Review: Philips 55POS9002 oled-tv

19 juli 2017 + 10 minuten 39 Reacties
Philips-55POS9002-oled-tv

De Philips 55POS9002 is de opvolger van de 55POS901F. Hij is uitgerust met Philips’ eigen beeldverwerkingschip, de P5. Zijn introductieprijs is alvast een pak lager dan die van zijn voorganger. Dus stellen we ons de vraag wat er veranderd is.

Philips 55POS9002 – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (4xARC 2x v2.0a), 1x component video, 1x stereo cinch, 1x optisch digitaal uit, 2x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 2x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Android TV (6.0 Marshmallow), USB/DLNA-mediaspeler, Multiroom (Client/server), DVB-T2/C/S2, CI+-slot, P5 processor, driezijdige Ambilight
  • Afmetingen: 1.230 x 769 x 228 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 17,21 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 150 / 0,3 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 2.499 euro

Een compleet overzicht van alle modellen die Philips in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 Philips tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

Philips 55POS9002 – design

Het design van de 55POS9002 illustreert nog steeds Philips’ stijl, maar oogt toch iets eenvoudiger dan dat van zijn voorganger. De soundbar onderaan is verdwenen. De elegante vleugelvoeten zijn vervangen door een eenvoudige, centrale lintvoet. Daardoor past het toestel ook op je meubel wanneer dat iets krapper bemeten is.

Het scherm is voorzien van een donker metalen boordje, en centraal in het midden blijft er uiteraard het verlichtte Philips logo.

Aan de achterzijde is enkel de rug van het scherm nog metaalkleurig. Het dikkere deel dat de Ambilight leds, aansluitingen en elektronica bevat is in eenvoudig zware plastiek uitgevoerd. Een deel van de goedkopere prijs lijkt ons dus zeker op conto van het eenvoudigere design te komen.

Aansluitingen

De aansluitingen en de opstelling zijn identiek aan die van de 7502-reeks. Achteraan zitten twee HDMI-aansluitingen, de antenneaansluitingen, een optisch digitale uitgang, component video en stereo cinch ingang en de bedrade netwerkaansluiting. Aan de zijkant twee extra HDMI-aansluitingen (deze zijn voorzien van HDCP 2.2 voor Ultra HD-bronnen), twee maal USB (1x v3.0) en de hoofdtelefoonaansluiting.

De aansluitingen achteraan wijzen naar beneden zodat je voor een strakke wandmontage kan kiezen. Het toestel beschikt ook over een draadloze netwerkaansluiting en Bluetooth (voor draadloze keyboards).

Philips 55POS9002 – gebruiksgemak

De 2017 Philips-modellen zijn uitgerust met Android TV, versie 6 (Marshmallow). Grote verschillen met Android TV, versie 5 (Lollipop) zijn er niet. Bij de installatie kan je gebruik maken van een Android smartphone of tablet, waarmee je de installatie net iets sneller laat verlopen.

Afstandsbediening

De bijgeleverde afstandsbediening is de klassieke Philips remote voor hun topmodellen. Een stevige zapper die goed in de hand ligt, met een goede layout van de toetsen. De d-pad op deze remote kan normaal gezien dienst doen als touchpad, maar dat lijkt standaard uitgeschakeld te zijn. Dat is een goede beslissing van Philips, deze touchpad creëert enkel verwarring.

Aan de achterzijde van de remote zit een toetsenbord, dat is handig om zoekopdrachten in te typen, maar een betere keuze is om die in te spreken. Daarvoor moet je wel de afstandsbedieningen koppelen aan de televisie. Drie seconden drukken op de ‘Pair’ toets (rechts bovenaan op de remote) en de koppeling wordt automatisch gemaakt. Vanaf dan kan je de microfoon en het toetsenbord gebruiken.

Merkwaardig was wel dat alle standaard remote-commando’s zoals volume, home of instellingen niet via Bluetooth werkten, maar steeds via infrarood. Daarvoor moet je dus nog steeds richten op het toestel. Dat is een bewuste keuze van Philips, al is de achterliggende reden niet duidelijk. Er werd wel geopperd dat dit mogelijk is omdat IR betrouwbaarder is dan Bluetooth.

Philips 55POS9002 – features

Smart tv-platform

We riskeren in deze sectie ondertussen te klinken als een kapotte plaat. Ook deze televisie gebruikt de Mediatek MT5891. De quad-core ARM Cortex-A53 beschikt over 2GB RAM, een Mali-T860 GPU en 16GB interne opslag. Het is de standaard chipset voor Android televisies. Ze volstaat voor een vlotte en aangename ervaring, maar topprestaties hoef je niet te verwachten.

Smart functies

Geen veranderingen in de interface ten opzichte van de 7502, dus nemen we grotendeels onze review daarvan over. De interface van Android TV vult het volledige scherm, met bovenaan de aanbevelingen. Vervolgens krijg je een rij apps en games en de ingangen. Wie Android TV implementeert krijgt een beperkte vrijheid om de interface aan te passen.

Zo heeft Philips geen rij iconen voorzien voor de verschillende ingangen. Wie een externe ingang wil selecteren, gebruikt daarvoor de toets op de afstandsbediening.  Helemaal onderaan vind je alle instellingen. Vergeleken bij LG WebOS en Samsung Smart Hub oogt de interface nodeloos groot.

Philips heeft ook een eigen Home toets, die staat centraal bovenaan de d-pad. Daarmee roep je een menu op aan de rechterzijde van het scherm. Langs deze weg heb je ook toegang tot de externe ingangen, de mediaspeler, maar vooral ook de live tv-functies zoals opnames en tv-gids voor wie de interne tv-tuners gebruikt. Opgelet, de 55POS901F had een dubbele tuner en CI+-slot, deze nieuwe versie beschikt daar niet over. Dat is dus nog een punt waarop bezuinigd is.

De mediaspeler is bijzonder volledig en speelde al onze videotestbestanden, inclusief HDR-video. De muziekspeler laat het enkel afweten met ALAC, Apple’s lossless formaat. Alle andere populaire formaten, inclusief tags, worden correct afgespeeld.

Ambilight

Ook deze oled-tv is uitgerust met Ambilight. De driezijdige versie baadt de wand achter de televisie in een warme gloed van kleuren. Je beschikt over verschillende opties: volg de video waarbij het beeld groter lijkt of volg de audio, waarbij je een feestelijk en ritmisch kleurspektakel krijgt. Of kies voor het lounge-licht, waarmee je de kamer een rood, groen of blauw kleurtintje geeft. Heb je ook Hue-lampen in huis dan kan je die koppelen aan je Ambilight om nog meer sfeer te brengen.

Philips 55POS9002 – beeldkwaliteit

Net zoals alle andere concurrenten gebruikt Philips een oled-paneel van LG Display. Perfect zwart, rijke kleuren en een diep contrast, daar mag je zeker van zijn. Onze ervaring met de voorganger was positief, dus waar heeft Philips eventueel nog verbeteringen aangebracht?

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerd Beeld Geavanceerd
Beeldmodus: Films
Kleur: 50
Kontrast: 70
Scherpte: 1-2*
Helderheid: 50
Computer: Uit
Kleur/Kleurverbetering: Uit
Kleur/Kleurtemperatuur: Warm
Contrast/Constrastmodus: Geoptimaliseerd voor beelden
Contrast/HDR Upscaling: Uit/Aan*
Contrast: HDR Perfect: Uit-Maximum*
Contrast: Perfect Contrast: Uit
Contrast/Videocontrast: 100
Contrast/lichtsensor: Uit
Contrast/Gamma: 0
Scherpte/Ultra Resolution: Uit/Aan*
Scherp Beeld/Ruisreductie: Minimum
Scherp Beeld /MPEG Artefactreductie: Minimum
Motion/ Motionstijl: Films/Standaard

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Films instelling levert de beste start. De ISF-preset is een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
  • Wil je het effect van Ultra Resolution zien, dan moet je scherpte minstens op 1 zetten, maar 2 vonden we ook nog erg goed.
  • HDR Upscaling: geeft een zeer licht HDR-effect. We lieten het veelal geactiveerd omdat je zo toch iets meer van de mogelijkheden van het scherm geniet.
  • HDR Premium: dit beïnvloedt de tone-mapping van HDR-beelden. Op Maximum krijgt het beeld iets meer impact, maar is er een beperkt risico dat je wat highlights weg clipt (alles boven 1000 nits). Persoonlijke smaak mag je hier leiden, wij prefereren de maximum settings.
  • Ultra Resolution: geeft een lichte boost aan detail zonder valse contouren. Activeer het gerust, maar vergeet niet scherpte minimaal op 1 te zetten.
  • Ruis Reductie en MPEG artefactreductie activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). We lieten het op minimum staan om een zachter beeld te bekomen.
  • Motionstijl: uit voor puristen, maar de ‘films’-stand gaf heel wat extra detail, vanaf ‘standaard’ zie je ook vloeiende pan-beelden.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

Met de P5 heeft Philips zijn eerste eigen beeldverwerkingschip in huis. Die moet stevige verbeteringen leveren op vlak van contrast, detail, kleur, bewegingsscherpte en analyse van de bron. Maar net zoals onze test van de 7502-reeks aantoonde, lijkt ook in dit geval de P5 nog wat steken te laten vallen bij detectie van film- en videoframerates in interlaced bronnen. Om moiré-effecten te vermijden kies je dus best voor progressieve ingangssignalen (zet de bron op 1080p of 720p, ipb 1080i).

Willekeurige ruis verdwijnt netjes, en ook MPEG-compressieruis (blokvorming) wordt over het algemeen wat verhuld, zij het dan niet volledig weggewerkt. We vonden het best om beide ruisonderdrukkingen op de minimum-stand te laten. Dat is des te belangrijker als je wat extra detail wenst, want het uitgesproken contrast kan ruis soms duidelijker zichtbaar maken. De upscaling is uitstekend, en met de Ultra Resolution instelling scherp je het detail licht aan zonder artefacten te veroorzaken. Daarvoor moet je wel de scherpte-instelling minstens op 1 zetten, maar we raden niet aan om ze hoger dan 2 te zetten.

De bewegingsscherpte is perfect in lijn met de andere oled-tv’s die we al reviewden. Dat betekent dat je erg veel detail ziet, maar net iets minder dan op de beste lcd-schermen. Wil je vloeiende pan-beelden, kies dan voor de Motionstijl ‘standaard’ of ‘vloeiend’. Die laatste kan voor sommigen wat te veel artefacten leveren. Wil je enkel zo veel mogelijk detail, zonder storende motion interpolation effecten, kies dan voor ‘Films’.

Philips levert deze oled-tv met uitstekende kalibratie. De films-beeldmode is zo goed als foutloos. Enkel in de helderste tinten van de grijsschaal ontbreekt er wat groen, waardoor die een zeer lichte magenta tint krijgt. In de praktijk viel ons dit zelden op. De kleurweergave is zonder meer uitmuntend, alle tinten worden bijna perfect weergegeven en huidskleuren zijn foutloos. Gecombineerd met het perfecte zwart en extreme contrast dat een oled-scherm levert maakt dat de beelden zeer indrukwekkend en realistisch. Een ervaring die we aan den lijve ondervonden toen we na twee uur tv kijken vaststelden dat we nog geen letter op papier hadden gezet. De enige kleine verbetering die we nog zien blijft het zwartdetail. Zoals doorgaans alle oled-tv’s doen verbergt de Philips een minimum aan zwartdetail. Laat je daardoor niet afschrikken, de beelden blijven uitstekend.

HDR

Philips ondersteunt HDR10 en HLG op dit toestel. Het kleurbereik is uitstekend en dekt 97% van DCI-P3 en 71% van Rec.2020. Dat zijn de typische waardes voor oled-panelen. De kleurweergave is zeer goed in HDR, enkel in de meest gesatureerde kleuren geeft de Philips ze iets te donker weer. De piekluminantie zit in de ‘Films HDR’ beeldmode rond de 640 nits, en een volledig wit scherm haalt nog 135 nits, ook een zeer typisch resultaat voor oled.

De kalibratie is zeer goed, en de tone-mapping respecteert de helderheid van het beeld tot ongeveer 60%, waarna de curve zachtjes afrolt om highlight detail te bewaren. Wie een iets helderder beeld wenst en er niets om geeft dat details boven de 1000 nits geclipped worden (sowieso vrij zeldzaam), kan HDR Perfect op maximum zetten. Je kunt dat naar smaak aanpassen, er is fundamenteel geen foute keuze.

SDR-content een HDR-effect geven doe je met ‘HDR-upscaling’. We vinden het effect vrij beperkt, maar het is zeker een interessante keuze als je veel bij sterk omgevingslicht kijkt.

Reflecties en kijkhoeken

Oled levert een erg ruime kijkhoek, een voordeel dat in heel wat huiskamers een echte troef kan zijn. Het scherm gaat vrij goed om met reflecties, maar toont nog steeds een zachte rode tint als er reflecties zichtbaar zijn op donkere schermdelen. Dat zal zelden of nooit storen.

Gaming

In de film-mode meten we een input-lag van 55,8 ms, wat al vrij behoorlijk is, en voor een casual gamer nog perfect is. In de game-mode zakt de lag naar 33,7 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we deze twee resultaten. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

Philips 55POS9002 – audiokwaliteit

In tegenstelling tot zijn voorganger is de Philips 55POS9002 oled-tv niet voorzien van een kleine soundbar. Maar met 30 Watt muziekvermogen en een grote triple ring speaker achteraan in het chassis moet er toch ook degelijke klank zijn. Helaas, op onze testsample leek de woofer defect. De klank was in elk geval erg dun, en leek geen enkele bas te hebben. Een tweede sample presteerde iets beter, maar bleef eerlijk gezegd beneden de verwachtingen. De klank is bij momenten erg scherp en schraal, en de bas is bijzonder bescheiden, zeker bij onze extreme test met Metallica’s ‘The Struggle Within’. De ‘Muziek’ preset presteert wat beter, en je kunt de klank zelf tunen door bass en treble wat aan te passen. Maar zelfs met heel wat aanpassingen blijft het resultaat beperkt. Wie klank wenst die past bij de mooie beeldresultaten zal op zoek moeten naar een externe oplossing.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Philips 55POS9002 – conclusie

Deze tweede oled-tv van Philips is iets minder rijk uitgerust dan zijn voorganger. Zijn achilleshiel: de klankprestaties. Verder blijven de traditionele zwakke punten van oled aanwezig: licht verborgen zwartdetail en geen top helderheid vergeleken bij lcd. Maar op vlak van beeldkwaliteit moet je absoluut niets prijsgeven, integendeel zelfs. De uitstekende beeldverwerking van de P5 levert prachtige resultaten. De Philips 55POS9002 toont zich een uitstekende televisie zowel voor SDR als HDR content, dankzij uitstekende kalibratie. De krachtige en levensechte kleurweergave is een plezier voor het oog. Gekoppeld aan zijn, naar oled-normen, relatief lage prijs, is hij zeker aan te bevelen.

8.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Contrast, zwartwaarde
  • Ambilight

Minpunten
  • Erg matige geluidskwaliteit

  • Geen top helderheid
  • Remote met beperkte Bluetooth ondersteuning

Reacties (39)