Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

Christopher Nolan uit kritiek op Netflix en is vol lof over Amazon

Geschreven door
Geplaatst op20 juli 2017, 15:34 CategorieStreamingdiensten

Christopher Nolan is geen fan van Netflix. De regisseur is momenteel bezig om zijn nieuwe film Dunkirk te promoten en had weinig positiefs te melden over het beleid van de streamingdienst als het gaat om het beschikbaar stellen van hun films.

Netflix versus bioscoop

“Netflix heeft een hele bizarre afkeer tegen het uitbrengen van films in de bioscoop”, vertelt de Britse regisseur in een interview met de website Indiewire. “Ze hebben een ondoordacht beleid als het gaat om het beschikbaar stellen van films, omdat ze vinden dat hun films overal – zowel in de bioscoop als op hun VOD-dienst – tegelijkertijd uitgebracht moeten worden. Ik denk dat ze met dat model enorme kansen mislopen.” Nolan geeft daarom de voorkeur aan streamingdienst Amazon, dat hun films eerst uitbrengt in de bioscoop en pas negentig dagen later toevoegt aan hun VOD-aanbod. “Je ziet dat Amazon dit veel beter aanpakt. Hun films zijn drie maanden lang eerst te zien in de bioscoop. Een perfect businessmodel. Fantastisch.”

Netflix verstrekt grotere budgetten en meer creatieve vrijheid aan filmmakers, denk aan Okja, maar Nolan is daar niet van onder de indruk. “Het is op zich wel interessant, maar het is alsof die voordelen gebruikt worden als raar chantagemiddel om bioscopen te benadelen. Het is een beetje onbegrijpelijk. Ik zou zelf niet met Netflix werken, want ik wil dat mijn films altijd eerst op het witte doek verschijnen.” Volgens Nolan is de strijd tussen bioscoopreleases en thuisreleases niets nieuws. “Ik ben opgegroeid in de jaren tachtig, toen mensen steeds meer films gingen kijken op VHS. Als in de jaren negentig een distributeur vertelde dat je film “straight to video” ging in plaats van naar de bioscoop, was dat je grootste nachtmerrie.”

Tijdens een screening van zijn nieuwe film Dunkirk in New York, gaf Nolan overigens aan dat hij thuis amper gebruik maakt van streamingdiensten als Netflix en Amazon. Hij kijkt films veel liever op Blu-ray. Nolan liet onlangs weten dat hij bezig is met de 4K-conversie van zijn Dark Knight-trilogie. Dunkirk is vanaf vandaag te zien in de Nederlandse bioscopen.

  • Delen:

Reacties

  1. Frans
    20 juli, 2017 om 23:00

    Gewoon alles tegelijker tijd uit brengen in de bios en op uhd bluray en niet meer op dvd dat is over ik koop het nooit meer dvd.
    De winkels zouden er ook mee moeten stoppen verkoop dvd.
    Het gewoon over met dvd.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.