Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Marantz presenteert nieuwe SR5012 en SR6012 netwerk-av-receivers

Geschreven door
Geplaatst op25 juli 2017, 10:20 CategorieReceivers

In juni kwamen we ze al tegen tijdens de dealerconferentie van Sound United, maar nu zijn ze officieel voor de Nederlandse markt aangekondigd; de Marantz SR5012 en SR6012 av-receivers. Deze receivers combineren de nieuwste home theatre-functies, zoals Dolby Atmos en DTS:X, met gemak van multiroommuziek via HEOS-integratie. De SR5012 en SR6012 zijn de eerste modellen uit de home theatre-reeks in 2017. Ze combineren nieuwe technologie, waaronder 4K-ondersteuning en 3D-surround-geluiddecodering, met de bekende geluidskwaliteit van Marantz voor films en muziek.

Marantz SR5012

De instap av-receivers uit de line-up is de SR5012. Ondanks dat het om een lager geprijsd model gaat krijg je toch nog aardig wat nieuwe features en functies. Het model ondersteunt niet alleen alle variaties op 4K Ultra High Definition-video, van 4K 60Hz tot aan HDR, maar ook met Dolby Vision en Hybrid Log Gamma (HLG; via toekomstige firmware-update), het kan ook Dolby Atmos als DTS:X 3D surroundgeluid decoderen en beschikt over zeven versterkerkanalen.

De receiver komt met acht hdmi-ingangen, gebruikt upscaling naar 4K voor oudere videobronnen, en creëert surroundgeluid uit oudere filmmuziek met Dolby Surround en DTS Neural:X-verwerking. Bovendien ondersteunt hij Dolby TrueHD- en DTS-HD-soundtracks voor traditioneel 5.1- of 7.1-kanaals surround. Audyssey MultEQ XT maakt nauwkeurige set-up en kalibratie mogelijk, terwijl de optionele Audyssey MultEQ Editor App kan worden ingezet om de set-up verder te verfijnen of om deze aan de persoonlijke voorkeuren aan te passen.

De zeven versterkte kanalen, die elk 100 Watt leveren, hebben hetzelfde ontwerp zodat alle kanalen naadloos worden geïntegreerd. Bovendien bestaan ze uit discrete onderdelen van hoge kwaliteit, zoals de beroemde Marantz Hyper Dynamic Amplifier Modules (HDAMs). Conversie van digitaal naar analoog gebeurt via een achtkanaals DAC-blok met geavanceerde 32-bit AKMs AK4458VN D/A-converteerders op alle kanalen. Door middel van het 7.2-kanaals-ontwerp kan de SR5012 5.1.2-kanaals luidsprekersystemen aandrijven, waaronder hoogtekanalen voor het volledige 3D-effect van Dolby Atmos- of DTS:X-soundtracks. In eenvoudigere 5.1-kanaals opstellingen kunnen de ‘reservekanalen’ worden gebruikt om stereoluidsprekers in een andere ruimte aan te drijven.

De SR5012 kan vanaf de lokale netwerkopslag of het internet streamen door via de kabel of WiFi verbinding met het thuisnetwerk te maken. Naast internetradio en diensten waaronder Deezer, Spotify Connect en Tidal, kan dit model ook muziek streamen vanaf een computer of NAS-drive tot wel 192 kHz/24 bit en DSD 5,6 MHz, én formaten zoals MP3 afspelen. Ook kun je hoogwaardige muziek vanaf een USB-opslag afspelen door hiervoor de poort op het voorpaneel te gebruiken. Of stream direct vanaf je smartphone of tablet via Bluetooth of Airplay.

HEOS-integratie houdt in dat de SR5012 ook onderdeel kan worden van het draadloze multiroommuzieksysteem. Hiervoor voeg je extra HEOS-luidspekers toe in de ruimte waar je muziek wilt afspelen met behulp van de HEOS App. Zo kun je muziek overal in je woning streamen vanaf het netwerk, online bronnen of vanaf je telefoon.

Marantz SR6012

De SR6012 gaat net een stapje verder dan de SR5012: hij biedt negen kanalen met 110 Watt per kanaal, een 11.2-kanaals verwerkingsfunctie en pre-outs en uitgebreidere opties voor gepersonaliseerde installatie, zoals ondersteuning van Creston Connected.

De SR6012 kan als standaard 5.1.4- of 7.1.2-luidsprekerconfiguraties met twee subwoofers aandrijven. Dankzij de 11.2-kanaals verwerking kan de 7.1.4-kanaals met een extra 2-kanaals versterker werken. In een normale opstelling met een 5.1- of 7.1-kanaals kunnen twee versterkerkanalen worden gebruikt om een tweede zone in een andere ruimte aan te drijven en zelfs om een aparte bron af te spelen, indien nodig. Via een bijkomende HDMI-uitgang kunnen audio en video naar een tweede zone worden verstuurd, alsmede naar twee schermen, zoals een tv en projector, in de hoofdruimte.

Bovendien kan dankzij EARC (Enhanced Audio Return Channel; via toekomstige firmware-update) objectgeoriënteerde audio, waaronder Dolby Atmos, DTS:X, Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio, via één HDMI-kabel vanuit tv-apps worden ontvangen. Ook een vernieuwde Audyssey MultEQ XT32-opstelling en -kalibratie is voorzien. Tegelijkertijd wordt dankzij de toepassing van HEOS het geluid van verbonden AV-bronnen gedeeld met andere HEOS-luidsprekers en -onderdelen in het netwerk. De SR6012 heeft tevens een extra audio-ingang (in totaal 5, de SR5012 in totaal 4), alsmede een bewegende en magnetische phono-in om een draaitafel aan te sluiten.

Daarbij komt de receiver met onder andere een aluminium voorpaneel voor meer stijfheid, een Hybrid PLL klokjitter-reductie voor de nauwkeurigste audioweergave en koelelementen van geëxtrudeerd aluminium voor efficiëntere warmteverspreiding. De SR6012 is ook voorzien van vergulde luidsprekeraansluitingen en -connectoren.

Prijs en beschikbaarheid

De Marantz SR5012 en SR6012 zijn vanaf augustus 2017 beschikbaar in een zwarte of zilver-gouden uitvoering. De prijzen bedragen 899 euro voor de SR5012 en 1.399 euro voor de SR6012.

  • Delen:

Reacties

  1. Benji
    12 oktober, 2017 om 20:53

    Wat is, naast HEOS nu echt het verschil t.o.v. de 5011 en 6011?

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.