Review: Sony HT-MT500 – compacte soundbar met brede geluidsweergave

16 augustus 2017 + 10 minuten 0 Reacties
sony-ht-mt500-foto-6

De Sony HT-MT500 is een compacte soundbar met een draadloze subwoofer, die een behoorlijk geluid weet te presenteren aan de luisteraar.

Het pakket heeft een adviesverkoopprijs van rond de 500 euro.

Sony HT-MT500 – design

Qua design lijkt de Sony HT-MT500 behoorlijk op de Sony HT-MT300. De soundbar is compact te noemen, maar hij is wel iets breder dan een gemiddelde soundbar die we de term ‘compact’ meegeven. Dat is in veel gevallen niet erg. Zo kan een bredere soundbar mooi staan onder een brede televisie. In dit geval kunnen we over het formaat van de bar melden dat het een beetje in het midden ligt. Onder een televisie van 55-inch is ‘ie nog steeds smal, maar leg je hem onder een tv van 37-inch dan valt het in feite alweer reuze mee.

Het woord ‘premium’ komt niet helemaal naar voren wanneer we naar de soundbar kijken. De buitenkant doet ons sterk denken aan de goedkopere, ietwat oudere broer van deze soundbar. Wel zijn er enkele features aanwezig die we vaak op duurdere soundbars tegenkomen, zoals een schermpje aan de voorkant. Daar kun je op lezen welke bron je selecteert of hebt geselecteerd, hoe hoog het volume staat, welke input je hebt uitgekozen, et cetera. Ook zijn alle knoppen van functies en mogelijkheden naar rechts verplaatst.

Op de voorkant van de soundbar zit een afneembaar rooster. Dit zit met magneten vast aan de basis. Wanneer je die verwijdert, dan zie je zowel rechts als links een speaker zitten. In het midden bevindt zich het schermpje waar je handige informatie aan af kunt lezen. Met of zonder rooster — dat maakt niet zoveel uit. Op de achterkant bevinden zich de aansluitingen. Van links naar rechts: de stekkeropening, ethernetaansluiting, hdmi-out (met ondersteuning voor audio return channel), analog in en de aansluiting voor de optische kabel.

De meegeleverde subwoofer beschikt, net als de soundbar, over een laag kunstleer. Het ziet er niet heel mooi uit. Het apparaat is dun genoeg om hem onder een bank of tv-kast te kunnen leggen, maar daar hangen wel wat voorwaarden aan. Zo moet de bank of kast hoog genoeg zijn en moet de bank dichtbij een stopcontact in de buurt staan. Of je moet – wel een beetje uit het zicht – een verlengsnoer kwijt kunnen, maar dat is bij ons niet het geval. Daardoor stond de woofer nog steeds naast de kast, waar die in feite altijd staat. Wat ook prima is.

Sony HT-MT500 – specificaties

Er zijn verder weinig aansluitingen te bekennen; je kunt je verzameling spelcomputers, receivers en Blu-ray-speler dus niet allemaal direct koppelen aan de Sony HT-MT500. In plaats daarvan sluit je de tv aan en krijgen alle gekoppelde apparaten toegang tot de soundbar via je televisie. Wel is er nog ondersteuning voor bluetooth, Spotify Connect en Chromecast, evenals hi-res audio. Er zijn dus wel wat extra opties beschikbaar die de soundbar interessant maken, maar voor een grote hoeveelheid hdmi-in-aansluitingen moet je verder kijken.

Sony HT-MT500 – installatie

Het installeren van het product is inmiddels een bekend verhaal. Je koppelt de subwoofer en de soundbar aan de stroom, en alleen de soundbar ook aan de televisie (middels hdmi of de optische aansluiting, maar wij hebben gekozen voor hdmi). Beide apparaten weten elkaar binnen mum van tijd te vinden. Mocht er onverhoopt toch iets misgaan, dan is er nog een knopje aanwezig op de achterkant van de subwoofer, waarmee je de koppeling handmatig kunt bewerkstelligen. Maar dit is in 99 procent van de gevallen niet nodig.

Het kan iets ingewikkelder worden wanneer je nog twee andere draadloze speakers van Sony wil koppelen met de Sony HT-MT500. Dat is wel degelijk mogelijk. Wat je daarvoor moet doen is naar het hdmi-kanaal gaan waarop de soundbar is aangesloten en daarop de surround sound-opstelling klikken. Vervolgens krijg je middels een stappenplan uitgelegd hoe alles precies werkt en wat er gaat gebeuren. Maar je moet wel even goed blijven opletten; het is namelijk iets meer werk dan alleen de soundbar en subwoofer installeren.

Op dat kanaal tref je ook de overige opties die de soundbar aanbiedt. Natuurlijk kun je al een hoop doen met de afstandsbediening of een app op je smartphone, pc of tablet, maar zo kun je bijvoorbeeld ook toegang krijgen tot de muziekserver in je netwerk en daarvandaan meteen muziek afspelen. Alle overige, meer uitgebreide, instellingen zijn hier tevens te vinden. We verwachten niet dat je hier verder heel veel tijd zult doorbrengen, maar het is wel handig om zo’n overzicht op je tv-scherm te hebben.

Sony HT-MT500 – gebruik

Naast een gemakkelijk installatieproces, is de Sony HT-MT500 ook gemakkelijk in gebruik te nemen. De meegeleverde afstandsbediening geeft je behoorlijk wat opties, terwijl je met de toetsen op de speaker zelf ook goed uit de voeten komt. Tijdens een avond muziek luisteren kun je moeiteloos van bron wisselen, waardoor je, bijvoorbeeld, van de muziek op een smartphone naar de muziek op een spelcomputer gaat, met een paar drukken op de knop. De soundbar kan ook meerdere bluetooth-apparaten vinden, herkennen en opslaan.

De soundbar reageert vlot en accuraat op de remote, waardoor deze eigenlijk altijd onze voorkeur genoot tijdens het bedienen (niet in de laatste plaats omdat je anders constant naar de soundbar moet lopen).  Je kunt vanaf de bank nieuwe bluetooth-apparaten laten paren met elkaar en zelfs media bedienen, door alle knoppen aan de onderkant. De ronde knop iets boven het midden is groot genoeg voor het bedienen van het menu, terwijl andere knoppen ook voldoende feedback leveren en duidelijk laten zien waar ze voor bedoeld zijn.

Wat helaas een beetje jammer is, is dat Sony zelf geen hdmi-kabel levert bij dit pakket. Je krijgt in plaats daarvan een optische kabel mee, maar die aansluiting zit helaas niet op mijn televisie. Deze verbinding heb ik dus niet kunnen testen. Echter, in het verleden heb ik veel soundbars via de optische kabel aangesloten op de tv en uit die tests kwam vaak naar voren dat het geluid iets te laat werd afgeleverd in vergelijking met het beeld. Gelukkig zijn hdmi-kabels niet meer zo duur; maar het was wel fijn geweest als ‘ie erbij zat.

Zo speel je muziek af via Google Cast

Muziek afspelen via Google Cast, van een smart device naar een geschikte speaker, werkt heel simpel. Heb je het installatieproces doorlopen en geeft Google Home aan dat de speaker gereed is, dan kun je direct aan de slag. De onderstaande screenshots zijn gemaakt met Google Play Music, maar in principe werkt het voor alle Cast-apps. In beeld zie je een Cast-icoontje staan (middenin, onderin). Tap daar eenmaal op. Vervolgens kies je de speaker waar je naartoe wil casten. That’s it! Onderaan zie je nu dat de speaker is gekoppeld.

Sony HT-MT500 – audiokwaliteit

Je zou het bijna niet verwachten van zo’n redelijk compacte soundbar, maar er komt een imposant geluid uit het apparaat. Het is lang niet zo goed als het geluid van bijvoorbeeld de Sony HT-CT790, maar het is wel al stukken beter dan voorganger Sony HT-MT300. Het is een soort opgevoerde versie van die speaker. Zoals altijd zijn er verschillende modi aanwezig, voor verschillende situaties. Films, muziek, games, spraak en de standaardmodus zijn in principe prima, maar dan hebben we ook nog de bekende ClearAudio+-mogelijkheid.

Je krijgt wellicht niet meteen het idee in een bioscoopzaal te zitten wanneer je naar de nieuwste aflevering van Game of Thrones kijkt, maar de soundbar slaagt er wel in je kijk- en luisterervaring te verbeteren. De Sony HT-MT500 beschikt over een redelijk geluidsveld, waarin je geluiden goed van elkaar kunt onderscheiden en waar details niet snel in verloren gaan. Maar verwacht niet de allerbeste kwaliteit, aangezien je nog altijd te maken hebt met een redelijk compacte soundbar en een subwoofer die onder een bank zou moeten passen.

Mocht het geluid toch wat overweldigend overkomen, dan zit je met de standaardmodus ook heel goed. Deze modus zorgt namelijk voor een goede versterking van het geluid uit de televisie, met een mooie balans tussen bas, treble, spraak en alles er tussenin. Dit is de modus die ik vaak gebruikte tijdens het bekijken van YouTube-filmpjes – die gasten in beeld kunnen nogal schreeuwerig zijn en met deze speaker op standaard modus heb je daar weinig last van en kun je genieten van de video die ze hebben gemaakt.

Als gamer vind ik het geluid belangrijk. En ik kan met een gerust hart zeggen dat de gamemodus zijn werk goed doet — spellen krijgen dat beetje extra kracht mee in het geluid, wat het spelen naar een hoger niveau tilt. De gamemodus brengt, net als de filmmodus, de bas iets naar voren, maar de gesprekken zijn nog altijd goed te volgen, terwijl de hoge tonen ook meer dan genoeg ruimte krijgen. De muziekmodus bevat een fijne balans tussen hoge en lage tonen, heeft geen overweldigende bas en heeft ook geen scherpe, hoge noten.

Dan hebben we nog een aantal ander modi. De sportmodus is met name bedoeld voor voetbalwedstrijden (of sportwedstrijden die binnen, in een groot stadion worden gespeeld) en brengt een mooie ambiance naar de woonkamer. De spraak- en avondmodi zijn de opties waarmee we afsluiten. Die eerste is vooral bedoeld voor films en series waarin veel gesproken wordt; andere effecten verdwijnen effectief naar de achtergrond. De avondmodus zwakt alle uitschieters een beetje af, maar het volume omlaag zetten helpt wat ons betreft genoeg.

Sony HT-MT500 – conclusie

Het lijkt erop dat Sony met de HT-MT500 een soort combinatie probeerde af te leveren tussen de Sony HT-MT300 en de Sony HT-CT790. Die eerstgenoemde soundbar viel een beetje tegen, terwijl de laatstgenoemde nog altijd goed in de smaak valt en vaak wordt geopperd als een prima alternatief voor soundbars in dezelfde prijsklasse. Hoewel de Sony HT-MT500 geen verkeerde soundbar is, willen we nu wederom hetzelfde doen en voorstellen dat je de CT790 overweegt. Ze vallen in dezelfde prijsklasse en hebben veel overeenkomsten.

Echter niet alles komt overeen. De HT-CT790 heeft meerdere hdmi-aansluitingen, waardoor je apparaten direct op de soundbar kunt aansluiten, en biedt ondersteuning aan voor bijvoorbeeld 4K. Dat levert de Sony HT-MT500 weer niet, terwijl die, momenteel, toch iets duurder in de markt wordt gezet. Qua geluid is de HT-MT500 vergelijkbaar met de HT-CT790, maar die laatstgenoemde wint het toch. Wel is het zo dat de HT-MT500 stukken beter presteert dan de HT-MT300, maar dat mag ook wel: de HT-MT300 is immers de helft goedkoper (en klinkt soms zo ook).

Aan het einde van de dag is het zo dat het er ook aan ligt waar je naar op zoek bent. Wat de HT-CT790 bijvoorbeeld niet heeft, is ondersteuning voor Spotify en Chromecast. Het is dus ook maar net hoe je de soundbar gebruikt of wil gebruiken en of één van deze twee producten bij je wensen aansluit. Ben je content met wifi en bluetooth en wil je een beter geluidsweergave, dan doe je er goed aan de HT-CT790 in overweging te nemen. Wil je meer gemak en is je kamer niet groot genoeg voor dat brede geluidsveld, dan is de HT-MT500 een betere keuze.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Ondersteuning voor Spotify en Chromecast
  • Brede geluidsweergave
  • Uitgebreide afstandsbediening

Minpunten
  • Geen hdmi-kabel

  • Subwoofer past toch niet altijd onder de bank
  • Niet echt een premium uiterlijk

Reacties (0)