Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Home3D: nieuwe techniek voor 3D in de huiskamer zonder bril

Geschreven door
Geplaatst op14 juli 2017, 11:32 Categorie3D

Ondanks dat we al tijden niks meer over 3D voor in de huiskamer horen staat de ontwikkeling ervan niet stil. De knappe koppen aan MIT hebben zelfs een nieuwe techniek ontwikkeld waarmee 3D-materiaal zonder het gebruik van een bril op tv bekeken kan worden. Ja, dat bestond al maar de kwaliteit liet te wensen over en de kosten lagen te hoog.

MIT’s Computer Science and Artificial Intelligence Lab (CSAIL) heeft een gloednieuwe techniek ontwikkeld om bril-vrij 3D weer te geven, zonder de nadelen van de traditionele methoden. Het grote voordeel is dat de nieuwe techniek geen speciaal of nieuw bronmateriaal vereist; bestaande 3D-films worden omgezet naar een formaat dat compatibel is met de zogenaamde automultiscopische displays. De automultiscopische 3D-techniek biedt een hogere resolutie dan eerdere technieken en zou dus 3D weer naar de huiskamer kunnen brengen.

MIT heeft het conversie algoritme waarmee 3D-materiaal omgezet wordt de naam Home3D meegegeven, wat ook toont dat het gericht is op de huiskamer. Dit algoritme kan in real-time draaien op een grafische processor die bijvoorbeeld in de Xbox One of de PlayStation 4 te vinden is. Met Home3D kunnen kijkers ook de diepte van het beeld afstellen voor een comfortabele 3D-ervaring. Uiteindelijk ziet MIT de techniek ook draaien op tv’s, Blu-ray spelers en mediastreamers als de Google Chromecast.

De techniek is nog lang niet geschikt voor massaproductie, maar mogelijk zien we dus over een paar jaar weer een nieuwe generatie 3D-tv’s verschijnen.

 • Delen:

Reacties

 1. Frans
  14 juli, 2017 om 17:46

  Kijk eigenlijk nooit 3 D meer zit op mijn tv op de lg zit het niet meer zal wel een stille dood streven ik heb het nooit mooi gevonden.

 2. Dinand
  19 juli, 2017 om 11:01

  Top hoop dat dit gauw op de markt mag komen, daar de nieuwe generatie OLEDs geen 3D meer ondersteunen.

 3. Peter vb
  21 juli, 2017 om 13:44

  Zie het voor me : 65inch 3D Oled.
  Voor mij was 3D een toegevoegde waarde maar door het brilletje bij ons thuis een stille dood gestorven.
  Laat maar komen.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.