Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Wat heb je nodig voor een home cinema-systeem en wat kost het?

Geschreven door
Geplaatst op8 augustus 2017, 14:07 CategorieTips en adviezen

Het is inmiddels alweer vijf jaar geleden dat we uitgebreid schreven over wat je allemaal nodig hebt voor een home cinema-systeem en wat het je kost. Nu, vijf jaar later, is er een hoop veranderd en dus is het tijd voor een update. In dit artikel zetten we de belangrijkste componenten van een home cinema-systeem onder elkaar, met gemiddelde prijzen waarvoor je ook kwaliteit krijgt.

Samenstelling en prijzen van een home cinema-systeem

We krijgen regelmatig vragen over wat je nu precies nodig hebt voor een goed home cinema-systeem. Nu is ‘goed’ een vrij subjectief begrip maar met onze jarenlange ervaring kunnen we wel een richtlijn bieden. Zeker wat betreft de onderdelen van een goed home cinema-systeem zijn er bepaalde richtlijnen, er vanuit gaande dat je bij het samenstellen van het systeem rekening houdt met de nieuwste trends en ontwikkelingen.

Natuurlijk is een en ander afhankelijk van je wensen en je budget. Wil je gaan voor Ultra HD Blu-ray? Is HDR een standaard waar je gebruik van wilt maken? Hoeveel speakers wil je plaatsen? Of, is een soundbar voldoende? En, ga je voor streaming of voor fysieke media? Voor 1.000 euro kun je theoretisch gezien klaar zijn, maar wil je een compleet en goed functionerend home cinema-systeem wat ook kwaliteit en flexibiliteit biedt dan zit je daar al snel boven.

In onderstaande tabel zetten we de verschillende mogelijkheden/componenten voor een home cinema-systeem voor je onder elkaar, met indicatieve prijzen waarvoor je goede kwaliteit krijgt. De producten en prijsindicatie zijn gericht op de beginnende (en wellicht iets gevorderde) home cinema-fans die een compleet en kwalitatief home cinema-systeem (opnieuw) willen inrichten. Natuurlijk zijn niet alle producten een must maar kunnen ze wel waarde toevoegen. Daarnaast voegen sommige producten een aantal functies samen. Zo is een Blu-ray speler ook een dvd- en een cd-speler, en kan een game console vaak ook Blu-ray discs afspelen. Aan de andere kant zijn sommige producten wel noodzakelijk, bijvoorbeeld een bron om materiaal af te spelen en een tv om materiaal weer te geven.

Categorie Product Prijsindicatie
Bron
(afspeelapparatuur)
Blu-ray speler 100 – 250 euro
Ultra HD Blu-ray speler 300 – 500 euro
Game console 200 – 400 euro
Digitale tv decoder gratis – 150 euro
Mediaspeler 100 – 300 euro
Display
(weergave)
Full HD tv (tot 50-inch) 400 – 800 euro
Full HD tv (vanaf 50-inch) 800 – 1.500 euro
Ultra HD TV (tot 50-inch) 750 – 1.500 euro
Ultra HD TV (vanaf 50-inch) 1.500 – 3.000 euro
Premium Ultra HD tv met HDR 2.000 – 6.000 euro
Projector 1.000 – 3.000 euro
Audio Receiver (5.1-kanaals, instap) 400 – 800 euro
Receiver (5.1-kanaals+, premium) 1.000 – 3.000 euro
Luidsprekers (5.1 surround, instap/klein) 400 – 1.000 euro
Luidsprekers (5.1 surround, premium/groot) 1.500 – 4.000 euro
Stereo luidsprekerset (instap) 300 – 800 euro
Stereo luidsprekerset (premium) 1.000 – 3.000 euro
Losse subwoofer 250 – 500 euro
Soundbar 300 – 1.000 euro
Accessoires HDMI kabels (p.s.) 10 – 50 euro
luidsprekerkabels 2 – 5 euro per meter
Audiokabels (digitaal, p.s.) 10 – 50 euro
ethernet kabel 5 – 20 euro
Universele afstandsbediening 50 – 150 euro
Wandsteun TV 75 – 150 euro
Wandsteun per speaker 30 – 80 euro
Standaard per speaker 50 – 150 euro

Zoals gezegd geeft dit een overzicht van de componenten die je nodig hebt in een home cinema-systeem en is het lastig er een exacte prijs aan te hangen aangezien dit echt afhankelijk is van je wensen en je budget. Ga je bijvoorbeeld echt voor hifi, dan kan een setje luidsprekers je desgewenst 10.000 euro kosten, en hetzelfde geldt voor een versterker. Bovenstaande prijzen zijn dan ook puur om een range voor je budget te bepalen, en daarmee te gaan zoeken. Het is dan ook zaak dat je goed kijkt naar wat je wensen zijn en gaat kijken naar welke producten binnen dit budget vallen. Een advies dat we sowieso kunnen geven is; ga niet voor een alles-in-één home cinema-systeem. Hier zitten teveel nadelen aan.

Meer informatie

Meer informatie over de aanschaf en het gebruik van home cinema-systemen en losse componenten vind je in onze home cinema informatiegids. Daar behandelen we onder meer waar je op moet letten bij het kopen van een receiver, waar je op moet letten bij het kopen van luidsprekers en tips voor het kopen van een tv. Ben je benieuwd naar hoe je een complete thuisbioscoop maakt? Neem dan onze gids over het maken van je eigen thuisbioscoop door.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  08 augustus, 2017 om 16:53

  Ik heb een oppo uhd 203 perfecte speler/mediaspeler ineen. Nog geen oled tv die komt er aan nu nog LED. Pioneer av dolbyatmos. Kef speakers rondom en atmos 2 stuks en 1 x REL sub. Later gaat de AV een yamaha worden die hebben alles er op aan kost wel wat maar zijn de b es te die er zijn. Dacht dat ik het redelijk zo had ben dan tevreden met beeld en geluid in mijn kaner. Muziek speel ik af van usb sticks en je heb op de yamaha dab plus internet radio velen streaming keuzes. Je kunt op de yamaha weer zo platen af spelen als je die bezit ik niet meer te veel ruimte nemen platen in. Bij mij is alles gedigitaliseerd van schijf of stick. Heb alleen nog blurays en UHD films.

  • Jan van der hulst
   15 juli, 2020 om 17:28

   Heb een philips oled tv 934 55 inch met een soundbar maar wil graag een active subwoofer er bij hebben welke is hier goed voor .groetjes j v d hulst

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.