Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

IMAX gaat minder films in 3D vertonen

Geschreven door
Geplaatst op31 juli 2017, 15:43 CategorieFilms

3D-films, je houdt ervan of je haat ze. Er lijkt niet echt een middenweg te zijn en het heeft er alle schijn van dat er meer mensen zijn die er een hekel aan hebben, dan mensen die ervan houden. Dat blijkt uit de keuze van IMAX om zich meer te richten op tweedimensionale films.

Minder 3D in IMAX-zalen

IMAX Entertainment CEO Greg Foster liet dit weten tijdens een interview met de site The Wrap. Zijn bedrijf bleek het afgelopen kwartaal een klein verlies van 1,7 miljoen dollar geleden te hebben en dat komt door een aantal factoren. Het gebrek aan enthousiasme bij het bredere publiek voor 3D-films is daar een van, denkt Foster.

Om die reden gaat IMAX zich minder concentreren op 3D-films. “Kijk bijvoorbeeld naar Dunkirk, dat exclusief in 2D te zien was, waar consumenten een sterke voorkeur voor hebben laten zien,” aldus Foster. “We willen minder 3D-versies van films en juist meer 2D-versies gaan vertonen.”

Maar ook meer kwaliteit

Toch is het de vraag of het publiek minder naar de IMAX-zalen trekt vanwege die 3D-versies. De wereldwijde box office is deze zomer uiterst teleurstellend vergeleken met andere jaren, onder meer door tegenvallende resultaten van films als Transformers: The Last Knight en The Mummy.

Dat zijn ook films die in het IMAX-formaat te zien waren. Als de box office opbrengst van zo’n film tegenvalt, heeft dat ook direct effect op de omzet van IMAX, dat juist een graantje meepikt van de box office. Juist daarom heeft IMAX ook besloten om films minder lang in het formaat te laten draaien. “We zijn van plan om de tijdsduur die we films toekennen te verkorten, zodat de content op het scherm verfrissend blijft,” is dan ook de intentie.

3D niet overal vervloekt

Ondanks dat de Westerse wereld 3D-films afgezworen lijkt te hebben, is dat in China en andere delen van Azië echt niet het geval. Daar is het aantal 3D-schermen in de periode 2011 tot 2015 juist gegroeid, merkt The Atlas op. In de Verenigde Staten bleef dat aantal juist gelijk.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  31 juli, 2017 om 22:27

  Voor mij geen 3 D meer het is over nu er UHD TV zijn.

 2. WvB22
  31 juli, 2017 om 23:52

  3D kan zeker een toegevoegde waarde zijn maar je moet weten waar je het moet toepassen. Films als Avatar die baanbrekend waren in 3D doen het nog steeds goed in 3D. Daarna werd alles zo’n beetje 3D en dat is niet nodig zoals Dunkirk bewijst. Dat de andere films tegenvallen komt niet zozeer door 3D maar meer door de kwaliteit van de films. Die verloochent zich niet, ook niet als je er voor 40 miljoen aan 3D special effects tegen aan gooit. Mensen willen toch gewoon een goed verhaal beleven met een film.

 3. Jeroen
  25 oktober, 2017 om 17:14

  De enige reden waarom ik bijna nooit meer naar de bios ga is 3D. Ze zijn hierin compleet doorgeslagen. Een film van 20 minuten die echt alles doet in 3D vindt ik prima, maar 2half uur naar matige kwaliteit turen, is niet mijn ding.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.