Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

HDMI eARC (extended Audio Return Channel): wat is het en hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op27 augustus 2017, 8:54 CategorieTips en adviezen

Eén van de meest besproken onderwerpen in onze vraag en antwoord-sectie is HDMI ARC, de functie waarmee audio vanuit de tv teruggestuurd kan worden naar bijvoorbeeld een soundbar of receiver. Inmiddels is er een opvolger van HDMI ARC aangekondigd, in de vorm van HDMI eARC. Dit is een verbeterde versie van Audio Return Channel, beschikbaar vanaf HDMI 2.1.

Wat is HDMI ARC?

Om je geheugen nog even op te frissen is dit de definitie van HDMI ARC, die alweer enkele jaren oud is;

Audio Return Channel is een functie die ondersteund wordt vanaf HDMI versie 1.4, ook wel High Speed HDMI genoemd, en is te vinden op zowel tv’s als receivers en home cinema-systemen. Het is in principe een hele simpele functie die het mogelijk maakt audio waarvan de tv de bron is (denk aan de ingebouwde tuner) via een aangesloten HDMI kabel te versturen naar de home cinema set of receiver zodat je het geluid over je luidsprekers krijgt. Dit alles gaat via dezelfde HDMI-kabel die audio en beeld van de home cinema set of receiver naar de tv stuurt. Het werkt dus twee kanten op, vandaar Audio Return Channel.

Wat is HDMI eARC?

HDMI eARC staat voor Enhanced Audio Return Channel, wat weer staat voor een verbeterde versie van het huidige ARC. De grote verbetering bij HDMI eARC zit hem in het feit dat de nieuwste en meest geavanceerde bitstream audioformaten – waarvan DTS:X en Dolby Atmos de meest bekende zijn – via HDMI vanuit de tv naar een receiver, soundbar of home cinema-systeem gestuurd kunnen worden. Dit geldt voor audio van de ingebouwde tuner van de tv, streaming apps van smart tv-platformen en audio van bronnen die via HDMI op de tv aangesloten zijn.

Je kunt het zo zien dat dankzij HDMI eARC de tv een soort hub wordt waarop alles – zij het via HDMI – direct aangesloten kan worden, en de audio hiervan naar je receiver of soundbar gaat, zonder dat dit ten kosten gaat van de audiokwaliteit. Tot nu toe kon audio door een tv vaak in maximaal stereo of Dolby Digital-kwaliteit doorgestuurd worden naar een aangesloten receiver, middels HDMI ARC. Met HDMI eARC wordt het mogelijk om alle audio gekoppelde apparaten en interne apps in de hoogste kwaliteit door te sturen naar de receiver. Kijk je een film met Dolby Atmos via Netflix, dan maakt HDMI eARC het mogelijk om dit Atmos-signaal in de hoogste kwaliteit naar je receiver of soundbar te sturen. Heb je een Blu-ray speler die direct aangesloten is op je tv, dan kun je het Atmos-signaal van de Blu-ray disc via de tv doorsturen naar de receiver.

Daarbij geven de ontwikkelaars van HDMI eARC aan dat de nieuwe versie van de standaard betrouwbaarder is en dus beter zal werken met apparaten van verschillende merken, en bovendien zit er een automatische lip-sync-functie ingebouwd waardoor audio en video altijd perfect op elkaar zijn afgestemd.

HDMI eARC zien we pas terug bij de introductie van HDMI versie 2.1, een versie die we sinds het tweede kwartaal van 2017 op producten, waaronder tv’s en receivers, tegenkomen.

Meer informatie

Meer tips en adviezen over het aansluiten van apparaten binnen je home cinema-systeem, het gebruik van kabels en de aanschaf van componenten vind je in onze home cinema informatiegids. Ook kun je verder lezen via onderstaande links.

Google Chromecast Audio en Chromecast built-in: wat is het en hoe werkt het?
HDMI 2.1: dit moet je weten
Zo verbind je een iPhone of iPad met je televisie (draadloos of met kabel)
10 tips voor bekabeling in je home cinema-systeem
HDMI mythes en fabels: kan een HDMI-kabel het beeld op je tv veranderen?

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  28 augustus, 2017 om 16:16

  hallo martijn,
  zijn er tv’s met HDMI2.1 ? is dat via firmware update beschikbaar, of moeten we opnieuw een nieuwe tv, receiver enz kopen ?
  mvg,
  frans callebaut

 2. Frans
  28 augustus, 2017 om 21:21

  Als je receiver oud is wel zal je een nieuwe moeten kopen. Zo gaat het met alles 4 K je zal het moeten aan passen. Dolby visioen aanpassen. DHR 10 aanpassen. Nu ook nog DHR 10 plus aanpassen. Moe word je er van en je geeft er bergen geld aan uit en gooit het ook weg. Merendeel van mensen gaat afhaken hier door. Straks kun je nog meer gaan betalen voor al die rechten op alles kunnen ze ook BREIN er achter aan gaan sturen met claims. Maak alles niet zo ingewikkeld daar zitten we niet op te wachten als mens.

 3. dinandus
  20 september, 2017 om 12:14

  Ik dacht dat de HDMI 2.0b voldoende is voor de implantatie, doorgifte van de eARC?
  Dit staat o.a.in de specs bij onder meer de nieuwe Denon X3400 en hoger en ook bij Marantz SL series 7012 en hoger, is ja van een dezelfde firma.

 4. Jan
  08 februari, 2019 om 17:38

  Hallo allemaal die dit lezen, hoop dan ook dat ik een duidelijkheid. Ik heb een 60 pb560 plasma van lg aan de muur hangen, deze heeft 1 HDMI arc aansluiting 1.4 nu wil ik een Sony str nb1080 gaan kopen met een blu-ray van Sony. Kunnen jullie me vertellen, of dit problemen geeft met de nieuwste versie HDMI DHCP 2.2

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.