Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

EISA Awards 2017/2018: de winnaars op het gebied van Audio en Video

Geschreven door
Geplaatst op16 augustus 2017, 16:56 CategorieAlgemeen

De EISA (European Imaging and Sound Association) Awards zullen bij menig liefhebber van audio, video en elektronica op zijn minst een belletje doen rinkelen. Vijftig magazines uit twintig Europese landen (waaronder wijzelf in de vorm van FWD Magazine) kiezen de allerbeste producten in de categorieën Audio, Video, Home Theater, Photography, In-Car Electronics Electronics en Mobile Devices. Wij kijken hieronder naar de winnaars op het gebied van Audio en Video.

De EISA-winnaars op een rij

EISA HOME THEATRE SPEAKER SYSTEM 2017-2018
Winnaar: Focal Sib Evo

Met de nieuw ontworpen Sib Evo heeft Focal volgens de EISA-jury hun Sib & Cub-serie weten te overtreffen. Dolby Atmos en DTS:X 3D audio via naar boven gerichte drivers zorgen voor een speakersysteem dat de luisteraar echt omringt met geluid, zelfs van boven. De strakke bastonen uit de losse subwoofer sluiten perfect aan op de kraakheldere middelste en hoge frequenties. De jury kon naar eigen zeggen bijna niet geloven dat een klein systeem dat zo weinig ruimte inneemt, zo’n machtig 3D-geluid weet te produceren. Lees meer over de Focal Sib Evo.

EISA HOME THEATRE RECEIVER 2017-2018
Winnaar: Yamaha RX-V483

Volgens de jury biedt deze AV-ontvanger veel meer functies en voorzieningen dan dat je bij zo’n lage prijs zou verwachten, waaronder een 5.1-kanaals surround-sound en compatibiliteit met Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio in combinatie met 4K-doorvoer (inclusief Dolby Vision en HDR 10) en upscaling van SD-video naar HD, plus Ultra HD via HDMI. Bluetooth is aanwezig om draadloos te streamen en de MusicCast-technologie van Yamaha zorgt voor multi-room opties. De jury noemde de receiver daarom een indrukwekkende alleskunner. Lees meer over de Yamaha RX-V483.

EISA SOUNDBAR 2017-2018
Winnaar: LG SJ9

De EISA-jury noemde de Dolby Atmos-compatibele SJ9 van LG een van de weinige soundbars die een elegant ontwerp weet te combineren met spetterende prestaties. Twee naar boven gerichte speakers in de bovenzijde zorgen dat de Atmos optimaal tot zijn recht komt, in combinatie met een breed geluidsveld van de andere drivers en bastonen via de draadloze losse subwoofer. Muziekliefhebbers kunnen LG’s MusicFlow-app en de ingebouwde Chromecast-technologie gebruiken voor streaming en multi-room. Ook wij onderwierpen de Dolby Atmos-functionaliteit van de LG SJ9 aan de test in onze recensie.

EISA TV AUDIO UPGRADE 2017-2018
Winnaar: Sonos PLAYBASE

Sonos kiest opnieuw voor de no-nonsense aanpak waardoor ook deze multiroom-speaker volgens de jury een groot succes is geworden. Binnenin het strakke design vinden we drie tweeters, zes mid/bas-drivers en een geïntegreerde woofer, zodat tv-programma’s niet langer saai of levenloos klinken. Plug-and-play maakt de installatie voor iedereen makkelijk, en je krijgt toegang tot een wereld vol met streaming muziek. Ook wij namen de verschillen tussen de Playbase en de eerdere Playbar onder de loep in onze recensie van de Playbase.

EISA HOME THEATRE SOLUTION 2017-2018
Winnaar: Denon HEOS AVR

Met de HEOS AVR heeft Denon de traditionele thuisbioscoopontvanger gereed gemaakt voor de draadloze multiroom-generatie en daarom mag hij zich volgens de jury de beste home theater solution noemen. De pluspunten zijn onder meer het strak vormgegeven voorpaneel, plus uitgebreide connectivity voor Ultra HD-bronnen, de vijfkanaals Class-D versterking en de weergave van Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio. Hij kan tevens overweg met hi-res audio en streamt tot DSD128, draadloos of via USB. Ook volgens onze recensie is de HEOS AVR ideaal voor mensen die echte surround willen, zonder technisch gedoe en veel kabels.

EISA UNIVERSAL ULTRA HD BLU-RAY PLAYER 2017-2018
Winnaar: OPPO UDP-203

De eerste speler van OPPO sinds de BDP-103D is volgens de jury het wachten meer dan waard geweest. De UDP-203 werd uitgebreid met ondersteuning voor Ultra HD Blu-ray en HDR, de beeldkwaliteit is (ook bij het afspelen van Dolby Vision-titels) ongeëvenaard en het apparaat geeft de gebruiker veel controle over de bitdiepte, chroma-sampling en conversie van HDR naar SDR. Er zijn ook talloze audio-mogelijkheden, inclusief compatibiliteit met hi-res bestanden over netwerken, meerkanaals analoge uitvoer en een 32-bits AKM DAC. Volgens de jury een opmerkelijk 4K-debuut en ook volgens ons een van de betere UHD-spelers. Lees meer in onze eigen recensie.

EISA BEST BUY ULTRA HD BLU-RAY PLAYER 2017-2018
Winnaar: Panasonic DMP-UB300/UB400 Series

De DMP-UB404 heeft de drempel voor Ultra HD Blu-ray verlaagd en werd daarom door de jury uitgeroepen tot de beste speler in het lagere prijssegment. De 4K High Precision Chroma Processor van Panasonic verfijnt het beeld, dat gebruikers zelf kunnen afstemmen op de prestaties van hun indviduele 4K-televisie. De DMP-UB404 is ook een mediaspeler, met ondersteuning voor hi-res muziek en video-on-demand via de app-portal. Geschikt voor iedereen die een betaalbare Ultra HD-upgrade zoekt. Lees meer over de Panasonic DMP-UB404.

EISA HOME THEATRE TV 2017-2018
Winnaar: Sony KD-65ZD9

De 4K-tv van Sony maakte vooral indruk op de jury door de kleurweergave en het contrast. Ook de mogelijkheid van 3D-weergave en de ondersteuning voor alle belangrijke HDR-formaten (waaronder een geplande upgrade voor Dolby Vision) werden aangehaald als een groot pluspunt. Daarnaast werden Sony’s eigen full-array lokale dimtechnologie voor led-schermen (Backlight Master Drive) en de helderheid (meer dan 1.700 nit) van de HDR-weergave van het scherm geprezen. De Sony KD-65ZD9 is een premium beeldscherm voor thuisbioscopen dat volgens de jury de krachtige prestaties die daarbij horen ook weet te leveren. Lees meer over de KD-65ZD9 in onze recensie.

EISA LCD-TV 2017-2018
Winnaar: LG 55SJ850V / 8509

De EISA-jury bestempelde deze televisie van LG als een superieure alleskunner, mede dankzij de gebruiksvriendelijke webOS 3.5-interface in combinatie met Dolby Vision/HDR 10/HLG HDR-weergave voor een kleurrijk en helder beeld. De nieuwe Nano Cell 4K paneltechnologie van LG zorgt volgens de jury voor een nog betere kleurweergave – ook als het scherm van opzij wordt bekeken – en contrast. Daarnaast kreeg ook het geluid van de door Harman/Kardon ontworpen 2.2-kanaals speakers positieve kritieken. Volgens de jury is de televisie dan ook een fraaie toevoeging aan de serie Super UHD-tv’s van LG. Lees meer over de LG 55SJ850V in onze recensie.

EISA SMART TV 2017-2018
Winnaar: Samsung QE55Q7F

Het feit dat Samsung met de QE55Q7F opnieuw de grenzen van de “smart-tv” heeft weten te verleggen werd door de EISA-jury zeer op prijs gesteld. De invoeraansluitingen in de externe One Connect-box, die met de tv wordt verbonden via één vrijwel onzichtbare kabel, werden als zeer positief ervaren. Dat gold ook voor de bediening; de spraakbesturing van de afstandsbediening is volgens de jury nauwkeurig en betrouwbaar en ook het schakelen tussen de multimediafuncties en een groot aantal content-apps werkt uitstekend. Ook het 4K QLED-scherm (met Quantum Dot-technologie), inclusief het brede kleurbereik en de maximale helderheid, werd geprezen. Lees meer over de Samsung QE55Q7F in onze recensie.

EISA OLED TV 2017-2018
Winnaar: LG OLED65E7

De OLED65E7 wist volgens de jury zijn voorgangers op vele punten te overtreffen: de weergave van bijna-zwart is verbeterd en de maximale helderheid is verhoogd. Het scherm is daarmee zeer geschikt voor 4K HDR-beeld, maar LG’s HDR Effect-upscaling heeft tevens een positief effect op beeld in een lagere resolutie. De ondersteuning voor HDR-formaten is zeer uitgebreid en de OLED65E7 is geschikt voor Dolby Vision, HDR 10 en HLG. Vanwege al deze pluspunten, in combinatie met het slanke ontwerp, het Dolby Atmos-compatibel speakersysteem en de efficiënte gebruikersinterface werd de tv uitgeroepen tot de winnaar in de categorie premium OLED. Lees meer over de LG OLED65E7 in onze recensie.

EISA BEST BUY TV 2017-2018
Winnaar: TCL U55C7006

Mensen die op zoek zijn naar de beste televisie voor weinig geld zouden volgens de EISA-jury eens moeten kijken naar de U55C7006 van TCL, want dit model biedt brede kleurverwerking en HDR-compatibiliteit voor een betaalbare prijs. De 4K-upscaling van signalen met lagere resolutie (uitzendingen via de ether, dvd’s, Blu-ray) werd door de jury als zeer gedetailleerd beoordeeld. En hij is ook nog eens compatibel met de HLG HDR-standaard die in aantocht is. Andere features die de jury tot de grootste pluspunten rekende zijn de naar voren gerichte soundbar (ontwikkeld in samenwerking met JBL) en de slimme functies die toegankelijk zijn via het Android TV-platform van Google. Wel nog een kanttekening; de U55C7006 van TCL is helaas niet te koop in Nederland.

EISA BEST BUY OLED-TV 2017-2018
Winnaar: Philips 55POS9002

Op zoek naar een goedekope televisie, maar wel eentje met OLED-scherm, dan komt de Philips 55POS9002 volgens de EISA-jury als beste uit de test. Vooral de introductie van Philips’ gloednieuwe P5 picture engine voor efficiëntere verwerking viel goed in de smaak. De 55 inch-televisie biedt volgens de jury rijke kleuren, fijne details, diepe zwarttinten en zeer scherpe bewegende beelden. Verder werden de uitgebreide beeldinstellingen en Philips’ unieke Ambilight-verlichtingstechnologie geprezen. Dankzij Android TV en een game-modus met lage latency is dit volgens de jury een 4K HDR flatscreen die in geen enkel systeem zal misstaan. Lees meer over de Philips 55POS9002 in onze recensie.

EISA HOME THEATRE PROJECTOR 2017-2018
Epson EH-TW9300W

De EH-TW9200 projector kreeg al eerder een EISA-award en ook zijn opvolger viel in de prijzen. De EH-TW9300W borduurt voort op de superieure flexibiliteit van zijn voorganger en voegt daar meer functies en ondersteuning voor formaten aan toe. De jury was vooral onder de indruk van de 4K Enhancement pixel-shifting-technologie van Epson en de ondersteuning van Ultra HD Blu-ray (met HDR) via de HDCP 2.2-compatibele HDMI-aansluiting van de projector. De beeldkwaliteit kenmerkt zich volgens de jury door kraakheldere details en levendige kleuren, in combinatie met een indrukwekkende helderheid en zwarttinten. En hij is ook nog eens eenvoudig te installeren in elke thuisbioscoop of huiskamer. Lees meer over de EH-TW9300W in onze recensie.

Lees meer over de EISA-awards op de website van FWD Magazine.

  • Delen:

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.