Review: LG OLED65E7V (E7V-serie) oled tv

14 juni 2017 + 10 minuten 2 Reacties
LG-OLED65E7V-review

Welke verbeteringen zijn er aangebracht in LG's 2017 oled-modellen? We leggen de LG OLED65E7V, een 65-inch oled tv met HDR-ondersteuning, op de testbank.

LG blijft de enige die een relatief ruime reeks oled-modellen aanbiedt, ook al blijven de maten beperkt tot 55 inch en groter. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat LG in dit duurdere segment een groot deel van de markt opeist. Welke verbeteringen zijn er aangebracht in de 2017 modellen? We leggen de LG OLED65E7V op de testbank.

LG OLED65E7V – specificaties

  • Wat: Ultra HD oled-tv
  • Schermformaat: 65 inch (165 cm), vlak
  • Aansluitingen: 4x HDMI (1x ARC 4x v2.0a), 1x optisch digitaal uit, 3x USB (1x 3.0), 1x hoofdtelefoon, 3x antenne, Bluetooth
  • Extra’s: HDR10, HLG, Dolby Vision, Active HDR, WiFi (802.11ac) ingebouwd, WebOS 3.5, USB/DLNA-mediaspeler, DVB-T2/C/S2, CI+-slot
  • Afmetingen: 1.461 x 904 x 195 mm (incl. voet)
  • Gewicht: 23,1 kg (incl. voet)
  • Verbruik: 154 / 0,3 watt (Energielabel A)
  • Modellen:
    • OLED65E7V (65-inch): 5.999 euro
    • OLED55E7V (55-inch): nnb

 

Een compleet overzicht van alle modellen die LG in 2017 op de markt bracht, vind je in de 2017 LG  tv line-up. Hier vind je ook de complete specificaties per model.

LG OLED65E7V – design

LG blijft dit jaar bij zijn ‘Picture on glass’ design. Het oled –paneel zit gemonteerd op een glasplaat die net iets groter is dan het paneel en zo een transparant randje rond het scherm creëert. Onderaan het beeld zit de soundbar, die met zijn horizontale grille het beeld onderlijnt. De voet is een centrale, aluminium bodemplaat die lichtjes naar boven helt, maar toch wat saai oogt.

Het toestel heeft een erg slank profiel. Het scherm en de glasplaat zijn amper acht millimeter dik. Achteraan kreeg de glasplaat een mooi geometrisch design mee. Het onderste derde van het toestel is wat dikker, maar dat is nog steeds maar zes centimeter. Het hele ontwerp is geen grote vernieuwing zoals bijvoorbeeld de Sony A1, daarvoor heeft LG immers zijn Wallpaper W7 model. Maar het blijft wel een erg mooie illustratie van wat mogelijk is met oled.

Aansluitingen

LG heeft op de OLED65E7V alle analoge beeld-aansluitingen verwijderd. Geen slechte beslissing, want op dit grote scherm zal je absoluut elke fout zien in je bronmateriaal.

Aan de zijkant beschik je over drie HDMI-aansluitingen, en een USB-aansluiting. Achteraan vind je een maal HDMI, twee maal USB, een digitale optische audio-uitgang, een hoofdtelefoonaansluiting, RS-232 voor besturing, en de bedrade netwerkaansluiting. Alle aansluitingen achteraan staan naar de achterwand gericht, dus vereisen wat extra aandacht bij wandmontage. De hoofdtelefoonaansluiting is vrij lastig te bereiken, maar de E7 is uitgerust met Bluetooth, dus je kunt ook voor een draadloze hoofdtelefoon kiezen.

LG OLED65E7V – gebruiksgemak

Bij de installatie van je televisie begeleidt ‘Bean Bird’ je nog steeds door de belangrijkste stappen (netwerkverbinding leggen, zenders zoeken).

De menu’s voor alle instellingen zijn bereikbaar in twee stappen. Een druk op de knop levert je een aantal snelle keuzes aan de rechterzijde van het scherm (beeldmode, geluidsmode, …). Een optie leidt je naar het volledige menu waar je aan alle instellingen kan sleutelen.

Afstandsbediening

De Magic Remote is al jaren een vast onderdeel bij WebOS. Niet alleen functioneert hij als een traditionele zapper, maar door hem naar het scherm te richten bestuur je er ook een cursor in beeld mee. Dat maakt het erg handig om dingen te selecteren in de interface.

Maar dat betekent niet dat je altijd aangewezen bent op het gebruik van de cursor. De remote zelf is erg volledig, met numerieke toetsen, d-pad, volume-en kanaaltoetsen, en twee specifieke toetsen voor Netflix en Amazon Video. Met de ingebouwde microfoon spreek je zoekopdrachten in. De resultaten komen uit YouTube en Netflix of je kunt verder zoeken op het internet.

LG OLED65E7V – features

Smart tv-platform

WebOS, het smart tv-systeem van LG is ondertussen aan versie 3.5 toe. De speelse maar erg handige interface blijft een van onze favorieten. In dagelijks gebruik vind je alles op het Home –scherm terug, dat de vorm neemt van een lint onderaan het scherm met iconen voor alle bronnen op het toestel, van live tv, tot externe ingangen en internet toepassingen.

Smart functies

Een van de beste nieuwe functies in WebOS 3.5 is ‘Quick Access’. Daarmee selecteer je een bepaalde bron, ongeacht of dat een externe ingang of internettoepassing is, door lang op een van de nummertoetsen te drukken. Druk lang op ‘0’ om het menu met alle snelkeuzes te zien, en die kan je uiteraard eenvoudig aanpassen.

LG’s ingebouwde muziekspeler toont nu gesynchroniseerde liedjesteksten als die in je bestanden zitten, en de videospeler kan nu ook overweg met 360° video. Rondkijken in de video doe je met behulp van de Magic Remote. Helaas werkt dat nog niet met YouTube 360-video’s. Kijk je geen tv, dan hoef je het scherm niet zwart te laten. Om maximaal te genieten van je scherm is er de ingebouwde OLED-gallerij. Dankzij deze functie zie je een selectie kunstwerken, of geniet je van het uitzicht op een regenachtige of zonnige dag. Natuurlijk kan je ook je eigen foto’s selecteren, en de E7 omtoveren naar een enorm fotokader.

De mediaspeler speelt alle bekende muziekformaten, inclusief ALAC en FLAC. Ook voor video is hij bijzonder veelzijdig, daar speelt hij al onze testformaten, zowel in SDR als HDR en met alle ondertitels.

LG OLED65E7V – Beeldkwaliteit

Als belangrijkste verschillen met vorig jaar stipt LG een beter zwartdetail, neutraal zwartfilter en hogere piekhelderheid aan. Ook op vlak van beeldverwerking mogen we verbetering verwachten. Een belangrijk detail is dat alle 2017-modellen (W7,G7, E7, C7 en B7) hetzelfde paneel en beeldverwerking gebruiken en dus identieke prestaties leveren. Ze verschillen enkel op vlak van ontwerp en geluidsinstallatie.

Belangrijkste instellingen

In ons artikel over het professioneel kalibreren van een tv lees je alles over de mogelijkheden om met een professional tot de beste beeldinstellingen te komen. Wil je zelf aan de slag gaan, neem dan onze home cinema informatiegids door. Hier vind je een uitleg over de belangrijkste beeldinstellingen en tips voor het instellen van je tv. Met de basisinstellingen zijn we tot onderstaande settings gekomen voor deze tv.

Algemeen Geavanceerde bediening Beeld Opties
Beeldmodus: Bioscoop
Instellind beeldverhouding: Origineel
Energiebesparing: Uit
OLED Lampje: 80
Helderheid: 50
Contrast: 85
Scherpte: 10
Kleur: 50
Tint: 0
Dynamisch Contrast: Uit
Superresolution: Laag
Kleurbereik: Auto
Rand verbeteren: Aan
Kleurfilter: Uit
Gamma: 2.2
Witbalans: Warm2
Ruisonderdrukking: Uit
MPEG ruisonderdrukking: Uit
Zwartniveau: Laag
Echte Bioscoop: Aan
Motion Eye Care: Uit
TruMotion: Helder (of aangepast)

Uitleg belangrijkste instellingen;

  • De Bioscoop-instelling levert de beste start. De ISF-preset is een alternatief voor wie dag en nacht-versies wenst.
  • Het effect van Superresolution is erg beperkt. Je kunt het veilig geactiveerd laten.
  • Ruisonderdrukking en MPEG ruisonderdrukking activeer je best als je start van een slechte bron (oude dvd’s of lage kwaliteit YouTube). Je kunt het ook op Minimum laten staan om licht ruis weg te filteren.
  • TruMotion: Helder gaf de beste resultaten. Zet het niet uit, dan verlies je te veel detail. Wie een persoonlijke instelling kiest, kan deblur tussen 8 en 10 zetten, en dejudder tussen 6 en 9.

Algemene beeldeigenschappen en beeldverwerking

LG levert zijn oled-tv’s af met uitstekende beeldverwerking. De televisie herkent razendsnel de juiste film- en videoframerates, zodat je zelden of nooit moiré- of kartel-effecten ziet. De ruisonderdrukking is prima, zowel voor willekeurige als mpeg-compressieruis. Vooral in donkere scènes is er op dat vlak duidelijk verbetering. Daar is door een combinatie van verbeterd zwartdetail en goede MPEG-ruisonderdrukking de zichtbare blokvorming fel verminderd. De LG levert verder uitstekende upscaling, al konden we het effect van de Superresolution instelling maar moeilijk bespeuren. In sommige kleur gradiënten blijft er wel kleurbanden zichtbaar, op dat vlak moet LG zijn beeldverwerking nog wat verbeteren.

Op vlak van bewegingsscherpte is er geen echte verandering ten opzichte van vorig jaar. Het oled-scherm toont flink wat detail in snelle scènes, maar de motion interpolation die pan-scènes vloeiend moet maken, laat nog steeds iets te veel beeldartefacten zien. Kies voor de Helder-stand zodat je toch een maximum aan detail zichtbaar maakt, zonder al te veel beeldartefacten.

De SDR-kalibratie van deze LG is van referentie-niveau. Zowel op vlak van grijsschaal, kleurtemperatuur, kleurbereik en kleurweergave is hij zo goed als perfect. Samen met de perfecte zwartweergave van oled creëert dat natuurlijke en meeslepende beelden.

LG heeft ook hard gewerkt aan de weergave van zwartdetail. Waar de meeste oled-tv’s wat zwartdetail maskeren, slaagt de E7 er in om dat probleem zo goed als volledig te vermijden. In sommige gevallen zie je tijdens een fade to black (de generiek van Black Sails bijvoorbeeld) een licht golvend effect in plaats van een zeer graduele transitie, maar in de praktijk zal je dat zelden zien.

HDR

LG blijft volop inzetten op brede ondersteuning voor HDR: naast HDR10 en Dolby Vision is er nu ook HLG. Bovendien heeft LG ‘Active HDR’ geïmplementeerd, waarbij ze zelf het effect van dynamische metadata implementeren, ook voor HDR10-content. De impact hiervan is helaas zeer moeilijk in te schatten.

Het scherm levert een piekluminantie van ongeveer 840 nits. Daarvoor moesten we wel ruim twintig minuten wachten en de hogere piekluminatie veroorzaakt wat groen-shift in de grijsschaal. Het paneel start vrij snel rond de 650 nits, en in dat geval bleek de grijsschaal zeer goed. LG koos er voor om zoveel mogelijk witdetail te bewaren, en de EOTF probeert tot 4.000 nits details te tone-mappen. Het scherm zal dus veel witdetail tonen, maar wel iets donkerder zijn. Bij een volledig wit scherm kregen we de lichtmeter niet boven de 130 nits, een typische waarde voor oled-panelen, maar iets minder dan we verwacht hadden. Ook de kleurweergave klokte af op zeer bekende waardes: ongeveer 97% DCI-P3 en 71% Rec.2020.

Wie zijn bestaande content een HDR-look wil geven kiest in de beeldinstellingen voor de preset HDR-effect. Met drie verschillende sterktes kan je zelf de impact bepalen. De laagste stand is erg bescheiden, maar vanaf de middenste stand kregen we de indruk dat het beeld wat koeler werd. Op dit vlak kan LG nog verbeteren.

Reflecties en kijkhoeken

De ruime kijkhoek van LG OLED65E7V blijft een sterke troef. LG heeft dit jaar de licht magenta-gekleurde anti-reflectiefilm vervangen door een neutraal zwarte. Dat betekent dat je scherm geen rode tint meer krijgt in donkere delen waar een reflectie in zat.

Gaming

In de bioscoop-mode meten we een lag van 88,1 ms, vrij hoog, zelfs voor een casual gamer. In de game-mode zakt de lag naar 21,4 ms wat een uitstekend resultaat is. Ook in HDR-mode zien we die twee resultaten. Het scherm is een prima keuze voor gamers.

LG OLED65E7V – Audiokwaliteit

De OLED65E7V is uitgerust met een stevige soundbar en 60 Watt muziekvermogen. De televisie ondersteunt ook Dolby Atmos, maar tot onze verbazing werkt dat enkel met content die je streamt, of speelt vanop een USB-stick, niet vanop een Blu-ray-speler, of Ultra HD-Blu-ray. Dat is een misser vinden we. Het Dolby Atmos logo neem je best met een korreltje zout. Een echte Atmos-ervaring uit deze opstelling halen is misschien toch wat veel gevraagd, al ontkennen we niet dat ze wel een subtiel surround –effect creëert. Maar over de geluidskwaliteit kunnen we wel tevreden zijn. De soundbar levert krachtige en vrij strakke bassen, en mooi gedetailleerd hoog. Hij doet het uitstekend met soundtracks maar ook met muziek.

Review-apparatuur

Voor de lag-meting gebruiken we een Leo Bodnar Display lag meter. Voor alle andere metingen vertrouwen we op een Spectracal C6 colorimeter, Xrite i1 Pro spectrophotometer, een AVFoundry HDMI Pattern Generator, een HDFury Integral voor HDR-patronen en de Spectracal Calman for Business software.

LG OLED65E7V – Conclusie

LG biedt een ruime keuze aan oled-modellen, en de E7V-serie is een typevoorbeeld van een topklasse toestel. Het picture-on-glass-design springt dit jaar wat minder in het oog omdat andere fabrikanten ook unieke designs naar voor schuiven. Maar voor beeld en geluid kan deze LG OLED65E7V zich moeiteloos meten met de concurrenten. Met de verbeteringen in het zwartdetail, het nieuwe neutrale anti-reflectiefilter, en de uitstekende kalibratie zit je goed voor extreem filmplezier. De hogere piekluminantie en ruime HDR-ondersteuning maken het toestel extra aantrekkelijk. Dan blijft enkel de prijs over. Die is erg zwaar, zeker als je weet dat modellen zoals de C7 en B7 dezelfde beeldkwaliteit leveren voor een zachtere prijs, terwijl je enkel toegevingen krijgt op geluid en design.

9.5

Beoordeling

Pluspunten
  • Beeldverwerking
  • Kleurweergave
  • Contrast, zwartwaarde
  • Ruime HDR-ondersteuning

Minpunten
  • Dolby Atmos enkel vanop streaming en USB

  • Prijs

Reacties (2)