Review: Sony KD-55XE7000 (XE70-serie) lcd led tv

26 juli 2017 + 10 minuten 1 Reacties
65X7xxE_TT_CMYK-Large

Het aanbod grote Ultra HD toestellen wordt steeds uitgebreider en toegankelijker, ook bij Sony. Helemaal onderaan de line-up vinden we de XE70-reeks. Het model is verkrijgbaar in 65, 55, 49 en 43 inch beelddiagonaal. We testen de Sony KD-55XE7000 die voor een scherpe prijs flink wat televisie levert.

Welke compromissen maak je voor deze prijs?

Sony KD-55XE7000 – specificaties

  • Wat: Ultra HD lcd-tv, Edge Led
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 3x HDMI (1xARC 3x v2.0a), 1x composiet video, 1x stereo cinch, 1x stereo minijack, 1x optisch digitaal uit, 3x USB, 1x hoofdtelefoon, 1x antenne
  • Extra’s: HDR10, (HLG na firmware update in 2017), WiFi (802.11bgn) ingebouwd, Smart tv, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T/C, CI+-slot
  • Afmetingen: 1.238 x 775 x 252 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 18,6 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 85 / 0,5 watt (Energielabel A+)
  • Adviesprijs: 1.200 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Sony in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Sony tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Sony KD-55XE7000 – design

De XE70-serie is nog steeds herkenbaar als een typisch Sony design. Het slanke profiel is bewaard gebleven en het zwarte kader staat hem goed, maar hij straalt nog weinig luxe uit. De behuizing bestaat volledig uit zwart plastiek, en enkel de kleine kerf in het kader herinnert aan het slice of living design.

De belangrijkste besparing zie je in de voet. De U-vormige voet is uitgevoerd in zilver en zwart plastiek. Hij oogt niet alleen erg eenvoudig, hij geeft ook absoluut geen solide indruk. Tijdens de installatie verbuig je de voet zonder al te veel moeite. Zodra het toestel opgesteld is schudden we even aan het scherm om het te testen.

De constructie is sterker dan verwacht, maar we raden aan om kinderhanden weg te houden bij het toestel. Net zoals op de duurdere modellen is er ruimte voorzien in de voet om twee kabels weg te werken.

Aansluitingen

De aansluitingen zijn licht ingeperkt. Aan de zijkant vinden we twee HDMI-aansluitingen, drie maal USB en de antenneaansluiting. Achteraan vinden we een extra HDMI-aansluiting en de hoofdtelefoonaansluiting. Die wijzen naar de wand, en zullen bij een extra slanke wandmontage mogelijk lastig, of zelfs helemaal niet te bereiken zijn.

Verder achteraan vinden we de netwerkaansluiting, optisch digitale uitgang en composiet video en stereo cinch ingang. Deze zijn naar onder georiënteerd en blijven dus wel bereikbaar bij wandmontage. Uiteraard is de tv voorzien van wifi, maar niet van Bluetooth.

Sony KD-55XE7000 – gebruiksgemak

De XE70-reeks draait, in tegenstelling tot de andere Ultra HD toestellen van Sony, niet op Android maar op een Linux-gebaseerd smart tv-systeem van Sony’s makelij. Het tv-systeem is erg snel en responsief, en doet ons mijmeren dat we Android TV ook graag zo flitsend snel zouden zien.

Ook de menu’s met instellingen zijn anders dan op de Android-modellen, en zijn gebaseerd op Sony’s oudere modellen. Dat is helaas niet altijd een voordeel. Ja, de menu’s zijn bliksemsnel, maar voor de beeldinstellingen zijn ze soms wat verwarrend. Je kunt een ‘scène’ kiezen die een combinatie van beeld- en geluidsinstellingen activeert.

Daarnaast kan je ook ‘beeld’ en ‘geluid’ apart instellen, maar welke presets je daar kan kiezen, hang af van de ingestelde scène. En kies je iets anders dan ‘Auto’ is er een risico dat de tv niet correct naar HDR omschakelt als je HDR-beelden aanlevert. Het lijkt een overbodig complexe manier om iets te bereiken.

Afstandsbediening

De afstandsbediening van de KD-55XE7000 is licht gewijzigd ten opzichte van andere modellen. Vooral de toetsen rond de d-pad zijn aangepast voor het andere smart tv-systeem.

De lay-out blijft uitstekend, en de toetsen hebben een lichte, aangename aanslag. Boven de d-pad staan YouTube en Netflix-toetsen. Wie beeld of geluid wilt aanpassen gebruikt de ‘Options’ toets, rechts naast de d-pad.

Sony KD-55XE7000 – features

Smart tv-platform

Een druk op de Home-toets toont je de smart-tv opties in een kolom links op het scherm. Je vindt er snelkoppelingen naar alle apps, de zenderlijst, de programmagids, eventuele opnames, de mediaspeler en alle instellingen. De televisie is uitgerust met enkel een DVB-T/C tuner, dus geen satelliet-aansluiting. Opnemen kun je naar een externe harde schijf.

Het app-aanbod is niet overweldigend, naast Netflix, YouTube en Amazon Video is de app van Berliner Philharmoniker de belangrijkste aanwezige. Via de ‘Opera TV’ app open je de toegang tot een extra aanbod, maar dat gaat grotendeels over onbekende diensten.

Tot onze verrassing is er wel een beperkte vorm van Chromecast aanwezig. Zowel bij Netflix als Youtube kan je Chromecast functionaliteit gebruiken. Je bladert dan door het aanbod op je smartphone, maar laat je uiteindelijke keuze afspelen op tv.

De mediaspeler blijft een belangrijke feature op een televisie, en deze is behoorlijk volledig. Video-bestanden speelt hij zonder problemen af, of ze nu Full HD, Ultra HD of zelfs in HDR zijn, inclusief de meeste ondertitels. Bij de audiospeler merken we echter dat hij geen aac-bestanden (.m4a) herkent, wat toch een verrassing is. Je kunt enkel mp3, wma, FLAC en wav gebruiken.

Sony KD-55XE7000 – Beeldkwaliteit

De XE7000 reeks gebruikt een VA-paneel met een edge led achtergrondverlichting, zonder local dimming. We verwachten daarom een degelijk contrast, maar matige kijkhoeken.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Kies scène ‘Auto’ en selecteer de beeldinstelling ‘Gebruiker’

Scene: Auto
Beeld: Gebruiker
Geavanceerde Instellingen
Helderheid: 40
Contrast: 90
Zwartniveau: 50
Kleur: 50
Kleurtint: 0
Kleur Temperatuur: Expert 1
Beeldscherpte: 50
Realiteits Creation: Auto*
Willekeurige ruis verminderen: Uit*
Digitaal ruis verminderen: Uit*
MotionFlow: Standaard*
Film Mode: Auto
Adv. Contrastoptimalisatie: Uit*
Zwart Aanpassen: Uit
Gamma: 0
Live Colour: Uit

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • Houd de ‘scène’ op Auto, zodat de tv correct omschakelt naar HDR.
  • Realiteits Creation verbetert detailweergave. De Auto-stand is over het algemeen prima, wie de pure aanpak prefereert zet het uit, of schakelt naar Handmatig 20. Voor meer detail kan je tot 40 gaan, maar vermijd hogere instellingen.
  • De instellingen voor ruisonderdrukking kan je bij goede bronnen uitlaten, maar bij dvd en heel wat YouTube materiaal laat je het best op laag, of zelfs op auto staan.
  • Motionflow schakel je best op standaard, of zelfs op vloeiend. Puristen schakelen dit uit.
  • Je kunt het beeld wat extra punch geven door Adv Contrastoptimalisatie op laag of midden te zetten.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

De XE70-reeks is niet uitgerust met de X1 beeldprocessor, maar met de iets oudere 4K X-Reality Pro. Toch zijn de resultaten nog steeds zeer goed. De Sony herkent vlot alle film- en videoframerates, en levert prima deinterlacing, zodat je zelden gekartelde lijnen ziet. Vergeet daarvoor niet de ‘Film mode’ op auto te zetten. De ruisonderdrukking is goed, al merken we daar wel dat je iets moet inleveren ten opzichte van de hogere modellen. Ook Reality Creation is nog aanwezig, en scherpt het detail subtiel aan. Je kunt de ‘auto’ instelling vertrouwen, of kiezen voor een manuele aanpak als je iets minder effect wenst. ‘Vloeiende gradaties’, een uitstekende feature op de hogere modellen, ontbreekt op deze reeks.

De bewegingsscherpte van dit scherm is erg bescheiden. Er gaat flink wat detail verloren omdat snel bewegende beelden een wazige rand hebben. Met behulp van Motionflow kan je het schokken van panbeelden wegwerken. Wie erg gevoelig is aan beeldartefacten van motion interpolation laat het best op standaard staan, maar op dit model vonden we ook de vloeiend instelling prima.

Deze 55-inch KD-55XE7000 is uitgerust met een VA-paneel dat garant staat voor een prima zwartwaarde. Met een contrast van rond de 3.300:1 heb je erg mooie beelden. De edge-led achtergrondverlichting gebruikt geen local dimming. Je kunt het resultaat dus niet verbeteren. Het scherm heeft een goede uniformiteit, enkel bij de allerlaagste zwartwaardes is er een heel klein beetje wolkvorming zichtbaar. In de praktijk ga je daar nooit last van hebben.

Gezien de prijs van dit model vinden we kalibratie van het toestel absoluut geweldig. De grijsschaal is zo goed als perfect. Het scherm toont enorm veel zwartdetail. Enkel de gamma-waarde ligt een tikje te laag, die kan je eventueel een stap hoger zetten in de menu’s, zeker als je bij verduistering kijkt. Voor een typische huiskamer is dit geen probleem. Het kleurbereik en de kleurweergave zijn zeer goed.

HDR

Zoals bij de meeste modellen in dit segment van de markt, moet je begrijpen dat de XE7000 wel HDR-ondersteuning biedt (HDR10 en HLG), maar geen echte HDR-weergave. Daarvoor is de piekluminantie te laag en het kleurbereik te klein. Het helderste wit komt uit op 335 nits, dat is een doorsnee resultaat voor deze categorie. De beelden zullen over het algemeen iets te donker zijn, en de Sony had ook de neiging om witdetail te verbergen. Opvallender is het povere kleurbereik, met 74% DCI-P3 en 53% Rec2020 schiet hij sterk te kort voor echte spetterende HDR-kleur.

Waar de hogere modellen ook een overtuigend pseudo-HDR effect kunnen creëren is dat absoluut niet het geval voor dit model. Door de scène in te stellen op HDR krijg je weliswaar een veel feller beeld, maar de Sony gaat zo agressief te werk dat er heel veel witdetail verdwijnt. Af te raden dus. Als alternatief zet je beter Adv. Contrastoptimalisatie op hoog.

Reflecties en kijkhoeken

Geen opvallende resultaten in deze categorie. Het VA-paneel heeft zoals verwacht een erg beperkte kijkhoek voor contrast. Wie opzij zit, krijgt een aanzienlijk fletser beeld voorgeschoteld. Het paneel heeft matig last van reflecties.

Gaming

In de gewone beeldmodes meten we een input-lag van 120,8 ms, wat te veel is voor degelijke gaming. De game-mode activeer je door de ‘scène’ instelling op ‘spel’ te zetten. De lag zakt dan naar 20,6 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode kan je 20,8 ms lag halen. Consolegamers kunnen dus met een gerust hart voor deze tv kiezen.

Sony KD-55XE7000 – Audiokwaliteit

De XE70-serie zet zijn 20 Watt vermogen goed aan het werk. Verwacht er geen thuisbioscoop resultaten van, maar het volume is prima, en het toestel gaat niet over de schreef als je wat agressievere lage en hoge tonen combineert. Voor je dagelijkse tv-noden en wat achtergrondmuziek is hij uitstekend, voor kritische filmsoundtracks en luistersessies kies je beter voor externe oplossingen.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Sony KD-55XE7000 – Conclusie

Waar lever je op in als je een groot Ultra HD scherm wenst, maar een kleine prijs? In het geval van de deze Sony is dat erg duidelijk. Een vlot werkend, maar vrij beperkt smart tv-systeem is je eerste compromis. HDR-ondersteuning zit er ook in, maar het scherm mist de capaciteiten om de beelden overtuigend neer te zetten. En de bewegingsscherpte is eerder matig.

Maar als die dingen niet te zwaar doorwegen in je keuze, blijkt dit toestel een erg capabele keuze. De kalibratie is uitstekend, zwartwaarde en contrast zijn prima, en in de huiskamer zal het met zijn degelijke beeldverwerking mooie en natuurlijke beelden neerzetten. Het smart tv-systeem levert nog steeds een aantal essentiële diensten. Kortom, een erg goede set basisprestaties zonder al te veel franjes.

7.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Zwartwaarde, contrast
  • Kleurweergave
  • Vlotte interface

Minpunten
  • Piekluminantie, kleurbereik voor HDR

  • Beperkt smart tv-systeem
  • Bewegingsscherpte

Reacties (1)