Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Ook TV-shootout HDTVtest kroont OLED als winnaar

Geschreven door
Geplaatst op15 augustus 2017, 10:52 CategorieLcd en led tv's

Gisteren schreven we over de TV-shootout van de collega’s van AVForums, waar de Philips OLED tv er met de prijzen vandoor ging. Vandaag hebben de collega’s van het Britse HDTVtest een vergelijkbare maar uitgebreidere test gepubliceerd, en ook daar is OLED als winnaar uit de bus gekomen.

HDTVtest heeft diverse premium tv’s van de grote merken tegenover elkaar gezet. Onder meer de LG B7V OLED tv, de Panasonic EZW1004 OLED tv, de Samsung Q9F LCD tv en de Sony ZD9 LCD tv deden mee aan de test. Alle modellen werden door HDTVtest gekalibreerd en zijn vergeleken met een Sony referentie studiomonitor.

Alle televisies werden op acht parameters beoordeeld; contrast, kleur, motion, uniformiteit, video processing, gaming, fel verlichte ruimte en HDR. Dit resulteerde in vijf categorieën, waarin OLED er met alle awards vandoor ging;

 • Best Home Theatre TV: Panasonic EZW1004 OLED tv
 • Best Living Room TV: Sony A1 OLED tv
 • Best Gaming TV: LG B7V OLED tv
 • Best HDR tv: LG B7V OLED tv
 • Best TV of 2017: Panasonic EZ1004 OLED tv

Als we kijken naar de parameters dan zien we er maar één waar LCD hoge ogen gooit. Op het gebied van fel verlichte ruimten scoort de Samsung Q9F-serie LCD tv de meeste punten, gevolgd door de Sony ZD9 LCD tv. Op zich is dit geen verrassing aangezien de LCD-techniek nog altijd de hoogste helderheid kan voortbrengen en dus beter tegen invallend licht kan opboksen. Toch winnen deze modellen niet in de HDR-categorie omdat de tv’s door de beperkingen van het aantal dimming zones minder kleurcontrole voor HDR-video hebben en niet tegen de helderheid op pixelniveau van de OLED tv’s op kunnen.

Een compleet overzicht van de test vind je in het artikel van HDTVtest.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  15 augustus, 2017 om 16:53

  Oled is gewoon super. Voor een verschil van een paar honderd euro met lcd zou ik toch kiezen voor OLED.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.