springt de beeldpreset naar ‘User’ en wordt de pixelshift opnieuw geactiveerd. Wie voor ‘silent’ opteert moet leven met een gammacurve met een lichte S-curve die het contrast wat benadrukt en wat zwart- en witdetail verbergt.

Afstandsbediening

De kleine remote is voorzien van verlichting, altijd handig voor een projector. Daarnaast beschikt hij over een ruime selectie toetsen waarmee je rechtstreeks toegang krijgt tot bepaalde beeldaanpassingen.

Acer V7850 – features

Net zoals de V9800 gebruikt de V7850 de nieuwste DLP-chip van Texas Instruments. Die biedt vier miljoen pixels (de helft van Ultra HD) en gebruikt pixelshift techniek om Ultra HD beelden te tonen. Wie nog even wil weten hoe dat in zijn werk gaat, kijkt hier.

De 5 Watt-stereospeakers zijn leuk, maar in onze ogen echt wel overbodig. Geen enkele content komt daarmee tot zijn recht, en al kan je een optionele draagtas kopen, denken we dat deze Acer toch vooral in vaste opstellingen terecht komt.

De belangrijkste optioneel accessoire is een Wireless HD, handig als je geen lange HDMI-kabel wenst te leggen. Hou er wel rekening mee dat deze set beperkt is tot 1080p, dus voor Ultra HD en HDR is het geen oplossing.

Acer V7850 – Beeldkwaliteit

De projector levert erg mooie en gedetailleerde beelden, maar je moet wel even in de menu’s duiken om het beste resultaat te krijgen. Tijdens onze scherptetesten, hebben we Acers ‘Super Resolution’ instelling op nul gezet. Zelfs in de laagste stand levert ze al een klein beetje vals detail. En ook de gewone scherpte-instelling staat naar onze smaak te hoog, die zetten we uiteindelijk ergens tussen vijf en acht.

Op testbeelden bleek na al die aanpassingen dat we nog steeds wat detail verloren. Toen we echter dezelfde testen deden op echte beelden bleek het resultaat wat genuanceerder. Daar waren we eerder geneigd om ‘Super resolution’ op twee te zetten, met scherpte nog steeds tussen vijf en acht. Je accentueert er wat detail mee, zonder echt overdreven scherpte te creëren. Experimenteer zelf, maar houd je aan de bovengenoemde instellingen als maximum. Hoger dan dat en het beeld gaat bijna ruis bevatten, ten gevolge van valse contouren. Nog een laatste tip: blijf weg van ‘Super Resolution’ stand één. Die gaf om onduidelijke redenen soms een veel te zwaar effect.

Je kiest best voor progressieve bronnen (720p en 1080p) in plaats van interlaced (1080i). Bij het deïnterlacen laat de Acer immers af en toe wat moiré-effecten zien in fijn detail. Veel punten kan de projector verder niet scoren op beeldverwerking. Er is geen ruisonderdrukking beschikbaar, en de ‘Dynamic Black’ instelling geeft vooral de helderheid een boost.

Er is wel motion interpolation beschikbaar, onder de instelling ‘AcuMotion’. Die doet weinig voor de scherpte, maar haalt wel schokken uit panbeelden. We vonden het resultaat vrij goed, zonder overduidelijke beeldartefacten. Het blijft uiteraard persoonlijke keuze of je dit activeert, sommigen vinden dat het de film-look verpest.

De lichtopbrengst stelt wat teleur ten opzichte van de specificaties op papier. In de Bright-mode puren we maximaal 1.570 lumen uit de projector, terwijl hij op papier toch 2.200 lumen moet halen. In de Movie en Dark Cinema modes daalt dat naar ongeveer 1.050 lumen en in de Rec709 mode naar 670 lumen. Met de lamp in eco-mode verlies je nog eens 33 procent. Dat betekent dat de rec709 mode toch eerder bedoeld is voor volledige verduistering, tenzij je 80-inch of kleiner gebruikt als schermformaat.

We vermoeden dat het verschil met de V9800 (die met dezelfde specificaties toch flink wat helderder was) aan de lens te wijten is. Die lijkt immers veel licht te verstrooien rond het beeld. In onze testen konden we duidelijk zien hoe er rond het beeld nog een deel van de wand verlicht was. Dat is uiteraard lichtopbrengst die verloren is. Wat hij dan weer wel deelt met de V9800 zijn de zwakke zwartprestaties. Veel verder dan een contrast van 1.250:1 (in Dark Cinema en Movie) en 830:1 (in rec.709) konden we het beeld niet krijgen. Er is ook geen iris om dat te verbeteren. In donkere scènes is de V7850 dan ook niet erg op zijn gemak. Je ziet wel alle zwartdetail, maar de scènes verliezen veel impact omdat de zwartwaarde te hoog ligt.

De rec.709 beeldpreset is behoorlijk goed gekalibreerd. De grijsschaal neigt in de lichtste tinten wat naar rood, maar verder is het resultaat prima. De gamma-waarde van 2,4 zorgt voor een prima beeld bij verduistering. De kleurweergave is zelfs uitstekend. Wie toch wat meer licht wenst, kiest voor de Movie of Dark Cinema preset. Die hebben een licht koelere kleurtemperatuur, maar zijn wel flink helderder. De Movie-preset gebruikt een S-gammacurve die contrast benadrukt, de Dark Cinema preset kiest voor beter zichtbaar zwartdetail. Ons advies: kies een van beiden, en pas die aan door de gamma-waarde op 2,2 (iets lichter) of 2,4 (iets donkerder) te zetten. Die preset zal dan op de ‘user’ preset terecht komen, en je kunt dan alterneren tussen ‘User’ en ‘rec709’ om te zien wat je voorkeur heeft.

HDR

Helaas, net als de V9800 is de V7850 heel wat minder overtuigend met HDR. Hij moet het stellen met HDR10-ondersteuning. De zwakke zwartwaarde en het beperkte contrast spelen hem behoorlijk parten. In donkere scènes is detail soms zoek en zwemmen de heldere accenten in een vormeloze donkergrijze achtergrond. In heldere scènes is het resultaat wel heel wat mooier, ook al is het kleurbereik en contrast absoluut niet te vergelijken met dat van een televisie.

De projector biedt vier HDR-standen (1-4). Die maken het beeld progressief helderder, maar clippen ook steeds meer witdetail. De juiste keuze zal afhangen van kijkomstandigheden, de film in kwestie en persoonlijke smaak. HDR 2 of 3 leken ons de beste keuze voor de meeste gevallen.

Het moet gezegd worden dat de V7850 het iets beter doet dan de V9800, die maar twee HDR-standen had, en iets te agressief omsprong met kleur. Maar met de detectie van HDR loopt het soms wel mis. Zo keken we na onze HDR-beelden nog even naar een gewone SDR-bron op de andere HDMI-ingang, en de projector bleef in HDR-mode hangen. Uiteindelijk moesten we hem even aan en uit zetten om het beeld terug normaal te krijgen.

Gaming

De V7850 heeft een lag van 87,7 ms. Dat is vermoedelijk voor heel wat spelers merkbaar, dus opgelet als je wenst te gamen op deze projector.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag-meter.

Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Acer V7850 – Conclusie

De Acer V7850 toont dat er al wat verbetering zit in de HDR-weergave ten opzichte van de V9800. Maar de projector blijft iets te zwak uitgerust (contrast, kleurbereik) om echt vlot met HDR om te springen. Voor SDR-content is het wel een goede keuze, op voorwaarde dat je kunt leven met het beperkte contrast. Mits de juiste beeldinstelling, en verduistering of minimaal omgevingslicht geeft de Ultra HD-projector uitstekende beelden. De ‘silent’-beeldmode maakt hem ook nog eens muisstil. Met wat verbetering en uitbreiding van de software zouden er ook een paar kleine ergernissen verdwijnen. Het prijskaartje is correct.

8.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Prima kleurprestaties (SDR)
  • Motion Interpolation
  • Superstille beeldmode
  • Compact

Minpunten
  • Geen perfect Ultra HD detail

  • Zwak contrast en helderheid
  • Geen Dolby Vision of HLG

Reacties (0)