Review: Loewe Bild 5 oled tv met Klang soundbar

28 juni 2017 + 10 minuten 11 Reacties
Loewe-bild-5-oled

In deze review testen we uitgebreid de Loewe Bild 5.55 oled tv, die in de line-up net onder het topmodel, de Bild 7 oled, valt. De tv beschikt over de Ultra HD-resolutie en HDR-weergave.

De Loewe Bild 5 reeks is nu ook beschikbaar in oled-versie. De Duitse fabrikant staat al jaren bekend om hoogkwalitatieve en customiseerbare afwerking, uitgebreide PVR-functies en ruime audiomogelijkheden. De 55-inch Loewe Bild 5.55 oled valt in de line-up net onder het topmodel, de Bild 7 oled.

Loewe Bild 5 – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 55 inch (139 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1xARC 4x v2.0a (1x full bandwidth), 1x component video/scart/vga , 1x stereo minijack uit, 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth (bron, luidspreker, keyboard)
  • Extra’s: HDR10, Dolby Vision, HLG, WiFi (802.11ac) ingebouwd, Loewe Assist+, USB/DLNA-mediaspeler, dubbele DVB-T2/C/S2, dubbel CI+-slot, ingebouwde 1TB hard disk, Multiroom (Client/server), Klang soundbar
  • Afmetingen: 1.230 x 793 x 300 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 20,4 kg (excl. voet)
  • Verbruik: 150 / 0,5 watt (Energielabel B)
  • Adviesprijs: 3.999 euro

Loewe Bild 5 – design

Design is altijd een belangrijk onderdeel van het Loewe DNA geweest en dat is zichtbaar in de Bild 5. Het superdunne oled-scherm kreeg een metalen achterkant, die naadloos plooit rond de zijkant van het scherm. Onderaan in het midden zit het iconische ‘Loewe oog’. Het toestel is verkrijgbaar afgewerkt in ‘Piano Black’ of ‘Silver Oak’ en kan uitgerust worden met verschillende soorten muurbevestiging of voeten.

Onze versie is voorzien van de klassieke tafelstand, een brede en solide voetplaat die er bovendien voor zorgt dat je het toestel links en rechts kan draaien. Het geheel voelt erg stevig aan, en dat terwijl je toch een superslank 55 inch oled-scherm aan het draaien bent, het getuigt van Loewe’s oog voor detail en aandacht voor bouwkwaliteit.

Onze Bild 5.55 is verder voorzien van de Klang soundbar. Maar trouw aan zijn modulair denken kan je deze Loewe ook voorzien van meer uitgebreide geluidsoplossingen.

Aansluitingen

De aansluitingen staan gedeeltelijk achteraan (allemaal naar onder gericht) en gedeeltelijk opzij (achter een deurtje, dat je eventueel kan verwijderen). Achteraan vinden we de antenneaansluitingen, twee maal HDMI, een USB-aansluiting (3.0), een digitaal optische uitgang, en de Digital Audio Link die je gebruikt als je andere Loewe geluidssystemen aansluit. Opzij staan nog twee extra HDMI-aansluitingen, twee USB-aansluitingen, een analoge stereo-uitgang en een hoofdtelefoonaansluiting. Naast bedraad netwerk is er ook WiFi voorzien. Via Bluetooth sluit je een toetsenbord aan, kan je de Loewe gebruiken als Bluetooth-speaker voor je mobiele apparaten, of kan je een draadloze hoofdtelefoon aansluiten.

Bij de HDMI-aansluitingen merken we op dat enkel HDMI 4 gelabeld is als ‘UHD’. Nochtans zijn alle HDMI-aansluitingen van type V2.0a en aanvaarden ze allemaal Ultra HD input. HDMI 4 is echter de enige ‘Full Bandwidth’ aansluiting waarop je dus Ultra HD in 4:4:4 chroma subsampling kunt bekijken.

Loewe Bild 5 – gebruiksgemak

De eerste installatie verloopt erg vlot, je maakt de gebruikelijke keuzes voor taal, land, netwerk en televisiekanalen.

De instellingenmenu’s verschijnen aan de linkerkant van het scherm en je navigeert er erg snel doorheen. Ze zijn goed georganiseerd en je krijgt bij elke instelling ruim uitleg over de functionaliteit. Dat is best het onderstrepen waard, want op een moderne televisie stel je je regelmatig de vraag wat een bepaalde instelling nu juist doet.

Zodra je een groep instellingen selecteert, vouwt er een tweede lint open met de instellingen in kwestie. Het enige nadeel is dat je van geen enkele instelling in een oogopslag ziet wat de huidige waarde is. Je moet een keer extra klikken om de huidige waarde te zien en/of te veranderen.

Afstandsbediening

Al lange tijd is er bijzonder weinig veranderd aan de Loewe-remote. Het is een stevige, luxueuze zapper met metalen chassis dat goed in de hand ligt. De toetsen zijn wat aan de kleine kant, maar door de ruime opstelling is er nooit gevaar dat je per ongeluk een foute toets indrukt. De layout is goed, enkel de plaatsing van de back-toets lijkt ons wat ongelukkig.

De afstandsbediening kan ook ingezet worden als universele remote, maar dat gebeurt niet automatisch. De functies die je wenst te gebruiken moet je ‘aanleren’ aan de Loewe-remote met behulp van de remote die je wenst te vervangen.

Loewe Bild 5 – features

Smart tv-platform

Loewe’s smart tv-platform gaat onder de naam Assist+. Het Home-scherm dekt het volledige scherm en geeft je duidelijk en eenvoudig toegang tot alle functies (TV, opnames, bronnen en apps), en alle instellingen.

Smart functies

Het app-aanbod lijkt op het eerste zicht erg ruim, maar we stellen al snel vast dat er een aantal essentiële zaken ontbreken. Netflix is bijvoorbeeld niet aanwezig. Loewe vertelde ons dat de achterliggende reden daarvoor volledig bij Netflix zelf ligt, die de app voor Loewe niet willen certificeren omdat Loewe een te kleine speler op de markt is. Loewe lost dat bij de Bild 7 op door een kleine externe speler mee te leveren, op de Bild 5 is dat niet het geval. Later op het jaar komt er wel een oplossing op basis van de browser-versie van Netflix. Ook Amazon Video ontbreekt, maar die app kan je opvissen door tijdens de installatie Duitsland als land te kiezen. Ook dit euvel zal later op het jaar weggewerkt zijn. De YouTube-app ondersteunt geen Ultra HD of HDR. Nog een afwezige is Spotify. Deezer en Tidal zijn dan weer wel aanwezig. Een deel van Nederlandse catch-up tv-diensten is wel beschikbaar.

De videospeler laat wat steken vallen. Zo weigerde hij een deel van onze Ultra HD-bestanden, en ondersteunt hij geen enkele vorm van ondertitels (intern of extern). De audiospeler is daarentegen erg volledig, hij loopt door al onze testbestanden, van mp3, wma en aac tot flac en alac.

Een erg handige energiebesparende feature is de getimede snelstartmodus. Je kunt tot drie periodes specificeren waarin het toestel zich in snelstartmodus bevindt. Zo bespaar je op andere momenten van de dag energie, terwijl je bijvoorbeeld ’s avonds de tv snel kunt aan zetten.

DR+

Ongetwijfeld een van de belangrijkste meerwaardes van deze Loewe is zijn ruime uitrusting voor televisiekijkers. Het toestel beschikt over een volledig complement digitale tv-tuners en een dubbel CI+-slot. Je kunt een programma bekijken en tegelijk een tweede opnemen (in sommige gevallen zelfs twee bekijken en een opnemen). Maar waar dat bij andere fabrikanten een externe harde schijf vereist, heeft Loewe een 1TB schijf ingebouwd. Wie dus zijn settopbox voor digitale televisie liever kwijt dan rijk is, moet zeker de Bild 5 overwegen. Een mooie EPG, en alle moderne gemak om opnames te plannen is aanwezig.

Loewe Bild 5 – Beeldkwaliteit

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Beeld Beeld Geavanceerd
Beeldmodus: Personal Mode (start van de Bioscoop)
Contrast: 18 – 10
Helderheid: 10
Kleurintensiteit: 10
Image Active+: Uit
Beeldformaat: 16:9 PC
Autom Beeldformaat: Uit
Kleurtemperatuur: Zacht
Scherpte: 1-2*
Autom. Dimmen: Uit /aan
Filmafvlakking (DMM): zacht/gemiddeld
Digitale Ruisonderdrukking: Uit/zacht*
Gamma Helderheidscorrectie: 0-15
Deblockingfilter: Uit

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • Je start best van de Bioscoop-mode die je dan aanpast naar de bovenstaande instellingen.
  • Contrast bepaalt de maximale witwaarde van het beeld, op 18 is die erg helder en laat je beste Automatisch dimmen geactiveerd. We vonden 10 een goede keuze voor de meeste omgevingen.
  • Beeldformaat 16:9 PC heeft op zich niets met computers te maken, maar garandeert dat het volledige beeld wordt getoond, zonder de randen weg te snijden.
  • Scherpte: De stap tussen 1 en 2 is duidelijk zichtbaar. We prefereren 1.
  • Filmafvlakking (DMM) is de instelling voor motion compensation. Puristen zetten ze uit, maar de zacht en gemiddeld instellingen geven ook goede resultaten.
  • Digitale ruisonderdrukking: kan je activeren naar smaak bij bronnen met ruis.
  • Gamma Helderheidscorrectie: de Loewe staat standaard ingesteld op een gamma van 2,4. Wie veel bij daglicht kijkt, kan deze waarde optrekken naar 10 of 15 om meer een gamma van 2,2 te benaderen.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

We selecteren de bioscoop beeldspreset om het toestel te evalueren. De beeldverwerking van de Loewe levert over het algemeen goede resultaten. De de-interlacing neemt soms enkele seconden tijd om de juiste film- of video framerate te bepalen, maar levert verder uitstekend werk. Geen moiré-effecten, geen gekartelde lijnen. De ruisonderdrukking werkt goed, zolang je het houdt bij de laagste stand, hogere standen maken het beeld iets te zacht. Compressieruis (blokvorming) werk je weg met het ’deblockingfilter’.

De Bild 5 levert prima upscaling van je bronnen, maar wees voorzichtig met de scherpte instelling, stand een of twee volstaat, hogere standen leveren wat vals detail. Loewe bundelt een deel van zijn beeldverwerking in Image Active+. Het oled-scherm heeft echter geen nood aan bijgewerkt contrast, en beelden leken ons vaak het natuurlijkst met Image Active+ uit.

De bewegingsscherpte van het oled-paneel toont heel wat detail in snel bewegende scènes, tenminste zolang je de ‘Filmafvlakking (DMM)’ instelling minstens op zacht laat staan. Wie vloeiende panbeelden wil, kiest beter de gemiddeld stand, die levert mooie resultaten zonder overmatige beeldartefacten.

De Bild 5 oled tv levert heel weinig mogelijkheden om het beeld te kalibreren, maar dat is gelukkig niet nodig. Enkel in het heldere deel van de grijsschaal neigt ze een beetje naar groen, maar de afwijking is klein genoeg om ongemerkt voorbij te gaan. Op alle andere vlakken is de kalibratie voorbeeldig. Het kleurbereik is prima. Het toestel spring zorgvuldig om met huidstinten en kleurweergave is zonder meer uitstekend. Hoe zit het met het zwartdetail, traditioneel een aandachtspunt op oled-schermen? Ook de Loewe verbergt een piepklein beetje zwartdetail. De ‘helderheid’ instelling werkt echter in zo’n grote stappen dat je er beter niet aan sleutelt. Het resultaat is hoe dan ook prachtig, de diepe contrasten en uitstekende kleurweergave zorgen voor zeer realistische beelden met een tastbare diepte.

HDR

Loewe is net als LG en Sony één van de weinige fabrikanten die naast HDR10 en HLG ook Dolby Vision ondersteunt. De maximale piekluminantie van het oled-scherm komt uit op ongeveer 715 nits (na een goede 20 minuten opwarmen), maar zelfs van bij de start kan je al rekenen op ongeveer 650 nits. Die waardes liggen perfect in lijn met de verwachtingen, het maximum is zelfs iets hoger dan gehoopt. Het kleurbereik komt uit op 96% DCI-P3 en 71% Rec.2020, ook die cijfers zijn perfect in lijn met de verwachtingen.

Opnieuw scoort de kalibratie erg goed. Loewe’s tone-mapping kijkt netjes naar de metadata om je zoveel mogelijk detail te geven. Voor bronnen met een piekhelderheid van 1000 nits levert dat erg mooie beelden. Geeft de bron 4000 nits aan dan moet de tone-mapping sterker ingrijpen en zal het beeld wat doffer zijn. Vermits er binnen HDR10 geen standaarden zijn die zeggen hoe je tone-mapping moet uitvoeren kunnen we daar niets op aan merken. Andere fabrikanten worstelen evenzeer met dit probleem. De standaard beeldpreset is HDR Dark. Wie bij veel licht kijkt kiest beter voor HDR Bright, wat de donkere delen van het beeld wat helderder maakt.

Reflecties en kijkhoeken

Uitstekende kijkhoeken en een degelijke anti-reflectiefilm zijn we ondertussen gewend op oled-panelen. Ook op de Loewe geniet je daar van.

Gaming

In de gewone beeldmodes meten we erg hoge input-lag van 106,8 ms. In de game-mode zakt de lag naar 40 ms wat een perfect speelbaar resultaat is. Ook in HDR-mode zien we deze twee resultaten. Het scherm is een degelijke keuze voor gamers.

Loewe Bild 5 – audiokwaliteit

Onze Bild 5 is uitgerust met de Klang soundbar. Ze zet een goede muzikale onderlijning neer bij je filmplezier. De soundbar levert voldoende volume, maar wie de volumeknop te ver open draait, hoort wel een beetje vervorming. Zolang je dat vermijdt, is de klank uitstekend en past hij zowel bij al je tv-plezier als bij een occasionele luistersessie.

In de verschillende luistermodi bepaal je welke luidsprekers je wenst te gebruiken bij een meerkanaals-signaal (zoals een filmsoundtrack). De Bild 5 vult eventueel ontbrekende luidsprekers virtueel aan, maar je kunt hem ook expliciet beperken tot stereo. Wie voor een opstelling wil kiezen zonder de soundbar maar met een meer uitgebreide geluidsoplossing, heeft met de Bild5 al een extra troef in handen. Het toestel beschikt over een ingebouwde Dolby Digital/DTS decoder. Via de Digital Audio Link aansluiting kan je dan actieve luidsprekers aansluiten die je uiteraard perfect bedient vanop de televisie.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

Loewe Bild 5 – conclusie

De Loewe Bild 5 oled is een prachtig toestel dat zich op zijn eigen, unieke wijze profileert tegenover de concurrenten. Aan Loewe’s smart tv-platform moet nog wat gesleuteld worden. Die gebreken zijn echter makkelijk op te vangen door een goede (Ultra HD) Blu-ray-speler of een andere bron. Maar het toestel kan in alle andere opzichten trots naast de competitie staan. De prijs is stevig, en zet hem naast de Sony KD-65A1, de Panasonic EZW1004 en de LG E7V. De Loewe biedt meeslepend beeld, en Dolby Vision ondersteuning. De kalibratie is uitstekend en hij zet het oled-paneel optimaal aan het werk. Zijn unieke trekken zijn het kwalitatieve hoogwaardige design, de vele opties voor opstelling en geluid, en de ingebouwde PVR. Zijn dat dingen die je aantrekken, dan hoef je niet meer te aarzelen.

9.0

Beoordeling

Pluspunten
  • Dolby Vision
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave, contrast en zwartwaarde
  • PVR- en geluidsopties

Minpunten
  • Smart tv met beperkte opties

  • Prijs

Reacties (11)