Review: Harman Kardon Omni 10+ en Harman Kardon Omni 20+

02 juli 2017 + 10 minuten 8 Reacties
harman-kardon-omni-10-plus-omni-20-plus-foto-1

In deze recensie kijken we niet naar één, maar naar twee indrukwekkende speakers van Harman Kardon: Harman Kardon Omni 10+ en Omni 20+. Je kunt de speakers los van elkaar gebruiken via bluetooth en wifi, maar ook als onderdeel van een multiroom-opstelling.

De Omni 10+ kost 249 euro en de Omni 20+ kosten 349 euro.

Harman Kardon Omni 10+ en Omni 20+ – design

Zowel de Harman Kardon Omni 10+ als de 20+ hebben een rond design meegekregen. De Omni 10+ is het kleinste model en is ongeveer zo groot als een voetbal (maar dan met een platte onderkant. De Omni 20+ is meer ovaal en lijkt op twee samengevoegde 10+-versie, die in het midden samengesmolten zijn. Op de achterkant zit de grote basmodule, die we ook aantreffen op de JBL Playlist. Dat ding trilt netjes wanneer je muziek met een hoop basgeluid afspeelt. Over de geluidskwaliteit lees je verderop meer in deze uitgebreide recensie.

Beide speakers hebben op de bovenkant een aantal knoppen zitten. De meest opvallende knop is de Link-knop: dat is dat grote ronde ding met die schuine streep erin. Daarmee kun je bijvoorbeeld van muziekbron wisselen. Ook zien we een plus- en minknop en een knop waarmee je de muziek kunt pauzeren en aanzetten. In principe kun je het gros van de functies met die knoppen bedienen: maar wil je de volume wijzigen, dan zul je dit toch echt via software moeten doen. Hetzij via een app of via een besturingssysteem als Windows 10.

De speaker is in combinatie met een smart device te gebruiken, door hem bijvoorbeeld te koppelen aan het wifi-netwerk of via bluetooth. Maar dat is niet alles: Harman Kardon heeft er ook voor gezorgd dat je een ouderwetse audiokabel in de speaker kunt stoppen. En mocht er om één of andere reden iets zijn met de wifi-verbinding, dan kun je er ook voor kiezen een ethernetkabel aan te sluiten, waardoor je toch het internet op kunt. De Harman Kardon Omni 10+ en Harman Kardon Omni 20+ lijken dus van alle gemakken te zijn voorzien.

Een groot verschil tussen de Harman Kardon Omni 10+ en de Harman Kardon Omni 20+ is het feit dat de Omni 10+ wordt geleverd met een stekker waar nog een stekkerblok aan vastzit. Dit is geen groot probleem, maar daar dien je dus nog wel even rekening mee te houden bij de plaatsing van de speaker. Het is namelijk niet mooi wanneer dat blok in zicht is. Helemaal wanneer je bedenkt dat beide speakers een strak en redelijk zakelijk uiterlijk hebben (waardoor ze in moderne woonkamers passen). De Omni 20+ heeft een gewone stekker.

Harman Kardon Omni 10+ en Omni 20+ – installatie

Er zijn een aantal dingen mogelijk met de Harman Kardon Omni 10+ en Omni 20+. Zo kun je de speakers simpelweg aansluiten middels bluetooth, wat op eenvoudige wijze gebeurt door de speaker aan te zetten en de bluetooth-verbinding te activeren op je smartphone, tablet of computer. Na het koppelen kun je direct beginnen met streamen. Ook kun je een audiokabel van het muziekapparaat naar de speaker aanleggen, zodat je geen gedoe hebt met verbindingen die accu’s leegtrekken of mogelijke verstoringen tijdens het luisteren.

De Harman Kardon Omni 10+ en Omni 20+ zijn ook wifi- en multiroom-speakers. Die mogelijkheid kun je instellen via de nieuwe applicatie van de fabrikant, waar Harman samen met het team van Uber ongeveer vier jaar aan gewerkt heeft. Dat is een lange tijd, maar daar krijg je ook een enorm fijne applicatie voor terug (daar later meer over). Wanneer je de app voor het eerst opstart, dan zal die je helpen bij het installeren van de speakers. Je koppelt speaker voor speaker aan het netwerk; zorg ervoor dat er ook maar ééntje aanstaat.

Als je één speaker hebt aangezet, dan zal die in de zoekmodus gaan springen. Wanneer de Link-knop langzaam knippert, dan kun je hem aan je wifi-netwerk koppelen. Op iOS zal dit proces geautomatiseerd gaan (het wifi-wachtwoord wordt meteen gedeeld), maar Android-gebruikers dienen een extra stap te zetten. Het wifi-wachtwoord moet handmatig worden ingevuld. Ook geen probleem, maar soms weet je dat wachtwoord niet uit je hoofd of heb je hem niet bij de hand. De iOS-app doet dat toch iets slimmer door technologie van Apple.

Voordat je de speaker helemaal met je wifi-netwerk koppelt, kun je aangeven waar die staat. Harman Kardon heeft een aantal kamers ingesteld (zoals de slaapkamer, de keuken of het kantoor, maar er zijn nog veel meer opties beschikbaar), maar je kunt ook iets helemaal zelf vormgeven. Dat kan door middel van verschillende kleurtjes (waardoor je gemakkelijker groepen zou kunnen herkennen) of door het geven van een persoonlijke naam (zoals slaapkamer kind 1 of bijvoorbeeld bijkeuken, om maar wat voorbeelden te geven).

In tegenstelling tot de ervaring die Harman Kardon met de vorige generatie speakers aanbood, is dit een veel sneller en soepeler proces. Je hebt de speakers binnen enkele seconden aan het netwerk gekoppeld en kunt daarna moeiteloos gebruikmaken van de mogelijkheden die de app en de speakers aanbieden. Zorg er echter wel voor dat de speakers altijd dicht in de buurt van een stopcontact staan, aangezien ze geen ingebouwde accu hebben. Dit kun je als een nadeel zien, maar de speakers zijn echter bedoeld om in huis muziek door te geven.

Heb je twee van dezelfde speakers in huis staan, dan is het mogelijk beide apparaten met elkaar te koppelen voor een betere stereoweergave. Dat kan alleen wanneer je dus twee keer de Omni 10+ of twee keer de Omni 20+ hebt staan. Het is helaas niet mogelijk om een Omni 10+ met een Omni 20+ te koppelen voor een betere stereoweergave. Wil je deze functie instellen, dan kan dat in de app. Daar kun je tijdens het installeren aangeven dat je een stereo-opstelling wil maken, waarna de app, via wifi, het werk uit handen zal nemen.

Harman Kardon Omni 10+ en Omni 20+ – gebruik

Omdat je de speakers op verschillende manieren kunt installeren, kun je hem ook op verschillende manieren gebruiken. Wanneer je gebruikmaakt van de bluetooth-verbinding, dan kun je natuurlijk elke muziekspeler gebruiken die je wil en de speakers daar vandaan bedienen. De kracht van deze speakers zit hem in het feit dat je dus ook via wifi kunt streamen en die functionaliteit in combinatie met de intuïtieve applicatie van Harman Kardon zorgt voor een toegankelijke en ontzettend gebruiksvriendelijke ervaring.

Binnen de app kun je kiezen voor een aantal ingebouwde muziekstreamingdiensten. Dat levert zowel voor- als nadelen op. Het voordeel is dat je voor de ingebouwde diensten, zoals bijvoorbeeld Tidal, geen extra app nodig hebt en alles vanuit de Harman Kardon-app kunt regelen. Het nadeel is dat deze diensten niet altijd meteen kunnen profiteren van de updates die worden uitgebracht door appmakers, waardoor je dus in sommige gevallen met een inferieure versie te maken hebt. Maar over het algemeen heb je daar in de praktijk weinig last van.

In de lijst met beschikbare muziekstreamingdiensten staan ook andere apps, zoals bijvoorbeeld Spotify. Door erop te tappen open je de muziekstreamingdienst naar keuze en kun je direct beginnen met streamen. Zo krijg je toegang tot ongeveer tweehonderd verschillende diensten — de kans is dus groot dat jouw muziekstreamingdienst daar ook tussenzit. Je krijgt ook toegang tot alles wat je binnen die apps hebt opgeslagen, zoals je favoriete nummers, je afspeellijsten en meer en alles kan via de Omni-speakers worden afgespeeld.

Uiteraard ben je ook in staat om lokaal opgeslagen nummers af te spelen vanaf je Android- of iOS-apparaat. Dat gaat via de app van Harman Kardon; die nummers kun je dan ook via wifi afspelen. Heb je meerdere speakers in huis van dezelfde set (de Omni 10+, Omni 20+ en de aankomende modellen), dan kun je die muziek (lokaal, via wifi of via bluetooth) ook doorsturen naar de andere speakers. Dat doe je door een andere speaker in het netwerk aan te zetten en op de Link-knop te drukken. Vervolgens krijg je dan een muziekstream te horen.

En nu komt het: één van de meest indrukwekkende mogelijkheden van deze opstelling is dat je vanuit in totaal vijf verschillende bronnen muziek kunt afspelen en die allemaal over je wifi-netwerk kunt gooien: of dat nu lokaal, via bluetooth of via wifi is. Je kunt twee kanalen via een muziekstreamingdienst doorsturen, evenals een kanaal via de lokale opslag, wat er via bluetooth of via de analoge verbinding doorkomt. En met een druk op de Link-knop wissel je zo van kanaal en kom je al gauw uit op de muziek die je wil horen — waar je ook bent in huis.

Je hebt hier de app dus niet eens voor nodig. Wanneer je weet dat je partner in de woonkamer luistert naar een langspeelplaat die is aangesloten via de analoge kabel, kun je naar dezelfde muziek luisteren in de garage (wanneer je daar een speaker hebt staan). Benieuwd naar waar je kinderen naar luisteren via Spotify of Google Play Music? Met een druk op de knop schakel je zo in en kun je meeluisteren. Dit heeft een bedrijf tot op heden nog niet eerder gedaan en het feit dat het zonder app kan, is een behoorlijke prestatie te noemen.

Wil je toch via de app dergelijke dingen regelen, dan kan dat ook. Je kunt binnen de instellingen namelijk moeiteloos twee of meer speakers dezelfde muziek laten afspelen, door ze simpelweg te groeperen. Dat doe je door de speakers in kwestie in de app even ingedrukt te houden, waarna je binnen enkele seconden hetzelfde nummer te horen krijgt. Het is voor de eerste keer wellicht veel om even op je in te nemen, maar geloof ons dat het daarna wel meteen duidelijk is en je eigenlijk heel intuïtief en toegankelijk je multiroom-opstelling bedient.

Zo speel je muziek af via Google Cast

Muziek afspelen via Google Cast, van een smart device naar een geschikte speaker, werkt heel simpel. Heb je het installatieproces doorlopen en geeft Google Home aan dat de speaker gereed is, dan kun je direct aan de slag. De onderstaande screenshots zijn gemaakt met Google Play Music, maar in principe werkt het voor alle Cast-apps. In beeld zie je een Cast-icoontje staan (middenin, onderin). Tap daar eenmaal op. Vervolgens kies je de speaker waar je naartoe wil casten. That’s it! Onderaan zie je nu dat de speaker is gekoppeld.

Harman Kardon Omni 10+ en Omni 20+ – audiokwaliteit

Omdat de Harman Kardon Omni 20+ bijna twee keer zo groot is als de Omni 10+, krijg je daar een betere audiokwaliteit uit. Dat is niet zo gek natuurlijk. Maar de Omni 10+ doet zeker niet onder voor concurrerende modellen van dezelfde prijs. Het geluid is best warm voor zo’n compacte speaker en laat een breed geluidsveld horen. Zet hem niet te hard, want dan kan er wat ruis optreden — maar ook dat is niet vreemd bij een kleinere speaker. Deze zet je prima op je kantoor neer of bijvoorbeeld in de slaapkamer of keuken.

Wil je toch het betere werk ervaren, dan kom je helemaal uit de voeten met de Omni 20+. Deze speaker kun je behoorlijk hard zetten, zonder dat je ergens last van hebt. Ook is het zo dat zowel de hogere als de lagere tonen ontzettend zuiver zijn en dat juist die lagere tonen een warme klank hebben gekregen. Je maakt gemakkelijk onderscheid tussen de verschillende toonlagen en we hebben de Harman Kardon ook niet echt kunnen betrappen op het wegmoffelen van toonlagen. Nee, het is niet perfect, maar de audiokwaliteit is wel van hoog niveau.

Het hangt ook een beetje van de bron af. Gebruik je lokaal opgeslagen muziek die in lage kwaliteit wordt afgespeeld, dan hoor je minder detail dan wanneer je gebruikmaakt van Tidal of een andere dienst die die muziek in hoge kwaliteit kan aanbieden. De Omni 10+ mag in vergelijk met de Omni 20+ dan wel iets minder presteren, het is nog altijd wel een betere optie dan de onlangs door ons geteste Teufel-speakers (en daar waren we al tevreden over!), al speelt de (voorbereiding van de) multiroom-toekomst hier ook een rol in.

Harman Kardon Omni 10+ en Omni 20+ – conclusie

Wanneer je de voorgaande versies van de Omni 10 en Omni 20 hebt gekocht, dan kwam je waarschijnlijk van een koude kermis thuis. Nee, aan de audiokwaliteit van de Harman Kardon-producten ligt het vaak niet: het is de app of andere software die een bluetooth-, wifi- of multiroom-speaker tegenwoordig kan maken of breken. En juist op dat punt heeft de fabrikant, samen met het team van Uber, in de afgelopen jaren dus heel wat progressie geboekt. Het installeren en gebruiken van deze speakers is toegankelijk en gebruiksvriendelijk.

De app is volledig op de schop gegaan en dat merk je aan alle facetten. Niet alleen is het design gemoderniseerd, ook zijn er meer dan genoeg mogelijkheden vanuit de app te realiseren. Het laat zien dat Harman Kardon serieus met zijn multiroom-speakers omgaat, ook al is het natuurlijk wel een trend waar veel fabrikanten tegenwoordig op willen inspringen. Maar als je het dan doet, doe het dan goed — en die boodschap heeft de fabrikant, na de eerder gelanceerde Omni 10 en Omni 20, inmiddels wel degelijk goed begrepen.

Qua geluidskwaliteit mag je ook een prettige ervaring verwachten. De bas klinkt diep en aangenaam en ook behoorlijk warm waar dat nodig is. De hogere tonen vallen niet weg en je kunt prima onderscheid maken tussen de verschillende toonlagen (dat kan iets beter op de Omni 20+ dan de Omni 10+, maar dat is niet vreemd omdat de 20+ iets groter is). Samen met de vele opties met betrekking tot de multiroom-opstelling is dit een speakerfamilie die we maar wat graag aanbevelen. De nieuwe Omni’s zijn helemaal klaar voor de toekomst.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Intuïtief en gebruiksvriendelijk (app en speakers)
  • Multiroom-, wifi-, bluetooth- en analoge opties
  • Geluidskwaliteit

Minpunten
  • Omni 10+ heeft een stekkerblok

  • Niet geschikt voor in de tuin

Reacties (8)