Het laatste nieuws en reviews van de nieuwste home cinema-producten

DTS Virtual:X: wat is het en hoe werkt het?

Geschreven door
Geplaatst op28 juni 2017, 12:11 CategorieTips en adviezen

Twee jaar terug introduceerde DTS een concurrerende audiotechniek voor Dolby Atmos, genaamd DTS:X. Dit ‘3D audioformaat’ zorgt voor een nog indrukwekkendere surroundervaring door het plaatsen van audio-objecten in de ruimte. Sinds kort zien we echter ook producten met DTS Virtual:X verschijnen, waaronder soundbars. Maar, wat is DTS Virtual:X precies en wat kun je ermee?

Wat is DTS Virtual:X?

Eerder deze maand introduceerde Yamaha de YAS-207, ’s werelds eerste soundbar die gebruikmaakt van DTS Virtual:X. Het idee achter deze techniek is het produceren van virtuele ‘object-based’ audio-effecten van nagenoeg elke bron, zonder dat je hiervoor speciale hoogtekanalen in je luidsprekeropstelling nodig hebt. Het is dus een soort ‘upmixer’ waarmee surroundsound met hoogtekanalen gesimuleerd wordt vanuit elke willekeurige stereo of meerkanaals bron.

Wat is het verschil met DTS:X?

DTS Virtual:X is eigenlijk heel iets anders dan DTS:X. De laatstgenoemde is namelijk een codec, terwijl de eerstgenoemde een techniek is om audio te bewerken. Audio moet eerst gedecodeerd worden om het te kunnen horen, waarna DTS Virtual:X het veel beter laat klinken op systemen die niet beschikken over surroundluidsprekers en/of hoogtekanalen.

Op welke apparaten zien we het terug?

DTS Virtual:X zien we terug op allerlei soorten apparaten, van soundbars tot receivers en televisies. Het apparaat dat over DTS Virtual:X beschikt ondersteunt elke input, van stereo tot aan 7.1.4 (11.1-kanaals) en werkt met alle DTS-codecs, waaronder ook DTS:X. De verwachting is dat we de komende maanden steeds meer apparaten met de nieuwe techniek gaan zien, met name omdat fabrikanten ook consumenten die geen uitgebreide luidsprekeropstelling met surround- en of hoogtekanalen kunnen realiseren een indrukwekkende surroundervaring willen bieden. Dat betekent dat ook receivers ondersteuning gaan bieden, wat ideaal is voor diegenen die bijvoorbeeld een 5.1-kanaals opstelling hebben staan. Het mooie is dat de techniek middels een firmware-update aan reeds gelanceerde producten toegevoegd kan worden, maar het initiatief hiervoor moet wel bij de fabrikant liggen.

Hoe werkt het in tv’s en soundbars?

Nu zul je jezelf wellicht afvragen hoe dit dan werkt met een kleine soundbar of zelfs een tv met een relatief matig audiosysteem en weinig spreiding van geluid. DTS geeft echter aan dat de audioweergave ook bij deze producten drastisch moet verbeteren. Producten die een dergelijk ‘lastige’ luidsprekerplaatsing hebben worden voorzien van onder meer speciale correcties in de audioweergave en verbeterde basrespons om uiteindelijk voor een audioweergave te zorgen die de gebruiker omringt. Nu moet dit onderdeel zichzelf natuurlijk nog bewijzen en zal het nooit een echte surroundervaring benaderen maar het klinkt veelbelovend.

Meer informatie

Lees verder in onze home cinema informatiegids voor alle tips en adviezen met betrekking tot home cinema-apparatuur, of lees verder via onderstaande links.

Wat is surround sound en hoe krijg je het in je home cinema systeem?
Welke soorten luidsprekers zijn er?
De voordelen en nadelen van een soundbar: dit moet je weten

Alle surroundformaten en audiotechnieken
Wat is een av-receiver en waar moet je op letten als je er een koopt?

 • Delen:

Reacties

 1. frans callebaut
  29 juni, 2017 om 14:20

  hallo,
  is dts virtualx dan hetzelfde als dts-neuralx ? komt er een dts virtualx firmware upgrade voor de yamaha cx-a5100 surround voorversterker ?
  mvg,
  frans callebaut

  • Gerco
   04 december, 2019 om 13:11

   Het is niet hetzelfde als Neural:X.

   Neural:X is bedoeld voor (surround-)opstellingen met hoogte luidsprekers en is een opvolger van Neo6.

   Virtual:X is bedoeld voor (surround-)opstellingen zonder hoogte luidsprekers.

Laat een reactie achter

Opmerking: E-mail wordt niet gepubliceerd of gedeeld.