Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Review: Yamaha WXAD-10 mediastreamer met MusicCast

Geschreven door
Geplaatst op16 juli 2017, 8:54 CategorieAccessoire reviews

Yamaha heeft met MusicCast een zelf ontwikkeld en geavanceerd multiroomsysteem met tal van mogelijkheden. Echter, een adapter waarmee je ook je bestaande installatie voorziet van deze mogelijkheden ontbrak nog. Met de WXAD-10, die we in deze review uitgebreid bekijken, komt hier verandering in.

Wat is de Yamaha WXAD-10?

De Yamaha WXAD-10 is een zogenaamde ‘MusicCast adapter’ waarmee je bestaande audio-installaties van MusicCast-functionaliteiten kunt voorzien. Het maakt niet uit van welk merk het systeem is; het enige dat je nodig hebt is een RCA input of een 3.5mm-poort, en een koppeling (draadloos of bekabeld) met je router. Wanneer je apparatuur middels de 3.5mm-poort – die met name interessant is voor de koppeling met de Clavinova-instrumenten van Yamaha – aansluit kun je via de bijbehorende app het volume regelen. Vervolgens kun je alle opties van het platform op je ‘oude’ audio-installatie gebruiken. Als je meerdere adapters inzet in huis kun je dus ook een simpel multiroom-systeem opzetten, zonder dat hier per se andere MusicCast-apparatuur voor nodig is.

De mogelijkheden zijn dus groot, maar er zijn ook dingen die de WXAD-10 niet kan. Zo ben je afhankelijk van de D/A-conversie van Yamaha aangezien er alleen analoge audio-uitgangen opzitten, kun je alleen via de 3.5mm-poort het volume beïnvloeden en kun je er geen speakers direct op aansluiten aangezien er geen versterker in zit. Nu kunnen we de meeste zaken absoluut begrijpen, kijkend naar het prijspunt van 149 euro en het doel van het apparaat.

De WXAD-10 kan echter meer dan genoeg voor de gemiddelde gebruiker. Het apparaat brengt onder meer Bluetooth, DLNA en AirPlay voor het draadloos streamen van muziek, internetradio voor digitale radiostations en toegang tot populaire streamingdiensten als Deezer, Tidal en Spotify. Een interessante extra feature is dat de WXAD-10 beschikt over zowel bluetooth input als output. Dit houdt in dat je een inkomend bluetooth-signaal op het apparaat via bluetooth door kunt sturen naar een apparaat dat bluetooth kan ontvangen. Zo kun je het geluid van je smartphone via bluetooth naar de mediastreamer sturen, die het vervolgens weer via bluetooth naar bijvoorbeeld een draadloze speaker in de tuin stuurt.

Onder de motorkap zien we een Burr-Brown DAC terug, met ondersteuning voor een groot aantal audioformaten. Zo kun je onder meer 24bit/192kHz AIFF-, FLAC- en WAV-bestanden en ALAC tot 24bit/96kHz afspelen. Het geheel kan middels de MusicCast-app bediend worden.

Design

Op het gebied van design is er weinig bijzonders te zeggen over de Yamaha WXAD-10. Het apparaatje ziet er wat saai en simpel uit, maar is klein genoeg om ergens in een kastje weg te stoppen. Daar is de adapter uiteindelijk ook voor; om onzichtbaar zijn werk te doen en je multiroomsysteem aan te sturen. Met de bouwkwaliteit is het goed gesteld, al voelt het apparaat wat licht en ‘leeg’ aan. Op de achterzijde zien we de aansluitingen terug; een ethernetpoort, een RCA-aansluiting, een 3.5mm-poort en een usb-poort voor de lader.

Gebruiksgemak

Het aansluiten van de WXAD-10 is een fluitje van een cent. Wij hebben de adapter direct op de Denon av-receiver die ons home cinema-systeem aanstuurt aangesloten. Het is een kwestie van de kabels koppelen en je kunt aan de slag. Allereerst dien je de (gratis) MusicCast Controller-app te downloaden. Vervolgens druk je de Connect-knop op het apparaat in en je kunt de WXAD-10 toevoegen aan de app. Vul je WiFi-wachtwoord in en je kunt aan de slag. Een kind kan de was doen.

De MusicCast-app zelf is ook bijzonder stijlvol vormgegeven en eenvoudig in het gebruik. Het is één van de beste apps voor een multiroom muziekervaring. Je hebt diverse instelmogelijkheden, waaronder het aanpassen van de naam en de ruimte waarin de WXAD-10 staat. Via de app heb je dankzij een overzichtelijke weergave direct toegang tot alle genoemde bronnen, waaronder andere MusicCast-apparaten in huis, NAS-apparaten, AirPlay, internetradio en diensten als Spotify, Tifal en Deezer. De app is snel en makkelijk in het gebruik, strak vormgegeven en overzichtelijk.

De WXAD-10 speelt nagenoeg alle bestanden probleemloos af, waaronder 24bit/192kHz AIFF-, FLAC- en WAV-bestanden en ALAC tot 24bit/96kHz. Het enige bestandsformaat dat in onze opstelling niet ondersteund werd was DSD. De koppeling met een NAS verliep vlot en de stabiliteit van de netwerkverbinding van de WXAD-10 is ook zeer goed te noemen; alles speelde vloeiend af en geen enkele keer ervoeren we netwerkproblemen.

Hoe klinkt het?

De WXAD-10 is onzichtbaar bij/achter je audiosysteem te plaatsen en de bediening is doodeenvoudig, maar hoe zit het met de kwaliteit? Om maar meteen met de deur in huis te vallen; met de audioweergave zit het absoluut goed. Om te beginnen met de hi-res Flac-bestanden, waar we in de vorm van The Beatles, Adele en Muse naar wat indrukwekkende tracks geluisterd hebben.

De WAXD-10 verzorgt met zijn eigen DAC voor een ruimtelijke weergave, met voldoende dynamiek vooral veel subtiele details. De soundstage komt tot leven en de plaatsing van stem en instrumenten in de ruimte is zeer strak. The Beatles worden met veel warmte en tegelijkertijd een strakke detailweergave op het podium gezet, de dynamiek en energie van The Resistance blijven behouden, en een verfijnde weergave van emotie in de zang valt bij het album van Adele op. De soundstage wordt in alle gevallen heerlijk breed getrokken en komt daardoor nog meer tot leven. Ook de lage tonen komen goed uit de verf; nooit geforceerd maar absoluut met souplesse en voldoende kracht.

Als we een stapje lager gaan, naar gecomprimeerde muziek via Spotify, dan houdt de WXAD-10 zich nog altijd prima staande. Het apparaat weet gestreamde muziek met vrijwel dezelfde karakteristieken als hierboven aangehaald weer te geven, wat voor een rijke, brede en geraffineerde weergave zorgt. Daarnaast kun je muziek streamen via Bluetooth aptX, en ook wat dit betreft hou je een meer dan prima klinkende en stabiele audioweergave over, al doet het wellicht niet echt eer aan de bron.

Conclusie

Als we alles bij elkaar nemen dan is er eigenlijk niets dat de Yamaha WXAD-10 geen aanrader maakt. Ja, het apparaatje is misschien wat saai vormgegeven en een digitale audio-uitgang was mooi geweest, maar datgene wat hij moet doen, doet de WXAD-10 zeer goed. Het is een multifunctioneel apparaat waarmee je van elk willekeurig audiosysteem een onderdeel van een MusicCast-multiroomsysteem maakt of waarmee je simpelweg talloze streamingmogelijkheden toevoegt. De WXAD-10 is zeer eenvoudig in het gebruik, heeft een aantrekkelijke prijs, biedt talloze mogelijkheden en laat je muziek ook nog eens zeer goed klinken. Wat ons betreft is deze adapter een absolute aanrader.

Minpunten

 • Geen digitale audio-uitgang
 • Wat saai en simpel design
 • Geen weergave DSD-bestanden

Pluspunten

 • Zeer goede audioweergave
 • Gebruiksvriendelijk
 • Aantrekkelijk geprijsd
Homecinema Magazine
Beoordeling
9.010Martijn Chelproduct


€ 149,00

Binnen 3 werkdagen

Bekijk

Bron: kieskeurig.nl


 • Delen:

Reacties

 1. Eelco
  21 juli, 2017 om 21:41

  Zo ver ik kan zien helaas geen ondersteuning van Google Play Music, klopt dat?

  • Mario
   18 april, 2019 om 17:14

   Er wordt gezegd:”Dit houdt in dat je een inkomend bluetooth-signaal op het apparaat via bluetooth door kunt sturen naar een apparaat dat bluetooth kan ontvangen.” Dit klopt niet. Er kan niet tegelijkertijd muziek ontvangen en verzonden worden via bluetooth.

   • Bas
    04 augustus, 2019 om 12:44

    Jawel dat kan wel. Bleutooth moet wel een zender ontvanger hebben en niet alleen de ontvanger

  • Bas
   04 augustus, 2019 om 12:42

   Jaren later nog steeds niet. Veel streamers niet helaas. Ik gebruik ook Google music veel. Hier kan je eigen muziek uploaden. Geen abonnement wel streaming. Ik gebruik Chromecast audio hiervoor. Voor de in huis streaming vanaf raspberrypi nas gebruik ik deze Yamaha streamer met DLNA via bubbleUPNP app. Ik gebruik de Yamaha App niet hiervoor.

 2. Robert
  05 augustus, 2019 om 21:56

  Heb veel interesse in dit apparaat. Ik begrijp alleen niet helemaal wat het verschil is tussen deze Yamaha en bv een Auralic Aries mini (of andere streaming audio device, zoals de Arcam rPlay of Yamaha WXC-50.

 3. Chris
  24 november, 2019 om 23:07

  Gisteren heb ik het pientere kastje aangeschaft. De optie om het volume te regelen via de app, dus de WXAD-10 aangesloten met de AUX OUT/3,5mm plug leek mij erg handig, maar wat blijkt; het volume op de versterker dient dan veel hoger ingesteld te worden ten opzichte van de optie waarbij je de LINE OUT gebruikt.
  Is dit misschien ook afhankelijk van welke ingang je gebruikt op de versterker?
  Ik hoor het graag.

  • Jan
   10 februari, 2020 om 15:46

   Inderdaad (Chris) het volume moet veel hoger. Misschien weet iemand een oplossing?

  • Marco
   13 april, 2020 om 1:21

   Ik heb een smartphone waar veel flacs op staan in zowel 44.1khz/16bit alsmede Hi-res bestanden in hogere bitrates. Deze wil ik streamen naar mijn versterker/speaker combinatie.Is dit met dit apparaat mogelijk? Gaat dat via bluetooth of wifi? Ik heb geen interesse in externe streaming services maar het is leuk om er eens mee te spelen. Wat is de geluudskwaliteit? Ik wil namelijk zo min mogelijk verlies. Alvast bedankt

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.